Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe krijg je meer links naar jouw website? (7 tips!)

Dat linkbuilding een belangrijk onderdeel is van SEO, weet je ondertussen. Ik schreef er al veel artikelen over, maar tips heb ik nooit echt gegeven. Dit artikel wordt daarom een soort handleiding, waarin ik jou vertel hoe jij meer verwijzingen (backlinks) krijgt naar jouw website. Ben jij klaar voor meer autoriteit en wil jij hoger scoren in Google? Lees dan snel verder.

Autoriteit verhogen door links

“Hoe meer verwijzingen, hoe beter”, is een veelvoorkomende uitspraak van online marketeers. Wanneer ik deze uitspraak hoor beginnen bij mij de bellen te rinkelen, want het aantal kanttekeningen die je hierbij kunt stellen, nemen met het jaar toe.

Lang niet alle links helpen jou meer met het verhogen van de autoriteitswaarde (domain authority) van jouw website, en er zitten zelfs links tussen die schadelijk zijn, denk bijvoorbeeld aan links van 18+-sites.

De autoriteit van jouw website verhogen, door middel van externe verwijzingen, is dus niet meer zo makkelijk. Oorzaak hiervan is een update van Google in 2015. Sinds deze update kijkt Google minder naar het aantal links die een website heeft, maar meer naar de content die op een website staat; is deze content relevant en uniek?

Steeds meer particulieren en bedrijven houden daarom een blog bij om hoger in Google te komen. Toch kan ook linkbuilding jou nog steeds erg goed helpen bij het verbeteren van de autoriteitswaarde van jouw website. Alleen moeten links wel relevant zijn en moeten links wel enige waarde hebben, wil jij resultaat zien in Google.

Lees ook: Hoe voeg je automatisch interne links toe in WordPress?

Bloggen en linkbuilden combineren

De best scorende websites vallen vaak op door twee dingen; zij houden een blog bij en optimaliseren dit voor de zoekmachines (SEO), en ze hebben een ijzersterke linkstructuur, zowel intern als extern.

De Internet Marketing Unie is hier een mooi voorbeeld van. In totaal hebben zij 5.000 verwijzingen naar hun website, wat resulteert in een domain authority van 37. Ook hun page authority is ontzettend hoog. Dit komt doordat zij naast hun blog ook een kennisbank bijhouden.

Veel links naar de website van IMU

Wil jij weten hoeveel websites er naar jouw website verwijzen en hoe jouw website presteert op het gebied van linkbuilding/SEO. Doe dan hieronder de check met de widget van SemRush. Dit is een online marketing tool die ondernemers inzicht geven in hun resultaten en hen helpt met het verbeteren van deze resultaten. Erg handig en ik raad daarom iedere ondernemer aan om gebruik te maken van deze tool.

7 tips voor meer links naar jouw website

Dan zijn we nu aangekomen bij de tips. Onderstaande zeven tips helpen jou met het verkrijgen van meer backlinks naar jouw website. Zoals we weten zijn deze verwijzingen nog steeds erg belangrijk, mits deze relevant zijn en websites op een natuurlijke manier naar jou verwijzen. Het kopen van links om zo hoger in Google te komen, heeft geen zin en raad ik ten zeerste af.

1. Schrijf unieke en relevante content

Beetje voor de hand liggend misschien, maar ik wil het toch nog even benadrukken voor we over gaan naar de volgende tips. Een blogger schrijft voor een publiek, en het publiek moet wat aan de tekst hebben.

Zie de vraag van de bezoeker daarom als een onopgeloste kubus; jouw artikel helpt de bezoeker met het oplossen van deze kubus. En omdat de spanningsboog van de mens – door alle afleiding die er online te vinden is – steeds kleiner wordt, moet dat zo snel mogelijk gebeuren. Als jou dat lukt krijg jij hier de credits voor (bijvoorbeeld in de vorm van een link naar jouw webpagina). Hierdoor gaat jouw artikel weer hoger scoren in Google.

2. Schrijf gastblogs

Deze tweede tip kan heel waardevol zijn, vooral als het een website met een hoge autoriteit betreft. Je gaat hierbij op zoek naar websites waarvoor jij gastblogs kunt schrijven. In ruil daarvoor kun jij meestal één of meerdere links naar jouw website plaatsen.

Voordat jij jouw gastblog schrijft, vraag jij je natuurlijk af waarnaar jouw gastblog moet verwijzen; welke webpagina op jouw website wil jij meer autoriteit geven? Vervolgens doe je een zoekwoorden onderzoek en kijk je of er websites zijn die een gastblog aanbieden binnen jouw niche. Hiervoor kun je Googelen naar de naam van jouw niche + gastblog.

De kans is groot dat jij al verschillende gastblogs tegenkomt waar jij – in ruil voor één of meerdere links – artikelen kan plaatsen. Omdat het hier gaat om in-content links, zijn deze verwijzingen waardevoller dan op bijvoorbeeld een partnerpagina.

3. Schrijf persberichten

Hiervoor moet je natuurlijk wel iets nieuws te vertellen hebben; de kans dat een kennisbank artikel het nieuws gaat halen, is immers klein. Doe daarom een onderzoek ergens naar, of interview een autoriteit over een bepaalde nieuwsgebeurtenis. De kans is dan al een stuk groter dat je respons krijgt van een nieuwsredactie, en wie weet levert dat weer nieuwe links op naar jouw website.

Hieronder een video waarin uitgelegd wordt hoe jij een persbericht schrijft.

Natuurlijk kun je ook journalisten volgen op bijvoorbeeld Twitter. Als zij dan een oproep doen voor een specialist op jouw vakgebied, kun je hierop reageren. Ook op die manier – door het afleggen van een interview – kun jij aan publiciteit/externe links komen.

De meeste nieuwsredacties hebben een erg groot publiek. Er bestaat dus een kans dat dit publiek een link van jou deelt. Dan ontstaat het sneeuwbaleffect en kan het hard gaan. Wie weet ga je zelfs viral.

4. Verkrijg links uit sociale media

Naast het feit dat jouw content relevant en uniek moet zijn, moet het ook nog eens pakkend zijn. Zelfs zo pakkend dat die ene “clickbait titel” geen clickbait meer is. Met andere woorden: jouw content moet bij jouw bezoeker een bepaalde emotie oproepen wat ervoor zorgt dat hij het gaat delen op social media.

Google hecht namelijk steeds meer waarde aan links uit social media. Vooral nieuwswebsites spelen hier goed op in. Toen de krant steeds minder gelezen werd en het digitale tijdperk zijn intrede maakte, waren de journalisten de eerste die zich afvroegen of een krant nog wel zin had; de oplagecijfers daalde aanzienlijk en ook de doelgroep werd steeds minder goed te bereikt, omdat lang niet iedereen meer een krantenabonnement wilde. Mensen zagen het nieuws op het web overal voorbij komen. De verplaatsing van krant naar social media is hier vanuit een logisch gevolg.

Sinds dat bekend werd dat Google meer waarde ging hechten aan links vanuit social media, zie je ook dat nieuwssites nog verder in waarde gestegen zijn en dat zij steeds betere posities halen in Google. Kortom: zorg dat je actief bent op social media. Verwijzingen uit social media worden namelijk steeds waardevoller.

Lees ook: Wat is community building en waarom is het zo waardevol?

5. Zorg dat mensen je vertrouwen

Een design van een website is ontzettend belangrijk. Het moet herkenbaar zijn voor de bezoeker. Een groot deel van het oordeel van de bezoeker is namelijk gebaseerd op het design. Houd daar rekening mee. Zorg ervoor dat jouw website overzichtelijk is, vertrouwen uitstraalt en dat het prettig oogt.

Daarnaast kun je jouw website een persoonlijke draai geven. Voeg bijvoorbeeld een verwijzing naar jouw eigen persoonlijke verhaal toe in het menu, zoals onder andere Jacko Meijaard ook doet op zijn website. Hierdoor zie je gelijk de persoon die achter de website schuil gaat. Jacko is ook nog eens geïnterviewd door het AD, dus dat toont hij logischerwijs ook op die pagina. Dit zorgt voor nog meer vertrouwen bij zijn bezoekers.

Jacko Meijaard zorgt dat mensen hem vertrouwen

Hierdoor zullen mensen sneller jouw links delen. Ook zullen ze vaker terug komen op jouw website, omdat jij voor hen een autoriteit bent in een bepaald vakgebied. Vertrouwen en herkenning is daarom super belangrijk. Alleen dan zijn mensen bereid zijn om jouw link te delen.

6. Reageer op andere websites en forums

Zorg ervoor dat je af en toe reageert op andere websites en forums. Dit zorgt voor naamsbekendheid. Daarnaast moet je bij het invullen van het antwoordformulier vaak jouw naam, mailadres en website invullen. Dit zorgt ervoor dat de reactie jouw website als inkomende link heeft. Hierdoor hoef je jouw link niet ook nog eens in de reacties te plaatsen en komt het minder spammerig over.

Houd er wel rekening mee dat het hier in 99% van de gevallen om no-follow links gaat. Dat betekent dat deze links jou niet helpen met het hoger scoren in Google. Wel krijg je door het reageren op blogs en forums meer directe bezoekers. Dit kan ertoe leiden dat jouw website of webpagina nog vaker gedeeld wordt. Daardoor kan het indirect wel helpen met SEO (zoekmachineoptimalisatie).

7. Benader websites die relevant zijn

Natuurlijk kun je ook websites benaderen waar jij graag een linkje wilt plaatsen. Misschien staan zij wel open voor een linkruil. Let er hierbij wel op dat je links ruilt in ABC-vorm en niet in AB-vorm; zorg ervoor dat nooit twee dezelfde websites naar elkaar verwijzen, maar betrek er altijd een derde website bij. Dan valt het minder op dat er sprake is van een linkruil en word je minder snel gestraft door Google.  

Het is een hele effectieve manier om een backlinks te komen. Op Sitedeals zijn er ontzettend veel mensen die links aanbieden binnen verschillende niches. Let er hierbij wel op dat je links ruilt met echte blogs en niet met websites die vol staan met linkjes, want onthoud: hoe meer links op een pagina, hoe minder waarde de links hebben voor Google. Probeer daarom altijd een in-content link te bemachtigen. Dit is een link die geplaatst wordt in een artikel die relevant is aan die van jou. Deze links zijn het meest waardevol.

Meer tips over linkbuilding?

Wil je meer weten over linkbuilding? Bekijk dan ook eens onderstaande video van Tonny Loorbach, van de Internet Marketing Unie. In die video gaat Tonny dieper in op de ABC-linkruil. Ook bespreekt hij het nut van linkbuilding en geeft hij voorbeelden.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Ik hoop dat de linkbuilding tips jou nieuwe inzichten hebben gegeven. Daarnaast hoop ik dat het aantal links naar jouw website snel zullen toenemen en dat je nóg beter gaat scoren in Google.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen