Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe schrijf je een goede SEO tekst?

Wil jij zoveel mogelijk bezoekers op je website? Een van de zaken waar je dan op moet letten is SEO. Met goede SEO zorg je er niet alleen voor dat jouw website een beter bereik heeft, maar ook dat bezoekers van je website gelijk begrijpen wat ze van jou kunnen verwachten. SEO wordt nog steeds onderschat en dat betekent dat er voor jou volop kansen liggen. Want met de juiste SEO strategie valt er veel succes te behalen voor jouw website. De vragen die worden beantwoord in dit artikel: wat is SEO, hoe schrijf je een SEO-tekst en hoe zorg je voor optimale resultaten? Zo kun jij alles uit je website halen!

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimalization. In Nederland wordt er ook wel gesproken over zoekmachineoptimalisatie. Door te kiezen voor een goede SEO-tekst kun je ervoor zorgen dat je meer bezoekers op jouw website krijgt. Waar moet een goede SEO-tekst aan voldoen?

  • Focus keyword: dit is het woord of de woorden waar de tekst over gaat. Het is belangrijk dat dit keyword in de juiste hoeveelheid voorkomt.
  • Een goede titel: kies voor een pakkende SEO-titel waar het keyword ook in voorkomt.
  • De juiste lengte: de tekst moet niet te lang zijn, omdat je op deze manier sneller lezers kwijtraakt. Verderop in de blog lees je meer over de goede lengte van SEO-teksten.
  • Links en afbeeldingen: het is altijd goed om te kiezen voor afbeeldingen in de tekst, maar ook interne en externe links. Dit maakt je tekst aantrekkelijker voor Google.

Dit is het belang van een SEO analyse

Voordat je aan de slag gaat met een tekst voor je website, is het dan ook belangrijk om een goede SEO analyse te doen. Deze analyse draait er vooral om dat je weet waar jouw doelgroep naar op zoek gaat. Met andere woorden: welke woorden typen zij in zodra ze op zoek gaan naar de dienst of het product dat jij aanbiedt? Er zijn een aantal websites die je kunt inzetten om hierachter te komen, bijvoorbeeld KWFinder of SEMrush.

Wil je meer bezoekers op je website, wil je meer leads en meer geld verdienen via je website of webshop? Dan is het zeker goed om te weten wat je precies met zoekwoorden kunt doen. Want zoekwoorden zijn van groot belang in het creëren van een hoge ranking. 

Met behulp van een goed programma beschik je over de juiste functionaliteiten voor het optimaliseren van je website. Er zijn hiervoor SEO-tools beschikbaar, waarmee je kunt zien welke pagina’s hoog ranken in de resultaten op de zoekpagina.

Zoekwoorden onderzoek: de key naar goede SEO

Een SEO analyse bied je nog meer tools waar je gebruik van kunt maken, zoals het zoekwoorden onderzoek.  Het is mogelijk om een analyse te doen van de search difficulty en het search volume: op deze manier kun je precies zien welke zoekwoorden jij het beste kunt gebruiken. Wanneer je dit weet, kun je dit gaan toepassen in je SEO-teksten. De resultaten van een goede tekst op jouw website?

  • Door de SEO tekst staat je website hoger in de zoekmachine;
  • Je website wordt beter gevonden door mensen die gebruik maken van de zoekterm die hen naar je website leidt;
  • Bezoekers gaan sneller over tot actie, zoals het aanschaffen van een product of het gebruik maken van een dienst.
Lees ook: Blog schrijven? Volg deze 9 stappen voor een groter bereik

Hoe doe je een zoekwoorden onderzoek?

Een onderzoek naar zoekwoorden doe je met behulp van een speciaal programma. Hoe gaat dit in zijn werk? Je begint met het bepalen van een zoekwoord waarvan je wilt weten hoe hier naar gezocht wordt. Stel: jouw website gaat over fitness. Dan kun je als keyword het woord ‘fitness’ invullen. Daarna vul je de locatie in waarin je wilt kiezen en vervolgens kies je de taal waarin je wilt zoeken. Daarna klik je op zoeken. Wat krijg je dan te zien?

Je krijgt (afhankelijk van welk programma je gebruikt) een tabel te zien met daarin de resultaten. Het gaat hier om zoekwoorden rondom het woord ‘fitness’ en hoe vaak deze zoekwoorden per maand worden gebruikt. Ook zie je staan wat de keyword difficulty van een zoekwoord is, oftewel: hoe lastig het is voor jou om hoog te ranken op dit specifieke keyword.

 Maar hoe bepaal je nu een goede zoekterm? Een ideale zoekterm is een combinatie van een hoog zoekvolume en een lage keyword difficulty. Hier behaalt jouw website het meeste succes mee. Er zijn meerdere programma’s beschikbaar waarmee je een goede SEO-analyse kunt uitvoeren. Vaak zijn er gratis proefversies beschikbaar, maar het is slim om een vast abonnement af te sluiten zodat je hier altijd gebruik van kunt maken. Hieronder zie je hoe ik een zoekwoorden onderzoek uitvoer.

Wat zijn SEO teksten?

SEO teksten zijn kort gezegd teksten die geoptimaliseerd zijn voor de zoekmachine. Er zijn een aantal manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat jouw SEO strategie goed gaat werken. Een van deze manieren is het integreren van een SEO-tool op jouw website. Werk je bijvoorbeeld in WordPress? Dan is het heel goed mogelijk om een plugin te installeren. Deze plugin heeft de volgende voordelen:

  1. Je hebt niet veel kennis nodig van SEO om er optimaal gebruik van te kunnen maken;
  2. Het is een makkelijke manier om een zo goed mogelijke tekst te schrijven;
  3. De plugin laat bij iedere blogpost zien waar er nog verbeterpunten zitten om zo de SEO te optimaliseren.

Lees ook: Hoe gebruik je de gratis versie van de Yoast SEO plugin?

Niet vergeten: de meta-omschrijving

Een van de zaken die je met de plugin zeker niet vergeet is het maken van een meta-beschrijving, ook wel bekend als meta-description. Dit is een korte omschrijving van jouw webpagina die vaak door Google wordt getoond bij de zoekresultaten.

Deze omschrijving geeft je de mogelijkheid om beter op te vallen. De tekst telt niet mee voor SEO, maar het is als het ware een advertentie bij de resultatenpagina. Een goede meta-beschrijving mag maximaal 156 karakters lang zijn; hiermee kun je jouw website nog beter laten opvallen. Hieronder zie je een voorbeeld van een meta-beschrijving.

SEO tekst meta beschrijving

SEO teksten schrijven voorbeeld

Nu je weet waar een goede SEO-tekst aan moet voldoen, is het tijd voor een voorbeeld. Op deze manier weet je waar je aan moet denken en hoe je een goede SEO tekst kunt schrijven. Kies eerst een slim keyword waarmee je hoger in de ranking van zoekmachines komt te staan.

Gaat jouw website over fitness? Dan weet je aan de hand van jouw afgeronde SEO-strategie dat dit zoekwoord al relatief veel gebruikt wordt. Het is dan slim om een keyword te zoeken waarbij je te maken hebt met een lager zoekvolume. Zoals eerder aangegeven: de ideale zoekterm is een combinatie van een hoog zoekvolume en een lage keyword difficulty.

Op basis van jouw SEO-strategie kun je een goede tekst gaan schrijven. Door een SEO plugin te installeren, kun je een tekst schrijven die aan de belangrijkste eisen voldoet. Denk hierbij aan het juiste gebruik van het keyword, maar ook aan de lengte van de tekst en het toevoegen van links.

Links naar andere pagina’s kunnen zoekmachines zie als een aanbeveling en dit zorgt dus voor een hogere populariteit. Kies wel links van kwalitatieve websites met een hoge populariteit, die aansluiten bij de content van een website. Op deze manier kies je voor relevante links. Ook interne links zijn belangrijk omdat je een hoger interne linkpopulariteit creëert waarmee je hoger in de zoekmachine komt te staan.

Lees ook: Hoe krijg je meer links naar jouw website? (7 tips!)

Nog even over de lengte van jouw SEO-tekst

Je weet dat het belangrijk is om je keyword in je tekst te verwerken. Maar hoe lang moet je tekst zijn en hoe vaak moet het keyword dan verwerkt zijn? De meningen hierover verschillen onder SEO experts. In sommige gevallen is 300 tot 500 woorden perfect, maar in andere gevallen is 2000 woorden juist weer goed.

Over het algemeen geldt: hoe lang de tekst moet zijn, is afhankelijk van hoeveel woorden je nodig hebt om de lading van de tekst te dekken en wat de vraag is vanuit de industrie waarvoor je schrijft. Soms is het belangrijk om een SEO-tekst kort en bondig te houden, met veel gebruik van afbeeldingen. In andere gevallen doe je er goed aan om juist een lange tekst te schrijven.

Daarnaast is het nog belangrijk om te weten hoe vaak je een keyword precies in je SEO-tekst moet verwerken. Meestal is het goed om het zoekwoord in ieder geval in de titel te verwerken. Ook is het slim om deze in een aantal subtitles terug te laten komen. Over het algemeen is een zoekwoorden dichtheid van 2 tot 2,5% gewenst.

Aan de slag met jouw SEO-tekst

Je weet nu wat er nodig is om een goede SEO-tekst te schrijven. De combinatie van een zoekwoorden onderzoek en het toepassen van de juiste tools zorgen ervoor dat je al een heel eind komt. Het kost je wellicht wat tijd om dit allemaal uit te zoeken, maar uiteindelijk betaalt zich dit zeker terug.

Want je bent jouw concurrenten een stap voor en daarnaast kun je ook nog eens gaan profiteren van meer bezoekers en meer conversie. Heb je zelf de tijd of kennis niet om dit te doen? Dan is het ook altijd mogelijk om een expert in te schakelen. Er zijn genoeg online marketing bureau’s die iets voor jou kunnen betekenen.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen