Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dropshipping onder vuur: is er nog een toekomst voor dropshippers?

In de afgelopen decennia ontstond dropshipping. Voor veel mensen was het een businessmodel waar je goed mee kon verdienen. Toch lijkt dat nu einde verhaal te worden. De media verdiepen zich steeds meer in het businessmodel en leveren ondertussen aardig wat kritiek. Deze week kopte RTL Nieuws zelfs: “Maanden wachten en tien keer te veel betalen: pas op voor dropshipping”. De kans is groot dat het niet lang duurt voordat ook de overheid zich hiermee gaat bemoeien.

Wat is dropshipping?

Ik zal de koe gelijk even bij de horens vatten, want voordat ik uitspraken doe en toekomstverwachtingen uitspreek, is het wel goed om te weten wat dropshipping precies is.

Dropshipping is een verdienmodel waarbij een handelaar een product verkoopt aan een klant. Dit product bezit hij alleen niet zelf; hij laat het product rechtstreeks versturen door de leverancier.  

Logischerwijs vraagt de ondernemer een hoger bedrag voor het product dan de leverancier. Soms zijn de marges zo hoog dat de klant (zo stelt RTL Nieuws) tien keer meer betaalt dan wanneer hij het gekocht had bij de leverancier. Voor veel mensen voelt dit als oplichting. RTL Nieuws besteedde er daarom de afgelopen weken veel aandacht aan.

Lees ook: Wat is dropshipping? | Een duidelijke uitleg voor beginners

Waarom ligt dropshipping nog meer onder vuur?

De kritiek op dropshipping lijkt een beetje voort te komen uit een video van NOS Stories, waarin de businessmodellen van Jia Ruan, Boyd Hoek en Joshua Kaats grondig onderzocht werden.

Dit onderzoek voerde de NOS uit omdat zij – en vele anderen – het opviel dat de drie heren enorm vaak te zien waren in advertenties op social media. Hierdoor raakte mensen achterdochtig.

Al gauw bleek dat er met de verdienmodellen van de drie heren niet zo veel aan de hand was. Alleen besloten andere media, waaronder RTL Nieuws, het verdienmodel van Joshua Kaats nog eens onder de loep te nemen. Dit zorgde in de afgelopen week voor drie nieuwsberichten gerelateerd aan dropshipping.

Toekomst dropshipping

Vooral het meest recente bericht is voor mij de aanleiding geweest om dit artikel te schrijven. Hieruit blijkt dat dropshipping niet alleen onder vuur ligt vanwege de veel te grote winstmarges; het blijkt ook nog eens dat producten door het Coronavirus veel te laat geleverd worden, omdat de producten vaak worden ingekocht bij een leverancier in China.

Ook lees je in de media vaak dat er mensen zijn die klachten hebben over de klantenservice bij webwinkels die aan dropshipping doen. Zij reageren niet, of sturen de mensen gelijk door naar de leverancier van het product, omdat zij zelf nauwelijks wat van het product afweten. Ook zijn er veel webwinkels die niet reageren op vragen, wat bij veel klanten leidt tot irritatie.

Waarom kun je dropshippers niet bestempelen als oplichters?

Toch is dropshipping niet illegaal en kunnen dropshippers niet als oplichters bestempeld worden, mits zij zich aan de regels houden. Zo moet de klant op de hoogte gesteld worden van de langere levertijd en moet het duidelijk zijn dat het om dropshipping gaat. Hieronder een voorbeeld van een website die dit netjes aangeeft op hun “shipment policy” pagina.

dropshipping

Bron: Watch2day.nl

Hier is ook te lezen dat er een mogelijkheid is om het product terug te sturen en dat je contact met hen kunt opnemen wanneer je vragen hebt. Dit zijn allemaal voorwaarden waar een dropshipper aan moet voldoen.

Hoe ziet de toekomst van dropshipping eruit?

Ondanks dat dropshipping geen oplichting is en het gewoon een legaal verdienmodel is, zie ik de toekomst van dropshipping niet heel rooskleurig in. Naar mijn mening is het concept een beetje achterhaald en doen mensen steeds beter research bij het kopen van een bepaald product. Helemaal als zij zien dat de levertijd langer dan een week is.

Daarnaast heeft de media de laatste tijd ontzettend veel aandacht besteed aan dropshipping. Hierdoor weten veel meer mensen wat dropshipping is en waar zij rekening mee moeten houden.

Mensen doen daarom een uitgebreider onderzoek bij het kopen van een product. Er is immers niemand die 10 keer zoveel wil betalen als de verkoopprijs van de leverancier. In veel gevallen is die leverancier AliExpress.

Ook denk ik dat er een moment is dat de overheid gaat ingrijpen. Dat zie je namelijk bij heel veel dingen gebeuren; als de media iets oppikken en er aandacht aan besteden, duurt het niet lang voordat er ook in de kamer aandacht aan besteed wordt. Voor je het weet vindt er een wetswijziging plaats, waardoor de regels voor dropshippers nog strenger worden, of misschien wordt dropshipping wel helemaal verboden. De kans dat dat gebeurt is echter niet zo heel groot.

Woordvoerder Gerard Spierenburg van de Consumentenbond heeft het in een interview met RTL Nieuws zelfs over een ‘gezonde Hollandse handelsgeest’, wanneer hij het over dropshipping heeft. Maar ook hierbij geldt dat de bedrijven zich wel aan de regels moeten houden. Als ze dat doen, kan dropshipping nog heel lang voortbestaan. Maar dankzij de steeds hevigere concurrentie en de toenemende aandacht van de media, verwacht ik dat het wel steeds lastiger wordt om goed geld te verdienen met dropshipping.

Meer leren over dropshipping? Check dan ook onderstaande video van Joshua Kaats.

Het aantal dropship-webwinkels neemt verder toe

Toch zullen er ook de komende tijd ontzettend veel dropship-webwinkels bij komen. De afgelopen jaren is dit ontzettend toegenomen en vanwege het Coronavirus zitten er meer mensen thuis en zijn er meer mensen die online gaan winkelen. Een logisch gevolg is dus dat het aantal webshops, die snel kunnen inspelen op een bepaalde trend, toenemen. Vaak zijn dit webwinkels die werken met het dropshipping verdienmodel. Zij hoeven namelijk niet eerst de producten in te kopen voordat zij het kunnen leveren aan een klant.

Kortom: Mijn verwachting is dat er veel meer dropshippers bijkomen. Puur omdat mensen denken dat ze er snel geld mee kunt verdienen. Zelf denk ik alleen dat het laatste steeds minder het geval gaat zijn.

Bovendien denk ik dat veel mensen de overstap zullen maken van dropshipping naar affiliate marketing. Dan promoot je op jouw website/blog/social media een product of dienst van een bepaald bedrijf, en wanneer iemand dat via jou aanschaft, krijg jij een commissie. Alles wat met het product te maken heeft, laat je dan over aan het bedrijf dat het product levert; de consument koopt het product dan ook niet op jouw website, zoals bij dropshipping wel het geval is.

Lees ook: Jacko Meijaard | Het brein achter de Affiliate Marketing Revolutie

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Mocht jij nou ook een website of webshop willen starten, klik dan op de button bovenaan in dit artikel. Via die button krijg jij 60% korting op het aanschaffen van webhosting en een domeinnaam. Als je nog vragen hebt na het lezen van dit artikel, kun je uiteraard altijd contact opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen