Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe kun je bitcoins en andere cryptocurrency’s aanschaffen?

Cryptocurrency’s zijn momenteel razend populair. Dit komt doordat veel mensen hun graantje willen meepikken van de huidige bullmarkt. Dit is een markt, waarbij de koersen voornamelijk stijgen. Het is dan voor veel mensen makkelijker om geld te verdienen met crypto, dan als we in een bearmarkt zitten.

De kans is groot dat jij ook wilt investeren in crypto, of dat je wilt gaan traden. Voordat je hiermee aan de slag gaat, is het belangrijk dat je de juiste kennis hebt. Daarom bespreek ik in dit artikel drie manieren om bitcoins en andere crypto’s aan te schaffen. Dit zijn de manieren die naar mijn mening het fijnst werken. 

Houd er wel rekening mee dat niks in dit artikel gezien mag worden als financieel advies. Ik ben namelijk geen financieel adviseur, maar een trader, investeerder en blogger.

Wat zijn bitcoins?

Als allereerst is het belangrijk om te weten wat bitcoins precies zijn. Je wilt natuurlijk weten waar jij je geld in investeert en waarmee jij gaat handelen. Daarom zal ik dit hieronder kort proberen uit te leggen. Wil jij hier meer informatie over? Dan raad ik het aan om de cursus Bitcoin Basics en Crypto’s van Madelon Vos te volgen.

Bitcoin is een digitaal betaalmiddel, waarbij mensen elkaar direct kunnen betalen via de blockchain. Er is hierbij geen tussenpersoon betrokken, zoals een bank. Heb jij Bitcoins in jouw bezit? Dan ben jij dus de eigenaar van jouw eigen coins. Je kunt dit daarom het meeste vergelijken met cashgeld, waarbij er ook geen tussenpersoon is bij een betaling.

Bitcoins leen je dus niet uit aan de bank, zoals bij spaargeld wel het geval is. Je loopt hierdoor minder risico, omdat je echt de eigenaar bent over jouw eigen coins. Jij hebt een wallet/portemonnee waarin jij jouw bitcoins opslaat.

Een private key, een lange alfanumerieke code, zorgt ervoor dat jij toegang hebt tot jouw wallet. Het is daarom ontzettend belangrijk om deze key goed op te slaan. Houd deze key ook alleen voor jezelf. Vergelijk het met een sleutel voor een kluis, die je ook niet zomaar aan iemand anders geeft.

Waarom bitcoins aanschaffen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om bitcoins aan te schaffen. Vooraf is het altijd goed om te bepalen wat jouw doel is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je alleen wilt investeren en dat je bitcoins wilt kopen voor de langere termijn. Maar het kan ook zijn dat je wilt traden, dus dat je echt wilt gaan handelen in bitcoins.

Het is in ieder geval goed om te weten dat bitcoins gezien worden als hedge tegen inflatie. Dit komt doordat er een gelimiteerd aantal coins is. Er kunnen maximaal 21 miljoen bitcoins gemined worden, en that’s it.

Dat terwijl de ECB (de Europese Centrale Bank) altijd kan besluiten om extra geld bij te drukken. Zoals je misschien al wel weet, leidt dit tot een algehele stijging van het prijspeil. Ook wel inflatie genoemd.

Er kunnen dus niet meer bitcoins gemined worden dan 21 miljoen. Wanneer de vraag hetzelfde blijft of stijgt, zal dit er altijd toe leiden dat prijs van de koers (op termijn) stijgt. Mensen kunnen namelijk ook hun bitcoins kwijtraken; dat is van invloed op het aanbod dat er is. Zo was een Duitser bijvoorbeeld zijn private key kwijt, van een wallet met ongeveer 180 miljoen euro aan bitcoins.

Bitcoins aanschaffen via een exchange

Eén van de makkelijkste manieren om bitcoins aan te schaffen, is via een exchange. Dit is een handelsplatform waar vraag en aanbod samenkomen. Je kan hier overigens niet alleen bitcoins aanschaffen. Afhankelijk van de exchange kun je hier een groot aantal verschillende cryptomunten aanschaffen.

De exchange hoeft zelf geen bitcoins en andere cryptomunten in bezit te hebben. Ze faciliteren alleen een plek waar gehandeld kan worden. Dit betekent dat een exchange relatief weinig kosten heeft. Daarom kan een exchange vaak hele lage transactiekosten intstellen per trade.

Zelf maak ik daarom vaak gebruik van een exchange als ik ga traden. Hiervoor gebruik ik één van de meest bekende platformen: Binance. Speciaal voor dit artikel heb ik een video gemaakt, waarin ik laat zien hoe jij een account aanmaakt bij Binance. Die video zie je hieronder.

Een exchange is natuurlijk wel online, en dat vormt ook gelijk een gevaar. In het verleden zijn exchanges weleens gehackt, waarbij grote bedragen verloren zijn gegaan. In sommige gevallen kreeg de gebruiker, van wie de coins gestolen waren, zijn/haar cryptomunten terug. Er waren echter ook gevallen waarbij dit niet het geval is.

Wil jij grotere bedragen investeren? Dan raad ik het altijd aan om jouw bitcoins en cryptomunten elders op te slaan. Je kan dan bijvoorbeeld kiezen voor een software – of een hardware wallet. Van de laatste optie ben ikzelf een groot voorstander, omdat je jouw munten hiermee offline haalt. Dit wordt door veel mensen gezien als één van de meest veilige opties. Ook omdat je hierbij over jouw eigen private key beschikt.

Wil jij bitcoins en andere cryptomunten aanschaffen? Dan kun je dit dus doen via Binance. Via onderstaande link maak je eenvoudig een account aan. Investeer je voor een groter bedrag? Zorg er dan dus altijd voor dat je jouw crypto’s elders opslaat.

Bitcoins aanschaffen via een broker

De tweede optie is om bitcoins aan te schaffen via een broker. Een broker is een tussenpersoon waarbij jij bitcoins of andere crypto’s kunt aanschaffen. Wil jij voor grote bedragen investeren? Dan kan jij hier prima gebruik van maken. Wil je echter veel trades maken, dan raad ik dit persoonlijk niet aan. Bij een broker zijn de handelskosten namelijk hoger dan bij een exchange.

Dit komt omdat een broker vaak samenwerkt met een netwerk van exchanges. Via de exchanges gaat de munt eerst naar hen, voordat het bij jou terechtkomt. Dat zorgt ervoor dat de cryptomunt duurder wordt voor jou. De broker wil immers ook zijn boterham verdienen, en rekent daarom extra fees/kosten.

Een broker is vooral voor beginners ideaal, omdat een broker heel duidelijk aangeeft hoe je munten kunt kopen en verkopen. Je hoeft hiervoor niet eerst naar een exchange, waar je allerlei grafieken ziet, die het voor jou misschien onoverzichtelijk maken.

Daarnaast hebben brokers, zoals bijvoorbeeld Bitcoinmeester en Litebit, een Nederlandse klantenservice. Dit zorgt ervoor dat er altijd iemand voor jou klaarstaat, als je ergens niet uitkomt.

Ook kun je bij een broker vaak met iDEAL betalen. Dat is bij sommige exchanges niet het geval. Houd er wel rekening mee dat het aanbod aan coins vaak veel beperkter is dan bij een exchange. Dit maakt het traden, zoals je leert in de cursus Handelen in crypto’s van Madelon Vos, lastiger en meer beperkt.

Bitcoins aanschaffen via een ATM

De derde mogelijkheid is het kopen van bitcoins en crypto’s via een ATM. Hier kun je bitcoins met cashgeld aanschaffen. De kosten hiervan liggen vaak al een stuk hoger dan via een exchange of een broker.

Toegegeven: heel functioneel is het niet. Er zitten relatief weinig bitcoin ATM’s in Nederland en de kosten voor het aanschaffen, zijn gewoon een stuk hoger. Toch zijn er mensen die dit doen, mede vanwege privacyredenen.

Naast dat je Bitcoins en andere crypto’s kunt kopen, kun je ze ook verkopen via een crypto ATM. Vaak worden de crypto’s dan overgemaakt naar jouw bankrekening, maar soms kun je het ook weer uit laten betalen als cashgeld. In beide gevallen zijn de kosten vaak hoger zijn dan bij een exchange of een broker.

Houd er wel rekening mee dat ook met een ATM, het anoniem kopen en verkopen van Bitcoins lastig is. De automaat kan namelijk ook vragen om een ID-verificatie. Bij grotere bedragen is dit sowieso het geval. Ook zit er vaak een limiet op deze automaten.

Tenslotte kun je vaak maar een beperkt aantal cryptomunten kopen en verkopen. Vaak zijn dit de al de wat oudere munten, zoals bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Wil jij toch crypto’s aanschaffen via een ATM? Bekijk dan deze site voor een automaat bij jou in de buurt.

Ga goed voorbereid te werk

Wil jij cryptocurrency’s aanschaffen? Dan is het altijd belangrijk dat je goed voorbereid te werk gaat. Zorg daarom altijd dat je weet waarin je investeert en wat de gedachte achter een ontwikkeling of munt is. Vraag jezelf hierbij ook altijd welk probleem de ontwikkelaars willen oplossen.

Wil jij niet alleen investeren in cryptocurrency’s, maar ook traden? Dan is kennis over technische analyse ook nog eens heel belangrijk. Je kan namelijk niet gaan traden, zonder dat jij kennis hebt van steun- en weerstandslijnen, grafieken, patronen, trendlijnen etc. Je moet hier echt kennis van hebben, als je een mooi rendement wil behalen met traden.

Daarom is het goed om te beginnen met een klein bedrag. Daarnaast raad ik het aan om te investeren in jouw kennis, kunde en vaardigheden. Je gaat immers niet traden om verlies te draaien.

Ook bij mij duurde het wel een tijdje voordat ik alles onder de knie had en ik moet hierbij toegeven dat dit mij meerdere cursussen gekost heeft. Gelukkig betaalt dit zich op termijn terug en zie ik dat de resultaten steeds beter worden. Investeren in jezelf zie ik daarom altijd als een goede investering. Als je eenmaal een skill onder de knie hebt, kun je hier de rest van je leven van profiteren.

Ben jij zo’n iemand die echt bereid is om alles te geven en er echt voor wil gaan? Dan raad ik het je aan om de Crypto Masterclass van AllesoverCrypto te volgen. Dit is een ontzettend waardevolle cursus van Patrick Suiker en Derek Westra. Hierin leer je echt alles wat je nodig hebt om te investeren in crypto, maar ook om te traden.

Tip: Klik op de speciale link hieronder om je gratis aan te melden voor de Crypto Masterclass webinar. Hierin leer je meer over de wereld van cryptocurrency. Ook worden er exclusieve kortingen weggegeven voor de Crypto Masterclass.

Tot slot

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Als het goed is weet jij nu hoe jij bitcoins en andere cryptocurrency’s kunt aanschaffen. Ik heb hiervoor drie verschillende manieren besproken. Het is aan jou welke manier jij het fijnst vindt. Heb jij nog vragen na het lezen van dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter, of neem contact op via de contactpagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen