Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe maak je een blogberichten pagina in WordPress?

Steeds meer mensen zien in dat een blog bijhouden waardevol is voor een website. Door consistent content te plaatsen, kun je veel organische bezoekers krijgen. Toch zijn er veel mensen die zich afvragen hoe je een blogberichten pagina maakt in WordPress.

Gelukkig zijn er verschillende manieren voor; je kan het doen zonder een plugin te gebruiken, simpelweg door een aantal instellingen aan te passen, maar je kan het ook doen met de Elementor Page Builder. Beide methodes behandel ik in dit artikel.

Een blogberichten pagina maken zonder een plugin

Voordat ik met de Elementor Page Builder aan de slag ga, laat ik zien hoe je een blogberichten pagina maakt, zonder dat je een plugin hoeft te installeren. Dit doe je als volgt: Je gaat in het WordPress menu – aan de linkerzijde van de pagina – naar: Berichten – Nieuw bericht. Vervolgens schrijf je een aantal blogposts. Deze berichten publiceer je.

Nieuw bericht toevoegen

Je hebt nu een aantal berichten online staan. Nu is het moment aangebroken dat je deze berichten netjes wilt ordenen op een pagina; het zijn nu nog allemaal losse berichten die niet (makkelijk) terug te vinden zijn op jouw website.

Om dit te doen navigeer je in het menu naar: Pagina’s – Nieuwe pagina. Je maakt een nieuwe pagina aan en noemt deze: Blog. Wanneer je in het menu op pagina’s klikt, zie je dat je een nieuwe pagina hebt aangemaakt.

Je wilt nu dat deze blogpagina terug te vinden is op jouw website. Hiervoor voeg je de pagina toe aan het menu. Je gaat naar: Weergave – Menu’s. Vervolgens kom je op onderstaande pagina terecht.

Blogpagina toevoegen aan het menu

Zorg ervoor dat je de blogpagina toevoegt aan het menu en dat het menu ingesteld staat op Primary menu. Vervolgens kun je het menu opslaan door op Save Menu te klikken.

Je hebt nu een pagina met als titel: Blog. De kans is groot dat je op deze pagina nog geen berichten ziet staan. Hiervoor moeten we nog één klein dingetje aanpassen in de instellingen.

Je gaat naar InstellingenSchrijven. Vervolgens zorg je ervoor dat de pagina, met als titel “Blog”, jouw berichtenpagina wordt (zie de screenshot hieronder). Uiteraard sla je de instellingen weer op.

Zo maak je een blogberichten pagina in WordPress

Het resultaat van de eerste methode

De methode die ik nu behandeld heb is vrij eenvoudig. Er zijn veel website eigenaren die op deze manier een blogberichten pagina maken. Wat betreft design kan het alleen een beetje tegenvallen als je het op deze manier doet; je kunt de stijl en lay-out van jouw pagina niet echt aanpassen. Hieronder zie je het resultaat van mijn berichten pagina.  

resultaat blogpagina methode 1

Een blogberichten pagina maken met de Elementor Page Builder

De tweede methode zorgt ervoor dat jouw blogberichten pagina er wat stijlvoller uit gaat zien; we maken een mooie header en voegen vervolgens onze posts toe vanuit de Elementor Page Builder. Dit is een plugin waar vanuit je eenvoudig pagina’s kunt opmaken en bewerken.

Er is zowel een gratis versie als een betaalde versie van Elementor. Let er op dat je voor onderstaande methode de betaalde versie moet hebben. Anders mis je functionaliteiten die van belang zijn voor het opmaken van jouw pagina.

Lees ook: Wat is een blogger? | De betekenis van bloggen helder uitgelegd

Instellingen aanpassen en de pagina opmaken

Als eerst gaan we weer even de instellingen aanpassen. Hiervoor gaan we naar Instellingen – Lezen. Bij de berichtenpagina selecteren wij nu niet onze pagina met als titel: Blog. Wij laten het invoerveld dit keer leeg, omdat wij onze berichten (posts) gaan toevoegen met de Elementor Page Builder.

blogpagina maken in Elementor

Nu we dit gedaan hebben kunnen we weer een nieuwe pagina aanmaken, maar voor we dit gaan doen, gaan we de Elementor plugin installeren. Je gaat hiervoor naar Plugins – Nieuwe Plugin. Vervolgens zoek je naar Elementor en installeer je de eerste plugin die tevoorschijn komt. Je hebt nu de gratis versie van Elementor.

Om Elementor Pro te installeren, klik je op plugin uploaden. De verkregen ZIP-file, bij de aanschaf van Elementor Pro, kun je hier vervolgens uploaden. Alle benodigdheden voor het opmaken van jouw blogpagina heb je nu.

Een nieuwe blogpagina aanmaken

Het is tijd om een nieuw pagina aan te maken. Deze noemen we weer: Blog. Je hebt nu de mogelijkheid om deze pagina te bewerken met Elementor. Voordat we hierop klikken zorgen we dat de instellingen goed staan, zodat we een lege pagina kunnen gaan opmaken, waarbij de header en titel uitgeschakeld zijn (zie onderstaande instellingen).

instellingen aanpassen

Nu kunnen we de pagina helemaal gaan opmaken. Als eerst voeg ik mijn header toe. Ik doe dit met behulp van de Envato Elements plugin, maar je kan dit ook doen door één van de header blokken te gebruiken van Elementor. Mijn pagina komt er – na het toevoegen van de header – uit te zien als volgt:

header toevoegen uitleg

Ik heb verder geen aanpassingen gedaan aan de stijl. Aan het einde van dit artikel deel ik een tutorial met een uitgebreide uitleg daarover. Voor nu heb ik dus een header. Hieronder wil ik een afbeelding hebben met een tekst en/of een zoekveld.

Ik klik nu op het plusje en vervolgens kies ik bij Selecteer je structuur voor 1 kolom. Vervolgens klik ik op Sectie bewerken (zie onderstaande screenshot).

hoe voeg je een header afbeelding toe?

Vervolgens pas ik de lay-out aan, van het nieuwe blok die we hebben gemaakt. De hoogte verander ik naar Minimale hoogte en laat ik staan op 400 pixels.

header afbeelding instellingen aanpassen

Nu moeten er nog een paar dingen aangepast worden aan de stijl van het nieuwe blok. Ook ga ik nu een afbeelding toevoegen met een zoekveld. Hiervoor ga ik naar Stijl – Achtergrond. Vervolgens kan ik een nieuwe afbeelding toevoegen en verschijnt deze bovenaan de pagina. Dat ziet er zo uit:

de juiste instellingen

Let ook op de instellingen van de header afbeelding. Deze instellingen werken naar mijn mening meestal het beste; de afbeelding is duidelijk te zien en bedekt de hele pagina. Ook wordt de afbeelding niet herhaald. Dat zou de stijl niet ten goede komen.

Lees ook: Over ons pagina maken? Lees mijn 5 tips voor meer succes!

Zoekveld en blogposts toevoegen aan de pagina

Wat betreft de lay-out ziet het er nu al een stuk mooier uit, in vergelijking met de eerste methode. Dit komt omdat we nu zelf een header met een afbeelding hebben toegevoegd. Dit zorgt voor een meer professionele uitstraling.

Er zijn nu nog maar drie dingen die we moeten doen. Dat is een zoekveld en een titel toevoegen (als je dat wilt tenminste), en de blogposts toevoegen. Beide kan – dankzij de Elementor Page Builder – vrij makkelijk geregeld worden.

Om een zoekveld toe te voegen, zoek je in Elementor naar: Search Form (zie onderstaande afbeelding). Vervolgens spreken de instellingen voor zich en kun je het zoekveld naar eigen wens aanpassen.

Search form toevoegen

Waarschijnlijk is het zoekveld wat je toegevoegd hebt over de hele breedte van jouw pagina. Dit kun je gemakkelijk aanpassen door bij “Geavanceerd” de marges te veranderen. Ik stel ze in op: 400 rechts en 400 links (zie onderstaande screenshot).

marges zoekveld aanpassen

De titel toevoegen boven het zoekveld

Boven het zoekveld willen we nog een titel hebben staan. Voor het gemak zet ik er Blog neer. Op de blogpagina van websitesmaken.com heb ik er Onze blog berichten van gemaakt. In principe maakt dat niet zoveel uit en is dit meer een kwestie van smaak.  

Voor het toevoegen van de titel, ga ik in Elementor naar: Kop. Deze sleep ik net boven het zoekveld. Vervolgens typ ik daar dus “blog” in. Ook doe ik nog een paar kleine aanpassingen aan de typografie. Omdat niet iedereen zijn of haar smaak hetzelfde is, laat ik je daar zelf mee experimenteren. Mijn resultaat is als volgt:

titel van de blogpagina toevoegen

Artikelen toevoegen

Nu moeten alleen de artikelen nog toegevoegd worden. Hiervoor gaan in Elementor op zoek naar Posts. Het icoontje slepen we vervolgens onder de kopafbeelding. Jouw blog berichten vind je nu in chronologische volgorde op deze pagina.

blogberichten toevoegen aan de pagina

Uiteraard zijn er nog een aantal dingen die je kunt aanpassen, zoals het aantal blogberichten die te zien zijn op de pagina en of er wel of geen paginanummers onderaan de pagina moeten staan. Dat laatste kun je instellen bij Inhoud – Pagination.

Lees ook: Hoe voeg je pagina’s en berichten toe aan een menu in WordPress?

Video over instellen pagina met blogberichten

Mocht alles nog niet helemaal duidelijk zijn, bekijk dan eens onderstaande video van WPCrafter.com. In deze tutorial wordt dieper ingegaan op de content van dit artikel. Dus mocht ik niet helemaal duidelijk geweest zijn, dan kun je de video nog even in alle rust bekijken en dan weet ik zeker dat jij nu weet hoe jij een blog berichten pagina maakt.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Als je nog vragen hebt, kun je altijd even een mail sturen naar: info@websitesmaken.com. Ook is het mogelijk om contact op te nemen via mijn contactpagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen