Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Drupal review (onafhankelijk) | Waarom wij wel of geen voorstander zijn

Wij schreven de laatste tijd al meerdere reviews. Zo schreven wij onder andere een WordPress review en een Joomla review. In dit artikel gaan wij het hebben over het platform Drupal, de drie na grootste CMS. Wij geven een uitgebreide review over Drupal en bespreken zoals gewoonlijk de voor- en nadelen van het systeem. Wij eindigen met onze visie en vertellen jullie waarom wij wel of geen voorstander zijn van Drupal.

Drupal review | De onstaansgeschiedenis van Drupal

Drupal is oorspronkelijk geschreven door Dries Buytaert. In eerste instantie wilde hij een online prikbord ontwikkelen om te communiceren met mede-studenten. Hij deed dit met de toentertijd nieuwe PHP en MySQL technologie. Al gauw realiseerde hij zich dat dit voor meer mensen interessant kon zijn. In 2001 besefte Buytaert dat het voor hem onmogelijk was om het project helemaal zelf door te ontwikkelen. Hij gaf het project de naam “Drupal” en stelde de broncode voor iedereen beschikbaar. De naam kwam van, de inmiddels niet meer bestaande website, www.drop.org

Buyteart wilde de site voor de community “dorp” noemen, maar typte het fout in bij het kiezen van zijn domeinnaam. Buytaert vond dat de fout “Drupal” beter klonk. Drupal werd de naam van het nieuwe open source platform, dat vandaag de dag bekend staat als de drie na grootste CMS.

Niet alleen kleine bedrijven en amateurs maken gebruik van het platform, ook Van Dale, De Tweede Kamer, RTL nieuws en Telegraaf Media groep maken er gebruik van. Ook internationaal zijn er veel bedrijven die het open source platform gebruiken. Denk hierbij aan: Het witte huis, The economist en NASA. Vanaf het moment dat het laatst genoemde bedrijf Drupal ging gebruiken, begon het storm te lopen en werd het platform steeds populairder, zowel bij bedrijven als amateurs. 

Lees ook: Blogger review (2020) | Wat zijn mijn ervaringen met het platform?

Drupal review | statistieken

Inmiddels heeft Drupal een marktaandeel van 2,9% binnen de CMS branche. Daarmee is het de drie na grootste CMS. De grootste is WordPress met een marktaandeel van 62,7%. Daarna komt Joomla met een marktaandeel van 4,4%. De top 3 wordt aangevuld door Shopify, vooral bekend onder webshop eigenaren, met een marktaandeel van 3,7%. De statistieken zie je hieronder op een rijtje. 

Drupal review
Bron: W3techs

De voordelen van Drupal

Drupal kent weinig grenzen. Bij Drupal installeer je geen plugins, maar modules. Deze modules zijn meestal geen opzichzelfstaand onderdeel. Het is de combinatie van modules die een bepaalde functionaliteit toevoegt aan jouw website. Doordat je modules kunt combineren en er tienduizenden modules zijn, zijn de mogelijkheden bijna eindeloos.  Je kunt zoveel aanpassen dat jij je geen zorgen hoeft te maken dat jouw website op een andere website lijkt. Van Eldijk vergelijkt Drupal zelfs met technisch Lego.

De modules zijn gratis verkrijgbaar. Bij sommige CMS’ is er onderscheid tussen gratis- en betaalde plugins. Bij Drupal is dat niet het geval. De “modules” kun je gratis installeren en combineren. Dat zorgt ervoor dat jij veel kosten bespaard en zonder veel moeite een eigen website kan beginnen.

Er is hulp van alle kanten. Ondanks het grote verschil in marktaandeel met bijvoorbeeld WordPress, zijn er nog steeds miljoenen mensen die gebruik maken van Drupal. Ook grote bedrijven als Universiteit Utrecht en het UWV maken er gebruik van. Daarnaast zijn er duizenden ontwikkelaars bezig met het doorontwikkelen van het systeem. Mocht je in de problemen komen en ten einde raad zijn, dan is er altijd wel iemand die jou kan helpen. Ook in de steeds sneller groeiende Nederlandse Drupal community.

In deze video wordt Drupal vergeleken met WordPress

De nadelen van Drupal

Drupal kent geen vast “front-end stramien“. Dat wil zeggen dat het systeem niet werkt met kant-en-klare thema’s waaruit jij kan kiezen. Met Drupal is het niet mogelijk om met een paar drukken op de knop een lay-out te realiseren. Je zult bij Drupal zelf een vormgeving moeten maken, die je vervolgens omzet in HTML. Pas als dat gedaan is, heb jij jouw eigen thema en kun je de vormgeving gebruiken voor jouw website.

Drupal vereist meer voorkennis dan andere CMS’. Doordat er geen “vast front-end stramien” is, kun je jouw eigen thema ontwikkelen. Je creëert op deze manier jouw eigen look & feel. Echter neemt dit wel tijd in beslag. Vooral als je snel een website wilt maken en het thema niet heel belangrijk is, kun je beter kiezen voor een ander CMS. Ook als je nieuwe functionaliteiten wilt toevoegen is technisch inzicht en ervaring vereist.

Drupal review | Onze visie

Zelf hebben wij Drupal alleen gebruikt voor het schrijven van deze review. Het viel ons op dat er erg veel voorkennis nodig is om een website te maken met het platform. Voor ons is Drupal niet geschikt, omdat niet iedereen binnen onze redactie deze kennis heeft. Bovendien vinden wij dat het gebruikersgemak tegenvalt bij Drupal.

Lees ook: Wix review 2020 | Verwaarloosbare SEO technieken?

Daarnaast kost het installeren van de zogenaamde “modules” meer tijd dan bijvoorbeeld de plugins van WordPress en Joomla. Na het installeren van deze modules hebben wij geen problemen ondervonden en werkten zij uitstekend. Toch blijven wij bij het feit dat Drupal niet ons favoriete CMS is. Om Joomla en WordPress de baas te zijn, is er wat ons betreft nog veel werk aan de winkel.

Tot slot 

Wij willen jou bedanken voor het lezen van deze review. Mochten er nog vragen zijn, dan kun je altijd contact opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen