Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe koppel je Mollie aan een WooCommerce webshop?

Wil jij betaalmethoden toevoegen aan jouw WooCommerce webshop? Dan kun je WordPress koppelen met Mollie. Met deze betalingsprovider kun je oneindig veel betaalmethodes toevoegen. iDEAL, PayPal en Visa zijn de bekendste hiervan. In dit artikel laat ik jou zien hoe je jouw WordPress webshop koppelt met Mollie.

Wat is Mollie?

Mollie is een betaalplatform voor webshops. Van dit betaalplatform kun je gratis gebruikmaken. Er zijn geen opstartkosten of maandelijkse kosten, zoals bij sommige andere platformen wel het geval is. De enige kosten die je hebt, zijn de transactiekosten. Bij iedere betaling in jouw webshop houdt Mollie een klein deel in. Je betaalt dus alleen wanneer je ook echt gebruikmaakt van de dienst.

Mollie is een tussenpersoon tussen de webshop en de bank. Als iemand een betaling verricht, zorgen zij ervoor dat dit veilig gebeurt en dat het geld op de juiste plek terechtkomt. Wanneer je gebruikmaakt van Mollie, krijg jij het geld vrij snel op jouw bankrekening gestort. Meestal staat het er al binnen 1 á 2 werkdagen op. Via het dashboard in Mollie kun jij het geld overboeken naar jouw rekening.

Lees ook: Hoe maak je een webshop met WordPress? (inclusief gratis tutorial!)

Hoe hoog zijn de transactiekosten?

De transactiekosten in Mollie verschillen per betalingsmethode. Je bent het voordeligst uit wanneer iemand betaalt via PayPal. Je hoeft dan maar € 0,10 aan transactiekosten te betalen. Bij IDEAL is het €0,29 en bij de creditcard is het € 0,25 + 1,8% (binnen Europa) / 2,8% (buiten Europa). Hieronder zie je een screenshot met nog meer betaalmethodes en de daarbij vermelde transactiekosten.

Transactiekosten Mollie

Wil jij meer weten over de transactiekosten? Klik dan hier en maak een account aan bij Mollie. Hieronder volgt een stappenplan, waarin ik uitleg hoe jij jouw WooCommerce webshop koppelt met Mollie.

Stap 1: Maak een account aan bij Mollie

Nog geen account aangemaakt bij Mollie? Doe dit dan eerst. Dit kan via deze link. Nadat je een account aangemaakt hebt, vul je de gegevens in die van jou gevraagd worden. Denk hierbij aan je NAW-gegevens, het KvK-nummer en een kopie van je identiteitsbewijs. Het is belangrijk dat je alles invult, anders kun je geen betalingen ontvangen. Dus neem hier even de tijd voor.

Account aanmaken bij Mollie

Stap 2: Kopieer je API-key

Nadat je alles ingevuld hebt, zie je een kopje met Bekijk API-keys. Daar klik je op. Als jouw profiel goedgekeurd is, zie jij een Live API-key en een Test API-key. Een API-key is een manier om een programma, ontwikkelaar of gebruiker te identificeren. In dit geval heb je de API-key nodig om Mollie te koppelen met WordPress.

Je hebt nu twee keuzes: je kunt direct de live API-key kopiëren, of je kiest ervoor om eerst de test API-key te kopiëren. De test API-key gebruik je alleen voor testbetalingen, om te kijken of alles goed staat ingesteld. In stap 4 vertel ik meer over de live API-key en de test API-key.

API-key kopiëren

Stap 3: Download de Mollie Payments for WooCommerce plugin

Je kunt Mollie met allerlei verschillende plugins koppelen aan WordPress. Veel mensen gebruiken hier de Paytium plugin voor, maar gelukkig heeft Mollie ook een eigen plugin. Deze heet: “Mollie Payments For WooCommerce”. Heb jij geen WordPress webshop met WooCommerce? Dan kun je hier zien welke andere webwinkel software Mollie ook ondersteund.

Je gaat nu in het WordPress dashboard naar Plugin – Nieuwe plugin. Vervolgens zoek je naar: Mollie Payments for WooCommerce. Het eerste zoekresultaat download en activeer je (zie onderstaande schermafbeelding).

Mollie Payments for WooCommerce plugin installeren

Stap 4: API-key invoeren en betaalmethodes instellen

Je kan nu jouw API-key invullen en de gewenste betaalmethodes activeren. Hiervoor ga je in het WordPress dashboard naar WooCommerce – Settings. Vervolgens ga je naar het tabblad Payments. Daar kun je WooCommerce koppelen met Mollie.

Wil jij direct betalingen kunnen ontvangen? Dan kun jij nu jouw Live API-key invoeren. Wil jij alleen de testmodus activeren? Dan hoef je alleen de Test API-key in te voeren. Dit werkt ook als jouw profiel in Mollie nog niet compleet is. Staat het goed ingesteld? Dan hoef je alleen nog maar jouw Live API-key in te voeren om betalingen voor gebruikers mogelijk te maken.

API-key invoeren en betaalmethodes instellen

Je kunt nu beslissen welke betaalmethodes je wilt toevoegen aan jouw webshop. Het is belangrijk dat je deze betaalmethodes activeert. Je doet dit door naar beneden te scrollen. Daar zie je alle mogelijke betaalmethodes. Je voegt alleen betaalmethodes toe waar “Mollie” voor staat. Dit zijn de betaalmethodes die je kunt koppelen aan jouw Mollie account.

Het kan zijn dat je een betaalmethode wilt activeren, maar dat dit nog niet lukt. Dit komt dan omdat je de betaalmethode ook moet activeren in jouw Mollie account. Je kan dit checken door een betaalmethode aan te vinken en door vervolgens op Set up te klikken.

Betaalmethodes instellen en koppelen

Zoals je hierboven ziet, activeer ik Przelewy24. Ik moet deze betaalmethode nu eerst instellen. Dat doe ik dus door op Set up te klikken.

Betaalmethodes toevoegen in Mollie account

Przelewy24 is nog niet geactiveerd in Mollie zelf. Ik moet nu dus eerst bij Mollie inloggen om dit aan te passen. Hiervoor klik ik op het linkje Mollie profile.

Nu zie ik alle betaalmethodes die Mollie te bieden heeft. Ik scrol naar beneden en activeer Przelewy24 in mijn Mollie account. Nu kan ik weer terug naar WordPress. Ik hoef daar alleen nog maar mijn wijzigingen op te slaan.

Nieuwe betaalmethode toegevoegd

Het kopje Set up is nu veranderd in Manage. Je kan hier een aantal instellingen rondom de betaalmethode aanpassen, bijvoorbeeld de beschrijving die de gebruiker te zien krijgt bij de betaalmethode, en of het logo van de betaalprovider wel of niet weergegeven moet worden.

Instellingen betaalmethode Mollie aanpassen

Stap 5: Afrekenen in de WooCommerce webshop

Als je alle gewenste betaalmethodes toegevoegd hebt, is het tijd om een (test)betaling te doen. Je gaat hiervoor naar jouw WooCommerce shop pagina; de pagina waar al jouw producten te vinden zijn.

Je voegt nu één of meerdere producten aan jouw winkelmand toe. Als je gebruikmaakt van de test API-key maakt het niet uit hoeveel het er zijn. Maak je al direct gebruik van de live API-key, houd er dan rekening mee dat het bedrag ook echt afgeschreven wordt van je rekening.

Lees ook: Hoe voeg je BTW toe aan een WooCommerce webshop?

Je kunt nu gaan afrekenen. Alle betaalmethodes die jij geactiveerd hebt, zijn nu zichtbaar. In mijn geval is dat iDEAL, PayPal en voor mij het onbekende Przelewy24. Ik ga nu een testbetaling doen met iDeal en ik kies met welke bank ik wil betalen.

Afrekenen in de WooCommerce webshop

Vervolgens klik ik op Place order. Met de Live API-key word je nu doorgestuurd naar jouw bank. Als je gebruikmaakt van de Test API-key, krijg je te zien dat het om een testbetaling gaat en kun je zelf aangeven wat de status van de betaling is. Je ziet hierdoor direct naar welke pagina een gebruiker doorgestuurd wordt als er betaald is.

Testbetaling WordPress webshop

Ik vul in dat ik netjes betaald heb. Ik vink daarom Paid aan. Vervolgens klik ik op Continue en zie ik onderstaand scherm.

Betaling gelukt

Hieronder staan nog de bestelgegevens vermeld. Dit zijn de gegevens die je hebt moeten invoeren tijdens het betaalproces, dus bijvoorbeeld je naam, adres en woonplaats. Je weet nu dat de bestelling op de juiste manier verwerkt is en dat jouw WooCommerce webshop klaar is om betalingen te ontvangen.

Lees ook: Automatisch een factuur maken in WooCommerce

Waar kan ik zien dat er iemand besteld heeft?

Hiervoor ga je weer naar het WordPress dashboard. Je gaat naar WooCommerce > Orders. Je ziet daar dat er een nieuw product besteld is. Daar kun je op klikken. Je kan daar de status van de order veranderen naar bijvoorbeeld completed of cancelled. Ook kun je de klant hiervandaan mails versturen omtrent de bestelling.

Bestelgegevens inzien

Ook in Mollie kun je zien dat er nu een product besteld is. Je ziet het totaalbedrag van de bestelling vermeld staan en de datum. Als je op de bestelling klikt zie je meer gegevens, waaronder het verzendadres en het factuuradres.

Bestelgegevens in Mollie

Video: Hoe koppel je Mollie aan een WooCommerce webshop?

Is het nog niet gelukt om Mollie te koppelen met jouw WordPress webwinkel? Dan heb ik nog een video voor je, waarin ik stap voor stap uitleg hoe je Mollie toevoegt. Het is een video waarin ik laat zien hoe je een WordPress webshop maakt. Vanaf minuut 03:02:31 gaat het over Mollie. Bekijk dit even goed, dan weet ik zeker dat het je gaat lukken.

Tot slot

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Ik hoop dat je nu weet hoe je Mollie koppelt aan een WordPress webshop met WooCommerce. Zoals je ziet is het helemaal niet lastig en vergt het ook niet zo heel veel tijd. Heb je nog vragen? Laat het dan weten onder dit artikel. Ik zal ze zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen