Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe schrijf je een meta-description? | 5 handige tips

Een meta-description: je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is het nou eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat jouw artikelen een sterke meta-description hebben? Na het lezen van dit artikel weet jij hoe jij een goede meta-description schrijft. De uitleg en tips van dit artikel geven jou handvaten voor een beter doorklikratio vanuit de zoekresultaten.

Wat is een meta-description?

Een meta-description is een korte beschrijving van een webpagina. Deze beschrijving staat in de Google zoekresultaten vermeld onder de titel, zoals te zien is op onderstaande foto.

meta-description

Deze tekst is echter niet alleen te zien in de zoekresultaten van Google. Ook als je de link van jouw webpagina deelt op Twitter of Facebook zien mensen de meta-description. Het is daarom erg belangrijk om hier veel aandacht aan te besteden.

Een goede meta-beschrijving bestaat uit een korte, aantrekkelijke samenvatting van jouw webpagina, waardoor de lezer denkt: ‘hé, dat is interessant. Dat wil ik lezen’. Met andere woorden: het is de bedoeling dat jij de lezer overtuigt.

Het verschil tussen SERP, snippet, meta-titel en meta-description

Voordat ik jou ga uitleggen hoe je een kwalitatief sterke meta-description schrijft, is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen SERP, snippet, meta-titel en meta-description. Wel even handig om te weten.

SERP:

Dit staat voor Search Engine Result Page, ook wel: de zoekresultatenpagina. Het is de pagina die jij te zien krijgt na het invoeren van een bepaalde zoekopdracht.

SERP

Snippet

Serps bestaan uit meerdere snippets. De snippet kun je zien als het online visitekaartje van een bepaalde webpagina. De snippet bestaat uit de link naar de webpagina, uit de meta-titel en uit de meta-description.

snippet

Meta-titel

De meta-titel is het blauwe stukje tekst die je ziet. Het wordt soms ook de ‘title tag’ of de ‘page tag’ genoemd. Het is de belangrijkste meta-tag voor je website. De titel is namelijk het eerste wat mensen zien in de zoekresultaten.

meta-titel

Meta-description

Zoals ik in de vorige alinea al aangaf: een meta-description is een korte beschrijving van een webpagina. Het is de tekst die onder de meta-titel vermeld staat. Bekijk voor meer informatie ook onderstaande video.

Hoe schrijf je een kwalitatief sterke meta-description?

Zoals gezegd: jij moet de lezer overtuigen. De meta-beschrijving kun je vergelijken met een winkelstraat waar je doorheen loopt; alleen de buitenkant zie je. Spreekt de buitenkant jou aan? Dan is de kans groot dat je bij een winkel naar binnenloopt.

Bij een fysieke winkel is dit vrij logisch, maar bij een website zie ik nog heel vaak mensen die denken: ‘ik zet er gewoon maar wat neer’. Dat is natuurlijk niet handig. De kans dat je bezoekers misloopt is aanzienlijk, en dat willen we natuurlijk niet. Daarom geef ik jou 5 tips voor een sterke meta-description.

1. Zorg dat je aantrekkelijk en helder jouw webpagina samenvat

De meta-description mag niet meer dan 160 karakters zijn, dan wordt een deel van de beschrijving afgebroken en ontbreekt dat deel in de zoekresultaten. De Yoast SEO plugin (voor WorPress gebruikers) vertelt jou precies aan welke eisen de Meta-description moet voldoen. Heb jij geen WordPress website? Maak dan gebruik van de Google Snippet Optimizer Tool, dan weet jij zeker dat jij je niet het maximumaantal karakters overschrijdt.

2. Doe geen valse beloftes

Met andere woorden: zorg ervoor dat jouw meta-description jouw potentiële bezoeker niet misleidt. Zie de meta-description daarom als de pitch van jouw webpagina. Hetgeen wat je vertelt moet aantrekkelijk zijn, misschien zelfs een klein beetje clickbait, maar de bezoeker mag niet afhaken omdat hij op zoek was naar andere informatie.

3. Schrijf actief

Het is vaak één van de eerste tips die je krijgt als je aantrekkelijker wilt leren schrijven. Actieve zinnen zijn fijner om te lezen, omdat ze directer zijn; ze zorgen voor levendigheid en actie. Ook In de meta-descriptions is dit erg belangrijk. Probeer woorden als ‘zijn’ en ‘worden’ te vermijden, en zorg ervoor dat je zo min mogelijk voltooid deelwoorden gebruikt. Deze werkwoordsvorm haalt namelijk veel tempo uit je tekst. 

Lees ook: Blog schrijven? Volg deze 9 stappen voor een groter bereik

Hieronder zie je twee voorbeelden: één van een passieve meta-description en één van een actieve meta-description.

Voorbeeld 1:

Onze winkel heeft een flinke make-over gehad. Het wordt tijd om ons aanbod te bekijken.

Voorbeeld 2:  

Zoek je een zwembroek? Bekijk ons aanbod. Shop met kortingen tot wel 60%.

Weet jij al welke zin de actieve zin is? Zo niet, stel jezelf dan eens de vraag: in welke meta-description word ik het meest geprikkeld? Of, bij welke beschrijving onderneem ik sneller actie? Als het goed is, is dat zin twee. Als er een duidelijke Call To Action is, zorgt dit voor een betere CTR (doorklikratio). Termen als ‘bestel nu’ en ‘lees snel’ kunnen erg waardevol zijn.

Vind je actief schrijven nog steeds lastig? Lees dan dit artikel: Actief schrijven – wees niet lui, leer de basisbeginselen in vijf minuten

4. Laat je belangrijkste zoekterm terugkomen in de meta-description

De gebruiker zoekt naar een bepaald zoekwoord, bijvoorbeeld: meta-description, of een combinatie van zoekwoorden: wat is een meta-description? Probeer jouw zoekwoord, of combinatie van zoekwoorden maximaal twee keer terug te laten komen in deze meta-beschrijving. Als je zoekwoorden spamt (keyword suffing), kiest Google ervoor om zelf een meta-beschrijving toe te voegen met informatie die op jouw webpagina staat. 

Eerder schreef ik al een artikel over het kiezen van de juiste zoekwoorden: Wat zijn long tail keywords? | hoe jij jouw doelgroep beter bereikt

5. Zorg ervoor dat jouw meta-description uniek is

Als je meerdere webpagina’s hebt met dezelfde meta-tekst, kan Google jou hiervoor straffen. Google ziet dat als een slechte gebruikservaring.

Het gebruik van ‘duplicate content’ heeft invloed op jouw vindbaarheid; artikelen en beschrijvingen sluiten niet goed op elkaar aan.

Bekijk onderstaande video voor nog meer tips!

In hoeverre heeft de meta-beschrijving invloed op mijn SEO?

De meta-description is nooit een directe factor voor het organisch hoger scoren in de zoekmachines (SEO). Een goede beschrijving zorgt echter wel voor een hogere CTR (doorklikratio) vanuit de zoekresultaten, en dat is wel één van de rankingfactoren. De meta-beschrijving telt dus niet mee als rankingfactor en is er alleen ter bevestiging voor de zoeker. Het is daarom erg belangrijk dat jouw tekst prikkelt.

Tot slot

Ik wil jou bedanken voor het lezen van dit artikel. Mochten er nog vragen zijn, dan kun je altijd contact opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen