Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe maak je een website? | Websitesmaken.com Masterclass

Welkom bij de Websitesmaken.com Masterclass. In deze handleiding/videotraining leg ik uit hoe jij een eigen WordPress website maakt. Ik doorloop hiervoor 10 stappen. Hieronder zie je uit welke stappen de Websitesmaken.com Masterclass bestaat. Wil jij direct naar een specifiek onderdeel van de Websitesmaken.com Masterclass? Klik dan op één van de linkjes in de inhoudsopgave.

Video 1: Introductievideo Websitesmaken.com Masterclass

De eerste video is een korte introductievideo. Hierin vertel ik wat je van de gratis videotraining kan verwachten: wat ga je leren en waarom is de masterclass waardevol voor jou?

De Websitesmaken.com Masterclass is bedoeld voor mensen die nieuw zijn met het maken van websites. Je leert hoe jij een eigen website maakt, analyseert en onderhoudt. In de masterclass begin ik met het aanschaffen van een domeinnaam en webhosting. Vervolgens ga ik de website ontwerpen en ga ik dieper in op het technische aspect (SEO, linkbuilding, keyword research, etc.). Aan het einde van de cursus laat ik ook nog zien hoe jij geld kunt verdienen met jouw WordPress website.

Video 2: Hoe bepaal je de niche, thema en het verdienmodel van jouw website?

Voordat wij onze domeinnaam en webhosting gaan aanschaffen, moeten wij een aantal dingen scherp hebben: wat wordt het thema, niche en verdienmodel van onze website? Vooral die eerste twee moet je nu al scherp hebben. Wat betreft het verdienmodel is het goed als jij je vast gaat oriënteren. Dit kan later nog veranderen. In de laatste video van de cursus kun je hier een officieel besluit over nemen. Dan heb ik het over affiliate marketing, de verkoop van advertentieruimte/blogruimte en over de handel in websites.

Stel voor jezelf nu het volgende scherp:

  • Wat wordt mijn niche? (bijvoorbeeld: online geld verdienen, paardensport voor kinderen, backpacken in Azië). Een niche is een afgebakend thema waar jij je op gaat richten met jouw website. Zorg dat deze niche aansluit op jouw interesses en hobby’s. Je werkt hierdoor met meer plezier aan jouw website.
  • Welk verdienmodel past goed bij mijn website? Zorg dat jij je vooral vast oriënteert, zodat je een beeld hebt van wat er allemaal mogelijk is. In de laatste video – wanneer jouw website helemaal af is – gaan we hier nog verder op in en vertel ik meer over de mogelijkheden die er zijn.

Video 3: Hoe maak je een website? (Domeinnaam + Webhosting)

In deze video gaan we echt aan de slag. Stap voor stap laat ik jou zien hoe jij jouw domeinnaam en webhosting aanschaft. Dit doen we bij hostingbedrijf Siteground. Ik host hier al jaren mijn websites en ik heb hier nog nooit problemen mee gehad. Daarnaast is Siteground al meerdere keren uitgeroepen tot beste hostingprovider. Dit komt mede door de goede prijs-kwaliteitverhouding. Nog geen domeinnaam en webhosting aangeschaft? Dan heb je geluk. Doe dit via de link hieronder en krijg 60% korting.

In de video installeer ik direct WordPress om mijn hosting account, zodat we in de volgende video direct aan de slag kunnen gaan. Dan laat ik zien hoe je met de Elementor Page Builder een website ontwerpt. Ook dat is vooral een hele praktische video.

Video 4: Zo ontwerp je eenvoudig een website met WordPress & Elementor

In deze video laat ik stapsgewijs zien hoe je een WordPress website ontwerpt. Hiervoor gebruik ik de Elementor Page Builder en de Envato Elements plugin. Deze twee WordPress plugins zijn gratis te gebruiken. Ik houd het hier vooral erg bij de basis, omdat veel van mijn lezers/kijkers nieuw zijn met het maken van websites. Er is dan direct een hoop informatie wat op je afkomt.

Mocht je al verder zijn in het proces, dan kun je uiteraard zelf gaan spelen met het ontwerp. Je kunt het sjabloon aanpassen naar eigen smaak, of je ontwerpt je pagina’s helemaal zelf. Daar komen ook nog video’s over op mijn YouTube-account.

In de volgende video’s heb ik het vooral over het optimaliseren en onderhouden van jouw website. Daarin zal ik het onder andere hebben over SEO en linkbuilding. Ook komt er nog een video waarin ik laat zien hoe je een website analyseert, door middel van Google Search Console en Google Analytics.

Video 5: Wat is SEO en SEA? + Kleine aanpassingen aan de website

In deze video heb ik het over SEO (search engine optimization). In het Nederlands ook wel zoekmachineoptimalisatie. Ook vertel ik wat SEA is en wat de verschillen zijn tussen SEO en SEA. Daarnaast heb ik nog een handige tool waarmee je jouw website makkelijk optimaliseert voor SEO. Dat is de Yoast SEO plugin. Deze plugin kun je gratis downloaden in de plugin directory van WordPress.

Voor de rest doe ik nog een aantal kleine aanpassingen aan de website. Ik pas de header nog aan, omdat hij nog iets te groot was. Daarnaast verander ik de kleur van de header nog iets. Dit zorgt ervoor dat we nu een goede basis hebben. Het eerste gedeelte van de masterclass – het maken van de website – zit er nu op.

In de volgende video’s heb ik het over het onderhouden, analyseren en optimaliseren van jouw website: hoe doe je dit en waar moet je allemaal aan denken? We beginnen hiervoor met de keyword research in KWFinder. In de video’s daarna ga ik dieper in op linkbuilding en laat ik zien hoe jij jouw website statistieken analyseert met Google Analytics en Google Search Console.

Video 6:  Meer bezoekers, leads & conversies? Doe een zoekwoorden onderzoek

Wil jij dat jouw website jou daadwerkelijk wat gaat opleveren? Dan is het belangrijk dat jij beschikt over een SEO-tool. Als beginner raad ik het aan om Mangools te gebruiken. Deze SEO-tool is onderverdeeld in verschillende toolkits, waaronder KWFinder. Ben jij al meer gevorderd? Dan kun je ook kijken naar SEMrush, MOZ of Ahrefs.

Voor nu is het belangrijk dat je weet hoe je een zoekwoorden onderzoek doet. Zelf gebruik ik hier meestal KWFinder voor, zoals je ook kunt zien in de video. Deze software is relatief goedkoop en heeft daarnaast veel functionaliteiten die jou kunnen helpen bij het optimaliseren van jouw website.

Deze SEO-tool laat onder andere zien welke pagina’s hoog ranken in de SERP’s en wat de domain authority van deze websites is. Daarnaast kun je door een goede analyse van de search difficulty (moeilijkheidsgraad) en het search volume (zoekvolume) precies zien welke zoekwoorden jij het beste kunt gaan gebruiken voor jouw content.

Hieronder kun je het zelf uitproberen. Je vult een zoekwoord in en daarna klik je op het loepje. Vervolgens maak je een account aan en kun je KWFinder 10 dagen gratis uitproberen. Je hoeft hiervoor geen betaalgegevens achter te laten.

Wanneer jij het zoekwoorden onderzoek juist uitvoert, kun jij jouw concurrentie veel stappen voor zijn. Blijf dit daarom doen en maak ook gebruik van de andere SEO-tools van Mangools. De kosten die je hiervoor jaarlijks maakt, haal je er dan dubbel en dwars uit. In de video geef ik nog tips over hoe je zo’n zoekwoorden onderzoek nou precies uitvoert.

Video 7: Wat is linkbuilding en waarop is de domain authority gebaseerd?

In de vorige video heb ik het uitvoerig gehad over het zoekwoorden onderzoek en de SEO-analyse. In deze video heb ik het over linkbuilding, ook een onderdeel van SEO. Door het verkrijgen van relevante links naar jouw website, ga jij hoger scoren in de zoekmachines. Hieronder/in de video beantwoord ik de vraag: wanneer is een verwijzing vanaf een website waardevol?

  • Als de website een hoge autoriteit heeft. Kijk hierbij vooral naar de domain authority, page authority en trust flow van een website. Je kunt deze waardes hier gratis checken. Je voert de URL in van een domein en vervolgens krijg je inzicht in de verschillende waardes.
  • Als de webpagina relevant is. Als een online marketing bureau naar een hosting provider verwijst, is dat in veel gevallen relevant. Wanneer een kaasboer dat doet niet. Zorg daarom altijd dat verwijzingen relevant zijn. Dit geldt zowel voor inkomende links als voor uitgaande links.

Zorg er daarnaast voor dat je aan veel verschillende links komt. Je kan links zien als aanbevelingen. 1 link op 100 verschillende websites is daarom al snel beter dan één link op een website met een hoge autoriteit. Dit verschilt wel per website. Let er hierbij ook op of links niet schadelijk zijn voor jouw website. In mijn SEMrush review vertel ik hoe je het aantal schadelijke links kunt inzien en hoe je ze verwijdert.  

Verschillende linkvormen

In de video heb ik het ook over verschillende linkvormen. Hieronder zet ik ze even voor jou op een rijtje, zodat jij een duidelijk overzicht hebt van de verschillende linkvormen die er zijn.

  • De eenzijdige linkruil
  • De wederzijdse linkruil
  • De ABC-linkruil
  • Het aanbieden van content aan een website (met daarin een link). Denk aan gastblogs.

Het één op één linken is tegenwoordig niet meer aan te raden. Linkbuilding in de vorm van de ABC-linkruil is verstandiger. Je gaat dan creatief om met links en Google beschouwt dit minder snel als manipulatie. Wanneer je veel inkomende/schadelijke links erbij krijgt in een korte tijd, kun je hiervoor gestraft worden. Jouw webpagina’s zijn dan mogelijk slechter zichtbaar in de zoekmachines. Dat is natuurlijk zonde.

In de video laat ik ook de praktische kant van linkbuilding zien. Ik laat bijvoorbeeld zien hoe ik andere websites benader en hoe ik linkbuilding toepas op www.websitesmaken.com.

Video 8: Hoe koppel je Google Analytics en Search Console aan een WordPress website?

In deze video laat ik zien hoe je jouw WordPress website koppelt aan Google Analytics en vervolgens ook aan Google Search Console. Google Analytics geeft jou inzicht in de doelgroep, acquisitie, gedrag en conversies van jouw website. Dat terwijl Google Search Console zich richt op jouw prestaties in de zoekmachine van Google: op welke zoektermen scoor jij goed en waar komt dit door?

Ook zie je in Google Search Console trends/recente prestaties, waarin je kunt zien hoe het gesteld is met het aantal vertoningen van jouw website, het aantal klikken en de gemiddelde posities. Deze posities kun je vervolgens per zoekopdracht onderzoeken. Zo weet jij waar jij hoog op scoort en waar jouw grootste bezoekersstroom vandaan komt.

Daarnaast is het mogelijk om in Google Search Console een sitemap in te dienen. Dit is een soort bestand waarin alle content van jouw website te vinden is. Door het invoeren van deze sitemap kan jouw website sneller gevonden worden door Google; de zoekmachine leest deze sitemap om vervolgens jouw posities in de zoekmachine te bepalen.

In de volgende video ga ik het hebben over mindset, doorzettingsvermogen en consistentie: enorm belangrijk bij het maken en onderhouden van jouw eigen website. Veel mensen geven op als zij niet direct resultaat zien. Je zult echter zien dat geduld een schone zaak is. Ik laat dit zien aan de hand van mijn eigen statistieken in Google Analytics.

Video 9: Zorg voor consistentie, doorzettingsvermogen en de juiste mindset

In deze video heb ik het over consistentie, doorzettingsvermogen en de juiste mindset. Dit zijn alle drie belangrijke aspecten als jij succesvol wilt worden met jouw website. Het komt namelijk niet zomaar aanwaaien en je moet er echt hard voor werken.

Ik laat in deze video ook zien dat succes niet vanzelfsprekend is en dat het lang duurt voordat jij gaat ranken in de zoekmachines. Dit laat ik zien aan de hand van mijn eigen statistieken in Google Analytics. Daar zie je dat mijn website in de eerste maanden nauwelijks bekeken werd en dat het de afgelopen maanden iets aan het stijgen is. Dit komt doordat ik doorzet, consistent ben in het plaatsen van artikelen en doelen heb die ik wil bereiken.

In de video heb ik het over korte-termijn doelen en lange-termijn doelen. Beide zijn erg belangrijk om voor jezelf scherp te hebben. Aan de hand hiervan kun jij jezelf vragen wat je moet doen om deze doelen te behalen. Je kunt vervolgens een planning maken met weektaken.

Ook vertel ik in de video dat het goed is om alle stappen te doorlopen van deze masterclass. Je moet echt stappen durven te ondernemen. Daarnaast moet je – zowel in jezelf als in je website – tijd en geld investeren. Zorg voor een goed hostingpakket en doe een SEO-analyse. Dit helpt jou bij het behalen van de gewenste resultaten.

De juiste mindset hebben, is dus heel belangrijk. Daarom geef ik als tip om een kijkje te nemen op het YouTube-account van Jia Ruan. Hij leert je meer over online geld verdienen en over persoonlijke ontwikkeling. Erg waardevol als je een keer weinig motivatie hebt (die dagen hebben we allemaal).

In de volgende en laatste video van de Websitesmaken.com Masterclass ga ik het over geld verdienen met een website: welke verdienmodellen zijn er en hoe kan jij makkelijk geld verdienen met jouw website?

Video 10: Hoe kun je geld verdienen met een website?

In deze video kijken we naar een verdienmodel dat bij jouw WordPress website past. In deze video behandel ik vier verschillende verdienmodellen, waarbij ik de nadruk vooral leg op affiliate marketing. Dit is één van de meest populaire verdienmodellen van vandaag de dag. Naast dit verdienmodel heb ik het nog over de verkoop van advertentieruimte/blogruimte en over het handelen in websites.

Affiliate marketing

Bij affiliate marketing promoot jij producten en diensten van bedrijven. Wanneer iemand via jouw link een product of dienst aanschaft, ontvang jij hiervoor een vergoeding. Zo’n vergoeding kan variëren van tientallen tot honderden euro’s per aankoop. Wanneer je dit goed doet, kunnen deze commissies maandelijks erg oplopen. Klik hier om een gratis PDF te downloaden met informatie over affiliate marketing.

Verkoop van advertentieruimte

Als jij advertentieruimte verkoopt, kunnen bedrijven adverteren op jouw website. Je kunt je hiervoor aanmelden bij Google AdSense. Dit is een tool van Google waarmee jij advertenties kan plaatsen op jouw website. Iedere keer dat er op een advertentie geklikt wordt, verdien jij een aantal cent.

Verkoop van blogruimte

Als jouw website enige autoriteit heeft (zie ook de video over linkbuilding) kun jij beginnen met de verkoop van blogruimte. In de video geef ik een voorbeeld van Sitedeals. Dit is een soort marktplaats voor website eigenaren. Hier zijn verschillende mensen die blogruimte aanbieden. Deze blogruimte wordt vooral aangeboden op websites met een hoge domain authority en trust flow.

Handelen in websites

Heb jij een goed concept? Dan kun je ook jouw website doorverkopen en gaan handelen in websites. Houd er wel rekening mee dat dit een hele andere tak is van sport. Vooral als je nieuw bent met het maken van websites, raad ik dit niet aan. Je moet telkens websites verhuizen en dat vereist enige technische kennis.

Tot slot

Bedankt voor het volgen van deze gratis cursus. Als het goed is, weet jij nu hoe jij een eigen WordPress website maakt, analyseert en onderhoudt. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je mij altijd een berichtje sturen. Dit kan via de contactpagina, of via één van mijn social media accounts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen