Doorgaan naar inhoud
  • Home
  • Blog
    • Harm van Wijk Review
    • AllesOverCrypto Review
    • Kevin Timmer Review
    • Community building
  • Adverteren
Menu
  • Home
  • Blog
    • Harm van Wijk Review
    • AllesOverCrypto Review
    • Kevin Timmer Review
    • Community building
  • Adverteren
Jesse Commandeur
  • Blog
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Google Analytics toevoegen in WordPress | Hoe doe je dat?

  • juni 9, 2020
  • Jesse Commandeur

Als jij een eigen website hebt, ben jij natuurlijk benieuwd hoe die presteert. Waar komen mijn bezoekers vandaan? Hoeveel mensen bekijken mijn website? Hoeveel bezoekers gaan over tot een aankoop (in het geval jij een webshop hebt). Het zijn alleemaal vragen waar jij antwoord op wilt hebben. Om inzicht te krijgen in deze statistieken gebruiken de meeste websitebeheerders Google Analytics. Dit is een tool waarmee je de statistieken van jouw website uitvoerig kunt analyseren. Zo krijg je onder andere inzicht in de bezoekersstromen, de verkeersbronnen en het aantal paginaweergaven. De grote vraag blijft alleen: Google Analytics toevoegen in WordPress | Hoe doe je dat?

Inhoud verberg
1 Stap 1: Property maken | Google Analytics toevoegen in WordPress
2 Stap 2: Tracking-ID opslaan
3 Stap 3: Google Analytics koppelen met WordPress
3.1 Tracking-ID toevoegen met een Google Analytics WordPress plugin
3.2 Google Analytics handmatig toevoegen in WordPress
4 Stap 4: Google Analytics toevoegen in WordPress | Checken of het werkt
4.1 Tot slot

Stap 1: Property maken | Google Analytics toevoegen in WordPress

Als allereerst is het belangrijk dat je een Google-account hebt. Ik ga er in principe vanuit dat jij dat hebt. Mocht je die nog niet hebben, maak er dan hier een aan.

Je gaat naar Google Analytics. Daar log je in met jouw Google-account. Vervolgens navigeer je in het menu, aan de linkerzijde van de pagina, naar ‘beheerder’ (zie onderstaande foto).

Google Analytics inloggen

Je komt dan op onderstaande pagina terecht. Je klikt op ‘property maken’.

Google Analytics in wordpress

Nu wordt het tijd om jouw website toe te voegen aan de software van Google Analytics. Op het scherm dat verschijnt, krijg je twee keuzes: of je voegt een website toe, of een applicatie. Klik hier op: ‘web – meet uw website’. Nadat je dat gedaan hebt, zal onderstaand scherm verschijnen.

 Google Analytics uitleg

Je kunt nu de naam invullen van de website die jij wilt gaan meten. Vervolgens vul je de URL in. Let op: Het is belangrijk dat je kiest voor HTTPS, als jouw website een SSL-certificaat heeft. Hierna hoef je alleen nog de branchecategorie in te vullen en de tijdzone. Als je dat gedaan hebt, kun je klikken op ‘maken’ en ben jij alweer bij stap 2 beland.

Stap 2: Tracking-ID opslaan

Nadat jij op ‘maken’ hebt geklikt, krijg jij jouw tracking-ID te zien. Zorg ervoor dat je dit tracking-ID opslaat of dat je het tabblad open laat staan. Je gaat hem later in dit stappenplan nog nodig hebben. Dan gaan we het Tracking-ID, of de trackingcode, toevoegen aan de website. Klinkt lastig, maar dat is het zeker niet. Er is namelijk een ontzettend handig foefje voor, waardoor jij dit binnen no-time gefixt hebt.

Tracking-ID

Stap 3: Google Analytics koppelen met WordPress

Je kunt nu gaan inloggen op de website die je hebt ingevuld bij de propertydetails. Zorg er dus voor dat je de pagina met het Tracking-ID en de trackingcode open laat staan.

Na het inloggen kun jij kiezen hoe jij Google Analytics gaat koppelen aan jouw website. Er zijn hier twee voor de hand liggende opties voor. Of je installeert een Google Analytics plugin, of je voegt Google Analytics handmatig toe aan de broncode van jouw website.

Lees ook: Google Search Console | Wat is het en wat kun je ermee?

Tracking-ID toevoegen met een Google Analytics WordPress plugin

Als je ingelogd bent op jouw website, navigeer je in het menu, aan de linkerkant van de pagina, naar ‘plugins’. Vervolgens klik je op ‘add new’. Rechtsboven in je scherm kun je dan zoeken binnen de tienduizenden plugins waar WordPress over beschikt. In de zoekbalk typ je: GA Google Analytics. Dan vind je de plugins ‘Google Analytics Dashboard Plugin for WordPress by MonsterInsights’ en ‘GA Google Analytics’.

Met de tweede plugin heb ik een erg goede ervaring. Daarom installeer ik die en laat ik zien hoe jij hiermee het Tracking-ID toevoegt aan jouw website.

Google Analytics plugin WordPress

Je installeert de plugin.

Vervolgens activeer je de plugin en druk je op ‘settings’ (zie de foto hieronder).

Plugin activeren

Je krijgt dan vier verschillende kopjes te zien:

  • Overview
  • How to Use
  • Plugin Settings
  • Restore defaults

Je klikt op ‘plugin settings’, de rest is voor nu niet belangrijk. Daar vul je jouw tracking-ID in (zie onderstaande screenshot).

Google Analytics tracking id

Hierna klik je op ‘save changes’, onderaan de pagina. Het Tracking-ID is nu toegevoegd aan jouw website.

Het grote voordeel bij deze manier van toevoegen is dat je alleen het tracking-ID hoeft te kopiëren en te plakken. That’s it.

Google Analytics handmatig toevoegen in WordPress

Bij de tweede optie voeg je de trackingcode (niet hetzelfde als het tracking-ID) toe aan de broncode van jouw website. Ook dit gaat vrij eenvoudig.

Je logt in op jouw WordPress website. Vervolgens navigeer je in het menu naar: ‘Appearance’ en krijg je menu te zien met zes sub items. Onderaan in dat menu staat ‘Theme Editor’. Klik daarop (zie onderstaande foto).

Google Analytics trackingcode

Je krijgt dan een venster te zien met de broncode van jouw website. Deze broncode kun je aanpassen, omdat je gebruikmaakt van WordPress, een open source CMS.

Lees ook: Hoe jij een nieuwe gebruiker laat inloggen op jouw WordPress website

Rechts in het venster zie jij nu een menu, naast de broncode van jouw website. In dat menu navigeer je naar Thema-Header (header.php). Vervolgens doe je CTRL + F en zoek je naar </head>. Het is de bedoeling dat je de trackingcode hiervoor plaatst. Op onderstaande foto zie je waar jij de trackingcode moet plaatsen.

broncode

Dit is niet hetzelfde als het tracking-ID, waar ik het eerder over had. De trackingcode vind je ook in Google Analytics. Navigeer in het menu naar ‘beheerder’, helemaal onderaan in het menu. Vervolgens klik je op ‘trackingcode’ (zie onderstaande foto).

trackingcode

De trackingcode die dan tevoorschijn komt (onder het tracking-ID), plaats je in de broncode voor </head>, zoals ik zojuist aangaf. Dat komt er dan uit te zien als volgt.

Google Analytics in wordpress

Vervolgens druk je onderaan de pagina op ‘save changes’.

Stap 4: Google Analytics toevoegen in WordPress | Checken of het werkt

Dan zijn we alweer bij de laatste stap aangekomen. Het is nu tijd om te kijken of het Tracking-ID, of de trackingcode, wel werkt. Dit kun je heel simpel testen.

Open het tabblad waarin Google Analytics geopend is. Als je het tracking-ID en de trackingcode niet meer op je scherm hebt, navigeer je in het linker menu opnieuw naar ‘admin/beheerder’, helemaal onderaan in het menu. Vervolgens ga je via ‘Trackinginfo’ opnieuw naar ‘Trackingcode’.

Bovenaan deze pagina heb je de mogelijkheid om testverkeer te verzenden. Doe dit.

Afbeelding met schermafbeelding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Vervolgens ga je in het menu naar ‘realtime’. Daar klik je op ‘overzicht’. Als je de handleiding goed gevolgd hebt, staat er nu dat er één actieve gebruiker is. Gefeliciteerd, Google Analytics is nu gekoppeld aan jouw WordPress website!

Google Analytics statistieken

Vanaf nu kun jij de statistieken van jouw website bij gaan houden met Google Analytics. Lees voor meer informatie ook dit artikel: Website statistieken analyseren met Google Analytics. Dit artikel geeft jou praktische tips over het gebruik van Google Analytics. Wil je weten hoe je doelen instelt in Google Analytics? Lees dan: Google Analytics: Hoe maak je een nieuw doel aan en hoe stel je ze in?

Is het koppelen van Google Analytics met jouw WordPress website nog altijd niet gelukt? Bekijk dan onderstaande video van Supersnel Online. Stap voor stap wordt hierin uitgelegd hoe jij Google Analytics toevoegt aan jouw WordPress website.

Tot slot

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Ik hoop dat het jou geholpen heeft. Mochten er nog vragen zijn, dan kun je altijd contact opnemen.

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Blog
Jesse Commandeur

Hoe werkt bitcoin mining en is het rendabel?

In Nederland hoor je eigenlijk maar vrij weinig over bitcoin mining. Daar is een reden voor. In dit artikel vertel ik eerst wat bitcoin mining

keyword tool Google
Blog
Jesse Commandeur

Keyword tool Google | Het beste alternatief

Mensen die zich veel bezig houden met SEO weten hoe belangrijk het gebruik van de juiste keyword(s) is. Jij wilt immers hoog ranken in de

hoger in google
Blog
Jesse Commandeur

Hoger scoren in Google | Hoe lang duurt het?

Zoals jullie weten vergt het organisch hoog scoren in Google veel arbeid. Eerder schreven wij al een artikel: ‘SEO | Waarom is het zo belangrijk

Copyright © 2022 websitesmaken.com