Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wat is community building en waarom is het zo waardevol?

Jij wilt meer bezoekers, leads en conversies? Dan kan een community jou hier goed bij helpen. Door het bouwen van een community (community building) kun jij mensen met dezelfde achtergrond, eigenschappen en interesses dichter tot elkaar brengen. Dit kan erg waardevol zijn voor jouw business.

In dit artikel behandel ik daarom de vraag: wat is community building? Ook vertel ik meer over de onschatbare waarde van een community en vertel ik welke voordelen community building heeft.

Tip: Wil je een community bouwen rondom jouw product of merk? Dan raad ik het aan om gebruik te maken van Huddle. Dit is e-learning software waarmee jij eenvoudig jouw eigen community en leeromgeving maakt. Via de speciale link hieronder kun je de software gratis uitproberen.

Wat is community building?

Veel mensen zoeken naar de betekenis van community building. Als je het heel letterlijk vertaalt, zou je uitkomen op ‘het bouwen van een gemeenschap’. Wij hebben het in dit geval over een gemeenschap rondom een bedrijf. Community building is het vormen van een groep mensen met dezelfde interesses, kenmerken en doelen.

Door community building breng jij mensen dus dichter tot elkaar. Dit zijn mensen die zich identificeren met jouw bedrijf of merk. Door deze mensen samen te brengen – op bijvoorbeeld een forum – zie je vaak dat er iets magisch ontstaat.

Uit de community die jij vormt ontstaan bijvoorbeeld vriendschappen. Ook gaan jouw klanten niet meer naar jouw klantenservice toe om vragen te stellen, maar stellen zij hun vragen simpelweg aan andere gebruikers van jouw product of dienst.

Doordat mensen uit de community zich verbonden voelen met elkaar, durven zij hier vaak ook persoonlijke ervaringen te delen, wat zij eerder op een ander (openbaar) platform nog niet durfden. Het voelt voor hen vertrouwd om in jouw community hun ervaringen te delen. De impact van community building kan daarom enorm zijn.

De feedback die jij krijgt vanuit de community is op deze manier veel natuurlijker en in sommige gevallen wordt de traditionele klantenservice zelfs onnodig; alle vragen worden op een forum of in een Facebook groep behandeld en opgelost. Mede dankzij de gebruikers van jouw product of dienst. Kevin Timmer van de Day Trading Masterclass past community building ook op een goede manier toe, zo blijkt uit onderstaande review op Trustpilot.

Kevin Timmer community building

Voorbeeld van community building

Wanneer je een sterke community gebouwd hebt, zie je dat er fans ontstaan van jouw product of dienst. Ook als voetbalsupporter ben jij fan van een dienst: het bekijken van wedstrijden van jouw voetbalclub.

In dit geval worden de liefhebbers van de dienst tot elkaar gebracht in een stadion, en niet online op een forum. Klinkt misschien raar, maar ook dit is een stukje community building.

Maar denk ook bijvoorbeeld aan Apple fans die samenkomen om ’s nachts de nieuwste IPhone te kopen. Deze mensen voelen zich verbonden doordat zij samen kamperen voor de winkel. Dit is voor de Apple fans één van de plekken waar zij hun ervaringen en interesses met elkaar kunnen delen en waardoor de community intact blijft.

Waarom is community building waardevol?

Community building is ontzettend waardevol voor jouw business. Zo vinden ook Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren, de auteurs van De Online Marketing Tornado. Zij stellen dat je met community building “magie” in je marketing brengt.

En dat is hun goed recht om dat te stellen. De voordelen van community building zijn aanzienlijk. Ook kost het maken van een platform – waar jij jouw klanten/fans kunt verzamelen – relatief weinig tijd en geld. Daarom raad ik het aan om op tijd te beginnen met het bouwen van een community rondom jouw bedrijf of merk.

Hieronder bespreek ik drie voordelen van community building.

Community building helpt jou met SEO (zoekmachineoptimalisatie)

Als jouw community content gaat publiceren rondom jouw merk, zal dit van invloed zijn op jouw rankings in de zoekmachine. Dit komt doordat er op een natuurlijke manier waarde wordt toegevoegd en er – op bijvoorbeeld forums – gebruikgemaakt wordt van long tail questions.

En aangezien ongeveer 70% van de zoekopdrachten tegenwoordig long term is, komt dit goed uit. Als iemand een specifieke vraag heeft, zoals: “Hoe krijg je meer externe links naar een website?”, dan is het mogelijk dat zij bij jouw forum uitkomen. Zonder dat je hiervoor zelf content hoeft te publiceren. Allemaal dus dankzij jouw community.

Deze interactie binnen jouw community vindt niet alleen plaats op een forum. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat iemand een vraag stelt onder jouw blog en dat een andere bezoeker deze vraag beantwoordt. Ook dit is weer een stukje gratis content.

Door reacties onder een blog aan te zetten, ben jij dus ook bezig met community building. Je kunt deze reacties zien als extra content en mogelijk helpt het jou weer om hoger te scoren in Google. Je zorgt er op deze manier voor dat jouw klanten met elkaar kunnen communiceren.

Nog niet zoveel ervaring met SEO? Zorg dan dat je eerst onderstaande video van Neil Patel bekijkt, voordat je verder gaat met community building.

Klanten binden zich voor een langere tijd aan jouw merk

Klanten zullen vanwege de community loyaal blijven aan jouw merk. Als zij hier eenmaal deel van uitmaken en waarde toevoegen, is de kans klein dat zij willen overstappen naar de concurrent.

Dit komt omdat de klant op dit moment dienst uitmaakt van jouw bedrijf. Ondanks dat jij hem hier niet voor betaald, voelt dat voor de klant vaak wel zo. Zonder dat hij of zij het soms doorheeft.

En als de klant eenmaal ergens aan begonnen is – in dit geval het toevoegen van waarde aan jouw community – dan zal hij hier niet snel mee stoppen. Dit heeft te maken met onze verliesaversie; de klant is bang om zijn status in de community te verliezen.

Hij heeft bijvoorbeeld een streak opgebouwd, of hij heeft een aantal punten door alle reacties die hij geplaatst heeft. Ook kun je er als bedrijf zijnde een spelelement aan toevoegen (gamification genoemd), waardoor de klant beloond wordt voor zijn deelname en hierdoor een hoger een level krijgt. Vooral op forums werkt dit goed.

Het forum van Internetsuccesgids is hier een uitstekend voorbeeld van. Deze is vormgegeven met de Huddle software van de IMU. Hiermee kun je gemakkelijk een spelelement toevoegen aan jouw forum.

community building voordelen

Andere bedrijven willen sneller zaken met jou doen

Een ander bijkomend voordeel is dat jouw merk interessanter wordt voor andere bedrijven. Dit komt doordat je – vanwege de community die je hebt opgebouwd – meer bezoekers krijgt op jouw website. Daarnaast bestaat jouw community uit “fans” die loyaal zijn aan jouw merk. Ook dat is erg interessant voor bedrijven.

Het kan het bijvoorbeeld zijn dat een bedrijf een gastblog wil plaatsen op jouw website. Dit in ruil voor een vergoeding, die afhankelijk van jouw bezoekersaantallen, flink kan oplopen.

Je moet er hierbij rekening mee houden dat er alleen waardevolle content geplaatst wordt op jouw website en dat deze gastblogs niet ten koste gaan van jouw geloofwaardigheid. Check daarom altijd goed of de informatie in een gastblog feitelijk juist is en pleeg desnoods hoor en wederhoor.

Lees ook: Wat is een blogger? | De betekenis van bloggen helder uitgelegd

Het kan ook zijn dat een bedrijf aan een hele andere samenwerking zit te denken. Misschien heeft iemand wel een bepaalde software waar jij gratis gebruik van mag maken, of misschien wordt er wel gevraagd of iemand advertenties mag plaatsen op jouw website. Er zijn veel verschillende scenario’s mogelijk.

Het mag in ieder geval duidelijk zijn: door community building krijg jij meer bezoekers, en vooral bezoekers die trouw zijn en vaker terugkeren naar jouw website, of naar een andere plaats waar jouw community zich bevindt.

Hierdoor is de kans groot dat jij aanbiedingen krijgt van andere (grote) spelers in de markt. Op deze manier kun je – naast de producten en diensten die je levert – een leuk zakcentje bijverdienen.

Hoe bouw je een community?

Er zijn verschillende manieren hoe jij een community kan bouwen. Zelf vind ik de software van de IMU – Huddle – de meest geschikte software voor community building. Met deze software kun je eenvoudig een digitale leeromgeving maken, met daaromheen mogelijkheden tot interactie.

Maar je kunt ook een Facebook groep aanmaken. Voor alle vragen over jouw product of dienst, kun je de mensen hier dan naartoe verwijzen. Ook dit kan erg handig zijn – het ligt heel erg aan de dienst of product en de doelgroep die daarbij past.

Facebook kent ook enkele nadelen; berichten in de groep worden op chronologische manier weergegeven en je kunt ze niet altijd makkelijk terug vinden. Dit komt doordat je onderwerpen of thema’s niet kunt ordenen, wat op een forum wel het geval is.

Daarnaast zijn de gebruikers van Facebook niet jouw gebruikers en bevindt de groep zich niet op jouw website. Hierdoor loop je veel bezoekers mis, die je wel hebt als je zelf een platform inricht waarop jouw klanten kunnen communiceren.

Bijkomend voordeel hierbij is dat klanten minder afgeleid worden; bij Facebook zien zij bij ieder bericht een notificatie verschijnen en is de kans groot dat ze hierop klikken.

Leuk als deze notificatie leidt naar jouw groep en dit tot interactie leidt. Minder leuk als dit ervoor zorgt dat interactie in jouw groep afneemt en er daardoor geen hechte community ontstaat. Ik raad daarom altijd aan om zelf een community te bouwen, zonder gebruik te maken van andere (sociale) media.

Bedankt voor het lezen van dit artikel over community building. Mocht je nog vragen hebben over community building, dan kun je ze uiteraard altijd stellen onder dit artikel. Voor persoonlijk contact navigeer je in het menu naar: Contact.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen