Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe stel je een statische homepage in op WordPress?

Je hebt een eigen WordPress website gemaakt. Het is nu tijd om te gaan kijken naar het ontwerp van jouw website. Hier komen verschillende vragen bij kijken, bijvoorbeeld of je een blog als homepage wilt, of liever een statische pagina. Vaak is dat tweede het geval; op een statische homepage laat jij de gebruiker direct kennis maken met jouw product of dienst.

Het instellen van een statische homepage

Voor het instellen van een statische homepage moet je natuurlijk eerst inloggen bij WordPress. Je komt nu aan de achterkant (backend) van jouw website terecht. Dit is de plek waar jij wijzigingen kunt doorvoeren aan jouw website.  

Wanneer jij dingen aanpast in de CMS, is dit direct zichtbaar aan de voorkant (frontend) van jouw website. De bezoeker ziet het dus direct wanneer jij iets aanpast. Wees daarom altijd erg voorzichtig met het instellen van een statische homepage en sla het pas op als je zeker weet dat het goed zit.

Welke stappen moet ik nu nemen?

Voor het instellen van de homepage zorg je eerst dat je één of meerdere pagina’s hebt aangemaakt. Je gaat hiervoor in het menu naar Pagina’s – Nieuwe pagina. Hier voeg je een pagina toe. Je noemt die pagina home, of homepage. Zo is het voor jou direct duidelijk welke pagina jij straks moet instellen als homepage.

Hoe stel je een statische homepage in op WordPress?

Er zijn verschillende manieren hoe je deze startpagina kunt aanpassen. Je kunt ervoor kiezen om dit te doen met de WordPress Editor. Dit is vooral handig als je afbeeldingen en tekst wilt toevoegen, en verder niet al te veel wilt aanpassen aan het design.

Ook kun je ervoor kiezen om de pagina helemaal op te maken met de Elementor Page Builder. Hoe je dat doet, laat ik zien in onderstaande video. Stap voor stap neem ik je mee door het proces. Ook laat ik je zien hoe je redelijk eenvoudig jouw eigen website ontwerpt.

De instellingen aanpassen

Nu je de startpagina af hebt, hoef je alleen nog maar de instellingen aan te passen. Je gaat hiervoor in het dashboard naar Instellingen – Lezen. Hier heb jij de mogelijkheid om jouw homepage in te stellen.

Je kunt ervoor kiezen om je laatste berichten te tonen (dan wordt het dus een blog), of je kiest voor een statische pagina. Dan wordt de pagina getoond die we zojuist hebben opgemaakt.

Dat wil je als het goed is. Daarom vink je nu Een statische pagina aan. Vervolgens kies je bij Homepagina voor Home. Je hoeft nu alleen nog maar de wijzigingen op te slaan onderaan de pagina. Je ziet nu dat de pagina Home als eerste getoond wordt bij het invoeren van jouw webadres. De statische homepage is nu juist ingesteld.

Lees ook: Hoe voeg je pagina’s en berichten toe aan een menu in WordPress?

WordPress berichtenpagina instellen voor een blog

Jouw laatste berichten worden nu niet (meer) getoond op jouw homepage. Als het goed is, licht je daar nu jouw product of dienst uit. Toch kan het slim zijn om wel een berichtenpagina in te stellen. Een blog helpt jou namelijk met zoekmachineoptimalisatie.

Voor het instellen van een blog, zorg je eerst dat je een blogpagina hebt. Dit is een pagina waarop jouw laatste berichten straks verschijnen. Hiervoor ga je weer naar Pagina – Nieuwe Pagina. Deze noem je Blog.

WordPress berichtenpagina instellen voor een blog

Om deze pagina als berichtenpagina in te stellen, ga je weer naar Instellingen – Lezen. Je past nu niet je homepage aan, maar je berichtenpagina. Bij Berichtenpagina selecteer je Blog. Jouw laatste berichten worden dan in chronologische volgorde weergegeven op jouw berichtenpagina. Dat ziet eruit als volgt:

Resultaat WordPress blog

Wat betreft het ontwerp ziet het er best saai uit. In de customizer kun je dit nog helemaal aanpassen. Ook kun je de widgets aan de zijkant (de zoekbalk & meest recente berichten) verwijderen. Dit zorgt ervoor dat jouw laatste blogberichten meer in het oog springen.

Vind je de mogelijkheden toch te beperkt en vind je het er maar kaal uit zien? Dan kun je ook géén berichtenpagina selecteren. Je maakt dan van een normale pagina een blogpagina, simpelweg met de Elementor Page Builder. Hoe je dat doet, zie je in onderstaande video.

Je hebt nu waarschijnlijk een statische homepage én een blogpagina. Dit zijn twee pagina’s die vaak niet mogen ontbreken, omdat je op de homepage de gebruiker kennis laat maken met jouw bedrijf, en omdat een blog ideaal is voor het werven van grote bezoekersstromen.

Maak van een bezoeker een boeker

Daarnaast kom je met een blog makkelijk in aanraking met jouw doelgroep; de zoekintentie van hen sluit naadloos aan op de kennis en vaardigheden die jij deelt. Hierdoor blijft een bezoeker niet alleen een bezoeker, maar wordt het ook een “boeker”, zoals ze dat bij de IMU zo mooi verwoorden.

Lees ook: Hoe maak je een blogberichten pagina in WordPress?

Heb jij nog vragen over het instellen van een statische homepage in WordPress, of wil jij meer leren over het aanpassen en indelen van (berichten)pagina’s? Dan ben je uiteraard altijd welkom. Laat een reactie achter onder dit artikel, of neem contact op via de contactpagina.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen