Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Online marketing trends 2020 (hier moet jij rekening mee houden!)

Er zijn ontzettend veel trends en ontwikkelingen gaande binnen de online marketing wereld. Daarom is het belangrijk dat jouw kennis over online marketing up-to-date is. Wanneer jij goed inspeelt op de trends en ontwikkelingen, kun jij jouw concurrentie voor blijven. Maakt jouw bedrijf al gebruik van een chatbot, of heb jij weleens gedacht aan influencer marketing? In dit artikel bespreek ik dé online marketing trends van 2020.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker in de online marketing wereld. Veel online marketing trends komen voort uit kunstmatige intelligentie, ook wel artificial intelligence. Maar wat is dit nou precies?

De naam zegt het voor een groot gedeelte al. Artificial intelligence – kunstmatige intelligentie dus – is het nabootsen van menselijk denkwerk. Dit wordt gedaan door machines en systemen.

Bekende voorbeelden van kunstmatige intelligentie zijn Siri, Google Now en Cortana. Deze virtuele assistenten kunnen jou helpen als jij een vraag hebt. Zo kun je bijvoorbeeld aan Siri vragen welk liedje er afgespeeld wordt op de radio. Binnen enkele seconden heb je daar antwoord op.

Als bedrijf is het goed om rekening te houden met de opkomst van kunstmatige intelligentie. Wist jij bijvoorbeeld al dat jij jouw klantenservice aan een chatbot over kunt laten, waardoor jij niet meer iedere klant te woord hoeft te staan.

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Gartner blijkt dat 85% van de bedrijven in 2020 gebruik gaat maken van chatbots. Logisch, want chatbots zorgen ervoor dat je minder mankracht nodig hebt, en het leidt tot minder arbeidskosten. Het instellen van een chatbot kost bovendien erg weinig tijd.

Online marketing trends
Voorbeeld van een chatbot (Zalando).

In de toekomst is het waarschijnlijk ook mogelijk dat je artikelen kunt laten schrijven door middel van kunstmatige intelligentie (met Quill kan dat nu al voor een gedeelte). In hoeverre dit gaat spelen in 2020 is nog niet bekend. Zorg er in ieder geval wel dat jij je verdiept in de mogelijkheden om zo jouw concurrentie voor te zijn.

Voice Search

Zojuist gaf ik aan dat Siri, Google Now en Cortana de bekendste vormen zijn van kunstmatige intelligentie. Nou zie jij misschien niet direct het verband met online marketing, maar die is er wel degelijk. Deze drie assistenten geven gebruikers namelijk de mogelijkheid om spraakgestuurd te zoeken in Google.

Uit een artikel van WordStream blijkt dat in 2020 50% van alle zoekopdrachten gedaan worden door middel van spraak. Daarnaast wordt er een enorme stijging verwacht in voice shopping (spraakgestuurd winkelen). In 2020 doet nog geen 5% van de mensen dit, maar dit cijfer kan volgens het artikel in 2022 oplopen tot 50%.

Lees ook: Voice Search en SEO | Lees wat er verandert in 2020!

Dit leidt er toe dat mensen niet meer dezelfde zoekwoorden gebruiken. Zij hoeven niet meer te typen, maar kunnen simpelweg aan een virtuele assistent vertellen waar zij naar op zoek zijn. Doordat wij sneller praten dan dat we typen, betekent dit dat we ons in 2020 nog meer moeten focussen op long tail keywords, dus zoektermen van drie of meer zoekwoorden. Doordat de zoekopdrachten van gebruikers steeds gerichter worden, kun jij hierdoor makkelijker een specifieke doelgroep bereiken.

In deze video van Ahrefs wordt er uitgebreid in gegaan op long tail keywords.

Personalisatie

Personalisatie is in 2020 in alle opzichten belangrijk. Zonder het personaliseren van communicatie, producten, advertentiecampagnes en content loop je simpelweg bezoekers en klanten mis. Dat wil niemand. Uit onderzoek blijkt bovendien dat bezoekers/klanten personalisatie fijn vinden.

Onderzoeksbureau Epsilon ondervroeg 1.000 respondenten naar hun ervaringen met gepersonaliseerde advertenties. Deze respondenten vielen binnen de leeftijdscategorie 18-64 jaar oud.

80% van hen geeft aan vaker zaken te doen met een bedrijf als het gepersonaliseerde ervaringen biedt. Opmerkelijk is dat 50% van de respondenten zelfs bereid is om persoonlijke informatie te delen, als bedrijven hun hierdoor beter van dienst kunnen zijn en hun daardoor persoonlijker kunnen benaderen. Meer over het onderzoek lees je in dit artikel van Instapage.

Personalisatie door online berichtenkanalen

Doordat online berichtenkanalen als Messenger, Whatsapp, en Telegram de afgelopen jaren enorm gegroeid zijn, liggen hier kansen voor jouw bedrijf. Jij kunt bezoekers of klanten gemakkelijk contact op laten nemen, simpelweg door gebruik te maken van deze berichtenkanalen. Hierop kun je gepersonaliseerde chatbots instellen, die ervoor zorgen dat jij je bezig kunt houden met andere dingen.

Lees ook: Customer journey mapping: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Personalisatie van advertentiecampagnes

Ook het personaliseren van advertentiecampagnes is ontzettend belangrijk. Als advertenties niet relevant zijn, storen mensen zich hieraan en loop jij bezoekers of klanten mis. Die gaan dan naar de concurrent die wel gebruikmaakt van gepersonaliseerde advertenties. Dat wil je natuurlijk niet. Uit onderzoek van softwareontwikkelaar HubSpot blijkt zelfs dat 70% van de mensen gefrustreerd raakt bij het zien van irrelevante advertenties.

Bij het personaliseren van advertentiecampagnes is het belangrijk dat je duidelijk voor ogen hebt wat jouw doelgroep is. Bepaal dit eerst, voordat je aan de slag gaat met het opzetten van de campagne. Zorg er vervolgens voor dat jij jezelf onderscheidt. Dit zal leiden tot een hogere CTR en conversieratio.

Je kan jouw advertenties bij Google bijvoorbeeld personaliseren door ze dynamisch te maken. Als jij een datafeed toevoegt aan Google Ads kun jij er voor zorgen dat jouw voorraad wordt weergegeven. Dat zorgt ervoor dat mensen zich sneller genoodzaakt voelen om jouw product aan te schaffen. Hoe je dat precies doet, lees je in dit artikel van Marketingfacts.

Bekijk ook deze video om meer te leren over het personaliseren van advertenties.

Influencer marketing

Heb je weleens van influencer marketing gehoord? Het is een vorm van marketing die ontzettend populair is in 2020. Influencer marketing wordt gezien als een van de belangrijkste online marketing trends.

Lees ook: Social media gebruiken als affiliate | Waarom jij slapend rijk kunt worden

Influencer marketing houdt simpelweg in dat je influencers benadert voor het promoten van jouw product of dienst. Influencers hebben vaak een enorme autoriteit en een grote fanbase. Hierdoor werkt deze manier van marketing erg goed bij het promoten van jouw product of dienst. Daarnaast bevinden deze influencers zich vaak in een specifieke niche die mogelijk goed aansluit bij hetgeen wat jij wilt promoten.  

Voorbeeld influencer marketing

Hakim Khattouti (op Instagram @hakimbarber) is eigenaar van de kapperszaak JP Haistyilyng en knipt regelmatig bekende Nederlanders – hieronder zie je hem samen met André Hazes.

Influencer marketing voorbeeld
Bron: @hakimbarber

Stel; jij verkoopt haarverzorgingsproducten, dan zou je Hakim kunnen benaderen voor een samenwerking. Je vertelt dan wat voor product jij precies aanbiedt en waarom hij jouw product zou moeten promoten. Zorg dat deze tekst de influencer, of de manager van de influencer, overtuigt. De kans dat zij iets in jouw product zien en het willen promoten, is dan een stuk groter.

De prijzen die gevraagd worden door influencers zullen erg verschillen. Dit is afhankelijk van de niche, het aantal volgers en de betrokkenheid. Als bedrijf kun je hier goed aan verdienen. Daarom zie je dat er steeds meer bedrijven zijn die gebruikmaken van influencer marketing.

Er wordt geschat dat er in 2020 wereldwijd 5 tot 10 miljard euro aan besteed gaat worden. De kans dat dit in de jaren hierna nog verder toeneemt is aanzienlijk.

Influencer marketing staat nog redelijk in de startblokken en daarom is het belangrijk dat jij er nu al mee bezig gaat. Zorg ervoor dat jij je concurrentie voor bent.

Video marketing

Door veel bedrijven wordt het belang van video marketing onderschat. Daarnaast wordt vaak bij video marketing alleen gedacht aan het plaatsen van video’s op YouTube. Dat terwijl video marketing zoveel meer is dan dat.

Uit dit artikel van Impact blijkt dat 70% van de mensen weleens een video van een bedrijf deelt en dat 72% van de bedrijven hun conversion rate ziet stijgen door het toepassen van video marketing.

Lees ook: Digital marketing: een must voor iedere ondernemer!

Voorheen was het maken van video’s duur; je moest apparatuur aanschaffen, mensen inhuren, et cetera. Tegenwoordig is dat helemaal niet meer nodig. Videoapparatuur is relatief goedkoop geworden en daarnaast leggen smartphones alles haarscherp vast.

Er zijn hierdoor veel nieuwe mogelijkheden ontstaan. Je kunt nu gemakkelijk videoboodschappen sturen naar jouw klanten (voor persoonlijk contact en een hoger engagement). Ook kun je nu makkelijk livestreamen op Facebook. Veel bedrijven gebruiken het daarnaast voor het maken van productdemo’s en interviews.

Het is daarom goed om je hier verder in te verdiepen. Helemaal nu Google video’s ook heeft opgenomen in de SERPs (de zoekresultaten pagina’s). YouTube SEO wordt hierdoor nog belangrijker.

Meer weten over dé video marketing trends van 2020? Bekijk dan onderstaande video!

Tot slot

Bedankt voor het lezen van dit artikel over de online marketing trends van 2020. Ik hoop dat je er wat aan hebt en dat jouw bedrijf, of het bedrijf waar je werkzaam voor bent, nog verder zal groeien. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je uiteraard altijd contact opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen