Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

On Page SEO | Optimaliseer jouw website tot in de puntjes

Wij schreven op onze website al verschillende artikelen over SEO. Eén daarvan is het artikel: ‘SEO | Waarom is het zo belangrijk voor jouw website?‘. In dat artikel bespraken wij alle mogelijke manieren om jouw SEO te verbeteren. In dit artikel gaan wij het hebben over de On Page SEO: Wat is het en waar moet je rekening mee houden?

Verschil tussen On Page SEO en Off Page SEO

On Page SEO zijn SEO factoren die je kan aanpassen binnen je website. Bijvoorbeeld het optimaliseren van jouw content, of het optimaliseren van jouw META beschrijving. On Page SEO is voor de website eigenaar het makkelijkst te beïnvloeden. Hij is de enige die zijn content kan optimaliseren voor de zoekmachines en is hiermee niet afhankelijk van factoren van buitenaf.

Wat is Off Page SEO dan?

Bij Off Page SEO ben je wel afhankelijk van factoren van buitenaf. Off Page zijn alle SEO factoren die zich buiten jouw website bevinden. Hierbij kun je denken aan linkbuilding. Daar heb je als website eigenaar minder invloed op. Jij kan immers niet altijd bepalen wie er naar jouw website verwijst. De factoren van Off Page SEO zijn dus wel afhankelijk van anderen.

Hoe zorg je voor een goede On Page SEO?

Welke factoren hebben allemaal invloed op jouw On Page SEO? Welke factoren kun jij allemaal beïnvloeden? Wij hebben hieronder een lijstje gemaakt voor jullie. Alle genoemde aspecten zijn belangrijk voor een goede On Page SEO. Maar wat wordt er met deze aspecten bedoeld? Wij geven een nadere toelichting.

  • URL
  • Title tag
  • Body tekst
  • Meta description
  • Headings (H1, H2, H3)
  • De laadsnelheid
  • Het gebruik van media
  • Interne links
  • externe links
  • Alt tekst

1. URL

Dit is de link die je intikt in de webbrowser om bij een specifieke pagina te komen. Bij deze pagina is dat: www.websitesmaken.com/On-Page-SEO. Zorg ervoor dat de slug (het gedeelte achter de schuine streep) de tekst is waarmee jij gevonden wilt worden in de zoekmachines. Je zorgt er altijd voor dat je een ‘focus keyphrase’ hebt, die tussen de één en de vier woorden lang is. Jouw focus keyphrase is eigenlijk het onderwerp van jouw tekst samengevat in enkele woorden.

Lees ook: SEMrush Review 2020: Wat heeft de SEO-toolkit te bieden?

2. Title tag

Ook de titel van jouw pagina is belangrijk voor een goede On Page SEO. De titel van jouw pagina zie je niet alleen bovenaan bij het openen van een pagina. Ook Google geeft dit als Titel weer. Zorg er dus voor dat niet alleen jouw focus keyphrase terugkomt in de titel, maar maak jouw titel ook aantrekkelijk. Mensen zullen sneller op jouw link klikken. Zo behaal je een hogere doorklik ratio vanuit de zoekmachine; het organische verkeer weet jouw beter te bereiken. Hetgeen waar je het uiteindelijk allemaal voor doet.

On Page SEO
De blauwe tekst is in veel gevallen ook de titel van de pagina (tenzij aangepast)

3. Body tekst

Encyclo geeft de volgde definitie voor body tekst: ‘De categorie van tekst waaruit het grootste deel van een document bestaat’. Eigenlijk is de body tekst dus gewoon de inhoud van jouw artikel. Je zorgt ervoor dat de focus keyphrase verschillende keren voorkomt en de zinnen niet te lang zijn. De Yoast SEO plugin kan je hierbij goed helpen. De plugin geeft precies aan hoe jij de inhoud kunt verbeteren. Zoals hieronder op de foto te zien is, bevatte dit artikel tijdens het schrijven nog niet overgangswoorden. Door de tips van Yoast SEO weet je precies wat je moet verbeteren aan jouw body tekst.

On Page SEO

4. Meta-description

Ook de meta-description is erg belangrijk om goed gevonden te worden door de zoekmachines. Het is een korte omschrijving van jouw webpagina die de zoekmachines weergeven onder jouw titel. Ook hier laat je jouw focus keyphrase terug komen. Dat is immers het zoekwoord waarmee jij gevonden wilt worden door de zoekmachines. Probeer in deze meta description een korte beschrijving te geven van jouw pagina. Zo weten mensen wat ze kunnen verwachten en is de kans dat ze jouw link aanklikken groter.

Lees ook: Keyword tool Google | Het beste alternatief

On Page SEO
META-description

5. Headings (H1, H2, H3)

Iedere webpagina heeft koppen en tussenkoppen. Die zijn erg belangrijk. Zo weet Google waar een webpagina over gaat. Door het aanbrengen van headings in de HTML kan Google de kopteksten van een pagina herkennen. Zorg er altijd voor dat jouw ‘focus keyphrase’ in de H1 en de H2 tags staan. Voor de zoekmachines wordt elke laag lager steeds minder belangrijk. Bron: Internet marketing unie

6. De laadsnelheid

De laadsnelheid valt niet helemaal onder de On Page SEO, want eigenlijk is de laadsnelheid een onderdeel van SEO in het algemeen. Toch kun je ook een specifieke webpagina optimaliseren en hem sneller maken. Dat kun je bijvoorbeeld doen door afbeeldingen te comprimeren en video’s te embedden vanaf YouTube. Ook GIFs kun je kleiner maken om zo ruimte te besparen en de snelheid te behouden. Laat jouw website eens testen door GTmetrix. Zij vertellen precies hoe jij je website sneller kunt maken. Of lees ons artikel: Hoe maak je jouw website sneller? | 5 waardevolle tips.

7. Het gebruik van media

Zorg ervoor dat jouw website gebruik maakt van media. Afbeeldingen, gifjes, grafieken… Alles wat relevant is bij de content die jij plaatst. Hou er rekening mee dat te veel media kan leiden tot een slechte gebruikservaring, en dat te veel media kan leiden tot een tragere webpagina. Probeer daarom jouw media zoveel mogelijk te comprimeren. Maak de bestanden kleiner indien nodig, zodat jij een snelle webpagina hebt met relevante en unieke content. Daar houden de zoekmachines van.

8. Interne links

Ook interne links zijn erg belangrijk voor een goede On Page SEO. Door het gebruiken van interne links, zorg je voor een betere website structuur. Je geeft overzicht en beveelt bezoekers pagina’s aan die zij wellicht ook interessant vinden. Hierdoor krijg je niet alleen meer pagina weergaven, maar word je ook nog eens sneller gevonden door de zoekmachines. Meer overzicht op een pagina is een betere On Page SEO. Je pagina’s worden immers sneller gevonden en dat zorgt voor een goede gebruikerservaring. Tip: Probeer niet meer dan 5 keer intern te linken per artikel. Over-optimaliseren werkt averechts.

Lees ook: Hoe voeg je automatisch interne links toe in WordPress?

9. Externe links.

Zoekmachines willen de bezoekers zo goed mogelijk bedienen. Daarom zijn ook externe links van belang. Ook dit zorgt voor een betere website structuur. Jij verwijst naar externe webpagina’s die relevant zijn voor de bezoeker en zorgt zo voor overzicht. Tip: Zorg dat je veel aandacht besteed aan het schrijven van jouw content. Dan is de kans groter dat ook mensen naar jouw zullen linken. Vervolgens ga jij weer hoger ranken in Google. Dit werkt dus twee kanten op: Jij linkt naar relevante sites en relevante sites linken naar jou.

Lees ook: Hoe krijg je meer links naar jouw website? (7 tips!)

10. Alt-tekst

De alt-tekst is de tekst die jij een afbeelding geeft. Ongetwijfeld heb jij een keer een afbeelding opgeslagen als: ‘Screenshot…..’. Dat is vanaf nu verleden tijd. Ook de alt tekst helpt de zoekmachine begrijpen waar jouw website over gaat. Als een afbeelding niet weergegeven kan worden wordt bovendien ook de alt-tekst weergegeven. Niet is minder mooi dan: ‘Screenshot…..’. Zorg er daarom altijd voor dat jij aandacht besteed aan de alt-tekst. Gebruik bijvoorbeeld de keyphrase. Dat is doorgaans het meest voor de hand liggend.

TIP: De all-in-one plugin: ‘Yoast SEO’

Wij begrijpen het als je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Gelukkig kunnen wij jullie vertellen dat er een uitstekende plugin is die je kan helpen met bovengenoemde aspecten. De gratis versie van de ‘Yoast SEO’ plugin let op nagenoeg alles. Zorg er daarom voor dat je deze plugin installeert. Gegarandeerd succes!

On Page SEO
Onze Yoast SEO analyse na het schrijven van dit artikel

Wij hopen jullie met dit artikel voldoende geïnformeerd te hebben. Bij vragen of opmerkingen kunnen jullie altijd contact opnemen. Wij staan jullie graag te woord.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen