Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Digital marketing: een must voor iedere ondernemer!

Bij digital marketing wordt vaak gedacht aan marketing via internet. Maar digital marketing is veel meer dan dat alleen. Het gaat om het gebruik van alle verschillende beschikbare digitale technologieën voor marketing doeleinden.

Denk hierbij behalve aan internet en social media ook aan telefonie, messaging, televisie en radio. Met andere woorden, digital marketing is het commercialiseren van een product of een service gebruikmakend van internet èn van alle andere digitale technologieën die voorhanden zijn.

Digitaal vs. traditioneel

Digital marketing maakt een steeds belangrijker deel uit van marketingstrategieën van ondernemingen. Traditionele marketing – die gebruik maakt van niet digitale communicatiemiddelen – vormt een steeds minder groot aandeel in de marketingmix.

Bij traditionele marketing gaat het om bijvoorbeeld geprinte media, kranten en tijdschriften, abri-posters of sportshirt sponsoring. Hoewel ook televisie en radio sinds jaar en dag gebruikt worden voor marketing doeleinden, worden die ook gezien als digital marketing. Er wordt immers gebruik gemaakt van digitale technologie.

Lees ook: Online marketing trends 2020 (hier moet jij rekening mee houden!)

Onder digital marketing wordt dus een groot aantal verschillende activiteiten geschaard. En als deze op een slimme manier worden uitgevoerd, kunnen ze een succesvolle marketingcampagne opleveren. Hieronder lees je meer over de verschillende activiteiten en acties.

Meer leren over digital marketing? Zie ook onderstaande video van Ahrefs.

SEM en SEO

Search Engine Marketing (SEM) is het optimaliseren van het bezoekersverkeer van je website. Dus het genereren van meer target bezoekers, die potentieel actie zullen ondernemen op jouw website (een aankoop doen, een interesse uitspreken, een contact opleveren). Als je dit goed doet, trek je een publiek aan dat specifiek op zoek is met een vraag, waarop jij antwoord kunt geven met jouw diensten.

Je vraagt je misschien af wat het verschil is met SEO, Search Engine Optimization. SEO is een sleutelbegrip in de digital marketing. Met SEO worden de activiteiten bedoeld waarmee een website beter opgepikt wordt door zoekmachines (zoals Google), waardoor jouw site op een hogere plek op de zoeklijst komt voor bepaalde keywords.

SEM zijn de acties die gericht zijn op het verbeteren van de communicatie naar een target publiek dat jouw site gevonden heeft via een zoekmachine.

Search Engine Advertising

En dan bestaat er ook SEA, Search Engine Advertising. Dit is een betaalde vorm van digital marketing. Je betaalt aan een zoekmachine zoals Google om jouw webpagina bovenaan de zoekresultaten te krijgen. Je betaalt dan voor de keywords waarvan jij denkt dat ze interessante bezoekers voor jouw website kunnen opleveren. Stel, jouw bedrijf verkoopt kinderkleding, dan kun je betalen om jouw website bovenaan te krijgen bij een zoekopdracht naar kinderkleding.  

Social Media

Een andere tak van digital marketing is de Social Media Marketing of SMM. Het gaat hierbij om promotieactiviteiten via social media. Je moet hierbij niet alleen denken aan de bekendste platforms. Maar zeker ook aan de specialistische communities die potentieel geïnteresseerd zijn in jouw product of diensten.

Het is niet genoeg om een Facebook-pagina te openen en een twitter-account te hebben en daar af en toe iets op te zetten. De bezoekers van jouw pagina komen alleen terug als ze informatie vinden waar ze naar op zoek zijn. Je kunt bijvoorbeeld ervaringsverhalen van gebruikers van jouw product plaatsen of een vraag- en antwoord sectie.

Een tip is ook om alvast een datum van publicatie van een informatief artikel te geven. Bijvoorbeeld ‘Lees volgende week hier alles over digital marketing’.

Meer leren over social media marketing? Lees dan ook het verhaal van Boyd Hoek. Hij helpt mensen met het opzetten van hun eigen SMMB (social media marketing bureau).

Lees ook: Wat is community building en waarom is het zo waardevol?

Content marketing

Met content marketing wordt het maken en het verspreiden van redactionele content voor een website bedoeld. Het gaat hierbij om tekst, foto’s en filmpjes die meer klanten moeten trekken, naamsbekendheid genereren of een blog beter bezocht moeten maken. Deze content kan via social media worden verspreid.

 Tevens zorgt de content voor een verbeterde vindbaarheid in de zoekmachines, doordat je de juiste keywords gebruikt. Het kan helpen om een contentkalender te maken. Hierin neem je de onderwerpen op waarover je wil publiceren en in welke vorm.

E-mail en mobile voor direct bereik

E-mail marketing is een van de meest directe methodes om je bedrijf, een merk, een product of dienst onder de aandacht te brengen. Je kunt een e-mail marketing campagne gebruiken om nieuwe klanten te werven, er voor te zorgen dat bestaande klanten aan je gebonden blijven, of om nieuwe producten of diensten van je af te nemen.

Lees ook: E-mailmarketing: de populariteit neemt steeds verder toe

E-mail marketing is wel gebonden aan duidelijke regels om privacy-schending en oplichting te voorkomen. Bij mobile marketing wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden van mobiele devices. Sinds de introductie van de mobiele telefonie worden sms berichten al gebruikt voor promotionele doeleinden. Maar met de opkomst van smartphones en tablets, hebben veel internetbedrijven hun diensten ook geoptimaliseerd voor mobiele apparatuur.

Wil jij weten hoe jij een succesvolle E-mail marketing campagne opzet? Bekijk dan ook onderstaande video.

Geolocalisatie

Een relatief nieuwe vorm van digital marketing is proximity marketing. Dat is een marketing strategie die gebruik maakt van geolocalisatie. De gebruiker krijgt reclameberichten van bedrijven te zien waarbij hij in de buurt is. Het gaat dus in dit geval meer om iemand te bereiken die zich in een bepaalde zone bevindt en minder om een specifieke target. Dit is mogelijk met behulp van de bluetooth technologie.

Succespercentage digital marketing

In dit rijtje definities mag ook CRO (Conversion Rate Optimization) niet ontbreken. Wat houdt dat in? Hiermee wordt kort gezegd het succespercentage van een bepaalde call to action aangeduid. Met een marketingactie nodig je personen vaak uit tot het doen van een bepaalde handeling.

Je wil bijvoorbeeld dat ze iets downloaden of een kortingsbon uitprinten, inschrijven voor een nieuwsbrief enzovoorts. De conversion rate geeft aan hoeveel van de personen die deze uitnodiging tot actie hebben gezien, daadwerkelijk overgaan tot actie. CRO heeft tot doel om dit percentage zo hoog mogelijk te krijgen.

Customer journey

Als marketeer wil je ook weten hoe jouw potentiële klant in contact komt met al jouw marketinguitingen en op welk moment van zijn zoektocht hij in aanraking komt met welk (digitaal) communicatiekanaal. Wat is zijn informatiebehoefte? Welke content sluit hierop aan?

Deze studie noemen we customer journey mapping, waarin wordt beschreven welk traject de consument aflegt om een bepaalde dienst of product aan te schaffen. Op deze manier kun je zien wat de sterke punten van jouw digital marketing campagne zijn en welke verbeterd moeten worden.

De customer journey kan worden onderverdeeld in verschillende fases. Het bedrijf kan voor iedere fase specifieke marketingactiviteiten opzetten.

Customer journey mapping: onderdeel van digital marketing

Initial consideration set:

Hiermee worden alle producten en merken bedoeld die op de markt zijn en die de consument in overweging neemt bij zijn keuze. Een ‘beginnende klant’ raakt geïnteresseerd in een product, vanwege een persoonlijke behoefte of een reclame. Hij zal daarna op zoek gaan naar dit product en overweegt daarbij de alternatieven. Een marketingactie voor deze fase is gericht op een groot bereik.

Active evaluation:

De consument vergelijkt de karakteristieken en prijs van de verschillende producten. In deze fase is de consument specifiek op zoek naar informatie, hier draait een marketingactie dus met name om content.

Lead nurturing/conversion:

Tussen het moment van aankoop en de actieve evaluatie zal wellicht tijd verstrijken. Op dat moment is de marketing gericht op het herinneren van de potentiële cliënt aan zijn behoefte of interesse. 

Aankoop:

Dit is natuurlijk het moment waar je op gewacht hebt, maar niet het eindpunt van de customer journey en zeker ook niet van jouw marketingactiviteit. Je kunt een klant op dat moment aan je binden via bijvoorbeeld een nieuwsbrief inschrijving

Post-purchase experience:

De klant zal nagaan of het product voldoet aan zijn verwachtingen en zal daar ook toekomstige aankopen op afstemmen. Als de klant tevreden is zal hij een zogeheten loyalty loop genereren.

Inzetten op digital marketing

Als je bedrijf nog niet veel heeft ingezet op digital marketing, is het zeker nuttig om hier meer werk van te maken. Het volstaat echt niet om alleen een internetpagina te hebben en vaste klanten een nieuwjaarswens te sturen. Het is zeker niet gemakkelijk, maar de inspanning is de moeite waard. Je zult meetbaar inzicht krijgen in het succes van je marketingactiviteiten. Je krijgt ook meer informatie over je klanten. Op die manier kun je ook de markt beter segmenteren en gerichter met de verschillende klantsegmenten communiceren. Ook zal je bereik groter zijn dan via traditionele (gedrukte) media. En last but not least is het goedkoper om met digital marketing een groter publiek te bereiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen