Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe maak je een website? | Uitleg & Tips

Een website maken is nog nooit zo eenvoudig geweest. In dit artikel leggen wij uit hoe jij binnen 10 minuten een website online hebt staan. Wil jij een gratis website maken? Klik dan op de link.

Domeinnaam en hosting

Voordat je jouw website gaat maken is het belangrijk dat je weet wat je wil laten zien op jouw website en wat je ermee wil bereiken. Zo kun je vervolgens je domeinnaam bepalen – de naam van je website, in ons geval: websites maken.

Wij leren mensen op onze site alles over het ontwerpen van websites en wat daarbij komt kijken, vandaar deze domeinnaam. Een domeinnaam kun je aanvragen bij een groot aantal websites. Veel mensen zullen al gauw uitkomen bij het Engelstalige Siteground of bij het Nederlandse bedrijf Versio.

Als je jouw domeinnaam hebt bepaald, moet je nog een hostingpakket kiezen. Maar wat is dat nou precies?

Website maken
De verschillende hosting pakketten die je kunt kiezen bij Siteground

Online ruimte beschikbaar stellen

Het hosten van een website houdt in dat je ruimte beschikbaar stelt voor de bestanden van een website. Dat gaat via computers die 24/7 aan staan. Het bedrijf dat jouw website host, zorgt ervoor dat jouw bestanden beschermt blijven en dat jouw website voor iedereen toegankelijk is. Een webhost stelt online ruimte beschikbaar voor jouw website en biedt meestal verschillende soorten pakketten aan.

Lees ook: Webhosting providers | Top 5

Er zijn veel verschillende hostingbedrijven en de prijzen hierin kunnen erg variëren. Welk hostingpakket je kiest, is afhankelijk van de grootte van je website. Met de grootte bedoelen we in dit geval het aantal bestanden waaruit je website bestaat en de grootte van die bestanden. Maak je een simpele website met enkele artikelen, dan zal een starter pakket bij de meeste hostingproviders voldoende zijn. Websitesmaken.com beschikt echter over meerdere domeinnamen. Daarom hebben wij gekozen voor het GrowBig pakket van Siteground waarmee je meerdere domeinnamen kunt hosten. Bedenk dus goed wat je wil met je site, zodat je daar je hosting op kan aanpassen. 

Onderstaande video van Jesse Commandeur laat zien hoe jij een website maakt met Siteground.

CMS Systemen

Tegenwoordig hoeven we niet meer te kunnen programmeren om een website te ontwerpen. Er zijn veel verschillende CMS (content management systems) die jij aan jouw domeinnaam kunt koppelen. De bekendste daarvan is WordPress, maar er zijn ook andere CMS, zoals Joomla en Drupal. Veel beginners zijn bekend met WordPress. Zoals je kunt zien in de Video van Ferdy Korpershoek, kun je een CMS heel makkelijk koppelen aan jouw website.

Lees ook: Wat kost een website per jaar? (Mijn uitgaven + tutorials)

Nu zal je wel denken… WordPress ken ik wel, maar ik heb nog steeds geen idee wat er bedoeld wordt met CMS. Zoals gezegd staat CMS voor content management system en eigenlijk komt het erop neer dat jij via een CMS jouw website kan bouwen en vervolgens kan managen. Je kunt met een CMS als WordPress heel makkelijk jouw website in elkaar zetten. Je kiest een template en voegt vervolgens pagina’s toe voorzien van tekst. Geen gedoe met programmeren, maar wel een professionele website, die je op alle fronten kan aanpassen. Denk hierbij aan de lettertypes, de kleuren, en dan zijn er ook nog plug-ins die je kunt installeren om je website nog interessanter te maken.

Lees ook: Hoe jij een nieuwe gebruiker laat inloggen op jouw WordPress website

Maar let op: Des te meer plug-ins jij installeert, des te meer jij vraagt van de server waarop jouw website wordt gehost. Bovendien is de kans dat je website trager wordt ook aanwezig. Tip: Deactiveer plug-ins die je niet meer gebruikt en zorg ervoor dat je jouw website geregeld opruimt.

Veel schijfruimte en geheugen

Voor de hosting van een site is een sterke, betrouwbare computer met veel schrijfruimte en geheugen nodig en een nameserver waarop de informatie staat bij welke domeinnaam de bestanden op de server horen.

We hopen je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en vergeet niet het artikel: “Hoe kies ik een sterk domeinnaam?” Te lezen. Wij wensen je veel succes en bij vragen kun je altijd contact opnemen.

Meer artikelen