Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Joomla review (onafhankelijk) | Hoe beoordelen wij het platform?

Eerder schreven wij al een artikel over content management systems (CMS). Vervolgens schreven wij een review over WordPress. In dit artikel gaan we het hebben over Joomla. Wij geven een onafhankelijke review over Joomla en bespreken de voor- en nadelen.

Joomla review | De onstaansgeschiedenis van Joomla

In 2005 was er onenigheid binnen het bedrijf Mambo. Er ontstond ruzie tussen het Australische Miro Corporation (de eigenaar van het handelsmerk Mambo) en het ontwikkelteam. Deze groepen besloten op 17 augustus 2005 uit elkaar te gaan. Het ontwikkelteam ontworp vervolgens de website ‘OpenSourceMatters’. Daarmee wilden zij de gebruikers, webdesigners, ontwikkelaars en de gemeenschap op de hoogte stellen over de afsplitsing.

Op 1 september 2005 was het zover: op een bijeenkomst van het ontwikkelteam, met meer dan 3000 volgelingen, werd de naam van een nieuw systeem aangekondigd: Joomla. De naam is ontstaan door het Swahili-woord Jumla dat ‘alles samen’ of ‘als geheel’ betekent. De voormalige leider van het projectteam was Andrew Eddie. Op 8 juli 2006 nam hij ontslag en was hij niet langer projectleider meer.

Lees ook: Blogger review (2020) | Wat zijn mijn ervaringen met het platform?

Joomla review | Statistieken

Joomla heeft binnen haar branche een marktaandeel van 4,4%. Daarmee is het de één na grootste CMS. Het marktaandeel van de verschillende content management systemen ziet er uit als volgt. 

Joomla review
Bron: W3techs

De voor-en nadelen van Joomla

De voordelen van Joomla 

  • Joomla is gratis. Voor ons als Nederlanders is dat misschien wel het grootste voordeel. Jij kunt gratis gebruik maken van het open source platform. Dat betekent dat jij geen dure licentierechten hoeft te betalen.
  • Veel extra functionaliteiten. Inmiddels zijn er voor Joomla al bijna 8000 officiële extensies beschikbaar. Dat betekent dat je toegang hebt tot veel functionaliteiten die jouw website naar een hoger niveau kunnen brengen. Joomla geeft een duidelijk overzicht weer en biedt alleen extensies aan die relevant kunnen zijn voor jouw website.
  • Het is mogelijk om gebruikers toe te voegen met ieder hun eigen rechten. Zo kun jij er bijvoorbeeld voor kiezen dat iemand alleen artikelen kan plaatsen. Vooral als er mensen gezamenlijk aan een website werken, is dit erg handig. Doordat je aan ieder gebruikersprofiel rechten kunt toevoegen, voorkom je dat mensen zomaar dingen kunnen aanpassen.

De nadelen van Joomla 

  • De lay-out van Joomla wordt vaak ervaren als moeilijk en onduidelijk. Je zal dus tijd moeten investeren om Joomla te leren kennen. Er wordt gesteld dat je minimaal een dag training nodig zou hebben voordat je met het platform overweg kan. 
  • Er zijn minder mogelijkheden voor zoekmachineoptimalisatie. Bij Joomla zijn er minder extensies die je kunt downloaden dan bijvoorbeeld bij WordPress en andere content management systemen.
  • Bij Joomla ligt de snelheid voor het door ontwikkelen van het systeem veel lager dan bij andere CMS’ als Drupal en WordPress. Dit komt doordat er alleen vrijwilligers werken aan het systeem.

Joomla review | Onze visie 

Voordat wij bezig gingen met het maken van websites, kwamen wij voor een dilemma te staan. Niemand van onze redactie kon programmeren. Veel van ons hebben alleen enige basiskennis van HTML, CSS en JavaScript. Het kwam erop neer dat wij op zoek moesten naar een betrouwbaar en stabiel CMS. Na enige research, kwamen wij er al gauw achter dat WordPress, Joomla en Drupal het meest gebruikt werden als Content Management Systemen. Ook de beoordelingen voor deze CMS’ waren goed. Echter zagen wij al gauw dat er verschillen waren tussen deze systemen. Wij kozen er voor om alle drie de systemen uit te proberen en wij maakte verschillende websites met WordPress, Joomla en Drupal. Uiteindelijk zijn wij bij WordPress blijven hangen. Voor ons was dat de meest geschikte optie.

Waarom kozen wij niet voor Joomla?

De reden is heel simpel: Joomla biedt weinig extra’s. Veel bedrijven hebben een unique selling point. Bij Joomla zagen wij niet direct waarom wij voor platform zouden moeten kiezen. Daarnaast heeft Joomla een paar nadelen die voor ons redelijk zwaar wegen. Vooral het gedeelte ‘gebruiksvriendelijkheid’ woog voor ons erg zwaar mee. Voordat je overweg kan met Joomla, ben je vaak meerdere trainingen verder. Wij vinden het belangrijk dat je direct aan de slag kan en dat een CMS voor iedereen te begrijpen is. Vooral als je met meerdere mensen aan een website werkt, is dit een vereiste. Anders zal het personeel allemaal moeten voorzien worden van trainingen. Dat kost tijd en daarnaast gaat er veel geld gemoeid mee. Ook vinden wij het belangrijk dat een systeem snel doorontwikkeld. Helaas valt dat bij Joomla tegen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld WordPress en Drupal.

Zoals jullie kunnen lezen vinden wij de nadelen van het CMS in dit geval zwaarder wegen dan de voordelen. Dit is waarschijnlijk de reden dat Joomla het niet voor elkaar krijgt om een groter marktaandeel te creëren. Zoals jullie eerder in dit artikel al lazen, is het marktaandeel van Joomla 4,4%. Om dat aandeel omhoog te krijgen, zal er dus nog veel moeten gebeuren. 

Tot slot 

In dit artikel hebben wij meerdere keren Joomla vergeleken met bijvoorbeeld WordPress. Om meer te weten te komen over WordPress, lees je het artikel: WordPress review (onafhankelijk) | Wat vinden wij van WordPress? Wij bedanken jou voor het lezen van dit artikel en bij vragen kun je altijd contact opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen