Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Google Analytics: Hoe maak je een nieuw doel aan en hoe stel je ze in?

Als je een website of een webshop hebt, wil jij inzicht hebben in de statistieken. Hiervoor kun je jouw website koppelen aan Google Analytics en aan Google Search Console. Nadat je dit gedaan hebt, krijg je inzicht in behoorlijk wat gegevens. Alleen als je echt doelen wilt gaan meten, moet je die wel eerst instellen. Dat doe je binnen de software van Google Analytics. In dit artikel laat ik je zien hoe je dat doet.

Wat kun je in Google Analytics met “doelen”?

Een doel stel je in om een bepaalde conversie te meten. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is als een “gebeurtenis”, maar dat is niet het geval. Een gebeurtenis is een actie op een pagina, bijvoorbeeld het klikken op een link of een knop, of het scrollen op een pagina. Gebeurtenissen kun je instellen via Google Tag Manager.

Een doel kan gekoppeld zijn aan een gebeurtenis. Aan de hand van een conversiewaarde kun jij het conversiepercentage meten. Je kan als doel hebben dat iemand de bedankt.html pagina bezoekt. Dit is de pagina die een bezoeker te zien krijgt na het doen van een bestelling in een webshop. Je ziet hierdoor direct wat het conversiepercentage van een product is en waar de bezoekers vandaan komen.

Een ander doel kan zijn dat er per sessie minimaal vijf pagina’s bezocht moeten worden, of dat er een video afgespeeld moet worden. Door doelen in te stellen, zie jij direct welk deel van de bezoekers hieraan voldoet en wat het conversiepercentage is. Ontzettend handig dus.

Meer leren over de verschillen tussen gebeurtenissen en doelen? Zie dan onderstaande video.

Stap 1: Zorg dat jouw website gekoppeld is met Google Analytics

Als eerst is het belangrijk dat jij jouw website gekoppeld hebt aan Google Analytics. Ook is het handig dat jij jouw website koppelt met Google Search Console, maar dat is voor het instellen van de doelen niet per se nodig.

Lees ook: Google Analytics toevoegen in WordPress | Hoe doe je dat?

Heb je dit al gedaan? Dan kun je doorgaan naar stap 2. Heb je dit nog niet gedaan? Dan raad ik het aan om mijn video hieronder te bekijken. In deze video laat ik zien hoe jij Google Analytics en Google Search Console koppelt aan jouw WordPress website. Dit kost ongeveer 15 minuten.

Stap 2: Inloggen Google Analytics en nieuw doel aanmaken

Je kunt nu inloggen bij Google Analytics. Je komt dan op de homepage terecht waar jij het aantal gebruikers ziet, de sessies, het bouncepercentage en de gemiddelde sessieduur. Ook zie je het aantal actieve gebruikers op dit moment.

Als je verder naar beneden scrolt, krijg je meer inzicht in de statistieken van jouw website, bijvoorbeeld waar jouw bezoekers vandaan komen en hoe actief jouw gebruikers zijn. Daarnaast zie je nog welke pagina’s goed presteren.

Helemaal onderaan zie je jouw doelen vermeld staan. Je ziet hierbij hoe vaak het doel behaald is, wat de waarde ervan is en wat de doelconversieratio is. Waarschijnlijk heb je nog geen doelen ingesteld, dus zie je hier nog geen interessante informatie. Het ziet er dan uit als volgt:

Nieuw doel aanmaken in Google Analytics

Om doelen in te stellen, ga je naar: Beheerder. Dit kopje, met als icoon een tandwiel, vind je helemaal onderaan in het menu. Daar klik je op. Vervolgens ga je naar Doelen. Ook daar klik je op (zie onderstaande schermafbeelding).

Klik op doelen

Nieuw doel aanmaken

Je kunt nu, door op de rode knop te klikken, een nieuw doel aanmaken. Vervolgens zijn er drie manieren hoe jij jouw doelen kunt instellen: met een template, aan de hand van een slim doel of door middel van een aangepast doel. Hieronder leg ik kort uit wat het verschil is tussen deze drie methodes.

Template

Dit zijn vooraf ingestelde doelen waar je uit kunt kiezen. Je hebt de keuze uit tien verschillende doelen, verdeeld over vier categorieën. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de categorieën opbrengst, acquisitie, vraag en betrokkenheid. Een template, met een vooraf ingestelde configuratie, zorgt ervoor dat jij snel een eenvoudig jouw doelen ingesteld hebt.

Slim doel

Met het instellen van een slim doel houd je alleen kwalitatief verkeer over. Google bepaald aan de hand van een algoritme welk verkeer mogelijk snel converteert. Dit wordt onder andere gemeten aan de hand van de sessieduur, het aantal bezochte pagina’s en de locatie en spreektaal van de bezoekers. Dit is vooral handig als je nog geen conversies meet in Google Ads.

Lees ook: SEA: Hoe krijg je meer bezoekers door “zoekmachine adverteren”?

Het instellen van een slim doel gaat meer tijd kosten dan het instellen van één van de standaard doelen. Dit komt omdat niet iedereen een slim doel kan aanmaken. Jouw Google Analytics moet hiervoor gekoppeld zijn aan Google Ads. Ook moet je Google Ads account in 30 dagen tijd minimaal 500 klikken ontvangen. Zolang dat niet het geval is, kun je geen slimme doelen instellen in Google Analytics.

Slim doel aanmaken in Google Analytics

 

Aangepast doel

Je kan ook jouw doelen helemaal zelf instellen. Je kiest dan voor Aangepast doel. Je hebt hiermee zelf in de hand wat je wilt meten. In dit geval maak je dus geen gebruik van een vooraf ingestelde configuratie. Het is net aan jou wat je prettiger vindt. Ook een aangepast doel heb je binnen no-time aangemaakt.

Stap 3: Nieuw doel instellen

Je kunt nu een nieuw doel instellen. Ik kies voor het template Contact opnemen. Als ik daar op klik, opent er een nieuw venster. Vervolgens kan ik het doel beschrijven. Ik geef hiervoor eerst het doel een naam. Het is hierbij belangrijk dat ik aan de hand van de naam kan zien waar het doel over gaat.

Ook wordt er om een doelruimte-ID gevraagd. Ik raad je aan om die gewoon te laten staan zoals die staat. Tenzij je al veel verschillende doelen hebt aangemaakt, dan kan dit wel handig zijn. Door verschillende ID’s toe te kennen, kun jij beter de doelen ordenen. Ook houd je dan makkelijker het overzicht.

Tenslotte wordt er nog gevraagd om het type doelstelling. Je kunt hierbij kiezen tussen: bestemming, duur, pagina’s/schermen per sessie en gebeurtenis. Hieronder vertel ik welk type doel je wanneer gebruikt.

Bestemming

Je kunt hier een bestemmingspagina aangeven. Hiermee meet je heel gemakkelijk de conversie. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de bedankt pagina. Dit is de pagina waar bezoekers op terecht komen na het doen van een bestelling. Door dit in te stellen, weet jij dus hoeveel procent van jouw websitebezoekers overgaat tot een aankoop. Je weet direct wat het conversiepercentage is.

Duur

Hiermee meet je hoelang een bezoeker op jouw website blijft. Dit kan erg handig zijn wanneer je wilt meten hoelang het duurt voordat bezoekers een product bestellen. Als je weet dat dit minimaal drie minuten kost, kan je de bezoekers die jouw website korter bezoeken, eruit filteren.

Bij de doeldetails vul je in dit geval niet een pagina in, maar een waarde. Dit is een X-aantal minuten dat de gebruiker jouw website moet bezoeken. Hieronder zie je dat ik kies voor 3 minuten. Als ik op Dit doel verifiëren klik, zie je dat het mij in de afgelopen 7 dagen een conversie van 10,27% had opgeleverd.

Het kan handig zijn om dit verkeer te filteren, omdat het altijd even duurt voordat iemand het contactformulier heeft ingevuld, of voordat iemand een bestelling geplaatst heeft.

doelbeschrijving en details

Pagina’s/schermen per sessie

Met dit type doel kun je het aantal bezochte pagina’s/schermen meten. Je krijgt hiermee inzicht in kwalitatief verkeer. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat bezoekers minimaal 5 pagina’s moeten bezoeken. Je weet dan dat een bezoeker niet één blogpagina bezoekt en dat er meerdere vormen van interactie plaatsvinden. Waarschijnlijk is hij op zoek naar een oplossing van zijn probleem. Jouw product of dienst kan hier mogelijk de oplossing voor zijn.

Gebeurtenis

Een gebeurtenis is bijvoorbeeld het downloaden van een PDF, of een deelactie op social media. Het is wel wat lastiger om dit doeltype in te stellen. Je moet namelijk weten wat je in de broncode van een pagina hebt staan. Als je dat weet kun je de categorie, actie en het label invullen bij de doeldetails (zie ook onderstaande schermafbeelding).

Instellingen doelen Google Analytics

Stap 4: De doeldetails invullen

Ik had net al bij verschillende doeltypes laten zien hoe je de doeldetails instelt. Mocht je dit nog niet gedaan hebben, dan vertel ik nu kort hoe je dit instelt.

De doeldetails zijn afhankelijk van het doel dat je hebt. Als je de duur meet, hoef je alleen maar in te vullen hoelang bezoekers jouw website moeten bezoeken. Wil je bijvoorbeeld testen welk percentage jouw contactpagina bezoekt, dan vul je de URL hiervan in.

Doeldetails invullen voorbeeld

Hierboven meet ik het percentage gebruikers dat mijn contactpagina bezoekt. Je kunt onderaan het doel verifiëren. Je ziet dat 2,74% van mijn gebruikers mijn contactpagina heeft bezocht. Als ik weet hoeveel één bezoeker op mijn contactpagina oplevert, kan ik ook een waarde toevoegen. Voor het voorbeeld heb ik 10 $ ingesteld.

Hetzelfde kun je dus doen voor een webshop met een bedankt pagina. Je ziet dan direct welk deel van jouw bezoekers converteert. Door een trechter in te stellen, kun je ook kijken hoe goed een landingspagina converteert. Je voert dan bij de trechter de URL van je landingspagina in en bij de bestemming de URL van de bedankt pagina.

Als iemand via jouw landingspagina iets besteld heeft, wordt dit dan tot een conversie gerekend. Zo zie je ook direct hoe goed jouw landingspagina converteert. Ook bereken je op deze manier heel makkelijk hoeveel een advertentie jou oplevert. Dit kun je echter ook inzien via Google Ads.

Nadat je de doeldetails ingevuld hebt, hoef je alleen nog maar op opslaan te klikken. Bij Conversies > Doelen > Overzicht kun je vervolgens je doelen inzien. Daar vind je een overzicht van alle aangemaakte doelen. Ook kun je hier het conversiepercentage van je doelen inzien.

Meer weten over Google Analytics? Lees dan ook: Website statistieken analyseren met Google Analytics.

Tot slot

Als het goed is, weet je nu hoe je doelen aanmaakt en instelt in Google Analytics. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je ze altijd stellen onder dit artikel. Ook kun je contact opnemen via de contactpagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen