Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe word je rijk met een website? (Dit is mijn roadmap!)

Veel mensen willen geld verdienen met hun website. Logisch! Maar hoe doe je dat nou eigenlijk? En hoe verdien ik geld met mijn websites? In dit artikel bespreek ik mijn ‘roadmap’. Ook vertel ik hoeveel geld ik gemiddeld verdien met een affiliate website.

1. Rijk worden met een website | niche en verdienmodel

Als ik een nieuwe website wil gaan maken, vraag ik mezelf altijd af: waarover wil ik eigenlijk schrijven; wat wordt de niche van mijn website? Denk bijvoorbeeld aan ‘online geld verdienen’, of ‘backpacken in Azië’. Ik zorg altijd dat het iets is waar ik affiniteit mee heb.

Nadat ik dit voor mezelf duidelijk heb, kijk ik wat voor soort mensen er binnen mijn doelgroep vallen.

Als mijn niche ‘afvallen voor ouderen’ is, zal mijn doelgroep er natuurlijk anders uitzien, dan als mijn niche ‘oplossingen bij slaapproblemen’ is. Het thema en de stijl van mijn website pas ik hier op aan.

Maar voordat ik dit doe, vraag ik mezelf af: kan ik hiermee ook geld verdienen, en hoe ga ik dit doen? Maak ik mijn website winstgevend door affiliate marketing toe te passen, of verkoop ik advertentieruimte en maak ik gebruik van Google AdSense? Er zijn zat mogelijkheden. Meestal kies ik ervoor om producten of diensten te promoten en pas ik het verdienmodel van affiliate marketing toe. Dit is namelijk ontzettend schaalbaar.

Ik ga naar de website van Daisycon, Tradetracker of Paypro. Dit zijn affiliate netwerken met ontzettend veel producten en diensten.

Vervolgens kijk ik of er producten zijn die binnen mijn niche vallen. Ook kijk ik hoe hoog de commissie is per lead/sale en kijk ik naar de score van de campagne (hoe hoger de score, hoe vaker het affiliates lukt om een lead/sale te genereren).

Vergeet niet: een hogere score betekent ook meer concurrentie. Voordat ik een artikel ga schrijven, doe ik daarom een uitgebreid zoekwoorden onderzoek. Maar voor ik daar dieper op in ga, is het tijd om hosting en een domeinnaam aan te schaffen. 

Rijk worden met een website

Producten in PayPro met een hoge score, maar ook met veel concurrentie.

2.  Hosting en domeinnaam

Nu ik voor mezelf duidelijk heb wat mijn niche is en nu ik weet wie er binnen mijn doelgroep vallen, kan ik echt aan de slag. Ik ga nu een domeinnaam vastleggen en deze ergens laten hosten.

Voor de domeinnaam is het belangrijk dat iemand aan de naam kan zien waar de website over gaat. Met mijn domeinnaam wil ik er altijd voor zorgen dat het duidelijk is wat de niche van mijn website is. Voor de rest moet de naam van de website makkelijk te spellen zijn. Daarnaast raad ik het af om cijfers of leestekens te gebruiken.

Lees ook: Wat kost een website per jaar? (Mijn uitgaven + tutorials)

Stel; ik maak een website over ‘backpacken in Azië’, dan kies ik dus niet een domeinnaam als: ‘backpacman.nl’. Misschien creatief, maar de kans dat mensen dit verkeerd spellen is aanzienlijk. Als ik dat doe, weet ik dus dat ik bezoekers misloop.

Ik kies daarom eerder voor iets als ‘azieverkenners.nl’. Dat er puntjes op de ‘e’ moeten maakt bij een domeinnaam verder niet uit. Zoals je ziet kies ik meestal voor de ‘.nl’ extensie.

Hosting en domeinnaam aanschaffen

Ik schaf mijn hosting en domeinnaam eigenlijk 9/10 keer aan bij SiteGround. Dit is één van de grootste hostingproviders ter wereld. Nog nooit heb ik een probleem gehad met de hostingprovider. Daarnaast worden mijn websites gehost op een razendsnelle server.

Op het moment van schrijven heeft SiteGround een aanbieding. Voor het StartUp hosting pakket betaal je nu het eerste jaar maar 3,95 euro per maand. Dat wil zeggen dat je het eerste jaar maar ongeveer 50 euro kwijt bent aan webhosting en een domeinnaam.

Klik op deze link en maak vandaag nog gebruik van de korting!

In onderstaande video ga ik verder in op hosting van SiteGround en vertel ik welke stappen jij moet ondernemen voor het creëren van jouw eigen website.

Rijk worden met een website? Doe eerst een zoekwoorden onderzoek

Nadat ik mijn domeinnaam en webhosting aangeschaft heb, wordt het tijd om een zoekwoorden onderzoek te doen. Ik ga dan op zoek naar onderwerpen waarover ik kan schrijven.

Als affiliate probeer ik meestal onderwerpen te vinden (uiteraard binnen mijn niche) waaraan ik koopgerichte zoektermen kan hangen, zoals: ‘North Face tas kopen’ of ‘handbagage koffer aanschaffen’. Voor het uitvoeren van het zoekwoorden onderzoek gebruik ik Ubersuggest.

Door koopgerichte zoektermen te gebruiken, trek ik bezoekers aan die in de laatste fase van het koopproces zitten. De kans dat de bezoeker via mij het product aanschaft is dan het grootst.

Lees ook: KWFinder review 2020 | De Beste Keyword Tool Op De Markt?

Klein zoekwoorden onderzoek

Ondertussen, tijdens het schrijven, heb ik vast een klein zoekwoorden onderzoek uitgevoerd. Ik kwam erachter dat de zoektermen: ‘North Face tas kopen’ of ‘handbagage koffer aanschaffen’ weinig zoekopdrachten hadden. Bovendien was er veel concurrentie. Ubersuggest kwam met de suggestie: ‘koffer kopen Schiphol’.

Het zoekvolume is niet heel hoog, maar het is wel direct een stuk makkelijker om hierop te ranken (zie onderstaande foto). Het is natuurlijk afhankelijk van mijn niche – en de beschikbare campagnes bij de eerder genoemde affiliate netwerken – of ik hier vervolgens een artikel over zou schrijven.

zoekwoorden onderzoek

Het zoekwoorden onderzoek wordt vaak onderschat

Veel mensen onderschatten de kracht van het zoekwoorden onderzoek. Daar profiteer ik telkens weer van. Doordat ik een zoekwoorden onderzoek uitvoer, kan ik een aardig zakcentje verdienen met affiliate marketing.

Vergelijk een zoekwoorden onderzoek bijvoorbeeld eens met een startup die laptops gaat verkopen in Amsterdam. Er is veel vraag, maar ook ontzettend veel aanbod. De kans dat dit goed gaat lopen is klein; er is ontzettend veel competitie van grote spelers, zoals Mediamarkt en Coolblue.

Kortom: het is altijd goed als jij je bewust bent van het marktwerking principe. Alleen als jij inzicht hebt in de markt, kun jij succesvol worden. Dat geldt voor iedere business, maar niet iedereen is zich er bewust van. Zie ook hier onderstaande video van de Websitesmaken.com Masterclass.

Artikelen schrijven

Het heeft misschien even geduurd, maar nu ga ik pas echt beginnen met het schrijven van artikelen. Hierbij is het belangrijk dat ik exclusieve content aanbied en dat mijn content beter is dan die van mijn concurrentie.

Ik schrijf meestal artikelen van minimaal 1.000 woorden. Dit doe ik omdat mijn content dan exclusiever is en omdat ik mij dan beter kan onderscheiden van de concurrent. Hierdoor word ik meestal ook hoger gerankt door Google, dan pagina’s met minder woorden (hoeft niet altijd zo te zijn).

Lees ook: Blog schrijven? Volg deze 9 stappen voor een groter bereik

Consistent twee artikelen per week

Op mijn affiliate websites maak ik vaak gebruik van twee soorten artikelen: reviews en informatieve artikelen. Op mijn websites probeer ik meestal iedere week een review te plaatsen, en een informatief artikel. Vooral bij de reviews maak ik gebruik van de koopgerichte zoektermen.

De eerste maanden heb ik normaal gesproken nauwelijks bezoekers. Als ik consistent twee artikelen per week aan houd, zie ik meestal dat de bezoekers vanaf de vierde maand toenemen.

De maanden daarna stijgt het aantal meestal exponentieel, waardoor ik na een jaar ongeveer 3.000 – 10.000 bezoekers per maand heb. Dit is erg afhankelijk van de content die ik plaats en de concurrentie die er binnen de niche is.

Meestal ontvang ik tussen de vierde en zesde maand mijn eerste commissie en verdien ik aan het einde van het jaar tussen de 100 en 500 euro aan commissies per maand. Maar ook dit verschilt enorm per niche. Daarnaast is het erg afhankelijk van de producten of diensten die ik promoot en in hoeverre ik gebruikmaak van koopgerichte zoektermen.  

In de video hieronder vertel ik meer over de kracht van consistentie.

Rijk worden? Dan moet ik ook geld (her)investeren

Als ik echt rijk wil worden met een website, moet ik ook durven investeren. Al mijn commissies in het eerste jaar investeer ik daarom weer in mijn website. Dit doe ik zodat de commissies in het tweede jaar nog verder toe nemen.

Meestal investeer ik in tekstschrijvers, of in gastblogs. Dat wil zeggen dat ik content plaats op andere websites met een verwijzing naar mijn website. Hierdoor ga ik organisch beter scoren in Google en nemen mijn bezoekers en commissies toe.

In sommige gevallen kies ik ervoor om een affiliate website van iemand over te kopen. Door in meerdere niches actief te zijn, kan ik meer mensen bereiken en ook meer commissies ontvangen.

Iedere investering die ik doe verdient zich op termijn terug en dat is ook de reden dat ik ieder jaar verder op kan schalen. De commissies van mijn affiliate websites gaan in het tweede jaar soms wel x 5. Ook in de jaren daarna blijft dit toenemen, mits ik consistent content blijf plaatsen en geld durf te herinvesteren.

Lees ook: Word rijk met jouw website | verdien een passief inkomen

Tot slot

Bedankt voor het lezen van dit artikel; ik hoop dat je er wat aan hebt. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je ze stellen in de reacties onder dit artikel. Of neem contact met mij op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen