Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De opleiding journalistiek: ‘Toen kwam het idee voor een eigen website’

In dit artikel bespreek ik hoe ik door mijn opleiding journalistiek steeds meer interesse kreeg voor online marketing en hoe dat heeft geleid tot deze website. Ik laat zien hoe mijn carrière er tot nu toe uit ziet en daarnaast bespreek ik mijn visie over de opleiding journalistiek in combinatie tot ondernemerschap.

‘Ik was ‘YouTube partner’, zoals dat toen zo mooi heette’

Het begon allemaal toen ik klein was, ik denk een jaar of 11. Ik maakte opnames van Minecraft en dat deelde ik op YouTube. Al gauw daarna maakte ik mijn eerste blog, als toevoeging op mijn YouTube-kanaal, die toen al aardig lekker liep; alles wat ik deed, wilde ik delen op het internet. Ook zocht ik allerlei manieren uit om aan geld te komen, en dat lukte ook nog aardig voor een jongen van 11/12 jaar oud. Ik was ‘YouTube partner’, zoals dat toen zo mooi heette. Naast mijn video’s konden bedrijven adverteren, en eens in de zoveel tijd ontving ik daar een paar tientjes voor. Voor die leeftijd zeker niet verkeerd. Hieronder zie je een van de vele YouTube-accounts die ik gehad heb.

Interesse in media
Een van mijn YouTube-accounts

De opleiding journalistiek aan Het Windesheim

Het was duidelijk dat ik graag dingen deelde op het internet. Een studie binnen de media was daarom voor de hand liggend. Daarom dacht ik al gauw aan de Hbo-opleiding journalistiek. Daar kan ik mijzelf ontwikkelen als journalist; lekker veel video’s maken, en editten, helemaal top! Toch ging ik naar verschillende open dagen, waaronder die van de opleiding Communication and Multimedia Design aan de Hogeschool van Amsterdam. Al snel werd duidelijk dat dat hem niet werd (de opleiding was in het Engels) en dat het inderdaad de opleiding journalistiek aan Het Windesheim zou worden. In het welbekende gebouw-X ging de opleiding van start.

Opleiding journalistiek aan Het Windesheim in Zwolle
Bron: Nu.nl

Het begin van de opleiding journalistiek

In het eerste jaar moest ik vooral veel korte nieuwsberichten schrijven en kon ik weinig video’s maken. Dat vond ik jammer, want video’s maken deed ik graag; het was de reden waarom ik voor deze opleiding had gekozen. ‘Dat komt later’, zei de docent. We richtten ons in die tijd voornamelijk op het schrijven van korte nieuwsberichten, en dat begon ik steeds leuker te vinden. Ook in het schrijven kon ik mijn ei wel kwijt. Ik was eerlijk gezegd creatiever dan ik dacht en de goede cijfers die ik kreeg, stimuleerde mij om hiermee door te gaan. Pas in het tweede jaar ging ik meer met video aan de slag en dat vond ik toch iets minder leuk dan gedacht.

Stage bij een regionale redactie

Het derde jaar begon met een mix van geschreven journalistiek en audiovisuele journalistiek. Ik liep toen stage bij een regionale redactie. Daar ontdekte ik pas echt wat ik wilde en dat was ook het moment dat mijn interesse voor online marketing om de hoek kwam kijken. Een jongen van de social-media afdeling liet mij allerlei handige trucjes zien hoe je meer bezoekers kon bereiken, zowel op social media als op internet. Dat inspireerde mij.

‘Echt gezellig was het bijna nooit als je op pad was’

In die tijd werd het ook duidelijk dat ik eigenlijk helemaal niks meer met video wilde doen. Het maken van video’s leverde altijd veel stress op. Heb ik alle apparatuur wel bij me? Wil ik toch niet liever een zendermicrofoon? Ben ik wel op tijd op de juiste plaats? Is degene die ik interview wel op de hoogte dat we komen? Het zijn nog maar een paar vragen die je jezelf telkens stelt als je een video gaat maken voor een redactie. Ik merkte dat het niet alleen bij mij stress opleverde, maar ook bij andere stagiaires en collega’s.

Echt gezellig was het bijna nooit als je op pad was, en ook als je terugkwam op de redactie bleef die stress aanwezig, want om 5 uur was het nieuws, dus moest je snel monteren, anders haalde jouw item de nieuwsuitzending niet. Strakke deadlines en stress was niet echt voor mij weggelegd. Mijn passie voor de geschreven journalistiek werd echter steeds groter.

Terug op de opleiding journalistiek

Toen ik terugkwam op school, halverwege jaar drie, besloot ik om mij volledig op het schrijven te richten. Maar er was iets wat mij opviel: ik kreeg een module met de naam: ‘freelancen binnen de journalistiek’. In deze module werd besproken hoe jij jezelf kunt presenteren aan bedrijven. Dat was het moment dat de econoom in mij naar bovenkwam en dat ik dacht: ‘waarom zou ik moeten weten hoe ik mezelf presenteer aan bedrijven, als ik al van kleins af aan ondernemer wil worden?’ Nou ben jij als freelancer natuurlijk ook een ondernemer en verhuur jij jezelf als het ware aan bedrijven, alleen is dat niet wat ik wil; ik wil een business opzetten voor mezelf, zonder dat ik afhankelijk ben van bedrijven. Helaas leerde ik dat niet op de opleiding, dus ik ging ik daar online naar op zoek.

Een eigen eigen website over ‘websites maken’ en online marketing

Toen kwam ik bij het idee voor een eigen website over ‘websites maken’ en online marketing. Ik dacht: ‘dat is de juiste combinatie’. Zo kan ik meer schrijven en verdiep ik mij ondertussen in het maken van websites en online marketing. Dan weet ik straks hoe mijn teksten geld op kunnen leveren, zonder dat ik afhankelijk ben van een bedrijf. Bovendien is het thema van mijn website heel breed, waardoor ik informatieve teksten kan delen, maar ook eigen, persoonlijke verhalen. Pas toen werd écht duidelijk wat ik wilde: zelf websites beheren waarop ik artikelen plaats.

Lees ook: Over mij | Websitesmaken.com

‘E-Marketing and Social Media’

Op school kreeg ik te horen dat ik in jaar vier een keuzemodule kon volgen, voor een half jaar. ‘Dat biedt mogelijkheden’, dacht ik. Op de website www.kiesopmaat.nl kwam ik een minor tegen met de volgende naam: ‘E-Marketing and Social Media’. Die sprak mij wel aan (zie de foto hieronder).

E-marketing and social media
Bron: Kies op maat

Ik denk dat ik deze kennis goed kan gebruiken voor het beheer van mijn eigen websites, gebaseerd op affiliate marketing. En wie weet zie ik na die keuzemodule nog wel meer mogelijkheden, ben ik toch ineens een voorstander van dropshipping, of breng ik een e-book op de markt.

Ik hou jullie in ieder geval op de hoogte! Mocht je nog vragen hebben? Dan kun je altijd contact opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen