Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe voeg je BTW toe aan een WooCommerce webshop?

In Nederland moeten we allemaal belasting betalen. Ook webshopeigenaren zijn geen uitzondering op deze regel. Zij dragen over de meeste producten 21% BTW af. In enkele gevallen – bijvoorbeeld wanneer je levensmiddelen verkoopt – moet je 6% BTW afdragen aan de belastingdienst. In dit artikel lees je hoe je BTW tarieven instelt in een WooCommerce webshop.

Stap 1: Algemene opties in WooCommerce instellen

Het is nu tijd om in te loggen bij jouw WordPress webshop. Vervolgens ga je in het dashboard naar: WooCommerce > Instellingen. Je ziet daar allerlei algemene instellingen die je kunt aanpassen. Als eerst is het belangrijk dat jij je winkeladres invoert. Dit spreekt verder voor zich. Als je verder naar beneden scrolt, zie je Algemene opties staan. Hieronder laat ik zien wat de verschillende opties inhouden.

Lees ook: Wat is WooCommerce en hoe gebruik je de WordPress pluign?

Verkooplocatie(s)

Hier kun je aangeven aan welke landen jij verkoopt. Je kan hier kiezen tussen de volgende opties:

 • Verkoop aan alle landen
 • Verkoop aan alle landen, behalve
 • Verkopen aan specifieke landen

Verzendlocatie(s)

Hier kun je kiezen of je ook verzendt naar alle landen waaraan je verkoopt. Als je alleen digitale producten of diensten verkoopt, is dit natuurlijk niet van toepassing. Je kan kiezen uit de volgende opties:

 • Verzend naar alle landen waaraan je verkoopt
 • Verzend naar alle landen
 • Verzend enkel naar specifieke landen
 • Verzending & verzending berekeningen uitschakelen (kies hiervoor als je alleen digitale producten en diensten levert).

Standaard klantlocatie

Dit is belangrijk voor het berekenen van het btw-tarief. Je kan ervoor kiezen om voor iedereen hetzelfde btw-tarief te laten gelden, maar je kunt ook kiezen om de locatie van de klant te achterhalen door geolocatie. Dan ziet hij direct het btw-tarief wat in zijn land geldt. Dat tarief moet je uiteraard wel eerst instellen. Je kunt bij Standaard klantlocatie kiezen uit de volgende opties:

 • Standaard geen locatie
 • Winkelbasisadres
 • Geolocatie
 • Geolocatie (met cachingondersteuning voor de pagina) 

Wanneer je alleen in Nederland verkoopt, raad ik het aan om gewoon voor het winkelbasisadres te kiezen. Iedereen betaalt dan het tarief dat van toepassing is op de vestigingslocatie van de webwinkel.

Wil je internationaal verkopen? Dan raad ik het aan om een belastingexpert in te schakelen en te werken op basis van de geolocatie. Je moet dan per land verschillende btw-tarieven gaan invoeren. Dat kan erg veel werk kosten en kan je dus beter overlaten aan iemand die er veel ervaring mee heeft.

Activeer belastingen

Je ziet de mogelijkheid om belastingen te activeren. Het is belangrijk dat je dit doet, anders is het niet mogelijk om btw-tarieven in te stellen. Als je dit kader aangevinkt hebt, verschijnt er boven in beeld een nieuw tabblad met Belastingen. Daar kunnen we straks verschillende tarieven toevoegen.

Coupons inschakelen

Onderaan bij de algemene opties kun je kiezen om coupons in te schakelen. Vervolgens heb je de mogelijkheid om kortingsbonnen cumulatief toe te passen. Hierbij staat: “Bij gebruik van meerdere kortingsbonnen wordt de eerste kortingsbon toegepast op het volledige bedrag, de tweede kortingsbon op het gereduceerde bedrag, enzovoort”. Je kunt er zelf voor kiezen of je dit wilt inschakelen.

Mijn instellingen zien er nu uit als volgt. In dit geval verkoop ik alleen in Nederland. Als je ook aan België wilt verkopen, raad ik het aan om gebruik te maken van het klant factuuradres bij het kopje belastingtarieven (daarover later meer).  

Algemene opties WooCommerce

Valuta-opties

Helemaal onderaan zie je nog de valuta instellingen. Deze kun je meestal gewoon laten staan. In principe staan deze instellingen in WooCommerce automatisch goed en hoef je hier verder niet naar te kijken.

Valuta-opties

Stap 2: Belastingopties instellen

Je kunt nu de belastingopties gaan instellen. Hiervoor ga je naar het tabblad Belasting. Voordat we de tarieven kunnen gaan instellen, moeten we nog een paar dingen goed zetten.

Als je aan particulieren verkoopt, is het bijvoorbeeld belangrijk dat je producten inclusief BTW toont. Wel zo netjes. Wanneer je alleen zakelijke verkopen hebt, is het juist beter om geen BTW in de shop te tonen, omdat bedrijven de BTW kunnen terugvragen. Houd hier dus rekening mee.

Waar wordt het belastingtarief op gebaseerd?

Voor de rest is het goed om te kijken waar het btw-tarief op gebaseerd wordt. Dit kan bijvoorbeeld op de locatie van de klant, of op de locatie waar de webwinkel gevestigd is. Wanneer je in meerdere landen verkoopt, is het altijd goed om te kiezen voor Klant factuuradres. De belasting wordt berekend aan de hand van de locatie vermeld op de factuur.

Wanneer je alleen de Nederlandse markt betreedt, kun je ook kiezen voor Winkelbasisadres. Iedereen in Nederland betaalt namelijk evenveel BTW. Er is hier – zoals in sommige andere landen het geval is – geen onderscheid tussen bepaalde staten, of zelfs postcodegebieden.

Zie ook: Automatisch een factuur maken in WooCommerce

Belastingklasse voor verzendkosten

Ook over verzendkosten betaal jij belasting. Je hebt vier verschillende opties voor het instellen van de belastingklasse voor verzendkosten. Je kunt kiezen tussen de volgende opties:

 • Belastingklasse voor verzendkosten gebaseerd op artikelen in de winkelmand
 • Standaard
 • Gereduceerd tarief
 • Nultarief

Zoals je hieronder kunt lezen, betaal je in Nederland altijd over de verzending evenveel belasting als over de producten. Je kan dus altijd kiezen voor de eerste optie. Je weet dan zeker dat de instellingen goed staan.

btw-tarief over de verzendkosten

Aanvullende belastingklassen

Je ziet verder nog een kopje met aanvullende belastingklassen. Als jij buiten het 21%-tarief, het gereduceerde tarief en het nultarief belastingen wil toevoegen, kun jij dat hier invullen. Bovenin verschijnt dan een kopje met het nieuwe tarief (zie onderstaande schermafbeelding).

nieuw belastingtarief toevoegen WooCommerce

Prijsweergave-achtervoegsel

Onderaan kun je nog een prijsweergave-achtervoegsel toevoegen, bijvoorbeeld Inlc. BTW. Achter ieder product staat dit achtervoegsel dan. Dit is in principe niet nodig, omdat de prijzen bij B2C (business to customer) webshops altijd inclusief BTW zijn.

Mijn belastingopties staan nu als volgt ingesteld. Ik kan nu de verschillende tarieven gaan toevoegen. 

Mijn belastingopties instellingen

Stap 3: Belastingtarieven toevoegen

Je kunt nu de belastingtarieven gaan toevoegen. Als eerst voeg je het standaardtarief toe van 21%. Hiervoor ga je naar het tabblad Standaardtarieven. Je klikt op Voeg rij toe. 

Belastingtarief toevoegen in WooCommerce

Je kunt nu het 21%-tarief toevoegen. Hiervoor geef je eerst aan voor welk land het tarief geldt. De staatcode, postcode en de plaats kun je achterwege laten. Zoals eerder aangegeven, gelden in heel Nederland dezelfde belastingtarieven.

Bij Belasting in % voer je nu 21% in. De belastingnaam kun je zelf bepalen en zien jouw klanten niet. Je kan dit bijvoorbeeld BTW of VAT noemen.

Naar de prioriteit hoef je in dit geval niet te kijken, die kan je gewoon op 1 zetten. Als je gebruikmaakt van meerdere standaardtarieven, kun je wel onderscheid maken door de prioritiet aan te geven. Dit doe je in de volgorde 1,2,3 etc.

Vervolgens wordt er nog gevraagd of het om een samengesteld tarief gaat en of er belasting over de verzending gerekend moet worden. Over het algemeen zijn belastingtarieven niet samengesteld, dus dat vink ik niet aan. Ik vink wel de verzendmethoden aan, want zoals je weet, betaal je ook BTW over de verzendkosten.

Hieronder zie je mijn instellingen. Hetzelfde kun je nu doen voor het gereduceerde tarief.

Instellingen belastingtarief

Stap 4: belastingtarieven aanpassen per product

Je kunt nu per product aangeven welk belastingtarief er geldt. Je gaat in het WordPress dashboard naar Producten > Alle producten. Vervolgens klik je op het product waarvan jij het belastingtarief wilt aanpassen.

Automatisch hebben alle producten nu het 21%-tarief. Maar het kan zijn dat je boeken of levensmiddelen verkoopt waar het 6%-tarief over geldt. Dan kun je naar beneden scrollen. Je kunt dit bij de productgegevens aanpassen.

Je ziet onderaan de btw status en de belastingklasse staan. Die kun je nu aanpassen. Waarschijnlijk is de btw status niet nodig, omdat het tarief over zowel het product als de verzendkosten geldt. De belastingklasse daarentegen, wil je wel aanpassen.

Hier kun je kiezen voor het gereduceerde tarief. Vervolgens sla je de wijzigingen op. Jouw product heeft nu het 6%-tarief. Wil je het weer veranderen? Dan kun je gewoon weer de productgegevens aanpassen door op Product bewerken te klikken.

btw-tarief aanpassen van een product in WooCommerce

Video: Hoe voeg je BTW toe aan een WooCommerce webshop?

Is het nog altijd niet gelukt om de BTW in te stellen in jouw WordPress webshop? Bekijk dan mijn onderstaande video vanaf minuut 02:33:32. Ik leg daarin uitgebreid uit hoe je belastingen instelt in een WooCommerce webshop. Wil je meer leren over het maken van een WordPress webshop? Bekijk dan de hele video en lees ook het artikel: Hoe maak je een webshop met WordPress? (inclusief gratis tutorial!)

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je ze altijd stellen in de reacties. Of neem contact op via de contactpagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen