Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe krijg je meer bezoekers op je website? | Analyse en statistieken na 2,5 maand

Vier mensen hebben mijn website vandaag bekeken. Vier bezoekers? Normaal kijkt niemand naar mijn website. Ik scrol naar het kopje “organic search”. Mijn ogen dwalen over het beeldscherm. De ene dag staat daar één bezoeker en heel af en toe twee, maar vandaag? ‘Yes, eindelijk. Het is gelukt’, denk ik. Ik spring op van blijdschap en mijn huid verandert in kippenvel. Vandaag zijn er voor het eerste drie organische bezoekers op mijn website geweest. Dat zijn er meer dan normaal. Het motiveert mij. Ik open mijn laptop en schrijf een nieuw artikel: ‘Krijg ik al meer bezoekers? | Analyse en statistieken na 2,5 maand’.

‘Breng je laptop maar naar ons toe, dan kijken wij wat er aan de hand is’

Shit, mijn laptop werkt niet meer. Ik druk op de aan-uit knop. Geen reactie. ‘Ach, gewoon even naar de maker, het zal wel meevallen’, zeggen de mensen om mij heen, maar ik vrees het ergste. Ik heb grote plannen voor een nieuwe website en dan stopt mijn laptop ermee? Ik bel naar een computerreperatiebedrijf in Lelystad. ‘Breng je laptop maar naar ons toe, dan kijken wij wat er aan de hand is’, zegt Ronald, een jonge jongen met een vriendelijke stem.

Ronald: ‘Het duurt ongeveer twee weken voordat wij een schaderapport hebben opgesteld. Daarna kunnen wij beginnen met de reparatie’.

‘Oh, dat gaat wel lang duren dus’, concludeer ik.

Ronald: ‘Ja meneer, dat zijn de gebruikelijke termijnen die hiervoor gelden’.

Het eerste artikel | De weg naar meer bezoekers

Ik zit thuis achter mijn kale, bruine bureau. Alleen twee zwart-gele speakers staan er nog. Daarnaast liggen een paar verfrommelde A4-tjes. Oh ja, en een pen, zo’n blauwe die je bij de Bruna koopt voor 50 cent. Ik ga op bed liggen en pak mijn mobiel erbij. Ik open de notities app van IPhone. ‘Hoe maak je een website | Uitleg & tips’, schrijf ik op.

Ik pak een pen en haal een A4-papiertje uit de printer. Voordat ik begin aan het artikel, zet ik mijn titel en tussenkopjes op papier. Iedere dag open ik weer de notities van mijn mobiel, pak ik weer het A4-papiertje en pak ik weer die klassieke, blauwe pen van de Bruna.

‘Ik heb naar je laptop gekeken en eigenlijk is hij helemaal afgeschreven’

‘Plingeling, plingelingeling, plingelingeling’, galmt er door mijn woonkamer. Zou het nu dan eindelijk? Ik pak de hoorn op. Mijn pink tintelt. De dag dat ik RSI krijg komt steeds dichterbij.

‘Hoi, Je spreekt met Ronald. Ik heb naar je laptop gekeken en eigenlijk is hij helemaal afgeschreven. Er moet een compleet nieuw moederbord in. Dat gaat 1036 euro kosten. Het schaderapport ligt voor je klaar in de winkel’.

‘Wacht, dat is nog meer dan de aanschafprijs van mijn laptop’, realiseer ik me.

‘Oké, gelukkig ben ik verzekerd’, reageer ik nuchter. ‘Ik kom het schaderapport vanmiddag ophalen. Tot dan’.

Ik open de RABO-app. Waar komt al dat geld ineens vandaan op mijn rekening? Ik scrol naar beneden en zie dat de verzekering het geld overgemaakt heeft. ‘Nooit geen Lenovo meer’, denk ik. Ik stap op de fiets richting het station van Dronten. Het zonlicht weerkaatst op mijn stuur.

‘Pliep, pliep, pliep’ hoor ik. 3 lange, blonde jongens checken in, met in de rechterhand hun Ov-kaart en in hun linkerhand, jawel een laptop. Ik ga vandaag op zoek naar een nieuwe, zodat ik eindelijk mijn domeinnaam en hosting kan aanschaffen.

Krijg ik al meer bezoekers? | Analyse en statistieken

Het antwoord is: ja, ik krijg meer bezoekers. Maar nog steeds zijn het er erg weinig. Kijk maar is. Dit zijn de statistieken van halverwege januari tot eind maart, dus ongeveer een periode van 2,5 maand.

(Bij het analyseren focus ik me vooral op de organische bezoekers, die zijn het meest waardevol voor mijn website).

Hoe krijg je meer bezoekers op je website?
De statistieken van de eerste 2,5 maand.

Je ziet hier dat over de hele periode maar 12,7% van de bezoekers kwam door ‘Organic Search’. Dit gegeven vertelt jou hoe goed jouw website presteert in de zoekresultaten van Google. Hoe beter jouw website gepositioneerd is in de zoekresultaten, hoe groter het aantal organische bezoekers wordt. Als wij alleen naar de maand maart kijken zien wij een verdubbeling van het aantal organische bezoekers. Over de hele periode dat de website bestaat zijn het er 31, waarvan alleen al 16 in de maand maart. Hieronder zie je de gegevens van deze maand.

Hoe krijg je meer bezoekers op je website?
Statistieken van de maand maart.

In maart is het aandeel organische bezoekers 25%. Dat ziet er goed uit voor een website die iets meer dan twee maanden bestaat. Vooral de stijgende lijn bij de laatste dagen is erg hoopgevend. Al is dit lang niet het enige waar ik aan kan zien dat het goed gaat en waardoor ik verwacht dat het aantal bezoekers zal toenemen de komende maanden.

In mijn eerste maand maakte ik mij zorgen om de organische bezoekers. Dat is in maart al verdubbeld ten opzichte van februari. Als ik kijk naar de resultaten van Google Search Console zie ik dat het aantal vertoningen in de zoekresultaten van Google flink blijft toenemen.

Lees ook: KWFinder review 2020 | De Beste Keyword Tool Op De Markt?

Google search console | meer vertoningen in de zoekresultaten

Laten we de statistieken er even bij pakken.

Hoe krijg je meer bezoekers op je website?

Blauw: Hoevaak een gebruiker vanuit de zoekresultaten heeft doorgeklikt mijn site

Paars: Het aantal vertoningen in de zoekresultaten (op 26 maart 325)

Oranje: De gemiddelde positie van mijn site in zoekresultaten

Wellicht vraag jij je af hoe het komt dat we zo hoog gepositioneerd waren halverwege januari. Dit komt doordat we toen niet gerankt waren op zoekwoorden en mensen ons alleen konden vinden als zij Googleden naar: www.websitesmaken.com. Om goed te kunnen analyseren hoe de website gestegen is qua positie kun je het best kijken vanaf het dal voor 8 februari.

Als je jouw website gaat analyseren is vooral het aantal vertoningen belangrijk en het totaal aantal klikken. Dat betekent dat mensen ook daadwerkelijk iets zien van jouw website, al is het alleen doordat mensen jouw website tegenkomen in de zoekresultaten. 

Redenen dat ik de komende tijd meer bezoekers verwacht

Er zijn nog meer redenen om optimistisch te zijn. Alle teksten die ik schrijf zijn namelijk zoekmachinevriendelijk. Om dat te controleren gebruik ik de Yoast SEO plugin. Deze plugin helpt mij met het optimaliseren van mijn content voor de zoekmachines. Yoast SEO houdt rekening met ontzettend veel factoren die ertoe kunnen leiden dat jij hoger gaat scoren in Google. Een goede SEO is van substantieel belang als jij hoger wilt ranken.

Hoe krijg je meer bezoekers op je website?
Yoast SEO houdt rekening met ontzettend veel factoren.

Domain Authority gestegen – ook hierdoor meer bezoekers?

Een tijdje geleden schreef ik al een artikel over domain authority – de score die de relevantie van jouw website weergeeft. Bij veel websites zal deze score de eerste maanden nog erg laag zijn. Dit komt doordat veel website eigenaren zich niet bezig houden met linkbuilding, of niet eens weten wat het is. Ook ik geef de prioriteit aan het schrijven van artikelen, maar daarnaast weet ik ook dat de waarde van een domein heel erg van invloed is op de rankings in de zoekmachines.

Op Sitedeals heb ik daarom mensen benaderd met de vraag of zij geïnteresseerd zijn in een linkruil. Veel mensen waren niet geïnteresseerd. Toch zaten er een paar tussen die daar wel voor openstonden. Het ging vaak om websites die nog in de startblokken stonden.

Relevante links

Dit zorgde ervoor dat mijn domain authority iets steeg. Ook kocht ik nog een aantal relevante links voor 100 euro, zodat de waarde van mijn domein nog verder zou stijgen. Dit zorgt er niet alleen voor dat mijn website beter gevonden wordt door de zoekmachines, maar ook dat mijn website interessanter wordt voor andere bedrijven. Niet alleen de autoriteitswaarde van het domein stijgt, maar ook de waarde uitgedrukt in euro’s. Als ik mijn domain authority nu check bij Website SEO Checker kom ik al uit op een DA van 10 en een page authority van 13. Dat is niet verkeerd in 2,5 maand tijd.

Lees ook: Hoe krijg je meer links naar jouw website? (7 tips!)

‘Windows configureren’

Ik kijk naar mijn nieuwe laptop. Ik druk op de aan-uit knop en direct beginnen de paarsblauwe lampjes te branden. ‘Windows configureren’, staat er op mijn beeldscherm. Ik pak mijn mobiel en open Instagram. Ik lees: ‘Je kunt alleen maar falen als je niets probeert. Succes wordt bepaald hoe je met teleurstellingen omgaat’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen