Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Een artikel schrijven voor je website | Hoe ga je te werk?

Een website maken is stap één. Als deze online staat krijg je al gauw te maken met de vraag: Wat voor content wil ik op mijn website publiceren? Of misschien heb je hier al over nagedacht voordat je jouw domeinnaam hebt vastgelegd. Eén ding is zeker: Op jouw website moet content geplaatst worden, en aangezien dat vaak is in de vorm van een artikel, gaan we daar graag verder op in. Wij vertellen jou hoe wij aan de slag gaan bij het schrijven van een artikel.

Hoe begin je met het schrijven van een artikel?

Bij het schrijven van een artikel is voorbereiding erg belangrijk. Als je direct begint met schrijven, zal het er al snel chaotisch uit komen te zien en is de kans groot dat je van de hak op de tak springt. Voordat je een artikel gaat schrijven, moet je jezelf de volgende vragen stellen. Als je deze vragen beantwoordt hebt, kun je een concept titel bedenken die de lading van jouw verhaal moet dekken.

1. Waarom ga ik een artikel schrijven?

2. Wat is mijn centrale vraag? Welke vraag wil ik na het schrijven van mijn artikel beantwoord hebben?

3. Voor wie schrijf ik mijn artikel? (Je doelgroep). Je kunt je doelgroep heel uitgebreid definiëren. Hierbij kun je denken aan mensen die bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in de media of mensen die minimaal twee uur per dag televisie kijken. 

Lees ook: Wat is een blogger? | De betekenis van bloggen helder uitgelegd

Verdiep je in je doelgroep

Het is bijna tijd om te gaan schrijven. De voorbereiding kan echter niet lang genoeg duren, want ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Het wordt nu tijd om je te verdiepen in je doelgroep. Je kunt je jezelf bijvoorbeeld afvragen of je doelgroep al bekend is met jargon (vaktaal) of dat het mensen zijn die net om de hoek komen kijken. Wij richten ons op beginnende website makers – één van de redenen dat wij jargon proberen te vermijden. Bovendien is het belangrijk dat je rekening houdt met de interesse en de behoeften van je doelgroep. Zorg daarom altijd dat jij je doelgroep zo uitgebreid mogelijk definieert, zodat je zeker weet dat jij de bezoeker op een goede manier kunt bereiken. Je kunt ook gebruikmaken van een ijkpersoon.

Stijl en thema

Er is nog één ding waar we over na moeten denken. Welke stijl en thema ga jij gebruiken? Als jij een tekst schrijft voor advocaten gebruik je natuurlijk een hele andere stijl dan wanneer je een artikel schrijft voor een middelbare scholier. Hierbij is het ook weer goed om jezelf af te vragen: Wat past het best bij mijn doelgroep en in hoeverre zijn zij bekend met jargon en de informatie die het artikel bevat? Daarop kun je de stijl en thema aanpassen.

Beginnen met schrijven

Je hebt op dit moment al voor ogen wat voor artikel jij gaat schrijven. Ook is het belangrijk dat je veel van het onderwerp weet of dat je informatie hebt vergaard op het internet. Als je dat allemaal gedaan hebt, kun je gaan beginnen met schrijven.

Veel mensen vinden het fijn om het artikel alvast op te delen in bepaalde hoofdstukjes (de tussenkopjes van het artikel). Zoals je kunt zien, hebben wij dat ook gedaan. Als je dat gedaan hebt, kun je alle informatie die je wil vertellen, schikken aan de juiste tussenkopjes. Dit doe je op dit moment nog heel globaal en je probeert zoveel mogelijk op te schrijven. Vervolgens kun je jezelf afvragen: Waar zit mijn doelgroep op te wachten? En: Waar heeft mijn lezer echt iets aan? Jij hebt dan al vrij snel voor ogen wat je kunt schrappen en wat je kunt laten staan, maar voor we dat doen gaan we bezig met het schrijven van de inleiding.

Lees ook: Webhosting | Waar moet ik op letten?

De inleiding 

De inleiding is misschien wel het meest belangrijke van jouw artikel. Ook hier geldt weer: een goed begin is het halve werk. Wanneer de inleiding pakkend is, zullen mensen immers sneller jouw artikel lezen. Het is belangrijk dat je de aandacht van de lezer pakt. Dit kun je doen door een kort overzicht te geven een van het artikel of door een kort grappig verhaaltje te vertellen die jouw artikel inleidt (een anekdote). Zelf maken wij vaak gebruik van een kort overzichtje (een samenvatting) en verwijzen wij naar andere artikelen die ook relevant kunnen zijn voor onze doelgroep. Voor ons werkt dat het best. Echter zijn er nog veel meer manieren om jouw artikel in te leiden. Dat lees je hier

De eerste alinea

In deze alinea geef je vragen op de 5 W’s en de H. Voor sommige klinkt dit bekend in de oren, voor andere helemaal niet. Het is een manier van schrijven die vaak door journalisten gebruikt wordt. Het staat voor Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe. Of je nou een artikel schrijft of een nieuwsbericht; het is altijd belangrijk om in je eerste alinea antwoord te geven op deze vragen. 

Wie: Over wie gaat het / voor wie is dit interessant?

Wat: Wat is het onderwerp precies?

Waar: Op welke plaats (indien relevant) / of waar hebben we het eigenlijk over?

– Wanneer: In tijd / in welke gevallen?

– Waarom: Waarom gebeurt dit/ speelt dit/ hoezo dan?

Bron: (organiseren.wordpress.com)

De alinea’s verder uitwerken

We hadden al tussenkopjes bedacht en globaal wat tekst opgeschreven. Nu is het belangrijk om concreet te worden. Wat willen we er wel in hebben en wat niet. Ook hier is het belangrijk om je te verdiepen in je doelgroep. Wat wil jouw doelgroep lezen en waar hebben zij wat aan? Welke dingen kun je misschien beter weg laten? In de journalistiek wordt vaak gezegd less is more. Anders gezegd: Hoe simpeler, hoe beter. En met artikelen schrijven is dit ook het geval.

Lees ook: Page Authority (PA) | Hoe optimaliseer je jouw pagina’s?

Er zijn veel mensen die beginnen met het schrijven van een artikel zonder dat zij daar een bepaald stappenplan doorlopen. Het enige wat deze mensen vaak bedenken is het onderwerp. Al gauw zul je zien dat je dan allerlei zijpaden zult bewandelen en een onderwerp vaak breder benaderd dan de bedoeling is. Daarom is het altijd belangrijk om concreet te zijn. Beperk je tot de essentie van het verhaal, want: less is more. In deze alinea’s kun je jouw W’s en H verder uitwerken met achtergrondinformatie.

Slot en conclusie 

Een artikel met een open einde is nooit fijn om te lezen. Je wilt óf een conclusie lezen, óf een samenvatting. Óf misschien wil je wel aangezet worden tot actie. Het is erg afhankelijk van het verhaal. Voor de conclusie kun je jezelf afvragen: Waar komt het nu eigenlijk op neer wat ik verteld heb? 

Checken en dubbelchecken

Voordat wij bij het slot van ons verhaal zijn, is het nog erg belangrijk dat jij jouw artikel grondig checkt. Een foutje glipt er al gauw tussendoor. Check daarom meerdere keren jouw artikel. Tip: gebruik verschillende lettertypes bij het controleren. De kans dat een fout dan ineens wel opvalt is aanzienlijk. Het checken en dubbelchecken van je artikel kan enige tijd kosten, maar uiteindelijk pluk je er zelf de vruchten van. Niets is vervelender dan een artikel vol spel- en interpunctie fouten.

Wij hopen jullie voldoende geïnformeerd te hebben en wensen jullie veel plezier met het schrijven van artikelen. Bij vragen kun je altijd contact opnemen. Wij helpen je graag verder!

Artikel schrijven

Geef een reactie

Meer artikelen