Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Blogger review (2021) | Wat zijn mijn ervaringen met het platform?

Zit jij eraan te denken om een blog te beginnen met Blogger? Dan zit jij hier goed. In deze Blogger review bespreek ik de ontstaansgeschiedenis van Blogger, de voor- en nadelen van het platform en mijn visie.

Blogger review | mijn eerste website

Voordat ik het ga hebben over de ontstaansgeschiedenis van Blogger en de voor- en nadelen, wil ik kort ingaan op de ontstaansgeschiedenis van mijn carrière. 

Toen ik in de eerste klas van het middelbare zat wilde ik een blog maken voor een schoolopdracht, beter gezegd: dat moest. Voor mij was dat geen enkel probleem, want toen ik elf jaar oud was, had ik al mijn eigen blog.

Lees ook: Blog schrijven? Volg deze 9 stappen voor een groter bereik

Ik weet het nog goed. Samen met een aantal klasgenoten zat ik in een ‘projectgroep’. Er werd gevraagd: ‘wie gaat de website voor jullie groep ontwerpen en bijhouden?’ Ik stak mijn vinger op. ‘Graag’, zei ik. Ik ging ermee aan de slag en maakte een website/blog met Blogger. Wij kregen een website met een subdomein. Het werd iets van: eersteklasgroepje.blogspot.com. Natuurlijk niet wetende dat de toen nog zo prille hobby zou uitgroeien tot mijn werk. 

Mijn eerste website
Een van mijn eerste blogs 😉

De ontstaansgeschiedenis van Blogger

De ontstaansgeschiedenis van Blogger is misschien nog wel boeiender. Al in de jaren 90 kwam Evan Williams met Blogger op de markt. Waarna hij in 2003 het open source platform verkocht aan Google.

Ondanks dat Williams Blogger verkocht had, vond hij nog steeds dat mensen hun stem kenbaar moesten kunnen maken via het internet. Daarom ontwikkelde Williams Twitter. Dit deed hij samen met zijn collega’s: Jack Dorsey, Biz Stone en Noah Glass.

Lees ook: Wix review 2021 | Verwaarloosbare SEO technieken?

Blogger bracht veel teweeg 

Ontwikkelaars hadden door dat er veel meer mogelijk was met een CMS dan alleen een blog. Zo ook Matt Mullenweg. Samen met zijn collega’s ontwikkelde hij WordPress, een CMS waar je niet alleen een blog mee kan maken, maar zelfs een hele website. In de jaren daarna volgden ook Joomla en Drupal. Het idee dat je met een CMS alleen maar kon bloggen, raakte ondertussen achterhaald, en veel mensen stapte over van Blogger naar bijvoorbeeld WordPress. Dat zie je ook terug in het marktaandeel binnen de CMS-branche. In 2020 heeft Blogger nog maar een marktaandeel van 1.7%.

Statistieken Blogger
Bron: W3Techs

Blogger review | wat heeft Blogger te bieden?

Blogger richt zich voornamelijk op toegankelijkheid. Je kunt een eenvoudige blog maken, zonder dat je kennis vooraf nodig hebt. Dat is ook de reden waarschijnlijk dat ik ervoor koos om mijn eerste blog, op twaalfjarige leeftijd, met Blogger te maken en niet met WordPress. Je gaat dan naar iets ‘simpels’ op zoek met niet al te veel haken en ogen. Ook nu kun je Blogger nog steeds zo omschrijven; je kan een blog maken, maar verwacht er niet te veel van. 

De voordelen van Blogger

 • Blogger is gratis te gebruiken wanneer jij kiest voor een website op het .blogspot subdomein. Daarnaast wordt er vooraf een SSL-certificaat geïnstalleerd, zodat iedereen jouw website veilig kan bezoeken, zonder dat zij een melding van hun browser krijgen dat de site mogelijk onveilig is.
 • Bij Blogger is het mogelijk om een eigen domeinnaam aan te schaffen en deze te laten verwijzen naar jouw website op het .blogspot subdomein. Bij concurrenten, zoals wordpress.com, moet je hier in de meeste gevallen voor betalen. Vooral voor mensen met een kleinere portemonnee lijkt Blogger daarom een meer dan geschikte optie.

Lees ook: Een domeinnaam kiezen voor je website | Wat komt erbij kijken? | 5 tips

 • Vooral voor beginners werkt Blogger prettig. Gebruikersgemak staat hoog in het vaandel en daarom wordt er vaak gezegd: ‘Blogger is voor de mensen die gemak belangrijker vinden dan functionaliteit’. De onmiddellijke installatie en de gebruiksvriendelijke interface zorgen ervoor dat jij binnen no-time jouw eigen blog gepubliceerd hebt, zonder dat jij kennis nodig hebt van HTML. Het is zo makkelijk te gebruiken dat ik er op twaalfjarige leeftijd al mee overweg kon. De editor is overigens erg vergelijkbaar met een Word-document, zoals je hieronder kunt zien.
Blogger Word-document
 • Omdat het een platform is van Google, hoef jij je niet eerst te registeren. Jij kan gewoon inloggen met jouw bestaande Google-account, die je ook gebruikt voor YouTube en Gmail. Daarnaast kun je jouw blog heel gemakkelijk koppelen aan diensten als Google AdSense.
Blogger review

De nadelen van Blogger

Ondanks dat Blogger veel voordelen heeft, zijn er ook wel degelijk nadelen verbonden aan het platform.

 • Zoals met alle producten van Google, heeft Blogger geen support waar je direct terecht kan als je ergens niet uitkomt. Er is alleen een forum waar vragen gesteld kunnen worden aan de medewerkers van Google, of aan mensen uit de community. In de praktijk blijkt alleen dat sommige vragen op het forum niet beantwoord worden. Mocht je, ondanks het feit dat Blogger heel gebruiksvriendelijk is, toch ergens mee zitten, dan kun je dat het beste zelf Googelen.
Blogger forum
 • Blogger legt de totale focus op het bloggen, en dat is misschien een beetje achterhaald, want veel bloggers willen niet dat hun feed te zien is op de startpagina. Zij hebben immers meer te bieden dan dat en vaak is het blog ondergeschikt daaraan. Kijk bijvoorbeeld is naar de website van Seo Zwolle; zij bieden een dienst aan en daarnaast bloggen zij om deze dienst te promoten. De dienst die zij aanbieden willen zij dus kunnen tonen op de startpagina, en niet een feed met de laatste berichten. Bij Blogger is het helaas alleen mogelijk om jouw feed te tonen op de startpagina en daarom beschouwen veel mensen Blogger als achterhaald en niet veelzijdig. Veel mensen stappen daarom over naar een website van WordPress die je zelf kunt laten hosten bij een betrouwbare hostingprovider, zoals SiteGround.  
Startpagina Seo Zwolle
De startpagina van Seo Zwolle. Daar worden diensten aangeboden.
 • Blogger heeft maar 53 thema’s beschikbaar. De kans is daarom groot dat de blogs al snel veel op elkaar lijken. Om het even te vergelijken: WordPress heeft er tienduizenden waar je uit kunt kiezen. Daarnaast kun je bij Blogger geen extra functionaliteiten toevoegen aan jouw blog, zoals dat bij andere CMS’, waar je complete websites mee kunt bouwen, wel het geval is. Ben jij creatief, leerzaam en wil jij je ei kwijt kunnen in jouw blog/website? Dan kun je beter niet voor Blogger kiezen.

Blogger review | Mijn visie

Ik denk dat je met Blogger een leuke start hebt voor een blog. Vooral voor beginners – mensen met weinig kennis van websites – is Blogger een prima platform. Alles is overzichtelijk en het is haast onmogelijk dat jij niet begrijpt hoe Blogger werkt. Ben jij al verder gevorderd en heb jij al enige kennis van HTML en CSS, dan raad ik je niet aan om voor Blogger te gaan, maar voor een platform als WordPress, Drupal of Wix, daar kun je veel meer mee. Je hebt meer thema’s, je kunt plugins instaleren en je kunt zelf een startpagina ontwerpen. Kortom: Blogger kun je prima gebruiken, maar houd er rekening mee dat je heel erg beperkt wordt in jou doen en laten.

Tot slot

Bij deze wil ik jou bedanken voor het lezen van deze Blogger review. Mochten er nog vragen zijn, dan kun je altijd contact opnemen.

3 reacties op “Blogger review (2021) | Wat zijn mijn ervaringen met het platform?”

 1. Ik ga ook maar starten met Blogger.
  Weet inderdaad niets van websites en wil tijdens het zwerven eigenlijk gewoon door middel van het plaatsen van foto’s met een stukje tekst erbij verslag doen.
  Ik denk dat Blogger daar prima voor is!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen