Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

E-mailmarketing: de populariteit neemt steeds verder toe

Hoeveel mailtjes krijg jij tegenwoordig in je inbox als jij jarig bent? En dan heb ik het niet over mailtjes van vrienden of familie, maar over mailtjes van bedrijven met een “verjaardagscadeautje”.

Waarschijnlijk zijn dit er nogal veel. Dit komt doordat steeds meer bedrijven zich bezighouden met e-mailmarketing. Niet gek, want eerder dit jaar bleek al dat de effectiviteit van e-mailmarketing toegenomen is. Dit lazen we in de Nationale E-mail Benchmark 2020.

Wat is e-mailmarketing?

E-mailmarketing is een vorm van digital marketing waarbij je communiceert via de mail. Bedrijven en ondernemers gebruiken deze vorm van direct marketing om een (potentiële) klant voor een langere tijd aan zich te binden.

Uiteindelijk wil je namelijk dat de klant een trouwe fan wordt van jouw bedrijf, die telkens weer terugkomt om nieuwe producten en diensten aan te schaffen. De klant ziet jou dan als een autoriteit binnen een bepaald vakgebied en weet dat jij te vertrouwen bent.

Door middel van e-mailmarketing kun je makkelijk producten aan de man brengen. Ook zorg je ervoor dat je het contact met klanten onderhoudt.

Daarnaast kun je het contact met e-mailmarketing steeds ver personaliseren, waardoor het voor de klant net lijkt alsof jij hem persoonlijk een aanbieding doet. Dit zorgt ervoor dat het egocentrische brein geprikkeld wordt. De kans dat het aantal conversies hierdoor toeneemt, is groot.

Lees ook: Jacko Meijaard? Affiliate Marketing Revolutie Review

Waarom werkt e-mailmarketing zo goed?

Dat de effectiviteit van e-mailmarketing toegenomen is, zagen we al in de Nationale E-mail Benchmark 2020. Daaruit bleek dat zowel de COR (Confirmed Open Ratio) en de CTR (Click-Through Ratio) de afgelopen jaren gestegen is (zie ook onderstaande screenshots).

e-mailmarketing resultaten onderzoek
CTR onderzoek e-mailmarketing

Dat e-mailmarketing steeds beter werkt, is te wijden aan een aantal ontwikkelingen. Het komt voornamelijk doordat e-mailmarketing software – zoals bijvoorbeeld Enormail of Mailchimp – steeds betere functionaliteiten bieden voor het personaliseren van mails. Daarnaast zie je dat het gebruikersgemak van e-mailmarketing software toeneemt.

Maar er zijn nog meer redenen waarom e-mailmarketing zo goed werkt:

1. 99% van de mensen opent dagelijks hun e-mail. Er is geen één ander medium met zo’n hoog percentage. Facebook, Snapchat en Instagram komen niet eens in de buurt.

2. Je beschikt over een eigen lijst met contacten. Deze contacten krijg je bijvoorbeeld doordat zij een gratis weggever gedownload hebben op jouw website, of omdat zij een product of dienst van jou hebben aangeschaft. Dit betekent dat jouw lijst alleen bestaat uit (potentiële) klanten. Daarom is deze lijst erg waardevol en is de CTR van een campagne meestal vrij hoog.

3.  De bestelwaarde ligt hoger bij e-mailmarketing dan bij advertenties op social media. En niet zo’n klein beetje ook. De bestelwaarde bij een e-mailcampagne ligt gemiddeld drie keer zo hoog als bij een advertentie op social media. Waarschijnlijk komt dit doordat de mails persoonlijker zijn. Consumenten zijn hierdoor minder sceptisch en durven sneller geld uit te geven.

Hoe kun je beginnen met e-mailmarketing?

Houd jij je nog niet bezig met e-mailmarketing? Dan is het tijd om nu actie te ondernemen. Een e-mailcampagne opzetten hoeft helemaal niet lastig te zijn en kan zelfs gratis. Ik raad aan om hiervoor Mailchimp te gebruiken. Tot 2.000 contacten is dit helemaal gratis.

Om te beginnnen, heb je natuurlijk een account nodig bij een emailmarketing provider. Zoals ik eerder al zei kun je een account aanmaken bij Enormail of Mailchimp, maar ook de software van MailBlue wordt vaak aangeraden. Zelf maak ik al lange tijd gebruik van de gratis versie van Mailchimp. Ondertussen overweeg ik ook om de premium versie aan te schaffen.

Nadat je een account hebt, kun je bij de meeste bedrijven al direct een campagne opzetten. Voordat je dit gaat doen, is het belangrijk dat je gaat werken aan jouw funnel. Je probeert hiervoor aan zoveel mogelijk e-mailadressen te komen van (potentiële) klanten.

Er zijn verschillende manieren om aan e-mailadressen te komen. Zo kun je op jouw website bijvoorbeeld een pop-up plaatsen. Als de bezoeker dan een webpagina bezoekt, krijgt hij een overlappende pagina te zien waar hij zijn mailadres kan invullen. Als de bezoeker dat doet, zit hij in jouw funnel en kun je hem via de mail verder aantrekken tot jouw bedrijf.

Lees ook: Digital marketing: een must voor iedere ondernemer!

Niet iedere bezoeker vult zomaar zijn e-mailadres in

Zoals je begrijpt vult niet iedere bezoeker zomaar zijn e-mailadres in. Met de pop-up moet jij de bezoeker dus weten te verleiden om zijn of haar mailadres in te vullen. Vaak wordt er hiervoor gebruikgemaakt van een gratis weggever, met bijvoorbeeld als tekst: “Download ons gratis SEO stappenplan”.

Wanneer jij iets gratis weggeeft aan jouw bezoeker, dan wordt dat gewaardeerd en zal de bezoeker sneller zijn e-mailadres invullen. Met een weggever verzamel je hierdoor al snel meer leads dan met een nieuwsbrief. Dit komt doordat bijna alle bedrijven een nieuwsbrief hebben en veel bezoekers dit associëren met spam.

Hoe zet je een e-mailmarketing campagne op?

Als het goed is, heb jij nu een idee hoe jij leads gaat verzamelen. De kans is groot dat je hiervoor een nieuwsbrief gebruikt of een pop-up form (de meest gebruikte methodes). Nu wil je natuurlijk wel weten hoe je zoiets instelt.

Hiervoor kun je het beste onderstaande video bekijken van Santel Media. Toen ik voor het eerst begon met e-mailmarketing heeft dit mijn enorm geholpen. In de tutorial wordt stap voor stap laten zien hoe jij een gratis e-mailmarketing campagne opzet met Mailchimp.

Ook wordt laten zien hoe jij geautomatiseerde mails stuurt, zodat de potentiële klant direct jouw weggever in zijn mailbox krijgt, of dat hij automatisch een mailtje krijgt wanneer hij jarig is. Hierin zou je zelfs een speciale kortingscode kunnen verwerken (ook hiermee trigger je weer het egocentrische brein).

Hoe en wanneer kun je het best een mail versturen?

Je weet nu hoe je een e-mailmarketing campagne opzet en hoe je een funnel maakt. Nu is het belangrijk om te weten wat je in de mail moet zetten en op welke momenten jij het best een mail kan sturen.

Als eerst is het belangrijk dat jouw potentiële klant zich aangesproken voelt en dat hij echt het gevoel heeft dat de mail voor hem bestemd is. Je kunt de klant hiervoor aanspreken bij zijn voornaam (ook bij geautomatiseerde mails).

Het is dus van belang dat jij op jouw website niet alleen vraagt naar het mailadres van jouw bezoeker, maar ook naar zijn naam. Ook andere gegevens van de bezoeker kun je dynamisch verwerken in jouw mails. Maar let wel op: hoe meer gegevens jij vraagt, hoe minder leads jij zult verzamelen.

Zorg dat jouw funnel waardevol is

Het is enorm belangrijk dat jij waarde biedt in jouw funnel, die je weer kunt onderverdelen in twee aparte funnels: de marketing funnel en de sales funnel. Hieronder zal ik toelichten wat beide funnels inhouden.

De marketing funnel

Dit is het deel van de funnel waar jouw klant als eerste in terecht komt. In deze funnel wil jij jouw klant zoveel mogelijk waarde bieden. Je verdiept je in de problemen van jouw doelgroep en bespreekt de kansen die er zijn.

Door in de marketing funnel waarde te leveren, laat jij zien dat jij jouw klanten écht wilt helpen. Hierdoor komen mails minder over als reclame. Ook zorgt dit voor een betere vertrouwensband tussen jou en de klant.

En omdat je deze vertrouwensband zo sterk mogelijk wilt houden, spreek je in de marketing funnel nog niet over jouw product of dienst (de oplossing van het probleem). Doe je dit wel, dan is er een kans dat mensen afhaken.

De mensen beschouwen jouw mails dan niet meer als waardevolle informatie, maar als reclame. En dat wil je niet hebben als je de klant aan het “opwarmen” bent voor de sales funnel.

De sales funnel

Het tweede deel van je funnel wordt de sales funnel genoemd. Dit is het deel van de funnel waarin jij jouw klant kennis laat maken met jouw product. Wanneer jij jouw klant veel waarde hebt gegeven in de marketing funnel, zal hij sneller bereid zijn jouw product te kopen. Dit heeft ook te maken met de gunfactor van de klant.

In de sales funnel houd jij je dus echt bezig met jouw product (de oplossing van het probleem). Dit deel van de funnel besloeg vroeger ongeveer 60% van de hele funnel. Tegenwoordig is dat nog maar 20%. Dit komt doordat vertrouwen en herkenning steeds belangrijker worden.  

Meer weten over funnels en de werking ervan? Bekijk dan onderstaande video. Let wel op dat Maikel Latour over de sales funnel praat in het algemeen, en geen onderscheid maakt tussen het marketing gedeelte en het sales gedeelte.

Wanneer lezen mensen mijn mail?

Als het goed is weet je nu al behoorlijk veel over funnels en de werking ervan. Nu is het nog interessant om te weten wanneer mails het best gelezen worden. Om deze vraag te beantwoorden, kijken we weer even naar de resultaten van de Nationale E-mail Benchmark 2020.

Hieruit blijkt dat dinsdag en donderdag de populairste verzenddagen zijn van de week en dat campagnes vooral om 10:00 uur ’s morgens, 12:00 uur ’s middags of 16:00 uur ’s middags verzonden worden.

Toch is dit – als je kijkt naar de confirmed open ratio (COR) en de CTR (Click-through ratio) – niet het beste verzendmoment.

Dit is namelijk 12:00 uur s’ nachts (bij B2C-campagnes). De COR van deze mails ligt op 54%. Dat betekent dat 54 op de 100 mensen de mails openen. Ook de CTR is met 12,5% zeer hoog om dit tijdstip.

Houd er wel rekening mee dat jouw behaalde resultaten van veel factoren afhankelijk zijn en dat we hier spreken over een gemiddelde. Het kan dus zijn dat jouw COR of doorklikratio een stuk lager ligt dan het gemiddelde. Dit is ook afhankelijk van de niche waarin je actief bent.

Wil jij het onderzoek nog eens rustig bekijken? Ga dan naar de Nationale E-mail Benchmark 2020.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen