Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe maak je een online leeromgeving binnen WordPress? (Stappenplan!)

Wil jij een online cursus maken? Dan wil je waarschijnlijk ook weten hoe jij een online leeromgeving maakt. Dit is de plek waar al jouw cursisten terecht kunnen voor het volgen van de training. In dit artikel vertel ik hoe jij jouw eigen leeromgeving maakt binnen WordPress.

Waarom een eigen cursus beginnen?

Voordat je begint met het opzetten van de training, moet je weten wat jouw drijfveer is. Waarom wil jij eigenlijk een cursus starten? Is dit bijvoorbeeld omdat je meer mensen wilt voorzien van jouw kennis, of wil jij een passief inkomen verdienen en wil je gaan leven als digital nomad? Hieronder zie je vier mogelijke beweegredenen:

  • Je wilt jouw kennis delen met een nieuw/breder publiek
  • Je wilt jouw onderneming verder automatiseren
  • Je wilt een passief verdienmodel toevoegen aan je onderneming
  • Je wilt een community opbouwen rondom jouw merk

Lees ook: Wat is community building en waarom is het zo waardevol?

Zoals je ziet, kunnen er verschillende redenen zijn om een online training op te zetten, maar het grootste voordeel is misschien nog wel dat je al jouw kennis kunt bundelen. Mensen hoeven niet meer op zoek naar het blogartikel die aansluit op hun vraag, of naar bijvoorbeeld een recept die jij gedeeld hebt op YouTube.

Door jouw specialistische kennis te bundelen, kun je er geld voor vragen. Dit levert al snel veel meer op dan de advertenties bij jouw blogartikelen. Dit is echter niet de enige manier hoe jij geld kunt verdienen met e-learning.

In de cursus kun je namelijk gebruikmaken van affiliate marketing. Jij promoot dan producten of diensten en bij iedere verkoop ontvang jij een commissie. Naast de verkoop van de cursus, kan dit je een aardig zakcentje opleveren. Jacko Meijaard vertelt je hier alles over in de Affiliate Marketing Revolutie.

Hoe maak je een website met WordPress?

Voordat je aan de slag kan met jouw leeromgeving, moet je natuurlijk wel een website hebben. Er zijn veel verschillende systemen waarmee jij een website kunt maken, denk bijvoorbeeld aan Wix, Drupal en Joomla. Het systeem waar ik zelf – en met mij vele anderen – gebruik van maak is WordPress.

WordPress is veruit het grootste en meest bekende CMS. Voordat je met WordPress aan de slag kan, moet je een domeinnaam en webhosting hebben. Hoe je dat aanschaft en hoe je vervolgens WordPress installeert, laat ik uitgebreid zien in onderstaande video.

Vervolgens ga je bezig met het ontwerp van de website. Hier vertel ik meer over in het artikel: Hoe maak je een website? | Websitesmaken.com Masterclass. Dit is het moment waarop je pagina’s, menu’s en berichten gaat aanmaken. Ook installeer je thema’s en plugins. Ook hier heb ik een video van gemaakt.

LearnDash plugin installeren

Je kunt nu de LearnDash plugin installeren. Dit is een plugin waarmee je jouw eigen online leeromgeving kan maken. Het is wat mij betreft de beste plugin voor het maken van jouw eigen cursus.

Uiteraard is er wel andere e-learning software die misschien beter is, zoals Huddle en Maatos, maar dan spreek je over externe software. Jouw leeromgeving maak je dan niet in WordPress, en dat zorgt soms voor een steile leercurve. Bovendien heb je minder vrijheid bij het ontwerp van jouw online leeromgeving en betaal je hier meestal meer voor.

Ik kies daarom persoonlijk graag voor de LearnDash plugin. Voor het installeren van deze plugin, ga je naar de LearnDash website. Je kunt kiezen uit drie verschillende pakketten. De prijzen variëren tussen de $159 en $329 per jaar, waarbij het verschil hem voornamelijk zit in het aantal site licenties.

online leeromgeving maken LearnDash

Dit is een stuk goedkoper dan de meeste externe e-learning software. Bij deze software betaal je vaak per maand. Voor Huddle van de IMU betaal je bijvoorbeeld €70 per maand, of €695 per jaar. En voor Maatos betaal je tussen de €39 en €199 per maand, afhankelijk van het pakket dat jij kiest.

LearnDash plugin uploaden en instellen

Na het aanschaffen van de LearnDash plugin, kun je de plugin downloaden naar jouw computer. Vervolgens ga je in het WordPress dashboard naar: Plugins > Nieuwe Plugin. Je kunt nu de plugin uploaden naar WordPress. Je klikt hiervoor op: Plugin uploaden. Vervolgens kun je de plugin activeren en instellen. Hoe je dat doet, zie je uitgebreid in onderstaande video.

Waarom kiezen voor LearnDash?

Zoals je in de video kan zien, is het heel gemakkelijk om LearnDash in te stellen. Dit in tegenstelling tot sommige andere – en in veel gevallen duurdere – e-learning software. Met LearnDash heb jij in relatief korte tijd jouw eigen leeromgeving gemaakt, waarbij je de voortgang van jouw studenten kunt bijhouden.

Het is belangrijk dat dit niet al te lastig is, want je wilt je natuurlijk vooral focussen op de inhoud van de cursus. Dat is uiteindelijk hetgeen waarvoor de mensen jouw cursus aanschaffen, en niet voor de vormgeving of voor andere randzaken. Denk dus vooral niet te moeilijk en bekijk vooral de eerder gedeelde tutorial goed.

Daarin zie je dat je heel eenvoudig verschillende modules, categorieën, lessen en quizzen kunt toevoegen aan jouw online training. Het maakt verder niet uit of je met 5 modules werkt, of met wel 100 modules. LearnDash is voor iedereen toegankelijk.

Binnen jouw online leeromgeving kun je zelf toetsen aanmaken en certificaten uitreiken. Ook kun je e-mails versturen naar jouw cursisten, bijvoorbeeld over hoe het gesteld is met de voortgang, of juist een mail als ze een tijdje niks van zich hebben laten horen.

Nog een voordeel: de plugin werkt heel goed samen met de Elementor Website Builder, waar ik eerder ook gebruik van maakte in mijn video. Met Elementor kun je, door middel van een drag & drop-editor, eenvoudig het ontwerp van jouw website/online leeromgeving aanpassen.

Het enige wat niet kan met de plugin, is iDEAL betalingen toevoegen. Daarom regelen we de betalingen met WooCommerce en Mollie.

iDEAL en andere betaalmethodes toevoegen aan jouw leeromgeving

Voor het mogelijk maken van iDEAL betalingen heb je de plugin WooCommerce nodig. Dit is de meest bekende webshop plugin van WordPress. Je maakt hiermee eenvoudig een eigen webshop. Je kan met de plugin producten, verzendmethodes en belastingen toevoegen aan jouw webwinkel. Ook maakt deze plugin het mogelijk om betalingen te ontvangen.

Voor nu gebruiken we de plugin alleen voor de verkoop van de trainingen. Voor de rest gaan we geen producten aanmaken. Dit doen we dus zodat we iDEAL betalingen mogelijk kunnen maken, de betaalmethode waar de meeste klanten in Nederland gebruik van maken.

Voor de integratie van LearnDash en WooCommerce heb je nog de LearnDash WooCommerce Integration plugin nodig. Dit is een gratis plugin die ervoor zorgt dat LearnDash en WooCommerce gekoppeld worden. Deze plugin is zichtbaar in jouw LearnDash account. Hieronder zie je meer over de eigenschappen van de plugin.

LearnDash WooCommerce Integration plugin

Mollie koppelen aan WooCommerce

Je kunt nu jouw bankgegevens toevoegen aan WooCommerce om betalingen te ontvangen, maar beter is het om te kiezen voor een betalingsprovider, zoals bijvoorbeeld Mollie. Je bent dan goedkoper uit, dan als je het via de bank laat doen. Een transactie via PayPal kost bijvoorbeeld maar €0.10 en via iDEAL €0,29.

Je maakt hiervoor een account aan bij Mollie (dat doe je hier). Vervolgens vul je al je gegevens in en kopieer je de API-key. Je kan hierbij kiezen uit de Live API-key, als je al direct betalingen wilt ontvangen. Wil je alleen de testmodus activeren? Dan kies je voor de Test API-key.

Je zorgt ervoor dat alle gewenste betaalmethodes in WooCommerce en in je Mollie account geactiveerd zijn. Je kunt betaalmethodes in WooCommerce toevoegen als volgt. Je gaat naar WooCommerce > Instellingen. Vervolgens klik je bovenin op het tabblad Betalingen.

Betaalmethodes toevoegen aan jouw online leeromgeving

Alle gewenste betaalmethodes vink je aan. Let er op dat je alleen betaalmethodes aanvinkt waar Mollie voor staat. De andere betaalmethodes zijn niet gekoppeld met jouw Mollie account. De transactiekosten liggen dan waarschijnlijk een stuk hoger, omdat de betalingen dan via de bank gaan, en niet via betalingsprovider Mollie.

Als je een betaalmethode activeert in WooCommerce verandert de knop Set up in Manage. Als hij nog niet geactiveerd is in Mollie, krijg je daar een melding van. Je kunt dan de betaalmethode activeren in Mollie. Vervolgens kun je testen of de betaalmethodes goed ingesteld staan.

Lukt het niet met het instellen van de betaalmethodes voor jouw online leeromgeving? Bekijk dan onderstaande video. Hierin laat ik zien hoe je een eigen WordPress webshop maakt. Vanaf 03:02:31 komen de betaalmethodes aan bod. In de volgende alinea ga ik laten zien hoe je jouw cursus toevoegt aan WooCommerce.

Cursus toevoegen aan WooCommerce

Je kunt nu jouw cursus als product toevoegen in WooCommerce. Hiervoor ga je in het WordPress dashboard naar Producten > Nieuw toevoegen. Vervolgens kun je de naam van jouw training invoeren. Ook kun je de productbeschrijving toevoegen.

Daarnaast voeg je foto’s, categorieën en tags toe. Alles om jouw product beter vindbaar te maken voor de zoekmachines. Onderaan zie je een box waarin je kunt aangeven om wat voor product het gaat en wat de prijs is.

Nadat je alles hebt ingevuld, kun je jouw product toevoegen aan de shop. Jouw bezoeker heeft nu de mogelijkheid om de cursus toe te voegen aan de winkelmand. Vervolgens kan hij het product afrekenen.

Je kan instellen dat de gebruiker de inloggegevens van jouw leeromgeving ontvangt op zijn mailadres. Je kunt dit proces dus volledig automatiseren, waardoor jij geen omkijken meer hebt naar jouw online cursus. Ondertussen kun jij een passief inkomen verdienen.

Bekijk de eerder gedeelde video van wpcrafter.com goed. Daarvan heb ik ontzettend veel kunnen leren als het gaat over het opzetten van een online leeromgeving en het werken met LearnDash.

Maak nu jouw eigen online leeromgeving

Wil jij nu direct aan de slag? Gelukkig is dat geen enkel probleem. Het enige wat je nodig hebt is een eigen website. Via onderstaande link kun jij jouw webhosting en domeinnaam aanschaffen met korting. Vervolgens hoef je alleen nog maar WordPress en LearnDash te installeren, en jouw online leeromgeving is een feit.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Als het goed is weet je nu hoe je een online leeromgeving maakt met behulp van WordPress, LearnDash, WooCommerce en Mollie. Heb je nog vragen? Stel ze dan gerust onder dit artikel, of neem contact op via de contactpagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen