Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ahrefs: Wat kun je er allemaal mee en wat zijn mijn ervaringen?

Wil jij meer bezoekers, leads en conversies? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ik heb al verschillende reviews geschreven over SEO-tools. In dit artikel is het tijd om het over Ahrefs te hebben. Ik laat zien wat je allemaal met Ahrefs kan. Ook vertel ik meer over mijn ervaringen met Ahrefs.

Wat is Ahrefs?

Ahrefs is een tool die jou helpt met zoekmachineoptimalisatie (SEO). Aanvankelijk richtte Ahrefs zich vooral op linkbuilding en stond de tool vooral bekend om de backlink analyse. Dit omdat Ahrefs, van alle SEO-tools op de markt, de grootste backlinks database heeft. Ook hebben ze de meest actieve crawlbot van alle SEO-tools.

Ahrefs richt zich niet alleen meer op de backlink analyse. Je kunt bijvoorbeeld ook een zoekwoorden onderzoek doen met de keyword explorer. Daarnaast kun je eenvoudig jouw rankings in de zoekmachine bijhouden. Je kunt zien of jouw webpagina’s stijgen in de zoekmachine en hoe jouw concurrentie presteert; welke backlinks hebben zij, waar is hun content op gericht en hoe volatiel zijn de zoekresultaten?

Wat kun je allemaal met Ahrefs?

De software van Ahrefs is onderverdeeld in 5 verschillende categorieën: Site Explorer, Content Explorer, Keyword Explorer, Rank Tracker en de Site Audit. Ook heb je nog een kopje “More” met extra tools. Hieronder vertel ik uit welke tools Ahrefs bestaat en wat je allemaal kan met deze tools.

Site Explorer

Dit is het gedeelte “where the magic happens”. De Site Explorer geeft jou ontzettend veel informatie over de SEO van jouw website. Je ziet in de site Explorer onder andere hoeveel backlinks jouw website heeft en hoe websites naar jouw domein verwijzen. Ook zie je de oude, nieuwe en verloren links van jouw website.

Zo zie je hieronder dat mijn website in de afgelopen 7 dagen 30 links verloren is. Met Ahrefs kan ik kijken welke links dit zijn en wat voor invloed het heeft op de prestaties van mijn website.

Ahrefs Site Explorer

Organische zoekopdrachten

In de Site Explorer kun je ook organische zoekopdrachten onderzoeken. Hierdoor krijg je inzicht in de resultaten van jouw concurrentie. Er zijn altijd een aantal concurrenten die nagenoeg op dezelfde zoekopdrachten scoren als jouw website, maar het toch net iets beter doen dan jij.  

Door inzicht te krijgen in de organische zoekresultaten van jouw concurrent, kun jij zien welke zoektermen jij nog mist, en waar zij wel op scoren. Je krijgt zo inspiratie voor nieuwe keywords en nieuwe content. Hierdoor kun jij een breder publiek aantrekken. Het wordt hierdoor nog makkelijker om de zoekmachines te domineren met jouw content.

Keywords Explorer

Dit is het gedeelte waar je het zoekwoorden onderzoek kunt uitvoeren. Zelf doe ik dit nog erg vaak met KWfinder, omdat ik hier al jaren mee werk. Echter valt het mij op dat de keyword tool van KWfinder lang niet zo compleet is als die van Ahrefs.

Uit onderzoek van Backlinko.com blijkt dat de keyword tool van Ahrefs de meeste suggesties geeft tijdens het zoekwoorden onderzoek. Bij het invoeren van een zoekwoord in Ahrefs krijg je gemiddeld 43,488 relevante keywords. Daarmee staan ze op de eerste plaats. Op de tweede plaats staat SEMrush, met 36,523 relevante zoektermen. KWfinder staat op de laatste plek, nog achter de Google Keyword Planner en Ubersuggest.

Bij de keyword research in Ahrefs wordt er niet alleen gekeken naar de zoekresultaten in Google. Dat is bij KWFinder wel het geval. Bij Ahrefs kun je een zoekwoorden onderzoek doen voor Bing, Yandex, Amazon en YouTube. Voor mij persoonlijk is dat laatste vooral interessant, aangezien ik de laatste tijd ook steeds meer actief ben op YouTube.

Toch moet ik vermelden dat KWFinder voor mij altijd prima gewerkt heeft. Je kan telkens op zoek gaan naar een nieuwe zoekopdracht en zo heb je uiteindelijk meer dan zat keywords. Daarnaast zijn deze zoekwoorden ook allemaal relevant. Bij Ahrefs staan er ook keywords tussen die niet of minder relevant zijn.

Hieronder zie je een video van Ahrefs. Zij leggen precies uit hoe je de Keyword Explorer tool gebruikt en hoe je meer inzicht krijgt in relevante zoektermen. 

Site Audit

De Site Audit laat zien hoe “gezond” jouw website is. Je kunt hier zien of er technische problemen zijn en waar het aan markeert. Zelf besteedde ik hier tot een aantal weken geleden niet zo heel veel aandacht aan. Alleen als Google Search Console aangaf dat er iets niet goed zat, ondernam ik actie.

Tot ik een aantal weken geleden Ahrefs ging gebruiken. Toen zag ik dat mijn website health op ongeveer 40% stond. Door een paar kleine aanpassingen heb ik dit al kunnen opschroeven naar 49%, maar nog steeds zijn er verbeterpunten. Ahrefs geeft gelukkig precies aan wat er verbetert kan worden.

Ahrefs Site Audit

Je ziet dat er veel pagina’s zijn zonder meta-description. Dat is in sommige gevallen niet heel erg, omdat Google vrij goed is in het bedenken van een meta-beschrijving. Toch weet niemand beter dan jijzelf hoe je de gebruiker van Google kunt overtuigen om jouw website te bezoeken. Met een duidelijke call-to-action kun jij vrij makkelijk jouw CTR omhoog schroeven. Voor mij is het daarom goed om hier nog eens naar te kijken.

Het valt mij op dat SEMrush – een andere SEO tool – een veel hogere health score geeft. Van SEMrush krijgt mijn website een health score van 87%. Ik krijg alleen niet direct te zien wat ik allemaal moet aanpassen.

SEMrush laat je eerst de top issues zien, net als bij Ahrefs. Als je op view more klikt, krijg je een hele waslijst met verbeterpunten. Dit wordt verdeeld onder errors, warnings en notices. Ik raak hierbij zelf altijd het overzicht een beetje kwijt. Daarom gebruik ik voor dit onderdeel liever Ahrefs. Zij geven direct aan wat er aan de hand is en hoe je het kunt oplossen. Ook geven ze precies aan waar het probleem ligt (zie onderstaande schermafbeelding).

technische problemen oplossen met de tool

Rank Tracker

Met de Rank Tracker kun jij jouw posities in de zoekmachine bijhouden. Hiermee kun jij direct zien of jouw SEO-strategie werkt en of jouw aanpassingen leiden tot betere posities. Je krijgt onder andere je gemiddelde positie te zien. Ook zie je de posities van webpagina’s bij het invoeren van een specifiek zoekwoord. Misschien denk je nu “ja, dat kan met Google Search Console ook”.

Maar Ahrefs biedt meer dan de statistieken van Google Search Console. Ze laten bijvoorbeeld ook zien hoe volatiel de zoekresultaten zijn. Hoe hoger het percentage, hoe meer Google nog aan het zoeken is naar het beste zoekresultaat.

Als het percentage laag is, zijn de zoekresultaten weinig volatiel. Het is dan lastiger om met nieuwe content hoog te scoren in Google. Of dit daadwerkelijk het geval is, kun je ook onderzoeken met de Keyword Explorer, waar ik het eerder over had. Daarin zie je bij iedere zoekterm een moeilijkheidsgraad vermeld staan (de search difficulty). Hoe hoger dat getal, hoe moelijker het wordt.

Ook kun je de historie zien van jouw zoekresultaten. Het wordt dan duidelijk op welk moment jouw content beweegt in de zoekmachines. Is dit op een moment dat jouw concurrentie nieuwe artikelen gepubliceerd heeft, of is dit omdat je een aantal backlinks verloren bent?

Met de tools binnen Ahrefs ben je er heel snel achter wat de oorzaak is. Zie ook onderstaande video van Ahrefs. Ze laten hierin exact zien wat je allemaal kan met de Rank Tracker en welke filters je kunt toevoegen.

Content Explorer

De Content Explorer gebruik je voor de concurrentieanalyse. In de Content Explorer krijg je inzicht in de zoekresultaten van een bepaald trefwoord. Je ziet hiermee hoe jouw concurrentie scoort en wat voor content hiervoor gebruikt wordt.

Ook kan je zien wat de domain authority van deze websites zijn, dus hoeveel autoriteit heeft de website van jouw concurrent nou eigenlijk? Daarnaast zie je hoe vaak content gedeeld wordt op social media en hoeveel bezoekers jouw concurrent ontvangt uit één zoekresultaat.

Door de Content Explorer krijg je dus meer inzicht in de statistieken van jouw concurrentie. Je kunt hieruit nieuwe inspiratie halen. Je weet namelijk met welke content zij goed scoren en op welke zoektermen zij zich richten. Zoals eerder aangegeven: In de Keyword Explorer kun jij zien op welke zoektermen weinig concurrentie zit en welke mogelijk relevant zijn voor jou.

Overige tools

Onder het kopje More zijn er nog een aantal extra tools te vinden. Deze tools gebruik je doorgaans iets minder snel. Toch zitten er een aantal tools tussen die ik nog even kort wil belichten. Dat zijn de Domain Comparison, de Batch Analysis en de Link Intersect tool.

Met de Domain Comparison tool kun je domeinen met elkaar vergelijken. Je kunt vijf verschillende domeinen invoeren. Vervolgens zie je allerlei interessante informatie over de SEO van deze websites. Hieraan zie je waar jij jouw SEO nog kan verbeteren ten opzichte van jouw concurrent.

De Batch Analysis is vergelijkbaar met de Domain Comparison tool. In dit geval wordt er naar de backlinks gekeken, en niet zozeer naar de SEO in het algemeen. Vooral voor linkbuilders is deze tool heel waardevol. Zij krijgen inzicht in de backlinks van de concurrent en zien wat voor invloed dit heeft op de resultaten.

De Link Intersect tool sluit weer heel erg aan op de Batch Analysis. Je kunt hiermee zien welke links jouw concurrentie wel heeft, en jij nog niet. Zo is het veel sneller duidelijk waarom zij met bepaalde content hoog scoren in Google. Je ziet bij deze tools ook gelijk hoe waardevol de links zijn en hoeveel autoriteit deze links hebben.

Wil jij gratis de autoriteit van jouw website checken? Klik dan hier. Je ziet op onderstaande schermafbeelding dat mijn Domain Rating 17 is. Hoe hoger dit getal, hoe waardevoller een backlink van een domein is.

Ahrefs prijzen

Bij Ahrefs zijn er 4 verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen. Hieronder zie je welke pakketten dat zijn en wat je ermee kan.

Ahrefs Lite ($99 per maand)

Ahrefs Lite kost $99 per maand. Dit is het goedkoopste pakket. Je wordt hierbij enigszins beperkt en je hebt niet toegang tot alle functies van Ahrefs. Zo heb je geen inzicht in backlinks die je in de afgelopen maanden verloren bent. Ook kun je niet de geschiedenis van al jouw backlinks inzien. Voor een beginnende ondernemer is dit niet erg, voor een SEO-specialist wel. Daarom is het belangrijk om goed af te wegen voor welk pakket je kiest.

Ahrefs Standard ($179 per maand)

Met dit pakket heb je eigenlijk toegang tot alle functies binnen Ahrefs. Je kan alleen nog niet dagelijks mails ontvangen over verkregen of verloren backlinks. Dit pakket is uitermate geschikt voor een SEO-specialist of voor een ondernemer die zich graag verder verdiept in SEO. Als agency zijnde raad ik het aan om voor één van de duurdere pakketten te kiezen. Je kan dan met meerdere personen inloggen en je hebt toegang tot nog meer data.

Ahrefs Advanced ($399 per maand)

Met dit abonnement ben je misschien nog wel goedkoper uit dan met Ahrefs Standard. Je kunt namelijk met drie personen tegelijk inloggen. Vooral voor kleine marketing agencies is dit perfect. Drie mensen kunnen tegelijkertijd bezig zijn met de SEO van een website. Ook kun je nu nog meer data opvragen in Ahrefs.

Ahrefs Agency ($999 per maand)

Met Ahrefs Agency haal je echt het maximale uit Ahrefs. Er zijn ontzettend veel grotere online marketing bureaus die hiervan gebruikmaken. Je kan met zes personen tegelijk inloggen. Daarnaast beschik je over zoveel data, dat je Ahrefs eigenlijk onbeperkt kan gebruiken.

Ik heb nog nooit gehoord dat een bedrijf op zijn limiet zat. Het grote verschil tussen de verschillende pakketten zit hem dus vooral tussen de hoeveelheid data die je tot je beschikking hebt.

Klein voorbeeldje: met Ahrefs Lite kun je 500 zoekwoorden “tracken” in de zoekresultaten. Bij Ahrefs Agency zijn dat er 10.000. Houd er dus rekening mee dat er behoorlijk verschillen zijn tussen de pakketten.

Ahrefs prijzen

Mijn ervaringen met Ahrefs

Ik gebruik Ahrefs nog niet zo heel lang als SEO-tool. Tot nu toe ben ik er erg te spreken over. Alles is overzichtelijk weergegeven en je weet direct waar je alles kan vinden. Zoals je in die titel kon lezen, ben ik echt fan van Ahrefs. Het design zorgt ervoor dat het voor iedereen makkelijk te gebruiken is, zowel voor beginners als voor gevorderden.

Daarnaast heeft Ahrefs de grootste database van alle SEO-tools. Ook is de verkregen data bij Ahrefs altijd accuraat. De data van Ahrefs komt – als ik Ahrefs vergelijk met andere SEO-tools – het meest overeen met mijn statistieken in Google Search Console en Google Analytics.

Wel vind ik Ahrefs een beetje aan de dure kant. Je gaat namelijk al snel voor het Standard pakket, omdat je met het Lite pakket nog niet toegang hebt tot alle functies. Ook word je dan nog behoorlijk beperkt in de data die je tot je beschikking hebt.

Daarnaast vind ik dat de Rank Tracker niet vaak genoeg geüpdate wordt. Bij het goedkoopste pakket is dit maar één keer per week. Bij de andere pakketten is dit één keer per 5 dagen of één keer per drie dagen. Dat vind ik gewoon echt te weinig.

Als je pas een week later ziet dat je niet meer op 1 staat in Google, dan kan het zijn dat je een flinke omzet bent misgelopen. Helemaal als het om één van de belangrijkste pagina’s gaat. Ik vind daarom dat de Rank Tracker iedere dag geüpdate moet worden, zoals bij SEMrush ook het geval is.

Ahrefs uitproberen

Wil jij Ahrefs uitproberen, zodat je kan kijken of deze tool iets voor jou is? Dan kan dat. Voor $7 krijg je 7 dagen lang toegang tot de proefversie van Ahrefs. Daarna kun je besluiten of het wat voor jou is, of dat je toch liever kiest voor een andere SEO-tool, zoals SEMrush, Mangools, Moz of Majestic.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Ik hoop dat je nu een beter beeld hebt van Ahrefs en dat je weet hoe deze tool werkt. Als je nog vragen hebt, kun je altijd een reactie achter laten onder dit artikel. Dan zal ik zo spoedig mogelijk reageren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen