Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Blog schrijven? Volg deze 9 stappen voor een groter bereik

Een blog schrijven lastig? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Met de juiste tips en voorbereidingen kan ook jij een blog schrijven. Een vlotte pen is hiervoor veel minder van belang dan je misschien denkt.

In dit blogartikel vertel ik meer over het schrijven van blogs. Ook geef ik tips voor het schrijven van een blog. Stap voor stap laat ik zien welke stappen ik doorloop.

Wanneer begon ik met bloggen?

Mijn eerste blog schreef ik toen ik 12 jaar oud was. Dit was voor een groepsopdracht op school. We moesten toen zelf een website maken over een onderwerp wat ons aansprak. Ik hield toen heel erg van achtbanen en pretparken. Als groepje besloten wij om hier een website over te maken.

Het zelf ontwerpen van een website vond ik heel erg leuk. Dit deden we met Blogger, een laagdrempelig systeem waarmee je eenvoudig een eigen blog maakt. Binnen no-time hadden we een blog opgezet en konden we aan de slag.

De dagen die volgden moesten we content publiceren. Dat betekende dat ik fanatiek ging bloggen. Iedere dag plaatse ik wel iets. Ik vond het leuk om mooie verhalen te tikken vanachter mijn laptop, en ik hoopte op een groot bereik. Dat laatste was toen nog niet het geval.

Wat heb ik hiervan geleerd en hoe ben ik verder gegaan?

Ik heb hierdoor vooral meer geleerd over mijn interesses. Op de basisschool wil je de ene dag politieagent worden en de andere dag profvoetballer, maar na deze opdracht in groep 8 wist ik dat “de media” mij wel erg aansprak. Maar wat versta je onder “de media”?

In mijn geval was dit het delen van blogs en het maken en verspreiden van eigengemaakte video’s. Het leidde ertoe dat ik op 17-jarige leeftijd koos voor de opleiding journalistiek. Daar maakte ik veel video’s, maar halverwege de opleiding kwam het omslagpunt. Ik ging verder als schrijvend journalist.

Ik maakte in die tijd ook weer verschillende websites. Op alle websites ging ik een blog bijhouden. Wekelijks schreef ik soms wel 10 blogposts. Al gauw kwam ik erachter dat dit te veel was. Als je veel blogt, merk je dat er ook veel tijd zit in de voorbereiding.

Daar verkijken veel mensen zich op. Daarom geef ik tips voor het schrijven van een blog en laat ik zien tot welke inzichten ik ben gekomen.

Lees ook: Over ons pagina maken? Lees mijn 5 tips voor meer succes!

9 tips om beter te scoren met jouw blog

Hieronder volgt mijn handleiding voor het schrijven van een goede blog. Ik hoop dat je hieruit inspiratie kan halen, en dat de handleiding waardevol is. Onthoud wel: het is niet de enige, juiste manier voor het opzetten van een blog, iedereen doet dat op zijn eigen manier. Lees daarom veel blogs voordat je zelf aan de slag gaat met het maken en publiceren van blogs.

Stap 1: Verdiep je in jouw doelgroep

Als eerst is het belangrijk dat jij weet wie jouw publiek is. Het is natuurlijk heel anders wanneer je schrijft voor een advocatenkantoor, dan wanneer je schrijft voor een schoolkrant. Voordat je begint met schrijven, moet je jezelf dus afvragen: wie wil ik bereiken met mijn blog? Vereist dit een formele of een informele schrijfstijl, en binnen welke leeftijdscategorie valt mijn doelgroep?

Hoe uitgebreider je dit doet, hoe beter. Je kan bijvoorbeeld ook werken met een ijkpersoon. Dit deed ik zelf ook vaak op de opleiding journalistiek. Dit is een omschrijving van een fictief persoon die voldoet aan alle kenmerken van de doelgroep. Bij bedrijven wordt dit vaak de persona genoemd.

Lees ook: Customer journey mapping: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Door de interesses en het gedrag van een ijkpersoon/persona scherp te hebben, is het voor jou makkelijker om in de huid te kruipen van jouw doelgroep. Er is verschillende software – zowel gratis als betaald – waarmee je een persona aan kunt maken. Een voorbeeld hiervan is Xtensio.

Blog schrijven doelgroep

 

Stap 2: Doe een zoekwoorden onderzoek & concurrentieanalyse

Als je weet hoe jouw doelgroep eruit ziet, kun jij je verder verdiepen in het zoekgedrag van jouw doelgroep. Hiervoor heb je een SEO-tool nodig, waarmee je een zoekwoorden onderzoek kunt doen. Je kunt hiermee ook de concurrentieanalyse uitvoeren. Dit is belangrijk, want anders ga je opboksen tegen sites als Coolblue en Bol. Dat is niet te doen, ben ik achter gekomen. ?

Je wilt natuurlijk een blog schrijven die door veel mensen gelezen wordt. Daarom is het verstandig om je te focussen op één trefwoordencombinatie/onderwerp. In dit artikel is dat “blog schrijven”. Door middel van verschillende SEO-tools, zoals Ahrefs en KWFinder, kwam ik erachter dat deze zoekwoorden combinatie mogelijkheden biedt.  

Met een keyword tool zie je direct wat het maandelijks zoekvolume is op een bepaald zoekwoord. Ook zie je hoe hoog de concurrentie is. Dit wordt altijd aangegeven met een getal van 0 tot 100. Zelf gebruik ik voor de zoekwoorden analyse meestal SEMrush of Ahrefs. Als je nieuw bent raad ik het aan om te beginnen met KWFinder. Deze tool biedt meer dan voldoende opties voor de keyword research. Hieronder laat ik zien hoe je een zoekwoorden onderzoek uitvoert met KWFinder.

SEO-tool aanschaffen

Toen ik net begon met bloggen, gebruikte ik nog geen SEO-tool. Ik kreeg amper bezoekers en bleef maar schrijven. Toen ik voor het eerst een zoekwoorden onderzoek deed, kwam ik erachter dat ik mij helemaal niet richtte op de juiste zoekwoorden.

Ik probeerde te concurreren op zoekwoorden als “websites maken” en “webshop maken”. Dit zijn zoekwoorden met enorm veel concurrentie. Aan de hand van SEO-tools, ontdekte ik dat je je in het begin vooral moet richten op long tail keywords. Dit zijn zoekwoorden combinaties van 3 of meer zoekwoorden.

Wil jij de juiste zoekwoorden gebruiken voor jouw blog en hierdoor meer mensen bereiken? Vul dan hieronder een zoekwoord/onderwerp in. Vervolgens krijg jij allerlei suggesties met zoekwoorden combinaties die mogelijk relevant zijn.

Je kunt 10 dagen lang gratis gebruikmaken van KWFinder. Ook daarna raad ik je het aan om deze tool te blijven gebruiken. Een goede SEO-tool is namelijk onmisbaar voor een succesvol blog.

Stap 3: Zoekwoorden verzamelen en ordenen

Het is nu tijd om zoekwoorden te verzamelen en te ordenen. Probeer zoveel mogelijk zoekwoorden te vinden die aansluiten op jouw focus keyphrase. Dit is de zoekwoorden combinatie waar jouw artikel zich op richt. In mijn artikel is dat dus “blog schrijven”.

Het is slim om alle gerelateerde zoekwoorden – met een hoog zoekvolume en een lage concurrentie – toe te voegen aan een Excel bestand. Je kan deze zoekwoorden in volgorde zetten van belangrijk naar minder belangrijk. De zoekwoorden die bovenaan staan, zijn de zoekwoorden met de meeste prioriteit.

In jouw blog laat je de belangrijkste trefwoorden terugkomen. Dit doe je in de tussenkopjes, maar ook in de tekst, en in de alt-tags van afbeeldingen. Voor Google moet het duidelijk zijn waar jouw artikel over gaat, dus houd daar rekening mee. Ga overigens geen zoekwoorden spammen. Dit wordt keyword stuffing genoemd en is van negatieve invloed op jouw rankings in de zoekmachine.

Nog niet genoeg zoekwoorden gevonden voor jouw artikel? Dan kun je altijd nog gebruikmaken van Google zelf. Daar voer je het onderwerp in waar je over wilt schrijven. Vervolgens scrol je helemaal naar beneden. Daar zie je de zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan jouw zoekwoord. Als ik “blog schrijven” invoer, staan er de volgende zoekopdrachten.

 • Inspiratie blog schrijven
 • Blog schrijven voor dummies
 • Blog schrijven website
 • Blog schrijven gratis

Dit zijn dus zoekwoorden waar gebruikers van de zoekmachine ook naar zoeken. Hoe vaak dat het geval is, kun je achterhalen met jouw SEO-tool. Je kunt mogelijk ook deze combinaties verwerken in jouw blog, maar ga het dus niet overoptimaliseren en laat zoekwoorden niet meer dan een aantal keer terugkomen.

zoekopdrachten gerelateerd aan blog schrijven

Stap 4: Doe een concurrentieanalyse en verzamel informatie

Je weet nu al voor een groot gedeelte waar je over wilt gaan schrijven, maar waar schrijft jouw concurrentie eigenlijk over en welke blogs doen het goed bij het invoeren van een specifiek zoekwoord? Ik raad je aan om jouw focus zoekwoord in te voeren bij Google. Vervolgens lees je alle artikelen die op de eerste zoekresultatenpagina te vinden zijn.

Deze scoren niet voor niks goed. Het is nu aan jou de taak om erachter te komen waarom deze artikelen goed scoren. Je kan bijvoorbeeld kijken van welke zoekwoorden zij veel gebruikmaken, maar ook naar de opbouw van de tekst. Ik zeg altijd: beter goed gejat, dan slecht bedacht.

Daarmee wil ik niet zeggen dat je dingen moet gaan kopiëren en plakken – absoluut niet. Wel wil ik meegeven dat het goed is om je in te lezen en te kijken wat je concurrent doet. Kijk hierbij niet alleen naar on-page factoren. Dit zijn dingen die de blogger zelf kan aanpassen, denk hierbij aan de bodytekst, interne links, headings en het gebruik van zoekwoorden.

Lees ook:  On Page SEO | Optimaliseer jouw website tot in de puntjes

Het is ook goed om te kijken naar de off-page SEO van een pagina, dus welke backlinks heeft de webpagina en hoe waardevol zijn deze backlinks? Ook hiervoor kun je een SEO-tool gebruiken. Vaak zie je al tijdens de keyword research hoe waardevol een domein is.

Dit wordt meestal aangegeven aan de hand van een domain authority en page authority, zoals hieronder ook bij KWFinder. Als deze waardes hoog zijn, wordt het lastig om met jouw blog de rankings te domineren.

KWFinder domain authority en page authority

Informatie verzamelen

De SERP’s in Google heb je aandachtig geanalyseerd, dus je weet nu waar de concurrent over schrijft. Het is nu goed om informatie te verzamelen over je onderwerp en dit vervolgens te koppelen met de juiste keywords. Hiervoor vraag je je eerst af met welk probleem jouw doelgroep te maken heeft: Wat is het probleem van mijn bezoeker?

Vervolgens bedenk je een oplossing voor het probleem. Hiervoor analyseer je de concurrentie goed, maar ga dus niet kopiëren en plakken. Ik raad je aan om de blogs van jouw concurrentie goed door te lezen, zodat je zelf een oplossing voor het probleem kan formuleren.

Alle informatie die je hebt, zet je vervolgens in één document. Het maakt niet uit als het nog slordig is. In de volgende stap ga je de zoekwoorden koppelen met de geformuleerde oplossing van het probleem. Ook ga je dan de titel, inleiding en de tussenkopjes op papier zetten.

Stap 5: Beginnen met schrijven

Je gaat nu echt beginnen met het schrijven van jouw blog. Als eerst zorg je ervoor dat je blog een aantal basiselementen heeft, denk hierbij aan een titel, de inleiding, tussenkopjes en het slot. Dit is het fundament van jouw blog.

Titel

De titel moet aantrekkelijk zijn. Je moet mensen nieuwsgierig maken, zodat zij erop gaan klikken. Ook al sta je op plek 5 in de SERP’s, dan kan het alsnog zijn dat jouw artikel het gros van de bezoekers binnenhaalt. Een hoge CTR is bovendien een rankingfactor. Als veel mensen op jouw artikel klikken, dan is de kans groot dat jouw artikel stijgt in Google.

Het verschil tussen een goede en een slechte titel is zelfs zo groot dat het 500% in bezoekersaantallen kan verschillen. Dat betekent dat je veel bezoekers, leads en conversies kan mislopen, als je geen aandacht besteedt aan de titel. Daarom zet ik een aantal tips voor je op een rijtje.

 • Doe een stelling die begint met hoe, wat of waarom. Dit zie je erg vaak terugkomen en werkt erg goed, dus bijvoorbeeld: “Hoe een blog schrijven voor mij een makkie werd”.
 • Zorg ervoor dat jouw focus keyphrase terugkomt in jouw titel. Dit is de zoekwoorden combinatie waar jouw artikel zich op richt en waarmee jij hoog wilt scoren in Google.
 • Kijk naar de titel van de concurrenten; waarmee scoren zij goed? Haal hier inspiratie uit voor jouw eigen titel.
 • Gebruik getallen in je titel. Lijstjes werken vaak erg goed in Google. Ook als ik “blog schrijven” invoer, zie ik veel lijstjes met getallen tegenkomen. Daarom is mijn titel ook: “Blog schrijven? Volg deze 9 stappen voor een groter bereik”.
 • Uit onderzoek blijkt dat oneven getallen beter werken in titels. Daarom zie je veel minder vaak 6 of 8 tips, maar wel heel vaak 7 en 9. 
 • Doe een belofte die je waar kan maken, bijvoorbeeld: “Lees dit en je zult nooit meer een sigaret aanraken”. Mensen hebben een doel met het lezen van jouw artikel en als jij hen kan helpen met dit doel, dan zullen ze bereid zijn om jouw artikel te lezen.
Blog tips aan de hand van zoekresultatenpagina

Inleiding

Soms begin ik het met schrijven van mijn inleiding, en soms juist met het formuleren van mijn titel. Dit verschilt een beetje. Kijk daarom ook goed wat voor jou werkt en wat jij een prettige manier van werken vindt.

Ook voor het schrijven van de inleiding (in de journalistiek lead genoemd), moet je met een aantal dingen rekening houden. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat jij jouw probleemstelling formuleert en dat je vertelt hoe jij het probleem van jouw lezer gaat oplossen.

Je kan dit formuleren als een anekdote. Dit is een kort, grappig verhaaltje waarmee jij de lezer probeert te prikkelen. Je wilt namelijk niet dat de lezer direct al afhaakt. Je kan ervoor kiezen om dit persoonlijk te maken, bijvoorbeeld:

“Een blog schrijven, wat een drama was dat. Mijn notitieblokken hadden het zwaar. Iedere dag kladde ik ze vol en toch stond er aan het einde van de dag niks op papier. Ook ik was té perfectionistisch, en ook ik kwam geen stap vooruit.

In dit artikel lees je hoe ik mijn probleem wist op te lossen. Ook lees je waarom bloggen voor mij nu net zo makkelijk is al veterstrikken. Daarnaast krijg je 9 tips (!) om beter te leren bloggen. Zit jij er al klaar voor?”

Als je een anekdote en inleiding wilt combineren, is het altijd goed om eerst te beginnen met de anekdote. Dit zorgt ervoor dat de lezer een band krijgt met de blogger, of met het achterliggende bedrijf. Je prikkelt hiermee de bezoeker om verder te lezen.

Je hoeft echter niet altijd gebruik te maken van een anekdote. Zolang je maar duidelijk hebt wat het probleem is en hoe het probleem van de lezer wordt opgelost. Dat is voor de inleiding het belangrijkste. Ook laat je in de inleiding jouw belangrijkste zoekterm terugkomen.

Lees ook: Motivatiebrief schrijven? Ga nu aan de slag en onderneem deze 7 stappen!

Tussenkopjes

Je kunt nu de tussenkopjes op papier zetten. Dit zijn deelonderwerpen, die gezamenlijk de oplossing voor het probleem vormen. Het is hierbij belangrijk dat de lezer kan zien dat jij de oplossing voor het probleem geeft. Ik heb bijvoorbeeld het volgende artikel geschreven: Wat is een blogger? | De betekenis van bloggen helder uitgelegd.

Deze tekst is gemaakt voor mensen die niet weten wat een blogger is. Ik heb mijn tussenkopjes hiervoor ingedeeld als volgt:

Tussenkopjes blog

Is dit perfect? Nee, niet per se. Maar dat hoeft ook echt niet. Mijn lezers zien aan de tussenkopjes dat zij antwoord krijgen op hun vraag. Daar gaat het om. Daarnaast heb ik een aantal belangrijke zoekwoorden verwerkt in de tussenkopjes. Dat zorgt ervoor dat ik makkelijker rank in de zoekmachines.

Zoekwoorden verwerken in de tussenkopjes

De zoekwoorden die je gevonden hebt door de SEO-analyse, kun je er bij pakken. Welke zoekwoorden hebben een hoog zoekvolume en een lage concurrentie? Deze zoekwoorden zijn mogelijk geschikt voor jouw tussenkopjes. Dit is afhankelijk van de oplossing voor het probleem.

Het kan zijn dat je zoekwoorden hebt die niet helemaal goed meer bij je onderwerp passen. Deze kun je dan uit het document schrappen. De zoekwoorden die je nog wel kunt gebruiken, laat je voor een gedeelte terugkomen in jouw tussenkopjes. Zoals ik eerder zei, is overoptimalisatie niet verstandig. Dus doe dit subtiel en gebruik alleen de meest waardevolle zoekwoorden.

Vergeet ook je hoofd-zoekwoord niet terug te laten komen in één of meerdere tussenkopjes. Als je een WordPress website hebt, kun je de Yoast SEO plugin installeren om te kijken of je op de goede weg bent. Zie deze plugin, of andere SEO-plugins, echt als een hulpmiddel. Neem de suggesties niet te nauw en zorg er vooral voor dat je blog menselijk blijft.

Yoast SEO plugin

Slot

Jij hebt als het goed is een doel met jouw tekst. Je kan nog zo veel bezoekers krijgen, maar als je tekst geen doel heeft, dan heb je hier niks aan. Dus zorg ervoor dat je helder hebt wat het doel van jouw blog is.

Het slot gebruik je om jouw lezer aan te zetten tot actie, bijvoorbeeld het kopen van een product of dienst. Ook kan je als doel hebben dat de bezoekers op jouw affiliate link klikken. Er zijn ontzettend veel doelen te bedenken, dus zorg dat je dit scherp hebt van tevoren.

Als het doel van jouw blog niet helder is, kun je beter wachten met schrijven. Voordat je een blog gaat schrijven, zijn er drie dingen die niet mogen ontbreken. Dat is:

 • Het focus zoekwoord
 • De probleemstelling
 • Het doel van jouw blog

Deze drie aspecten vormen het fundament van jouw blog. In het slot laat je dus weten wat je van de lezer verwacht. Je hoeft het slot nu nog niet helemaal uit te schrijven, maar het is wel belangrijk dat je daar vast neerzet wat het doel is.

Door de titel, inleiding, tussenkopjes en het slot op papier te zetten, heb je gelijk een goed overzicht. Je ziet wat het probleem is, hoe je het gaat oplossen en welk doel je met jouw blog hebt.

Stap 6: De blog verder uitwerken

Het hoe, wat en waarom kun je nu verwerken in de body van jouw blog. Je gaat nu alle kopjes uitwerken. Dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, want veel mensen krijgen nog geeneens één woord op papier.

Maak een spraakopname voor jezelf

Het is daarom goed om een spraakopname te maken. Vertel tegen jezelf hoe de bezoeker zijn probleem oplost en doe dit aan de hand van de tussenkopjes. Dus begin bij tussenkopje één en zet je spraakopname aan.

Je kan voor de spraakopname de tussenkopjes als vraag formuleren. Zo kan je van “blog schrijven tips” bijvoorbeeld maken: “wat zijn mijn tips voor het schrijven van een blog?”.

Natuurlijk hoef je de tussenkopjes in de tekst niet allemaal als vraag te formuleren, maar voor de spraakopname is het wel makkelijker.

Als je begint met opnemen, merk je waarschijnlijk dat het veel makkelijker wordt om antwoord te geven op de vraag. Dit komt omdat we op papier alles vaak té perfect willen formuleren. Dat is nergens voor nodig. Je bent geen advocaat of jurist, maar iemand die op een simpele manier een probleem wil oplossen.

Na de opname kun je het een aantal keer terugluisteren. Vervolgens merk je dat het makkelijker wordt om informatie te verwerken in jouw blog. Daarnaast maak je jouw schrijfstijl hiermee aantrekkelijker; schrijven zoals je praat, werkt altijd het beste.

Onthoud goed: Omslachtige zinnen met dure woorden maken jouw tekst niet mooier, maar zorgen er juist voor dat mensen afhaken. Bovendien wil je niet dat jouw bezoeker alles drie keer moet teruglezen voordat hij het begrijpt. Helemaal niet als jouw blog meer dan 4.000 woorden heeft, zoals in mijn geval.

Praat erover met een vriend

Je kunt ook vragen of iemand met jou wil praten over jouw blogonderwerp, bijvoorbeeld een vriend. Dit zorgt voor een relaxte setting, waardoor je mogelijk veel meer kan vertellen dan wanneer je daartoe geforceerd wordt.

Ook in dit geval is het handig om een spraakopname aan te zetten. Het is goed om alle kopjes bij langs te gaan, zodat je zeker weet dat je alle deelonderwerpen van jouw blog besproken hebt.

Als je de kopjes als vraag geformuleerd hebt, kun je ook vragen of hij deze vragen aan jou wilt stellen. Vaak is het prettig om eerst even een voorgesprek te houden. Praat bijvoorbeeld eerst over het weekend, voordat je over jouw blogonderwerp gaat praten.

De kans is groot dat je na het gesprek al veel meer weet op te schrijven dan ervoor. Anders kun je altijd nog de spraakopname terugluisteren.

Maak een mindmap

De kans is groot dat je vroeger op school weleens een mindmap moest maken. Die opdracht gaven de docenten jou niet zomaar. Het is één van de makkelijkste manieren om informatie te verwerken.

Je kan jouw mindmap opdelen in de verschillende tussenkopjes. Vervolgens schrijf je alles op wat je weet over deze tussenkopjes. Je kan een regel opstellen voor jezelf, bijvoorbeeld dat je gedurende vijf minuten niet mag stoppen met schrijven. Echt alles wat in je opkomt, zet je dan op papier.

Dit is een methode die voor veel beginnende bloggers werkt. Na het maken van de mindmap, wordt het veel makkelijker om een blog te schrijven. De mindmap biedt overzicht en het maken ervan voelt veel minder geforceerd, dan dat je een tekstverwerker opent op de computer.

Stap 7: Voeg foto’s en video’s toe aan jouw blog

Het is erg saai om één lange lap tekst te lezen. Daarom is het goed om niet alleen tekst toe te voegen aan jouw blog, maar ook foto’s, video’s, GIFjes, infographics, tweets etc. Het toevoegen van dit soort content wordt gewaardeerd door Google.

Je ziet bijna nooit een blog met alleen maar tekst. Dat oogt niet prettig voor de bezoeker. Het gaat bovendien ten koste van het gebruikersgemak. Bij het schrijven van een blog kijk je dus niet alleen naar de inhoud, maar ook naar de vormgeving.

Zoals je ziet, plaats ik vrij veel witregels in mijn tekst. Ook dat heeft te maken met de vormgeving van mijn blog. Op een webpagina ziet het er niet mooi uit als je werkt met hele lange alinea’s. Mensen gaan dan snel op zoek naar een ander blogartikel. Denk daarom dus goed na over de vormgeving.

Stap 8: Voorkom taalfouten

Jouw blog is nu rijkelijk gevuld met content. Dat is een goed teken. Er is alleen nog wel een kans dat er taalfouten in staan; de eerste versie is nooit helemaal perfect.

Het is goed om de blog door meerdere mensen te laten redigeren, maar vraag ook of ze iets missen. Alle feedback die je krijgt is goed. Ook als er nog heel veel verbeterd moet worden.

Zolang je blijft schrijven, zie je vanzelf de kwaliteit verbeteren. En natuurlijk is jouw eerste blog niet de beste, dat hoeft ook helemaal niet. Het gaat om het proces. Blijven schrijven en telkens weer om feedback vragen. Daar leer je van.

Tot slot is het natuurlijk ook belangrijk dat het inhoudelijk klopt. Je kan het hiervoor eventueel voorleggen aan een expert. Ook kun je de blogartikelen van jouw concurrentie doorlezen. Er zit waarschijnlijk enige overlap in de informatie van jullie blogartikelen, omdat je voor het schrijven aandachtig deze artikelen gelezen hebt.

Voorkom taalfouten met deze tips

Ook zelf kun je jouw blog controleren op spelfouten en grammaticale fouten. Door het hardop voor jezelf voor te lezen, ontdek je sneller taalfouten. Ook wanneer je de tekst in een ander lettertype zet, is de kans groot dat je fouten sneller ontdekt.

Daarnaast kun je het proberen om de tekst achterstevoren te lezen. Ik las in verschillende blogartikelen dat je ook hiermee taalfouten voorkomt. De reden hiervoor is dat je woorden uit hun context haalt. Je brein focust zich hierdoor meer op de woorden zelf.  

Stap 9: Plaats het blogartikel op jouw website

Je kunt nu jouw blogartikel plaatsen op jouw website. Zoals ik eerder aangaf, is het slim om de Yoast SEO plugin te installeren. Deze plugin vertelt jou waar jij op moet letten bij het publiceren van jouw blog. Een aantal dingen die je niet moet vergeten:

 • Het optimaliseren van afbeeldingen
 • Het toevoegen van interne links
 • Het toevoegen van een meta-titel
 • Het toevoegen van een meta-description
 • Het analyseren van de vormgeving van jouw blog

In onderstaande schermafbeeldingen zie je waar de Yoast SEO plugin verder op let:

Blogartikel plaatsen op website
Blog verbeterpunten

Vooral als je nieuw bent met het schrijven van blogs, raad ik het aan om zoveel mogelijk de bolletjes groen te krijgen. Zorg er niet voor dat het ten koste gaat van de leesbaarheid van de tekst. Het moet menselijk blijven. Dat is het belangrijkst. Zoals je ziet, is bij mij ook niet ieder bolletje groen.

Heb je de smaak te pakken? Onderneem dan nu actie!

Eén blog schrijven betekent niet direct dat je goed kan bloggen. Je moet blijven schrijven en echt actief aan de slag gaan. Ook moet je ervoor zorgen dat jij je blijft onderscheiden van de concurrent.

Ben jij klaar voor het schrijven van het volgende blog? Of heb je nog geen inspiratie? In beide gevallen begin je weer bij de zoekwoorden analyse. Klik nu op onderstaande link en ontdek de kracht van het zoekwoorden onderzoek.

Na 4.000 woorden op papier gezet te hebben, hoop ik dat ik jou iets heb kunnen leren. Ik hoop dat een blog schrijven nu steeds makkelijker voor jou wordt. Kom je er even niet uit? Dan kun je altijd dit blogartikel er weer bij pakken. Nog vragen? Stel ze dan hieronder in de reacties, of neem contact op via de contactpagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen