Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Google Search Console | Wat is het en wat kun je ermee?

In een eerder artikel hadden we het al over Google analytics. Daarmee krijg je inzicht in de statistieken van jouw website. In dit artikel gaan we het hebben over Google Search Console (voorheen Google Webmaster Tools). Een tool van Google die voor een deel verwant is aan Google analytics. In dit artikel behandelen wij de volgende vragen: Wat is Google Search Console en wat kun je ermee? Ook bespreken wij de verschillen tussen Google Search Console en Google Analytics.

Wat is Google Search Console?

Google Search Console geeft jouw inzicht in de statistieken van jouw website. Ook helpt de tool met het organisch hoger scoren in de zoekmachines. Jij kunt de aanwezigheid van jouw site in de zoekresultaten bijhouden en je kunt je site controleren op serverfouten, problemen met het laden van de site en beveiligingsproblemen, zoals malware. In sommige gevallen kun je deze problemen ook verhelpen. (Bron: Google)

Voor wie is Google Search Console bedoeld?

Hieronder lees je voor wie Google Search Console bedoeld is en wat je er mee kan. Ook behandel ik de verschillende functies in Google Search Console.

Website ontwikkelaars

Als website ontwikkelaar wil je weten hoe jouw websites presteren. Daarvoor kun je Google Search Console gebruiken. Vooral de onderdelen crawlen en beveilingsproblemen zijn van belang voor website ontwikkelaars. Bij het onderdeel crawlen vind je 404-errors, crawlfouten en server errors. Ook kun je een sitemap toevoegen aan Search console.

Marketeers

Marketeers richten zich voornamelijk op de SEO van een website. Hoe kun je ervoor zorgen dat een website hoger rankt? Voor marketeers zijn de koppen zoekopmaak, zoekverkeer en Google-index van belang.

Zoekopmaak‘ vertelt jouw hoe jouw zoekresultaten worden weergegeven.

‘Zoekverkeer’ geeft jou inzage in de zoekwoorden. Je krijgt antwoord op de volgende vraag: Welke zoekwoorden gebruiken mijn bezoekers?

‘Google index’ vertelt jou hoe bepaalde pagina’s ranken in de zoekmachine.

Website eigenaren 

Ook voor website eigenaren is de tool handig. Je krijgt meer kennis over jouw website en je krijgt met de tool meer te weten over de verbeterpunten van jouw site. Op deze manier krijg jij inzicht in SEO en zou je kunnen overwegen om jezelf te verdiepen in de SEO van jouw website. Dat scheelt weer kosten. Bovendien hebben wij er al veel artikelen over geschreven. Lees bijvoorbeeld ook het artikel over On Page SEO.

Verschillen tussen Google Search Console en Google analytics 

Zoals gezegd krijg je met Google Search Console en Google analytics inzicht in de prestaties van jouw website. De tools zijn enigszins verwant aan elkaar, maar kennen ook verschillen.

Lees ook: Website statistieken analyseren met Google Analytics

Search Console 

Met het hulpprogramma Search Console kun je erachter komen hoe Google naar jouw website kijkt. Hoe hoog word mijn website gerankt en met name: Waar liggen de verbeterpunten van mijn website? Voornamelijk website ontwikkelaars en marketeers zullen veel profijt hebben bij de tool. je krijgt namelijk veel informatie over hoe je jouw website kunt optimaliseren.

Google Search Console

Zo ziet de overzichtspagina er bij ons uit. (Toen we deze screenshot namen, bestond onze website nog maar een paar weken). Links in het menu zie je verschillende tools die jou helpen met het optimaliseren van jouw website.

Google Analytics 

Persoonlijk vind ik Google Analytics meer gericht op marketeers dan op website ontwikkelaars. Je krijgt inzichten in de statistieken van jouw website. Echter weet je niet wat het causale verband is. Want hoe komt het dat je ineens zo vaak organisch gevonden wordt? Vaak zeg ik tegen ondernemers: Google Search Console geeft de oorzaak weer en Google Analytics het gevolg. Het is dan ook niet aan te raden om de hulpprogramma’s afzonderlijk van elkaar te gebruiken. Pas wanneer jij ze allebei gebruikt, weet jij zeker dat je jouw website op een goede manier analyseert en optimaliseert.

Om nog even terug te komen op het feit dat ik Google Analytics meer geschikt vind voor marketeers; Dit komt doordat Google Analytics jouw ontzettend veel verteld over jouw bezoekers. Jij weet waar ze vandaan komen, hoe ze jouw vinden, maar ook het apparaat dat zij gebruiken en hoelang ze zich op jouw website bevinden. Google Analytics zorgt voor informatie die voor een marketeer / SEO specialist zeer handig kan zijn. Ook hier geldt: Zonder Search Console heb jij geen achtergrond informatie. Het is daarom altijd aan te raden om de tools gezamenlijk te gebruiken. Beide programma’s kun je met elkaar koppelen.

Jouw SEO verbeteren met Google Search Console

Door het gebruik van Search Console ben ik erachter gekomen dat veel bezoekers van deze website geïnteresseerd zijn in SEO. Onze artikelen over SEO worden meer gelezen dan gemiddeld. Omdat wij er al erg veel over geschreven hebben, vonden we het tijd worden voor een tutorial. Want hoe optimaliseer je jouw website (SEO) door middel van Google Search Console? Het welbekende Ahrefs geeft een duidelijke uitleg in onderstaande tutorial.

Hoe kan ik gebruikmaken van Google Search Console?

  1. Ga naar Search Console aanmelden
  2. Maak een nieuw account aan
  3. Plaats de code op uw website ter verificatie. Hiermee verifieert u dat u de eigenaar bent van het domein (kan ook via Google Analytics).
  4. Log in via de link vermeld bij stap 1.

Lees ook: Hoe is Google ontstaan? | Alle informatie die jij moet weten

Tot slot

Wij hopen jullie hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Bij vragen kunnen jullie altijd contact opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen