Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe voeg je pagina’s en berichten toe aan een menu in WordPress?

Nadat je een pagina of bericht gemaakt hebt, wil je deze toevoegen aan een menu in WordPress. Logisch, want het toevoegen van een menu zorgt voor een bepaalde structuur van jouw website; de meest belangrijke berichten, categorieën en pagina’s vallen gelijk op voor de gebruiker. Hierdoor kan hij of zij direct in aanmerking komen met jouw product of dienst.

Hoe maak je een menu aan?

Ik ga er in dit artikel even vanuit dat je weet hoe je pagina’s en berichten toevoegt in WordPress. Dit is erg belangrijk, want voor we een menu kunnen gaan maken, moet je al een aantal berichten of pagina’s hebben aangemaakt. Deze kunnen we vervolgens namelijk toevoegen aan het menu.

Lees ook: Hoe maak je een blogberichten pagina in WordPress?

Voor het aanmaken van een nieuw menu, ga je naar: Weergave – Menu’s. Je hebt nu de keuze om een nieuw menu aan te maken, of om het huidige menu aan te passen. Voor dit artikel maak ik een nieuw menu aan, zodat ik kan laten zien hoe je pagina’s en berichten toevoegt aan een menu in WordPress (zie ook onderstaande screenshot).

Een nieuw menu aanmaken in WordPress

Ik klik op: Maak een nieuw menu. Vervolgens ga ik naar Menunaam en vul ik de naam in van mijn menu, bijvoorbeeld: Menu 1. Nadat ik dit gedaan heb, klik ik op: Menu aanmaken. Ik kan nu berichten en pagina’s toevoegen aan het menu. Dat gaat als volgt…

Items toevoegen aan het menu in WordPress

Links in beeld staat: Menu items toevoegen. Hier zie je in eerste instantie alle pagina’s die jij aan jouw menu kunt toevoegen. Wil jij meer dan alleen pagina’s toevoegen? Dan kun je naar beneden navigeren. Hier kun je ook berichten, aangepaste links, categorieën en formaten toevoegen aan het menu. De mogelijkheden die je hebt, kunnen afhankelijk zijn van het thema dat je gebruikt.

In mijn geval voeg ik in eerste instantie alleen pagina’s toe. Dit worden mijn pagina’s home, blog, over ons en contact. De volgorde die ik hier hanteer, heeft van invloed op de vertoning van het menu op mijn website; het item die je als eerst toevoegt, zal links in het menu verschijnen. Dit is dus je belangrijkste pagina.

Instellingen WordPress menu aanpassen

Let voor het opslaan ook op de Menu Instellingen. Als jij Automatisch pagina’s toevoegen aanvinkt, worden al jouw nieuwe pagina’s automatisch toegevoegd aan het menu. Dat wil je meestal niet, omdat de pagina’s dan mogelijk niet op de juiste plek komen te staan. Daarom vink ik deze optie meestal niet aan; ik kies er altijd voor om items handmatig toe te voegen aan het menu.

Daarnaast is het belangrijk dat de locatie goed staat: waar wil jij dat de bezoeker van jouw website jouw menu ziet? Helemaal bovenaan de pagina, of juist in de footer? Meestal zal het eerste het geval zijn. Daarom heb ik nu Primary menu aangevinkt.

Ik hoef nu alleen nog maar op Menu opslaan te klikken. Alle wijzingen zullen dan te zien zijn op mijn (test) site. Zie ook onderstaande schermafbeelding.

Hoe voeg je pagina’s en berichten toe aan een menu in WordPress?

WordPress submenu maken

Zojuist heb ik laten zien hoe je heel makkelijk een menu aanmaakt, zonder al te veel poespas. Nu ga ik laten zien hoe jij een submenu aanmaakt. Ook dit is niet lastig; het is alleen wel even handig om te weten hoe je dit doet.

Een submenu wil zeggen dat je meerdere kopjes in je menu hebt, die ondergeschikt zijn aan elkaar. Zo heb je bovenaan bijvoorbeeld het alles omvattende blog. Daaronder een categorie met fitness voor jongeren, en daaronder een aantal blogberichten die met dit onderwerp te maken hebben. Met een submenu zorg je ervoor dat jij jouw website overzichtelijk houdt en dat mensen makkelijk kunnen navigeren door jouw website.

Hoe maak je zo’n submenu menu aan?

Het aanmaken van een submenu/dropdown menu is niet lastig. Hiervoor ga je weer naar Weergave – Menu’s. Vervolgens voeg je alle items die zichtbaar moeten zijn toe aan het menu. Het kan zijn dat sub-items bestaan uit berichten en categorieën. Daarom zullen niet alle items bij pagina’s te vinden zijn.

Is het jou nog niet gelukt om een categorie aan te maken? Dan ga je hiervoor eerst naar Berichten – Categorieën. In mijn geval maak ik een nieuwe categorie aan, die ik fitness voor jongeren noem. Vervolgens maak ik ook een nieuw bericht. Deze noem ik: trainingsschema.

submenu aanmaken in WordPress

Zoals aangegeven vind je beide nu terug bij de instellingen van jouw menu. Je kunt de categorie en het bericht nu toevoegen aan het menu. Bij het aanmaken van een submenu begin je met de belangrijkste pagina. Daaronder rangschik je de onderliggende items Je sleept de items hiervoor iets naar rechts. In mijn voorbeeld komt dat eruit te zien als volgt:

De fitness voor jongeren categorie is nu ondergeschikt aan het blog en het trainingsschema is daar weer aan ondergeschikt. Hierdoor wordt het voor de gebruiker makkelijker om te navigeren door jouw website. De onderverdeling zorgt tevens voor een duidelijk overzicht. Houd er wel rekening mee dat niet ieder thema het aanmaken van submenu’s ondersteunt.

Lees ook: Hoe jij een nieuwe gebruiker laat inloggen op jouw WordPress website

Locaties beheren

Je weet nu hoe je een (sub)menu maakt in WordPress en hoe je deze aanpast. Misschien is het je opgevallen dat bovenaan het kopje Locaties beheren staat. Hier kun je instellen waar jouw menu zichtbaar moet zijn. De kans is groot dat deze instellingen al goed staan. Je hebt bij het aanmaken van jouw menu immers Primary menu of Footer menu aangevinkt.

Daarom hoef je hier meestal niet naar te kijken. Toch is het wel handig om te weten dat je hier eenvoudig de locatie van jouw menu kunt aanpassen. Zoals je kunt zien staat het bij mij al goed ingesteld. Ik heb namelijk nog geen footer menu aangemaakt.

Locatie aanpassen van een WordPress menu

Knoppen aanpassen in het WordPress menu

Het WordPress menu is aangemaakt. Ook heb je een locatie toegewezen aan het menu. Ik ga nu nog vertellen hoe je de knoppen in het menu kunt aanpassen. Houd er rekening mee dat de mogelijkheden per thema verschillen.

Je klikt hiervoor op het pijltje rechts naast een item in het menu. Daaronder zie je vervolgens Navigatielabel staan. Hier staat de naam van het item dat jij hebt toegevoegd aan het menu. Dit is de naam die jij gegeven hebt bij het aanmaken van een pagina, bericht of categorie.

Je hebt hier de mogelijkheid om de naam aan te passen. Let wel op dat deze wijziging alleen geldt voor het menu; je past dus alleen het “navigatielabel” aan. Dit is de naam die het item krijgt in het menu.

knoppen aanpassen in het menu

In bovenstaand voorbeeld heb ik het navigatielabel van Blog veranderd in Laatste berichten.

Ook is het mogelijk om een titelattribuut toe te voegen. Dit is een tekst die verschijnt als je met de muis over een item heen gaat. Daarnaast kun je nog bepaalde linkrelaties instellen en kun je bepalen of een link geopend moet worden in een nieuw tabblad, of juist niet. Houd er dus wel rekening mee dat de mogelijkheden per thema verschillen.

Lees ook: Hoe stel je een statische homepage in op WordPress?

Tutorial: hoe maak je een menu in WordPress?

Is het nog altijd niet gelukt om een menu aan te maken in WordPress? Geef dan niet gelijk op. Speciaal voor jou ben ik op zoek gegaan naar een tutorial die stap voor stap laat zien hoe je een menu maakt. Bekijk daarom ook onderstaande video van MooiOnline.

Ik hoop dat het je gelukt is en dat jouw gebruiker nu makkelijker navigeert door jouw WordPress website. Zijn er nog vragen? Dan kun je ze stellen onder dit artikel. Ook kun je contact opnemen via de contactpagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen