Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Digital nomad worden? Dit zijn de meest voorkomende beroepen!

Tegenwoordig zie je steeds vaker de term ‘digital nomad’ voorbij komen. Het is een term die nog maar een aantal jaar bestaat. Daarom is er nog niet een vastomlijnde definitie voor. Toch ga ik jou in dit artikel uitleggen wat een digital nomad is en wat de meest voorkomende beroepen zijn als digital nomad. Are you ready?

Wat is een digital nomad?

De naam zegt het voor een groot gedeelte al. Een digital nomad (ook wel digitale nomade) is iemand die online zijn werk kan uitvoeren, en ondertussen de mogelijkheid heeft om te reizen. Doordat een digital nomad niet gebonden is aan één vaste locatie, kan hij waar ook ter wereld zijn werk uitvoeren.

Het leven als digital nomad

Zie jij het al voor je? Je zit op Bali, op een wit zandstrand. De zon komt op en je bestelt een cappuccino. Vandaag schrijf jij een artikel, stuur jij een aantal mails en je helpt een bedrijf (op afstand) met social media. Vervolgens neem je een duik in de zee en ga je naar een heerlijk Balinees eettentje. Zo kan jouw dag er zomaar uit zien als digital nomad, niet verkeerd toch?

Voor Lotte van de Ven en Naut Bruggeling is dit dagelijkse kost. Zij zitten nu al een aantal maanden op Bali (een van de meest favoriete bestemmingen van digital nomads). Hoe het leven daar is als digital nomad, laten zij zien in hun vlogs. Dus ben je benieuwd hoe het leven is als digital nomad op Bali? Bekijk dan zeker onderstaande vlog. 

Wanneer mag je jezelf een digital nomad noemen?

Dit is altijd een lastige. Wel is er de voorwaarde dat je (voor een groot gedeelte) locatie onafhankelijk moet kunnen werken en dus ook een of meerdere keren per jaar op workation gaat. Ook dit is een vrij nieuwe term die je mogelijk nog niet eerder gehoord hebt. Het is een combinatie van reizen/op vakantie gaan, en werken.

Drie verschillende soorten

Je zou digital nomads kunnen groeperen, zoals Leroy Seijdel doet in een van zijn YouTube Video’s. Hij maakt onderscheid tussen de volgende drie soorten digital nomads.

1. De basis digital nomad

Je leeft nog gewoon in Nederland en je hebt daar je eigen huis, maar je wilt wel een keer een weekje op workation, of misschien een keer een maand weg. Vaak moeten deze mensen nog dingen vooruit plannen, voordat zij op reis kunnen; zij zijn nog niet helemaal locatie onafhankelijk, maar kunnen al wel een groot deel online doen.

2. De semi digital nomad

Dit is iemand die al voor een langere tijd weg kan, omdat hij voor zijn business alleen nog maar een laptop en internetverbinding nodig heeft; hij kan volledig locatie onafhankelijk werken. Deze mensen kunnen hun werk dus in principe overal ter wereld uitvoeren.

3. De totale digital nomad

Dit is iemand die continu op reis is en geen vaste verblijfplaats meer heeft. Deze mensen laten hun vaste verblijfplaats achter zich en besluiten voor een onbepaalde tijd te gaan reizen.

In alle drie de gevallen ben jij dus een digital nomad. Houd daarnaast vooral in gedachte dat jouw levensstijl bepaalt of jij wel of geen digital nomad bent. Werk jij als online marketeer altijd vanuit huis, of werk je altijd op dezelfde plek? Dan ben je geen digital nomad. Maar voer jij je werk uit terwijl jij een roadtrip maakt door Colombia? Dan kun jij jezelf wel een digital nomad noemen.

De meest voorkomende beroepen van digital nomads

Vaak zie je veel overeenkomsten tussen de werkzaamheden van digital nomads. Dit komt doordat er veel beroepen zijn waarmee je niet op afstand kunt werken. Een ober die op afstand werkt, een piloot die op afstand werkt, een chirurg die op afstand werkt, hoe graag je het ook zou willen, dat gaat gewoon niet.

Maar gelukkig zijn er ook genoeg beroepen waarmee je niet gebonden bent aan de plaats waar je woont of werkt. Hieronder bespreek ik de zes meest voorkomende beroepen van digital nomads. De digital nomad lifestyle is dichterbij dan je denkt.

1. Copywriter/tekstschrijver

Als copywriter houd jij je voornamelijk bezig met het schrijven van reclameteksten. Het is aan jou de taak om wervende teksten te schrijven die gericht zijn op het maken van sales. Kortom: jij moet mensen weten te overtuigen van een bepaalde product of dienst.

Mocht jij nou wel teksten kunnen schrijven, maar geen kennis hebben van (online) marketing. Dan kun je natuurlijk ook nog tekstschrijver in het algemeen worden. In beide gevallen kun je het werk op afstand uitvoeren, zolang je maar een laptop en een internetverbinding hebt.

Digital nomad

2. Ontwikkelaar

Kan jij websites of apps ontwikkelen? Dan heb jij in de meeste gevallen alleen een computer nodig en een internetverbinding. Deze werkzaamheden vereisen wel kennis van programmeertalen, dus vandaar dat dit niet voor iedereen weggelegd is.

Maar als jij wel een technisch brein hebt, dan is het zeker de moeite waard om dit jezelf aan te leren, of om hiervoor te studeren. Een groot deel van de digital nomads bestaat namelijk uit ontwikkelaars. Daarnaast is er steeds meer vraag naar mensen die kunnen programmeren. Het inkomen van ontwikkelaars stijgt hierdoor flink.

3. E-commerce ondernemer

Veel digital nomads houden zich bezig met e-commerce, zoals bijvoorbeeld Joshua Kaats, waar ik eerder al een artikel over schreef. Deze e-commerce ondernemers verhandelen vaak fysieke producten op het internet, zonder dat zij deze producten op voorraad hebben. Klinkt gek hè?

Dit gaat door middel van dropshipping. Als dropshipper heb jij een webshop waar je producten van andere bedrijven op verkoopt, bijvoorbeeld Aliexpress. Door deze producten net wat duurder aan te bieden, maak jij winst.

Als er een bestelling op jouw webshop geplaatst wordt, hoef je alleen maar de bestelling door te zetten naar de leverancier van het product. Het verschil tussen jouw verkoopprijs en de verkoopprijs van de leverancier is dan helemaal voor jou.

Hoe dropshipping precies in zijn werk gaat, vertel ik in volgend artikel: Wat is dropshipping? | Een duidelijke uitleg voor beginners

4. Online marketeer

De naam zegt het eigenlijk al: online marketeer. Als online marketeer help jij bedrijven met het verbeteren van hun online vindbaarheid. Vaak is een online marketeer gespecialiseerd in één van de volgende vakgebieden: SEO, SEA, social media marketing of conversieoptimalisatie. Meer hierover lees in je in dit artikel van Niek van Son.

Omdat je een bedrijf helpt met de online vindbaarheid, kun je dit natuurlijk overal ter wereld uitvoeren. Wel heb je bij dit beroep iets minder vrijheid dan bij de eerder genoemde beroepen. De communicatie met het bedrijf waar jij voor werkt is heel erg belangrijk als online marketeer.

Ook is bij dit beroep meer kennis vereist dan wanneer je e-commerce ondernemer of copywriter/tekstschrijver wilt worden. Daarnaast is jouw inkomen heel erg afhankelijk van de resultaten die jij boekt met een bedrijf.

Wil jij minder afhankelijk zijn van één bedrijf? Word dan affiliate marketeer. Je lees er alles over in volgend artikel: Geld verdienen als affiliate | Hoeveel verdien je per maand?

5. Grafisch vormgever

Een grafisch vormgever houdt zich onder andere bezig met het ontwerpen van bedrijfsuitingen. Ook probeer je als grafisch vormgever ideeën van bedrijven of personen een bepaalde boodschap mee te geven. Voor de creatieveling is dit een ideaal beroep.

Het enige wat jij nodig hebt voor het uitvoeren van dit beroep is: een laptop, een internetverbinding en een aantal programma’s van Adobe. Ondanks dat het instapniveau als grafisch vormgever niet heel hoog is, zoals bij ontwikkelaars bijvoorbeeld het geval is, is het wel goed als je enige kennis vooraf hebt.

Grafisch vormgever

6. Content creator

Een content creator is iemand die iets deelt op een bepaald platform. Welk platform het is, maakt niet uit. Iedereen die informatie deelt op een platform, is een content creator. Bij deze functie is er dus enige overlap met de functie van copywriter/tekstschrijver.

Sinds het ontstaan van YouTube in 2005 en het ontstaan van Instagram in 2010 zijn er ontzettend veel content creators bijgekomen. Maak maar eens een lijstje van alle vloggers en influencers die jij kent, dan kom je waarschijnlijk een heel eind.

Nieuwe manieren om online geld te verdienen

Deze nieuwe platformen zorgden voor nieuwe manieren om (online) geld te verdienen. Sommige content creators werden interessant voor adverteerders en konden door het promoten van producten of diensten een leuk zakcentje bijverdienen.

Hiervoor ben je in veel gevallen niet afhankelijk van een vaste locatie; het creëren van content kun je in principe overal ter wereld doen, zolang je maar creatief bent. Ook voor het promoten van producten of diensten ben je vaak niet afhankelijk van een vaste locatie. Dit zorgde ervoor dat steeds meer content creators gingen leven als digital nomad.

Ben jij klaar voor de digital nomad lifestyle? Onderneem dan nu stappen!

Wat voor beroep jij ook kiest als toekomstig digital nomad; het is goed om een eigen website/webshop te hebben. Of om jezelf in de markt te prijzen, of om producten of diensten aan te bieden. Dit is erg belangrijk, omdat de kans groot is dat je voor jezelf aan de slag gaat.  

Ikzelf heb meerdere websites en ik merk dat ik hier iedere dag de vruchten van pluk. Binnenkort maak ik zelfs mijn eerste reis als digital nomad, voor een onbepaalde tijd. Hoe vet is dat? Geloof me, zonder mijn websites had dit nooit gekund.

Durf jij ook stappen te ondernemen? Dan heb ik goed nieuws. Via onderstaande link kun jij tijdelijk heel goedkoop jouw eigen website maken.

Maak nu jouw eigen website
Krijg vandaag nog 60% korting op webhosting en een domeinnaam

Tot slot

Ik wens jou veel succes en ik hoop dat jij jezelf binnenkort een digital nomad mag noemen. Als je nog vragen hebt, dan kun je ze hieronder stellen. Of neem contact met mij op via de button bovenaan in het menu. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen