Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Linkbuilding | Alles wat jij erover moet weten

We schreven al een artikel over SEO. Linkbuilding is daar een belangrijk onderdeel van. Maar wat is linkbuilding precies? In dit artikel leggen we je uit wat linkbuilding is en vertellen we hoe jij met linkbuilding jouw webpagina’s optimaliseert voor de zoekmachines.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het vergaren van relevante links op websites, die naar jouw website verwijzen. Deze links worden ook wel backlinks genoemd. Wanneer de websites die naar jouw linken relevant zijn, zul je sneller hoger scoren in zoekmachines als Google en Bing. De websites zijn relevant te noemen wanneer ze zich in dezelfde branche bevinden als jouw website en wanneer de websites veel backlinks bevatten. Een hoge Trustflow en Domain Authority zijn ook van belang. Google hecht voornamelijk waarde aan de volgende drie punten:

  • Autoriteit
  • Relevantie
  • Frequentie  

Linkbuilding | Autoriteit

Elke website heeft een bepaalde waarde, die zou je kunnen uitdrukken in een score. Vaak wordt deze score beoordeeld op de autoriteit van een website. De score geeft met name aan hoe goed een website presteert. Ook kun je aan de score zien hoe populair een website is. Nou geeft Google deze score niet zomaar prijs – helaas. Het bedrijf Moz heeft er echter een hele handige tool voor. Bij dit bedrijf kun je een score opvragen met de “Domain Authority” van jouw website. Jij kunt dan zien hoe waardevol de links zijn die naar jouw verwijzen en hoeveel links er naar jouw verwijzen. Des te meer links, des te meer autoriteit.

Linkbuilding | relevantie

Een link is niet altijd relevant. Laat je jouw link plaatsen op een website van een webhosting bedrijf, terwijl je zelf een website hebt over speelgoed, dan kun je begrijpen dat zo’n link niet echt waardevol is. Laten wij een link plaatsen bij een webhosting bedrijf, dan neemt de relevantie aanzienlijk toe. Wij hebben bovendien artikelen geschreven over hosting. Je kunt een backlink zien als een aanbeveling. Zoekmachines achten die relevant wanneer de websites betrekking tot elkaar hebben. 

Lees ook: Blog schrijven? Volg deze 9 stappen voor een groter bereik

Linkbuilding | Frequentie

Zorg ervoor dat er veel links verwijzen naar jouw website. Je hebt immers meer aan 100 websites die naar jou linken met 1 link, dan 1 website met 100 links. Verschillende sites zorgen ook voor meer relevantie en daarmee stijgt jouw autoriteit (Domain Authority) ook weer. Dus… Des te meer links, des te beter. Het liefst op zo veel mogelijk verschillende sites. Veel, meer, meest. Zo scoor jij hoger in de zoekresultaten van de zoekmachines.

Hoe zorg ik ervoor dat websites naar mijn website linken?

Ten eerste kun je backlinks kopen. Websites verwijzen dan naar jouw website nadat de betaling voldaan is. Jij kan een verwijzing doorgeven – de tekst die bij jouw link komt te staan, ook wel anchor genoemd.

Er zijn veel verschillende bedrijven die backlinks verkopen. Eén daarvan is www.goedbegin.nl. Zij bieden verschillende pakketten aan op hun website en per pakket kun je precies zien wat je krijgt en staan de DA (Domain Authority) en de TF (trust flow) er ook bij vermeld. Ook kun je zien hoeveel backlinks de desbetreffende websites hebben.

Lees ook: Hoe voeg je automatisch interne links toe in WordPress?

Linkpartner vinden

Linkpartners zijn website eigenaren bij wie jij links laat plaatsen of waarmee jij links uitwisselt. Een linkpartner vinden is niet heel lastig. Je gaat op zoek naar een website die relevant is voor jouw website en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van de website waar jij je link wil laten plaatsen. Er bestaan 4 verschillende link vormen.

  • Een eenzijdige link die naar jouw website verwijst.
  • Een link uitwisselen (linkruil). Een andere website verwijst naar jou en jij verwijst naar hun.
  • Een driehoeksverhouding waarbij u naar website A verwijst en de linkpartner vanaf website B naar u verwijst. (Bron: SEO Maatwerk)
  • Het aanbieden van content dat naar jouw website verwijst.

Het doel van deze links is uiteindelijk natuurlijk een betere organische vindbaarheid of het verkrijgen van direct verkeer. Linkpartners zijn erg belangrijk, maar er kunnen ook nadelen aan kleven.

Lees ook: Hoe krijg je meer links naar jouw website? (7 tips!)

Nadelen van linkpartners

Tegenwoordig is het één op één linken naar websites niet meer aan te bevelen. Google waardeert het wanneer je creatief aan het linkbuilden bent. De driehoeksverhouding, zoals hierboven besproken, zal jouw meer helpen met het organisch hoog scoren in de zoekmachines, dan het 1 op 1 linken (de directe linkruil). Dit komt doordat je Google eigenlijk aan het manipuleren bent bij linkbuilding. Soms zal je een beetje creatief moeten zijn, als je hoger wil scoren.

Voor zover het artikel over linkbuilden die aansluit op ons eerdere artikel over SEO. We hopen jullie voldoende te hebben geïnformeerd. Bij vragen kun je altijd contact opnemen.

Linkbuilding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen