Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Een gratis website maken | Hoe doe je dat?

Eerder schreven wij al het artikel: hoe maak je een website? | Websitesmaken.com Masterclass. In dat geval moest je betalen voor een website, want in het voorbeeld kreeg jij jouw eigen domeinnaam inclusief webhosting. Er zijn echter ook manieren om gratis een website te maken, waarbij jouw website geheel gratis gehost wordt door een CMS als WordPress, Weebly of Jimdo. Hosting wordt in deze gevallen voor je geregeld en een domeinnaam uiteraard ook. Het klinkt allemaal leuk en aardig, maar voor de extensie komt de naam te staan van de website waar jij jouw website hebt gehost, een zogenaamd subdomein. Wanneer wij een gratis website zouden maken met WordPress zou ons domeinnaam – indien beschikbaar – www.websitesmaken.wordpress.nl zijn.

Om te expirimenteren is zo’n website natuurlijk geen enkel probleem, of voor bijvoorbeeld een school project. Je kunt de website aanpassen aan jouw stijl en je kunt op deze manier erg veel leren. Toch zitten er ook nadelen verbonden aan zo’n gratis website.

De nadelen van een gratis website

Zoals eerder vermeld krijg je altijd een subdomein. Een eigen .nl of .com extensie kost bovendien geld. Vaak heb je voor een paar euro al een eigen domeinnaam, die je dan vastlegt voor één of meerdere jaren. 

Een subdomein komt natuurlijk niet heel erg professioneel over en ook zal het jouw SEO niet bevorderen. Lees hier meer over SEO.

Bovendien komen er bij een gratis domeinnaam altijd advertenties op jouw website en heb jij maar een beperkte hoeveelheid opslagruimte. Dat zorgt ervoor dat jouw website traag wordt. Helemaal wanneer je veel foto’s en video’s plaatst. Ook als de bezoekersaantallen toe nemen, zal je merken dat de website trager wordt en uiteindelijk zorgt dat ervoor dat jouw SEO er op achteruit gaat. Wanneer je laadtijd van je website langer is, rankt Google je pagina’s doorgaans lager . Eigenlijk is het een kleine vicieuze cirkel. 

Bij een gratis website zijn er zeer beperkte SEO opties. Hoog ranken wordt dus lastig. Je moet je zelf maar eens afvragen: Hoe vaak ben ik gratis websites tegen gekomen in de zoekresultaten van Google. En stel vervolgens de vraag: Ben ik die ooit tegengekomen op de eerste pagina van Google? Het antwoord is waarschijnlijk: nee. 

Maak jij je website met WordPress, dan zul je beschikking krijgen tot een beperkte versie. Hiermee kun je wel het één en ander, maar lang niet zoveel als met de betaalde/premium versie. Je kunt met deze versie bijvoorbeeld geen plug-ins installeren en bovendien is het erg commercieel. Ook al betaal je niet, uiteindelijk verdienen ze toch wel aan je ;).

Een goed alternatief

Nou zijn er extensies waarvoor je niet hoeft te betalen. De extensie “.tk” is hiervan waarschijnlijk de meest bekende. Wanneer wij ons domeinnaam laten vast leggen met de  “.tk” extensie, krijgen wij het domeinnaam: www.websitesmaken.tk. Dat oogt al professioneler, dus op zich is dat een prima alternatief. Je blijft alleen verbonden aan een CMS als WordPress  met een afgeschermde versie. 

Een .tk domeinnaam vraag je hier aan. 

De afweging 

In eerste instantie lijkt een gratis website erg leuk. Er zijn echter ook nadelen aan verbonden. Het vastleggen van een domeinnaam voor een jaar is bovendien een paar euro en in veel gevallen ben je voor hosting niet meer dan 100 euro per jaar kwijt. Althans, het ligt er aan wat je op je website wil laten zien. Wanneer jij een website maakt als deze, houd je genoeg ruimte over en heb jij een eigen website gebouwd door middel van CMS voor nog geen 100 euro per jaar. Zonder de nadelen van de “gratis versie”.

Wij wensen je veel succes met het maken van jouw eigen website. Bij vragen kunnen jullie altijd contact opnemen.

Gratis website

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen