Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Aandelen kopen in 2021? Dit moet jij weten voordat je aan de slag gaat!

Heb jij er al weleens over nagedacht om aandelen te kopen, maar weet je niet wat hier allemaal bij komt kijken? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel vertel ik meer over het kopen en verhandelen van aandelen. Ook leg ik uit wat een online broker is.

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een bewijs van deelname aan een bedrijf. Deze aandeel heeft een bepaalde waarde die fluctueert. Bij successen van het bedrijf zal de waarde stijgen en zal een aandeel meer waard worden.

Bij tegenslagen zal het tegenovergestelde het geval zijn. Dat betekent dat je ook in korte tijd veel geld kunt verliezen. Hierdoor moet jij je goed verdiepen in het kopen van aandelen, voordat jij hiermee aan de slag gaat. Jij wilt immers niet dat al jouw spaargeld in duigen opgaat.  

Een aandeel kan in korte tijd dus veel rendement op opleveren. Veel meer zelfs dan wanneer je jouw spaargeld op de bank zou zetten. Dat is ook de reden waarom veel mensen aandelen kopen in 2021.

Wil jij leren hoe jij leert beleggen? lees dan ook de volgende twee reviews:

In 10 stappen succesvol beleggen van Harm van Wijk (review)

Harm van Wijk betrouwbaar? Trading Navigator Methode Review

Geld verdienen met aandelen

Er zijn twee manieren waarop je kunt verdienen aan aandelen. Of door een koersstijging (een aandeel wordt meer waard), of doordat een bedrijf dividend uitbetaalt. Dividend is een winstuitkering vanuit het bedrijf naar aandeelhouders.

Wanneer een bedrijf winst maakt, zijn zij niet verplicht om dividend uit te keren. Zij kunnen er ook voor kiezen om de winst in het bedrijf te steken. Dit kan ertoe leiden dat de aandelen nog meer waard worden. Ook kan het zijn dat aandeelhouders het niet eens zijn met het besluit van het bedrijf. Dan zie je het tegenovergestelde: aandeelhouders verkopen hun aandelen massaal en de koers daalt.

Bekijk ook onderstaande video om meer te leren over aandelen en obligaties.

Aandelen kopen: is dit een goede keuze?

Vroeger moest je bij het verhandelen van aandelen naar de bank. Dit kostte tijd en de transactiekosten waren erg hoog. De handel in aandelen was toen veel minder massaal als nu. Daarnaast was de rente op je spaargeld toen hoger.

Nu is het tegenovergestelde het geval: de spaarrente is extreem laag en het wordt makkelijker om te handelen in aandelen. Ook is het makkelijker geworden om te investeren in obligaties en opties.

Vooral de aandelenmarkt is vandaag de dag razend populair. Dit komt omdat je via een broker ontzettend makkelijk aandelen kunt verhandelen. De transactiekosten bij deze brokers zijn laag en het (potentieel) rendement is hoog. 2021 is daarom meer dan geschikt om je te verdiepen in de effectenhandel.

Lees ook: MoneyTalks Community van Madelon Vos (Review)

Wat is een broker?

Een broker wordt gezien als een tussenpersoon die handel faciliteert. In dit geval dus de handel in aandelen. Er zijn veel verschillende websites die zich hiermee bezighouden. Door een broker kun jij als particulier handelen in aandelen, zonder dat je hiervoor eerst naar de bank hoeft.

Een broker zet een transactie van een gebruiker gelijk door naar de beurs. Voor iedere transactie brengt een broker kosten in rekening. Hier verdient een broker dus zijn geld mee. Ook kan het zijn dat een broker kosten in rekening brengt voor het uitbetalen van dividend, of voor het bewaren van effecten.

Lees ook: Crypto Masterclass van AllesOverCrypto | Review 2021

Brokers vergelijken

Voordat je aandelen koopt, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een goede broker. Je kunt kiezen uit tientallen, misschien wel honderden brokers. Toch is de één een stuk duurder dan de ander en bieden niet alle brokers dezelfde mogelijkheden. Brokers vergelijken is dus super belangrijk.

Houd er rekening mee dat een broker meestal goedkoper is dan een bank. Uiteraard kun je jouw eerste aandelen gewoon kopen bij de bank. Zij rekenen hier meestal wel meer kosten voor dan een broker. Daarom raad ik aan om altijd gebruik te maken van een broker.

Ook is er een verschil in het aantal landen waarin je kunt handelen. Zo kun je bij DEGIRO wereldwijd beleggen op meer dan 60 verschillende beurzen. Dat terwijl er ook brokers zijn die zich richten op opties en vooral geschikt zijn voor optiehandelaren. Lynx is daar een bekend voorbeeld van.

Wil jij aandelen verhandelen bij een broker? Bekijk dan onderstaande video van DEGIRO.

De risico’s van beleggen

Aandelen, winst, een hoog rendement: het klinkt allemaal heel mooi. Toch is er ook een keerzijde van de medaille. Stel je voor dat een bedrijf failliet gaat, of dat een bedrijf beïnvloed wordt door een grote natuurramp, of door bijvoorbeeld het Coronavirus.

Dan kunnen de koersen ook ineens heel hard dalen. Beleg daarom alleen met geld dat je echt kunt missen en houd daarbij goed rekening met het koersrisico, concentratierisico, kredietrisico en met het marktrisico. Stel daarnaast jouw doelen en verwachtingen van tevoren vast.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen