Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Een domeinnaam kiezen voor je website | Wat komt erbij kijken? | 5 tips

Wij schreven eerder dit artikel al: ‘Webhosting | Waar moet ik op letten?‘ Dan zul je misschien denken: Nu ik mijn webhosting heb gekozen, kan ik gaan beginnen met het ontwerpen van mijn website. En een domeinnaam? “Oh ja, er is vast nog wel een leuke naam beschikbaar”. Helaas kan ik je vertellen dat je met die gedachtegang niet ver zult komen. Een website maken kost nou eenmaal tijd en soms moet je iets meer tijd en moeite investeren dan gehoopt. De waarde van een domeinnaam wordt nog wel eens onderschat. In dit artikel geven we jou 5 tips voor het kiezen van een sterk domeinnaam.

Lees ook: Hoe maak je een website? | Websitesmaken.com Masterclass

1. Vertel waar je site over gaat

Als eerst is het belangrijk dat je jezelf afvraagt: Waar gaat mijn website eigenlijk over? Ten tweede: Wat wil ik ermee bereiken? Zo krijg je duidelijk voor ogen wat het onderwerp van je site is en welk doel je daarmee wil bereiken. In ons geval:

Onderwerp: Website(s) maken.

Doel: Het publiek kennis verschaffen over het maken van websites.

Door het onderwerp of doel van je website kernachtig te formuleren tot een domeinnaam, zal je sneller in aanraking komen met jouw doelgroep.

2. Less is more

In het artikel: ‘Een artikel schrijven voor je website | Hoe ga je te werk?’ hadden we het al over een term die vaak door journalisten gebruikt wordt: ‘Less is more’. Met andere woorden: kom tot de kern, wees concreet en schrap wat je schrappen kan. Laat dat voor jouw domeinnaam nou ook gelden. Niemand zit te wachten op lange domeinnamen met informatie dat niets toevoegt of domeinnamen waar onnodig veel getallen in voorkomen. Wees concreet en geef met jouw domeinnaam bloot waar jou website over gaat. Laat de lezer kennis maken met het onderwerp. Zoals gezegd: de kans dat jij je doelgroep bereikt is dan aanzienlijk groter.

Lees ook: SEO | Waarom is het zo belangrijk voor jouw website?

3. Zoekmachine vriendelijk domeinnaam

Ook door te kiezen voor een ‘zoekmachine vriendelijk domeinnaam’ is de kans groot dat jouw website sneller gevonden zal worden door jouw doelgroep. Zorg ervoor dat de belangrijkste zoekterm voorkomt in je domeinnaam. Niet geheel toevallig is dat bij ons: Website(s) maken. Het zorgt ervoor dat zoekmachines jouw website begrijpen. Het zou niet logisch zijn als je op www.tuinbouwrijnland.nl artikelen plaatst over het maken van websites. De zoekmachines raken dan in de war. Bovendien is de kans groot dat je minder goed gevonden zal worden. Niet echt gunstig voor jouw SEO dus.

4. Geen spellingsvariaties

Nederlanders hebben soms best veel moeite spelling. Houdt de naam van de website daarom kort en simpel. Je maakt het jezelf, maar ook bezoekers, een stuk makkelijker als er over de schrijfwijze geen twijfels bestaan. Gebruik daarom zo min mogelijk cijfers. Hoe eenvoudiger jouw domeinnaam is, hoe sterker jouw domeinnaam zal zijn. (Bron: winst.nl)

5. Kies een .nl, .be of een .com domeinnaam

Het overgrote deel van de Nederlandse sites gebruik de ‘.nl’ extensie en het overgrote deel van de Belgische sites de ‘.be’ extensie. Internationaal wordt er vaak gekozen voor de ‘.com’ variant. Dus waarom zou je hiervan afwijken? Deze extensies zorgen bovendien voor een professionele uitstraling en ze komen betrouwbaar over. Nou ken je ongetwijfeld sites met .net of .org als extensie, die honderdduizenden bezoekers per maand krijgen. Dat kan… alleen hou er wel rekening mee dat de kans veel kleiner is en dat de kans dat je hoog zult ranken met deze websites ook aanzienlijk kleiner is. Bovendien gaat iedereen ervan uit dat je website eindigt op .nl/.be of .com. Als bezoekers terug willen keren naar jouw website, zal diegene al snel één van deze extensies gebruiken. 

Lees ook: Wat kost een website per jaar? (Mijn uitgaven + tutorials)

Het maken van een website kost tijd. Nou leek het kiezen van een domeinnaam vrij simpel. Toch zijn er, zoals je kunt lezen, wel degelijk dingen waar je rekening mee moet houden en kan het kiezen van een sterk domeinnaam iets meer tijd kosten dan je gehoopt had. Wij wensen je in ieder geval veel succes en bij vragen kun je altijd contact opnemen.

domeinnaam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen