Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe gebruik je de gratis versie van de Yoast SEO plugin?

Yoast SEO is de meest gebruikte SEO-plugin in WordPress. In totaal heeft de plugin al meer dan 5 miljoen “actieve installaties”. Ook ik maak er al jaren gretig gebruik van. De plugin is een goede toevoeging op de SEO-tools die ik gebruik. Voordat ik deze plugin gebruik, doe ik een uitgebreid zoekwoorden onderzoek. Vervolgens voer ik de SEO-analyse en de leesbaarheidsanalyse uit. Pas als ik tevreden ben, publiceer ik mijn artikel. Hiervoor hoeven niet alle bolletjes op groen te staan (daarover later meer).

De Yoast SEO plugin installeren

Als eerst laat ik zien hoe je de Yoast SEO plugin installeert. Ik gebruik hiervoor WordPress als CMS. Tot 2015 was dit het enige systeem waarop je de Yoast SEO plugin kon installeren. De naam was toen ook nog: “Yoast WordPress SEO”. Na 2015 werd de plugin ook beschikbaar gesteld voor Magento, Typo 3 en Neo CMS.

Je gaat in jouw WordPress dashboard naar: Plugins – Nieuwe plugin. In het zoekveld rechts bovenin typ je: Yoast SEO. Het eerste resultaat moet je hebben. Dit is de Yoast SEO plugin. Je klikt hierop en je installeert hem. Niet zeker of je de goede hebt? Check dan even onderstaande schermafbeelding.

Yoast SEO plugin

De Yoast SEO plugin configureren

Het is nu tijd om de Yoast SEO plugin te configureren. Dit hoeft alleen de eerste keer dat jij de plugin gebruikt. Je gaat in het dashboard naar het kopje: SEO. Daar klik je op. Als het goed is, zie je een melding. Die geeft aan dat je de plugin nog moet configureren. Ook hier klik je weer op.

Je moet nu een aantal vragen beantwoorden, bijvoorbeeld of jouw site al geïndexeerd mag worden. In de meeste gevallen is dit zo, tenzij jouw site nog onder constructie is. Dan kan het zijn dat je dit liever wilt uitstellen. De rest van de vragen spreken redelijk voor zich.

Voorheen was het nog mogelijk om Yoast SEO te koppelen aan Google Search Console. Je hoefde dan alleen een Google authorization code in te vullen om toegang te krijgen tot de informatie van GSC. Dit werd door veel mensen gewaardeerd. Helaas is dit nu niet meer mogelijk.

Lees ook: Google Search Console | Wat is het en wat kun je ermee?

Een bericht of pagina toevoegen in WordPress

Nadat je de Yoast SEO plugin geconfigureerd hebt, kun je een bericht of een pagina toevoegen in WordPress. Onderaan het bericht verschijnt dan een meta box van Yoast SEO. Hier kun je jouw content analyseren; hoe goed scoort jouw content op het gebied van SEO en hoe goed scoort jouw content op het gebied van leesbaarheid?

Hieronder zie je de resultaten van het artikel: Hoe krijg je meer links naar jouw website? (7 tips!). Eerst zie je welke focus keyphrase ik heb ingesteld en voor welke SEO-titel, slug en meta-beschrijving ik gekozen heb. Daaronder zie je de SEO-analyse van Yoast. Er zijn in de gratis versie in totaal 14 punten waar mijn artikel op gecontroleerd wordt.

Yoast SEO metabox
Yoast SEO metabox voorbeeld
Yoast SEO analyse

Hoe gebruik ik de Yoast SEO meta box?

Voor het schrijven van een artikel doe ik altijd een uitgebreid zoekwoorden onderzoek. De zoekwoordencombinatie die mij het meeste aanspreekt, wordt mijn focus keyphrase. Vaak zijn dit long-tail keywords, dat is een combinatie van drie of meer zoekwoorden.

Voor het schrijven van een artikel weet ik dus al op welke trefwoorden ik mij ga richten en waar ik op wil scoren in Google. Deze “focus keyphrase” zet ik in een bestand in Word. Vervolgens ga ik mij verder verdiepen in het onderwerp en bedenk ik een titel. Pas als mijn tekst af is, voeg ik hem toe aan WordPress.

Dat is het moment wanneer de meta box van Yoast SEO om de hoek komt kijken. Ik vul daar mijn focus keyphrase in en de titel van mijn artikel. De slug laat ik meestal hetzelfde als de focus-keyphrase, of als de titel. Dit verschilt per artikel. Ik hoef nu alleen nog maar een pakkende meta-beschrijving te maken, met een call-to-action.

In mijn video hieronder leer je meer over het zoekwoorden onderzoek.

De SEO-analyse

Nu ga ik kijken naar de bolletjes; welke staan op groen, oranje of rood? Ik kijk waar ik verbeteringen kan aanbrengen in mijn tekst en of ik bijvoorbeeld nog een aantal interne/externe links kan toevoegen. Het is hierbij erg belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken. Pas alleen dingen aan als het echt relevant is en als je de gebruiker hier ook echt mee helpt.

Als je gebruikmaakt van long-tail keywords zul je zien dat er regelmatig bolletjes op rood blijven staan. Dit komt doordat Yoast verwacht dat jouw focus keyphrase, of synoniemen hiervan, terugkomen in jouw introductie, in jouw tussenkopjes en in de tekst.

De kans is groot dat Google dit beschouwt als overoptimalisatie. Het spammen van jouw keywords (keyword stuffing) kan er zelfs toe leiden dat jij een penalty krijgt; jouw artikelen krijgen langere rankings, of ze worden zelfs verwijderd uit de zoekresultaten. Maak je dus niet al te druk om onderstaande rode bolletjes als jij gebruikmaakt van long-tail keywords.

SEO-analyse voorbeeld

Vaak herkent Yoast SEO ook de synoniemen niet direct, terwijl de semantische zoekmachine Google deze wel herkent. Of je nou een zin rechtsom of linksom formuleert: voor Google maakt dat niet uit. De zoekmachine is ver genoeg ontwikkeld om te weten wat jij bedoelt.

Zorg er daarom altijd voor dat je verschillende synoniemen gebruikt voor jouw focus keyphrase. Zo word jij niet gestraft voor keyword stuffing. Google begrijpt dan nog steeds waar jouw tekst over gaat. Maar let op: ook dit moet je niet over optimaliseren.

Lees ook: Hoger scoren in Google | Hoe lang duurt het?

De leesbaarheidsanalyse

Deze neem ik persoonlijk wel iets serieuzer. Bij nagenoeg al mijn artikelen staan alle bolletjes op groen. Dit is bovendien niet heel lastig; er wordt hiervoor naar minder punten gekeken dan bij de SEO-analyse.

Het is hiervoor belangrijk dat je veel schrijft in de actieve vorm. Maak daarnaast de zinnen niet te lang en gebruik regelmatig signaalwoorden. Dit zorgt voor een betere gebruikerservaring. De leestijd en het aantal pagina’s dat bezocht wordt zal hierdoor toenemen.

Hieronder zie je de punten waarop jouw artikel gecontroleerd wordt. Dit geldt voor de gratis versie van de Yoast SEO plugin.

Leesbaarheidsanalyse

Yoast SEO: extra features

Misschien is het je al opgevallen dat Yoast SEO meer te bieden heeft dan de SEO-analyse en de leesbaarheidsanalyse. Je kunt namelijk ook je content markeren als cornerstore content. Dit zouden de meest belangrijke en omvangrijke artikelen op je site moeten zijn. Vink dit dus niet aan bij ieder artikel.

Cornerstore content Yoast SEO plugin

Ook heb je de mogelijkheid om jouw post op social media aan te passen. Hiervoor ga je naar het tabblad Sociaal. Heb je nog geen social media account gekoppeld aan de Yoast SEO plugin? Ga dan in het dashboard naar SEO – Sociaal. Daar kun je aangeven welke social media accounts bij jouw website horen.

artikel delen voorbeeld in Yoast

De Yoast SEO sitemap opsturen naar Google

Je weet nu ondertussen een beetje hoe de Yoast SEO plugin in elkaar zit. In het dashboard van de plugin kun je zien of er problemen of meldingen zijn. Ook kun je hier bepaalde functies van de plugin in- of uitschakelen; eigenlijk staan de instellingen altijd al goed. Daarnaast heb je nog de mogelijkheid voor het verifiëren van webmaster tools.

Voor nu ga ik hier niet al te uitgebreid op in. Ik wil het alleen nog wel hebben over één van de functies. De Yoast SEO plugin biedt namelijk de mogelijkheid om een sitemap aan te maken. Ik raad je altijd aan om dit te doen. Een sitemap is een soort lijstje met alle pagina’s, berichten en afbeeldingen van jouw website.

Lees ook: Hoe maak je een website sneller vindbaar in Google? (Volg deze stappen!)

Deze sitemap kun je opsturen naar Google. Hierdoor worden nieuwe pagina’s en berichten mogelijk sneller geïndexeerd; voor Google is het hierdoor sneller duidelijk wat voor content er allemaal op jouw website te vinden is.

Wanneer je XML-sitemaps aanvinkt, is jouw sitemap is te vinden op: naamvanjouwwebsite.ext/sitemap_index.xml. Al jouw pagina’s, berichten en afbeeldingen vind je hier terug. Als je klikt op Bekijk de XML-sitemap kom je hier ook terecht (zie onderstaande schermafbeelding).

sitemap aanmaken

De sitemap indienen bij Google Search Console

Nu gaan we de sitemap indienen bij Google Search Console. Je logt in met jouw Google-account. Je gaat vervolgens in het dashboard naar Index – Sitemaps. Daar voeg je de URL van jouw sitemap in. Dat is dus: naamvanjouwwebsite.ext/sitemap_index.xml. Jouw sitemap is nu ingediend. Het duurt ongeveer een week voordat je resultaat ziet.

Nieuwe sitemap toevoegen in Google Search Console

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Ik hoop dat je nu weet hoe je de Yoast SEO plugin gebruikt. Ook hoop ik dat mijn persoonlijke visie jou aan het denken heeft gezet. Heb je nog vragen? Schroom dan niet. Laat een bericht achter onder dit artikel, of neem contact op via de contactpagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen