Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe voeg je automatisch interne links toe in WordPress?

Een sterk linkprofiel is ontzettend belangrijk als we hoger willen scoren in Google. En dan gaat het niet alleen om externe links, maar ook om interne links; een goede interne linkstructuur houdt in dat relevante pagina’s binnen jouw website naar elkaar verwijzen.

Dit zorgt ervoor dat mensen langer op jouw pagina blijven hangen, of dat jouw gebruiker meerdere pagina’s bezoekt. Google vindt jouw website hierdoor meer relevant. Alleen hierdoor kun jij al hoger scoren in Google.

Daarnaast geeft elke verwijzing een bepaalde waarde door aan jouw webpagina. Dit geldt zowel voor interne als externe links. Alle opgetelde waardes van een webpagina drukken we uit als de Page Authority (hoe hoger dit getal, hoe beter jouw webpagina scoort in Google).

Je kunt al deze links op jouw website natuurlijk handmatig toevoegen, maar dit is wel veel werk. Helemaal als je weet dat er ook een plugin bestaat die automatisch interne links toevoegt. Welke plugin dat is en hoe dit werkt, vertel ik in dit artikel.

Automatisch interne links toevoegen aan een webpagina

Hoe lekker is het als je automatisch links kunt toevoegen aan een webpagina? Dat het woord “linkbuilding” in ieder artikel automatisch al verwijst naar jouw artikel over linkbuilding. Gelukkig is dit mogelijk; je hoeft de link niet handmatig toe te voegen en je hoeft dus niet telkens opnieuw het artikel en de daarbij horende link op te zoeken.

Ook hoef je deze niet meer toe te voegen aan het bericht. Dit komt doordat je dit allemaal van tevoren al hebt ingesteld in de SEO Auto Linker, of in de Internal link juicer

Beide plugins lijken erg op elkaar. Het is aan jou de keuze welke plugin jij gebruikt. Ik gebruik al geruime tijd de SEO Auto Linker plugin. Daarom vertel ik hieronder hoe je deze plugin installeert en wat je ermee kan.

Hoe werkt de SEO Auto Linker plugin?

De SEO Auto Linker plugin is misschien een ietwat oude plugin. Hij is namelijk al 8 jaar niet meer bijgewerkt. Toch werkt hij nog steeds harstikke goed en heb ik er nooit problemen mee gehad. Daarom raad ik deze plugin nog steeds aan.

Je kan gemakkelijk keywords laten verwijzen naar een bepaalde pagina. Elke keer dat het woord “SEO” genoemd wordt, verwijst hij dan automatisch naar jouw pagina over SEO. Dit klinkt prettig en dat is het ook, maar dat had wel betekent dat er in twee zinnen al drie keer gelinkt werd naar SEO.

Daarom kun je een limiet instellen. Je kunt zelf instellen hoe vaak er op een pagina naar een bepaald woord gelinkt mag worden. Ook kun je instellen op wat voor soort pagina’s de links moeten verschijnen: geldt het alleen voor de berichtenpagina’s, of mogen de verwijzingen op alle pagina’s toegepast worden?

Hoe installeer je de plugin?

De plugin kun je eenvoudig downloaden op de website van WordPress. Vervolgens kun je de bestanden uploaden naar jouw website. Dit doe je door op “Plugin uploaden” te klikken. Je plaatst hier de verkregen ZIP-file.  

SEO Auto Linker plugin installeren

Ook kun je de plugin vanuit de CMS zelf installeren. De kans is alleen groot dat hij niet bovenaan staat wanneer je zoekt naar: “SEO Auto Linker”. Ga daarom op zoek naar onderstaand kader. Let daarbij goed op de naam van de ontwikkelaar: Christopher Davis.

Automatisch links toevoegen in WordPress

De plugin gebruiken

Als het goed is, heb je de plugin nu geïnstalleerd. Dat betekent dat je nu woorden of woordgroepen aan kunt maken. Je kunt die laten verwijzen naar een specifieke pagina op jouw website.

Zorg ervoor dat je begint met het verwijzen naar waardevolle pagina’s; naar welke pagina moet het woord “affiliate marketing” bijvoorbeeld verwijzen? Wij hebben er veel artikelen over geschreven, maar zorgen er altijd voor dat de verwijzing naar de meest complete pagina linkt.

Vraag jezelf daarom nu af wat naar jouws inziens de meest waardevolle pagina’s zijn en bekijk vervolgens de focus keyphrase van de artikelen. Dat is een zoekwoordencombinatie waar jij jouw artikel omheen bouwt; jij wilt dat de gebruiker jouw webpagina vindt bij het invoeren van deze zoekopdracht. Als je naar een artikel linkt, gebruik je dus meestal de focus keyphrase.

Hieronder kun je alvast zien hoe jouw webpagina’s scoren bij het invoeren van een bepaalde zoekopdracht. Door het toevoegen van interne links, kun jij deze resultaten verbeteren. Ik raad altijd aan om gebruik te maken van een SEO-tool, zodat je de statistieken in de gaten kunt houden, en zodat je weet waar de verbeterpunten liggen.

Interne links toevoegen

Nu is het tijd om de interne links toe te gaan voegen. Dit gaat op zich heel makkelijk. Je gaat hiervoor in het WordPress menu naar: SEO Auto linker. Vervolgens kom je op een overzichtspagina terecht. Hier kun je alle woordgroepen met verwijzende links vinden.

Omdat ik de plugin opnieuw geïnstalleerd heb, zijn er bij mij nog geen links te vinden. Daarom klik ik nu op: Add new link. Vervolgens opent er een pagina waar ik mijn trefwoorden kan gaan instellen. Daaronder kan ik aangeven naar welke pagina deze trefwoorden moeten verwijzen (zie ook onderstaande screenshot).

Link toevoegen in WordPress

De woorden SEO, zoekmachineoptimalisatie, SEO-tools, hoger in Google en Search engine optimization verwijzen in dit geval allemaal naar mijn belangrijkste pagina over SEO. Dit zorgt voor een groot aantal extra verwijzingen, waardoor deze pagina veel autoriteit krijgt. Dit komt doordat ik bij Allowed Post Types – rechts in beeld – heb aangegeven dat deze instelling voor al mijn berichten geldt.

Nou zie je dat de bovenstaande woorden niet gemarkeerd zijn en dat zij niet verwijzen naar mijn pagina over SEO. Dit komt doordat ik de Links per page heb ingesteld op 1. Dit betekent dat een webpagina maximaal één keer naar de URL linkt.

Overoptimalisatie

Zo voorkom je dat een webpagina onnodig vaak naar een artikel linkt. Dit noemen we overoptimalisatie, en daar is Google geen voorstander van; het in een korte tijd verkrijgen van veel interne of externe links ziet Google als onnatuurlijk.

Hiervoor kun je zelfs gestraft worden. Meestal bestaat deze straf uit lagere rankings in de zoekresultaten, maar het kan ook zijn dat jouw webpagina’s helemaal verbannen worden uit de zoekresultaten. 

Zet de Links per page daarom altijd op 1 en zorg ervoor dat je niet te veel keywords gebruikt. Zorg er daarnaast voor dat keywords naar de juiste pagina’s linken. Zo kan ik er bijvoorbeeld voor kiezen om “linkbuilding” te laten verwijzen naar SEO, omdat het er een onderdeel van is. Maar waarom zal ik dat doen als ik ook een uitgebreid artikel over linkbuilding heb?

Voeg daarom alleen links toe aan woorden als dat echt relevant is. Irrelevante links zorgen namelijk voor slechte rankings, en dat willen we niet. Ik raad je daarom aan om deze plugin alleen te gebruiken voor het verwijzen naar de focus keyphrase van een artikel. Helemaal als je nieuw bent met de SEO Auto Linker plugin.

Voorbeeld van een link

Hierboven zie je een voorbeeld van een woordgroep die naar één focus keyphrase verwijst. Bij Allowed Post Types vink ik weer berichten aan. Vervolgens klik ik op save. Als ik het in een artikel over community building heb, linken deze woorden nu automatisch naar mijn artikel hierover. Op de overzichtspagina zie je nu dat ik twee links heb ingesteld (zie onderstaande screenshot).

Overzicht van de aangemaakte links

Ik hoop dat het jou nu gelukt is om automatisch links toe te voegen in WordPress. Zoals je hebt gezien is het helemaal niet lastig, maar is het wel even handig om te weten hoe je nou zoiets doet. Het automatisch toevoegen van links scheelt namelijk veel kostbare tijd, dan wanneer je alles handmatig zou doen. Ik wens je in ieder geval veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen