Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe is Google ontstaan? | Alle informatie die jij moet weten

In dit artikel geef ik antwoord op de vraag: hoe is Google ontstaan? Veel mensen kennen de oprichter van Facebook (Mark Zuckerberg), of de oprichter van Tesla (Elon musk), maar weten niet wie de oprichters zijn van Google, en dat terwijl ze het platform dagelijks gebruiken. Tijd om jou te informeren over de ontstaansgeschiedenis van de zoekmachine.  

Hoe is Google ontstaan?

Google bestaat al vanaf 1998. De zoekmachine werd toen opgericht door Larry Page en Sergey Brin in Menlo Park (De Verenigde Staten).

Larry Page en Sergey Brin
Bron: James Leynse/Corbis via Getty Images

Page en Brin ontwikkelde het platform terwijl zij nog studeerden; het oprichten van de zoekmachine deden ze voor een schoolopdracht aan de Stanford University. Met de zoekmachine wilde zij iets nieuws ontwikkelen. Oude zoekmachines rangschikte pagina’s door het aantal zoekwoorden op een bepaalde pagina. Dat vonden Page en Brin achterhaald. Volgens hen moest er een nieuwe manier van rangschikken komen, en dat realiseerde zij met de zoekmachine die later Google ging heten. Ze maakten een systeem waarbij servers het internet sorteerden op zoekopdrachten.

Lees ook: Website statistieken analyseren met Google Analytics

Het officiële oprichtingsmoment | hoe is Google ontstaan?

In 1996 was het platform van Page en Brin af en in 1997 brachten zij een prototype uit dat zij beschikbaar stelde op Stanford. Het heette toen alleen nog geen Google, maar Backrub. Op 15 september 1997 werd het domeinnaam van Google geregistreerd. Maar pas op 4 september 1998 werd de NV geregistreerd en daarmee wordt dat gezien als het officiële oprichtingsmoment.

Hoe is Google ontstaan?
Zo zag de startpagina van Google er vroeger uit.

Hoe is de naam van Google ontstaan?

Toen de twee studenten in 1997 een prototype op de markt brachten, noemden zij dit dus Backrub. Maar in de herfst van 1997 werd het tijd voor een nieuwe naam.

Ze kozen er toen voor om de zoekmachine ‘Googol’ te noemen. In de wiskunde is dat de term voor een 1 met 100 nullen. Volgens Page en Brin zou deze naam staan voor de enorme hoeveelheid informatie die een zoekmachine moet doorzoeken. In het boek ‘Mathematics and the Imagination’ van Edward Kasner en James Newman werd voor het eerst deze wiskundige term gebruikt.

Het was aan Larry Page de taak om het nieuwe domeinnaam te registeren. Dat deed hij op 15 september 1997; na lang vergaderen waren ze er eindelijk uit dat het bedrijf Googol ging heten. 

Tot dat de volgende ochtend bleek dat Page een fout had gemaakt. Hij had het domeinnaam de naam ‘Google’ gegeven. Het domeinnaam Googol.com was toen natuurlijk al bezet, dus hebben ze ervoor gekozen om de naam ‘Google’ te houden. 

Bekijk ook deze hilarische video ter ere van het twintig jarig jubileum van Google in 2018.

Hoe is Google zo groot geworden?

Het was al snel duidelijk. Google was een succes. Binnen de kortste keren verdrongen zij AltaVista als populairste zoekmachine. Daar waren verschillende redenen voor, maar het belangrijkste is: Google was overzichtelijk, het had een fijne structuur en er werden geen advertenties weergegeven. Ook had Google een eigen systeem waarmee zij beter de websites konden rangschikken. Dit zorgde voor meer accurate zoekresultaten.

Doordat Google zich zo erg onderscheidde van andere zoekmachines, was het heel makkelijk om groot te worden. De zoekmachine verspreidde zich door middel van mond-op-mond reclame over de hele wereld. Page en Brin hoefden hierdoor geen geld uit te geven aan dure advertenties. 

Ook werd Google interessant voor investeerders. Zij zagen dat Page en Brin een uniek product hadden en wilden hiervan meeprofiteren. Dat waren niet de minste namen, denk bijvoorbeeld aan Andy Bechtolsheim, mede-oprichter van Sun Microsystems en Jeff Bezos, oprichter van Amazon.  

Door de investeringen was het mogelijk om het eerste kantoor te openen, in Menlo park in Californië. Daar werd een betaversie van Google gelanceerd, en eigenlijk was toen pas duidelijk hoe groot Google in korte tijd was geworden. Iedere dag behandelde de zoekmachine zo’n 10.000 zoekopdrachten. 

De jaren daarna breidde Google flink uit

De jaren daarna bleef Google maar groeien. Daarom besloten ze om meer diensten aan te bieden dan alleen een zoekmachine. Ze lanceerde veel verschillende producten, zoals Gmail, Google Drive en Google Docs. Het meest onthullend in die tijd was misschien nog wel het lanceren van de webbrowser ‘Google Chrome’, waar ook vandaag de dag nog enorm veel mensen gebruik van maken. Maar denk ook aan het videoplatform YouTube dat is opgericht op 14 februari 2005. Kortom: Google was van alle markten thuis.

Lees ook: Google Search Console | Wat is het en wat kun je ermee?

Ook recentelijk kwam Google met nieuwe producten op de markt

Ondanks dat het bedrijf de meeste inkomsten krijgt door de advertenties in de zoekmachine, blijft Google innoveren. Zo kwamen zijn met smartphones op de markt met de naam Nexus, overigens geen succes, en lanceerde ze producten als zelfrijdende auto’s en laptops. 

Nieuwe producten Google
Bron: bol.com

Statistieken van de zoekmachine

Ongeveer 70,1% van de Nederlanders gebruikt Google tegenwoordig als zoekmachine. Daarnaast maakt nog eens 22,4% gebruik van Google images om afbeeldingen op te zoeken, en dat betekent dat Google Search een marktaandeel heeft van 92,5%. Zo blijkt uit dit onderzoek van Rand Fishkin van Sparktoro, beter bekend als de co-oprichter van Moz.

Maar niet alleen in Nederland is de zoekmachine populair; Nederland staat op plaats 4 als het gaat om het land met het grootste marktaandeel. In Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk is het marktaandeel nog groter. Daarentegen zien wij in landen als Duitsland en De Verenigde Staten dat het marktaandeel van Bing iets groter is dan bij de andere landen. Dat betekent echter niet dat Bing ook maar enigszins in de buurt komt van Google.

Sparktoro publiceerde onderstaande tabel.

Martkaandeel Google
Het marktaandeel van de verschillende zoekmachines onderverdeeld per land.

Tot slot

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Gelukkig ben jij nu op de hoogte van de geschiedenis van de zoekmachine. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan kun je altijd contact opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen