Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe werkt bitcoin mining en is het rendabel?

In Nederland hoor je eigenlijk maar vrij weinig over bitcoin mining. Daar is een reden voor. In dit artikel vertel ik eerst wat bitcoin mining precies is en hoe het werkt. Daarna vertel ik meer over hoe winstgevend bitcoin mining is en waarom er in Nederland maar weinig bitcoin miners actief zijn.

Wat is bitcoin mining?

Voordat ik deze vraag ga beantwoorden, is het goed om te weten wat de blockchain is. Dit is een reeks blokken die je kunt zien als de database van bitcoin. Alle bitcoin transacties worden op de blockchain opgeslagen en kun je hierin terugvinden.

De transacties worden opgeslagen in blokken en worden aan elkaar gekoppeld. Daardoor ontstaat er een lange keten van blokken, dat de blockchain wordt genoemd.

Ieder block heeft een eigen vingerafdruk, beter bekend als ‘hash’. Ieder volgend block op de blockchain krijgt de vingerafdruk van het vorige blok mee, zodat er een keten gevormd kan worden.

Rekenkracht van computers

Deze blockchain houdt niet zomaar stand. Dat gaat door middel van rekenkracht van computers. Die computers moeten ervoor zorgen dat transacties in blokken verwerkt worden. Dit wordt bitcoin mining genoemd.

De computers zorgen er ook voor dat de transacties gecontroleerd worden. Het is de uitdaging om dit zo snel mogelijk te doen, omdat miners voor ieder toegevoegd blok een beloning krijgen in bitcoin. Er komen daardoor meer bitcoins in omloop.

Je kunt een blok op de blockchain het beste zien als een puzzel die jouw computer moet oplossen. Een puzzel waar veel energie en rekenkracht voor nodig is. Als de puzzel is opgelost, wordt het nieuwe blok toegevoegd aan de blockchain.

Vandaag de dag is het haast niet meer te doen om met één individuele computer geld te verdienen met bitcoin mining. De concurrentie is namelijk toegenomen en ook de moeilijkheidsgraad voor het minen ligt nu hoger. Het wordt daarom steeds minder aantrekkelijk om Bitcoins te minen. Helemaal doordat de energiekosten in Nederland vrij hoog liggen.

Bitcoin miners zorgen voor veiligheid

Bitcoin miners zijn overal ter wereld gevestigd. Dat betekent dat er sprake is van een decentraal netwerk; ik kan bitcoins naar jou versturen zonder dat dit geld eerst via een tussenpersoon (zoals de bank) naar jouw digitale portemonnee gaat.

Doordat het bitcoin netwerk decentraal is, wordt het juist gezien als een heel veilig netwerk. Valt een bank om door een financiële crisis? Dan heb jij daar als bitcoin miner helemaal geen last van.

Verder is de bitcoin heel veilig omdat de mining computers de transacties controleren. Ook hier komt geen tussenpersoon bij kijken, zoals een bank of een broker. Miners zorgen ervoor dat een transactie op de blockchain klopt en dat hij niet nog een keer uitgevoerd kan worden. Normaal gesproken kan via het internet heel makkelijk alles gekopieerd worden, maar miners zorgen er dus eigenlijk voor dat er geen neppe bitcoins in omloop zijn.

Het bitcoin netwerk is ook haast niet te hacken, doordat er zoveel computers aangesloten zijn op het bitcoin netwerk. Zij hebben allemaal een kopie van de transactiegeschiedenis en dragen allemaal hun steentje bij aan het netwerk. Pas als één computer meer dan 50% van de rekenkracht heeft, kan het netwerk gehackt worden. Dat is praktisch onmogelijk.

Lees ook: X10 met crypto van Jan Robert Schutte en Harm van Wijk (Review)

Is het rendabel om bitcoins te minen?

Als allereerst is het goed om te weten dat het bitcoin minen steeds lastiger wordt. Bij ieder blok die volgt op de blockchain is het weer net iets lastiger om de puzzel op te lossen. Bovendien wordt de beloning die miners krijgen ook steeds lager door middel van zogenaamde bitcoin halvings.

Dit vindt ongeveer eens in de vier jaar plaats, nadat er 210.000 nieuwe blokken zijn toegevoegd aan het netwerk. Miners krijgen dan als beloning voor het minen nog maar de helft van het aantal bitcoins van wat ze eerst kregen. Vaak zie je dat na zo’n halving de prijs stijgt, omdat het aanbod minder hard toeneemt dan voorheen het geval was.

Ondanks dat het lastiger wordt om Bitcoins te minen kan het nog steeds een lucratieve business zijn. Vooral in landen waar de energie goedkoop is, zie je vaak dat er grote bitcoinfarms ontstaan. Hier in Nederland is dat niet het geval. In 2021 is toevallig de laatste grote cryptomijn gesloten, omdat de energieprijzen te hoog zijn voor het minen van cryptocurrency’s.  

Er moet ook rekening mee gehouden worden dat de hardware, onderhoud en het pand ook geld kosten voor de miners. In de ruimte waar gemined wordt, moet het precies de juiste temperatuur zijn, zodat er geen brand kan ontstaan. Je begrijpt het wel: er zijn veel dingen om rekening mee te houden en ook veel dingen die geld kosten. Daarom is in Nederland het minen van bitcoins eigenlijk niet meer interessant.

Hieronder zie je per land hoe duur het is om één Bitcoin te minen. Deze kaart is iets verouderd en de kosten zullen nu waarschijnlijk nog een stuk hoger liggen, maar het is wel goed om te zien hoe de verhoudingen zijn wat betreft de energiekosten. De meeste mines zijn te vinden in de landen waar de energiekosten laag zijn. In verhouding tot landen als China en Oezbekistan, liggen de energiekosten in Nederland erg hoog. Daarom zul je hier weinig minders tegenkomen.  

bitcoin miners verspreider over de wereld

Wat heb je nodig om bitcoins te minen?

Het kan natuurlijk zijn dat je toch een keer bitcoins wilt gaan minen, bijvoorbeeld doordat je een bijdrage wilt leveren aan het bitcoin netwerk. Of misschien wil je wel andere cryptocurrency’s gaan minen, omdat daarbij de moeilijkheidsgraad lager ligt.

Je moet dan in ieder geval zorgen dat je over de juiste software en hardware beschikt. Ook is het handig dat je de beschikking hebt over grote hoeveelheden energie, want houd er rekening mee dat je als miner veel meer energie gebruikt dan als je gewoon even iets aan het opzoeken bent op jouw laptop; jouw hardware is voortdurend bezig met het oplossen van sommen en dat kost rekenkracht/energie.

Verschillende soorten miners

Er zijn verschillende soorten miners die je kunt aanschaffen. Vroeger kon dit gewoon nog met een laptop, maar dit is tegenwoordig niet meer het geval. Voor het minen wordt meestal een antminer gebruikt. Je kunt dit zien als een computer die speciaal gemaakt is het voor het minen en waar je niks anders mee kan. Voor een goede antminer betaal je al zo tussen de 1.000 en 10.000 euro.

Als je eenmaal over de juiste hardware beschikt, dan kun je het koppelen aan software. Deze software download je eenvoudig naar jouw laptop. Je kunt op Windows bijvoorbeeld gebruikmaken van Easyminer en BTCminer. Voor de MAC is er andere software. Daarop kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van MacMiner en MultiMiner.

Houd er rekening mee dat je niet alle cryptocurrency’s winstgevend kunt minen. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld Bitcoin wel winstgevend kan minen, maar Dogecoin bijvoorbeeld niet. Er zijn veel factoren waar dit afhankelijk van is. Doe daarom eerst altijd goed onderzoek naar de cryptomunt die jij wilt gaan minen.  

Andere manieren om aan bitcoins te komen

Je hoeft niet per se bitcoins te minen om bitcoins te kunnen bezitten. Gelukkig zijn er zat andere manieren hoe jij aan cryptocurrency’s kunt komen. Je kan bijvoorbeeld cryptomunten kopen via een exchange, broker of ATM.

In het eerste geval koop jij jouw cryptomunten op een beurs waar cryptovaluta verhandeld worden. Je kan hierbij denken aan Binance, Bybit of Bitfinex. Het kan echter ook zijn dat jij jouw crypto’s niet direct op de beurs wilt kopen, bijvoorbeeld omdat je het te onoverzichtelijk vindt.

Je kan dan kiezen voor een broker. Dit is een tussenpersoon waarbij jij cryptomunten kunt kopen. Dit is vaak overzichtelijk en deze tussenpersoon koopt dan voor jou de munten op de beurs. De kosten zijn vaak hoger, maar om te investeren in crypto’s werkt dit prima.

Vooral beginners raad ik het aan om van een broker gebruik te maken, zoals bijvoorbeeld Bitcoinmeester. Je weet hierdoor zeker dat je niet aan de verkeerde knoppen zit en als je ergens niet uitkomt, kun je altijd aankloppen bij de Nederlandse klantenservice.

Verder is het nog mogelijk om bitcoins te kopen via een bitcoin ATM. Dit is een automaat waar jij met cashgeld bitcoins kunt kopen. Vaak betaal je hier hoge fees voor, soms tot wel 10%. Je moet dit daarom vooral zien als een leuke manier om aan bitcoins te komen, maar niet een praktische. Bovendien kun je bij een bitcoin ATM vaak maar enkele cryptomunten aanschaffen en staat er maar een klein aantal automaten in Nederland.

Meer weten over het aanschaffen van bitcoins en andere cryptocurrency’s? Lees dan ook: Bitcoin Basics & Crypto’s van Madelon Vos (Review). Wil je weten hoe ik mijn cryptocurrency’s aanschaf? Bekijk dan ook onderstaande video.

Koop jouw eigen bitcoins bij Binance

Zoals je in de video kon zien, ben ik echt een groot fan van Binance. Dat komt door het uitgebreide aanbod van cryptocurrency’s. Daarnaast is het een platform dat zich blijft innoveren en biedt het tegenwoordig niet alleen meer crypto’s aan, maar ook stock tokens. Hierdoor zal het ook in de toekomst één van de grootste exchanges ter wereld blijven.

Natuurlijk kan het aan het begin spannend zijn om cryptocurrency’s te kopen. Je bent misschien bang dat je geld verliest, of je raakt in paniek bij de eerst beste prijsdaling. Het is daarom belangrijk dat je goed onderzoek doet voordat je gaat traden/investeren. Volg daarom bijvoorbeeld een cursus, zoals de Crypto Masterclass.

Wil je nu al direct bitcoins en andere crypto’s aanschaffen? Dan kan dat via onderstaande link. Ik geef hierbij geen financieel advies, maar wil je alleen de mogelijkheid geven om je te verdiepen in crypto en ermee aan de slag te gaan. Als je dit gaat doen, zorg dan altijd dat je met een klein bedrag begint.

Tot slot

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Als het goed is weet je nu hoe bitcoin mining werkt en of het wel/niet rendabel is. Ook heb je gezien wat voor hardware/software je nodig hebt om bitcoins te minen en heb ik kort nog een aantal andere manier besproken hoe jij aan bitcoins kunt komen. Nog vragen na het lezen van dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter, of neem contact op via de contactpagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen