Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Op zoek naar gratis afbeeldingen? Maak hier dan gebruik van!

De kans is groot dat jij weleens op zoek bent naar gratis afbeeldingen, maar dat jij eigenlijk niet precies weet waar je die kunt vinden. Of dat jij eigenlijk altijd dezelfde website gebruikt voor het vinden van gratis afbeeldingen. Dat terwijl er zoveel handige websites zijn waar je rechtenvrije afbeeldingen kunt vinden. In dit artikel vertel ik welke websites dat zijn. Ook vertel ik hoe je met Google Afbeeldingen naar gratis afbeeldingen kunt zoeken.

Wat wordt er bedoeld met “gratis afbeeldingen”?

Voordat ik vertel waar je gratis afbeeldingen kunt vinden, is het goed om te weten wat er nou eigenlijk bedoel wordt met “gratis afbeeldingen”.

Gratis afbeeldingen zijn logischerwijs afbeeldingen waar je niet voor hoeft te betalen. Jij krijgt dus beschikking over een afbeelding. Alleen wat je vervolgens met deze afbeelding mag doen verschilt. Dit heeft te maken met de licentie van de afbeelding.

In dit artikel bespreek ik de rechtenvrije afbeeldingen. Dit zijn afbeeldingen die je mag gebruiken, zonder dat naamsvermelding nodig is. Ook mag je de afbeeldingen bewerken en mag je deze (bewerkte) afbeeldingen publiceren op het internet.

Over de definitie van “rechtenvrij” zijn nog weleens discussies en niet iedereen definieert het op dezelfde manier. Wees daarom altijd op je hoede en lees goed wat je wel of niet mag doen met een foto.   

Weet je niet zeker of je te maken hebt met een rechtenvrije afbeelding? Neem dan contact op met de maker van de foto en vraag of je de afbeelding mag gebruiken. Kijk ook altijd naar de licentie van de foto. Daaraan kun je zien of je de afbeelding mag hergebruiken en of je het mag gebruiken voor commerciële doeleinden.

Waar vind je gratis rechtenvrije afbeeldingen?

Het is natuurlijk goed om te weten dat je niet iedere foto van Google Afbeeldingen op jouw website kunt plaatsen. Veel afbeeldingen die er tussen staan zijn namelijk niet rechtenvrij en mag jij dus niet hergebruiken. Doe je dat toch? Dan kun je hoge boetes krijgen, die soms wel oplopen tot honderden of zelfs duizenden euro’s. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom laat ik jou zien hoe jij rechtenvrije afbeeldingen kunt verkrijgen via Google.

Stap 1: Zoekopdracht invoeren bij Google afbeeldingen

Je gaat naar Google Afbeeldingen en doet daar een zoekopdracht. Voor het voorbeeld zoek ik naar “kunst”.

Google afbeeldingen zoeken

Stap 2: Tools

Rechts in het menu staat “tools”. Daar klik je nu op. Vervolgens kun je de foto’s filteren aan de hand van de volgende gebruiksrechten.

gratis afbeeldingen

Stap 3: Rechtenvrije afbeeldingen

Als je via Google Afbeeldingen zoekt, zijn de foto’s niet gefilterd op licentie. Omdat wij in dit geval behoefte hebben aan rechtenvrije afbeeldingen, klikken wij op “gelabeld voor hergebruik, inclusief aanpassing”. Dit zijn de rechtenvrije afbeeldingen waar wij naar op zoek zijn. Als je alleen kiest voor “gelabeld voor hergebruik”, moet jij de afbeelding exact zo laten zoals je hem gedownload hebt en kun je de afbeelding niet inzetten voor commerciële doeleinden.

De afbeeldingen die je nu ziet, mag je allemaal gebruiken en zijn allemaal rechtenvrij. Je kunt ze overal voor gebruiken. Voor jouw blog, webshop, of misschien wel voor iets heel anders. Bijvoorbeeld ter inspiratie voor een nieuw logo. Het zoekwoord “kunst” geeft alleen al duizenden zoekresultaten (zie de foto hieronder).

gelabeld voor hergebruik

 Allemaal gratis te gebruiken

Download gratis afbeeldingen op deze websites

Naast de tool van Google, zijn er ook speciale websites waar jij gratis rechtenvrije afbeeldingen kunt downloaden. Vaak zijn dit niet alleen afbeeldingen die je hier kunt downloaden, maar ook video’s, logo’s en vectoren. Zelf maak ik hier ook geregeld gebruik van, bijvoorbeeld als ik een nieuwe website maak. Dit omdat het erg veel tijd kost om alle foto’s en logo’s zelf te maken. Bovendien is het gratis, dus waarom niet?

Hieronder een top drie van websites waar jij gratis rechtenvrije afbeeldingen kunt downloaden.

Pixabay

Dit is een van de grootste websites als het gaat om rechtenvrije afbeeldingen. Als ik op zoek ben naar een stockfoto, kies ik meestal voor het platform. Dit vanwege het grote aanbod afbeeldingen. Ook vind ik hier afbeeldingen, logo’s en vectoren die goed aansluiten bij mijn content. Pixabay is gratis te gebruiken en naamsvermelding is niet verplicht. Alles wat je op Pixabay kunt vinden is rechtenvrij.

Pexels

Ook dit is een hele bekende website waar je gratis afbeeldingen kunt downloaden. Het is een klein beetje te vergelijken met Pixabay; je vindt er echt alles en het is ontzettend populair. Door een site als Pexels te gebruiken weet je zeker dat je geen juridische problemen krijgt, want ook hier geldt: alle foto’s zijn rechtenvrij en gratis te downloaden. Dit staat ook duidelijk op de site vermeld (zie de foto hieronder).

gratis afbeeldingen Pexels

Wees er wel van bewust dat Pixabay en Pexels beide erg populaire sites zijn en dat er veel mensen zijn die hier hun afbeeldingen vandaan halen.  

Hieronder kun je ook Lezen wat Pexels niet toestaat. Deze regels gelden nagenoeg voor ieder platform met stockfoto’s, maar het is wel goed om je hier bewust van te zijn. Lees daarom altijd even door wat je wel en niet met een foto mag doen. Zo voorkom je dat je juridische problemen krijgt.

wat is niet toegestaan?

Unsplash

Deze site is voor mijn gevoel iets minder populair dan de vorige twee genoemde sites. Toch is het principe erachter hetzelfde en hebben alle foto’s de Creative Commons Zero licentie. Dat betekent dat je alles met de foto’s mag doen. Bij hergebruik raadt Unsplash het wel aan om de naam van de fotograaf erbij te vermelden, maar dat is dus niet verplicht.

Mochten de vorige drie sites en de Google Afbeeldingen tool jou nog niet het gewenste resultaat geleverd hebben, kijk dan of je zelf de mogelijkheid hebt om foto’s te maken. Tegenwoordig beschikken de meeste mobiele telefoons over een prima camera. Daarnaast kun je natuurlijk een fotograaf inhuren die voor jou het werk uit handen neemt. Let er hierbij wel weer goed op dat je afspreekt dat het om rechtenvrije foto’s gaat die je overal voor mag gebruiken. Bespreek dit goed met de fotograaf, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Afbeeldingen checken op fraude

Mocht jij ervoor kiezen om zelf de afbeeldingen te schieten, dan beschik jij over het auteursrecht en bepaal jij wat er met de foto’s mag gebeuren. In dat geval kan het zijn dat andere mensen met jouw afbeeldingen aan de haal gaan, zonder dat jij hen daarvoor toestemming hebt gegeven.

Daarom is het goed om jouw afbeeldingen regelmatig te checken op fraude. Ook dit kan voor een gedeelte via Google zelf; jij kan simpelweg inzicht krijgen in alle websites die jouw afbeelding gebruiken. Hieronder leg ik uit hoe je dat doet.

Ga naar Google afbeeldingen

We gaan eerst naar Google Afbeeldingen. Vervolgens klik je op het cameraatje, rechts naast de zoekbalk.

afbeeldingen checken op fraude en auteursrecht

URL toevoegen of afbeelding uploaden

Google geeft je nu de mogelijkheid om de URL van de afbeelding in te voeren. Ook kun je een afbeelding uploaden. In beide gevallen wordt er gekeken waar de afbeelding allemaal te vinden is op het internet.

Voor het voorbeeld gebruik ik een afbeelding van mezelf, waar ik alle rechten over heb en die ook terug te vinden is op mijn LinkedIn profiel. Na het invoeren van de afbeeldings-URL klik ik op “zoeken op afbeelding”. Vervolgens zie ik alle pagina’s met overeenkomende afbeeldingen (zie ook onderstaande screenshot).

rechtenvrije afbeeldingen

In mijn geval toont Google alleen twee keer mijn LinkedIn profiel. Dat betekent dat Google mijn afbeelding alleen op deze plekken kan vinden en dat er geen fraude is gepleegd; er is geen een website die mijn afbeelding onrechtmatig gebruikt.

Natuurlijk kan het ook zijn dat iemand fraude heeft gepleegd, zonder dat hij daarvoor het internet gebruikt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand mijn afbeelding bewerkt en het vervolgens laat drukken op een T-shirt. Of dat iemand mijn foto laat afdrukken op Canvas en het vervolgens verkoopt op de rommelmarkt.

De kans dat dit gebeurt, is misschien niet heel groot, maar ook op deze manier kan er inbreuk worden gemaakt op het auteursrecht. Dit is uiteraard lastiger op te sporen dan een digitale auteursrechtschending.  

Tot slot

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd contact opnemen. Meestal reageer ik binnen 24 uur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen