Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

SEA: Hoe krijg je meer bezoekers door “zoekmachine adverteren”?

Je wilt meer bezoekers en conversies op jouw website? Dan kun je twee dingen doen: of je gaat je bezig houden met SEO (zoekmachineoptimalisatie) en je verdiept je hierin, of je gaat je bezig houden met SEA (het adverteren in de zoekmachines).

Hoewel je bij optie één op een organische manier aan bezoekers komt, en je daarvoor geen geld hoeft uit te geven, kan SEA misschien nog wel interessanter zijn. Door je goed te verdiepen in search engine advertising, kunnen jouw advertenties zich ontwikkelen tot een ware “geldmachine”.

Wat is SEA?

SEA staat voor search engine advertising en wordt vertaald als “zoekmachine adverteren”. Het is het plaatsen van advertenties in de zoekmachine. Bedrijven houden zich hier vaak mee bezig als zij meer aandacht willen voor hun product of dienst.

Bedrijven kunnen zelf kiezen bij welke zoekopdrachten zij willen adverteren. Wanneer de campagne gestart is, komen zij boven of naast de organische zoekresultaten te staan. Dit zorgt ervoor dat deze bedrijven direct opvallen.

Bij iedere klik op een advertentie betaalt de adverteerder. De kosten per klik worden ook wel uitgedrukt als CPC (cost per click). Hoe hoger de cost per click, hoe meer de adverteerder betaalt voor een bezoeker op zijn website.

De kosten hiervan zijn afhankelijk van de kwaliteit van de zoekopdracht. Daarnaast is het afhankelijk van de concurrentie op een bepaalde zoekopdracht. Ook hier geldt: hoe meer concurrentie, hoe hoger de kosten.

Ook met zoekmachine adverteren raad ik het aan om vooraf een zoekwoorden onderzoek uit te voeren. Je weet dan exact hoeveel concurrentie er is op een bepaalde zoekopdracht. Ook weet je wat de CPC is.

Meer leren over SEO en SEA en hoe het elkaar kan versterken? Bekijk dan ook onderstaande video van Klik Proces.

Waarom kiezen voor SEA?

Veel mensen stellen dat SEO vaak meer oplevert dan SEA. Soms is dit zeker het geval, maar als jij eenmaal een advertentie hebt die voor winst zorgt, hoef je het alleen maar op te schalen om nog meer winst te maken. Eigenlijk heb je dan gewoon een geldmachine.

Dit in tegenstelling tot SEO, waarbij je steeds artikelen moet aanpassen om hoog te scoren in Google. Ook moet jij – wanneer jij je bezig houdt met zoekmachineoptimalisatie – steeds nieuwe artikelen plaatsen en is het erg belangrijk om jouw website up-to-date te houden.

Ondanks dat SEO gezien wordt als “dé manier” voor gratis zoekverkeer, moet je niet vergeten dat het veel tijd kost om een website bij te houden. En ook jij bent natuurlijk niet een vrijwilliger; ook jij wilt betaald krijgen, het liefst direct. Soms is dit een kwestie van de lange adem.

Als jij snel resultaat wilt halen, kun jij je daarom beter bezighouden met SEA. Al vanaf dag 1 van het bestaan van jouw website kun jij geld verdienen met jouw website. Dit simpelweg door het adverteren in de zoekmachines.

Je bepaalt zelf wanneer je de advertentie start en wanneer je het beëindigt. Ook kun je in Google Ads aangeven hoeveel geld je dagelijks uit wilt geven aan een advertentie (zie ook onderstaande screenshot). Daarnaast kun je Google Ads eenvoudig koppelen aan Google Analytics, waardoor je makkelijk het overzicht houdt.

Advertentiebudget SEA

Hoeveel kost het adverteren in de zoekmachines?

In principe kost het plaatsen van jouw advertenties helemaal niks. Je gaat pas betalen als er op deze advertenties geklikt wordt. Het bedrag dat je per klik uitgeeft wordt – zoals ik eerder al aangaf – uitgedrukt als CPC (cost per click) en is terug te vinden in Google Ads.

De CPC kan erg uiteenlopen, van soms een paar cent tot een aantal euro. Daarom kunnen de prijzen voor het adverteren in de zoekmachine erg variëren. Gemiddeld ligt de CPC op 80 cent. Dat wil zeggen dat je met een budget van 400 euro per maand maandelijks ongeveer 500 bezoekers kunt verwachten.

Nou snap ik dat 400 euro maandelijks best wel veel is. Het is uiteindelijk aan jou om te bepalen hoeveel jij uitgeeft aan jouw advertenties.

Houd er vooral rekening mee dat je niet alleen adverteert bij zoekopdrachten met een hoog zoekvolume. Vooral de kleine, gerichte zoekopdrachten kunnen waardevol zijn voor jou, omdat je dan bezoekers hebt die specifiek op zoek zijn naar een product of dienst die jij aanbiedt.

Hieronder zie je de resultaten van één van mijn campagnes. De cost per click is in mijn geval ongeveer 56 cent.

Mijn kosten van het adverteren in de zoekmachine

SEA: welke doelen stel jij?

Voordat je gaat adverteren is het belangrijk dat je een doel hebt en dat je vast hebt staan hoe hoog jouw advertentiebudget is. Als je dit vooraf al duidelijk hebt, is de kans groter dat jij jouw doelen zult behalen.

Daarnaast kom je op deze manier minder snel voor verrassingen komt te staan. Verdiep je altijd goed in de kansen en mogelijkheden van SEA, voordat jij jouw advertentie live zet. Hiermee voorkom je dat jij jouw advertentiebudget verspilt.

Hieronder bespreek ik drie mogelijke redenen om te gaan adverteren in de zoekmachine.

Jij wilt meer bezoekers op jouw website

De meeste mensen beginnen met adverteren omdat zij meer bezoekers willen. Vooral bedrijven met een nieuwe website verdiepen zich in SEA, omdat het een snelle manier is om aan bezoekers te komen.

Ook weet je direct wat je ongeveer kunt verwachten als resultaat; hoeveel mensen krijgen jouw advertentie te zien en hoeveel mensen klikken hierop? Het is vooral de zekerheid die het adverteren zo aantrekkelijk maakt.

Dit in tegenstelling tot SEO, waarbij er vaak veel tijd overheen gaat voor je gevonden wordt in de zoekmachine. Ook de resultaten zijn lastig te voorspellen en kunnen erg wisselvallig zijn.

Jij wilt dat jouw merk bekender wordt

Met SEA kun je veel mensen bereiken binnen jouw vakgebied. Dit is erg handig als jij jouw merk op de kaart wilt zetten en als jij jouw merkbekendheid wilt vergroten.

Je kunt hiervoor het beste advertenties plaatsen bij relevante zoektermen, die te maken hebben met jouw product of dienst. Hierdoor val je al snel op; telkens als iemand zoekt naar een product of dienst in jouw vakgebied, ziet hij jouw advertentie.

De gebruiker van Google krijgt hierdoor het gevoel dat jij een autoriteit bent in de markt. De interesse is dan al snel gewekt en de kans dat de gebruiker jouw (bedrijfs)naam onthoudt, is groot.

Jij wilt meer conversies

Dit is meestal de achterliggende reden waardoor mensen gaan adverteren in de zoekmachine. Ook al stellen ondernemers dat zij meer bezoekers willen, of dat zij meer merkbekendheid willen; uiteindelijk gaat het om de conversies en het bedrag dat je hier aan overhoudt. 

Het adverteren in de zoekmachine is uitermate geschikt voor het werven van nieuwe klanten. Dit komt doordat mensen al op zoek zijn naar een product of dienst, die jij mogelijk aanbiedt.

Je hebt dus hoofdzakelijk te maken met gerichte bezoekers die ook echt een product of dienst willen aanschaffen. Het gebruik van de juiste zoekwoorden is hiervoor van essentieel belang.

Deze zoekwoorden noemen we ook wel “koopgerichte zoekwoorden”. Dit zijn trefwoorden die de intentie wekken dat de gebruiker een product of dienst wil aanschaffen. De zoekwoordencombinatie “Zwarte Adidas schoenen kopen heren” is hier een voorbeeld van.

Het zoekvolume bij deze zoekopdracht is een stuk lager dan bij “Adidas schoenen”. Toch is de kans groot dat je hier meer resultaat uit gaat halen. Dit komt doordat er bij deze combinatie alleen koopgerichte bezoekers op jouw website komen. Het maakt dan minder uit als het zoekvolume wat lager is.

"Nieuwe campagne maken in Google Ads

Hoe maak je een advertentie?

De meeste mensen willen adverteren in de zoekmachine van Google, aangezien dat de meest gebruikte zoekmachine is. Ik leg hieronder uit hoe je een advertentie maakt en wat hier allemaal bij komt kijken.

Als eerst log je met jouw Google account in bij Google Ads. Nadat je dit gedaan hebt, kun jij een advertentie aanmaken door op “Nieuwe Campagne maken” te klikken (zie ook onderstaande afbeelding).

Google wil nu van jou weten wat voor advertentie jij gaat maken en wat jij hiermee wilt bereiken. Je kan kiezen tussen meer gesprekken ontvangen, meer websiteverkopen of aanmeldingen (leads) genereren, of meer bezoekers naar jouw fysieke locatie trekken. In veruit de meeste gevallen wordt voor optie twee gekozen, maar dit is natuurlijk geheel afhankelijk van het bedrijf waar jij voor adverteert.

Het doel bepalen van SEA

Nadat je een keuze hebt gemaakt, wil Google nog weten voor welk bedrijf je wilt adverteren. Dit spreekt verder voor zich; je klikt op de naam van het bedrijf en gaat vervolgens door naar de volgende stap.

Het is tijd om te bepalen waar jouw advertentie getoond mag worden. Is dit bijvoorbeeld alleen in Nederland, of wil jij jouw product of dienst wereldwijd onder de aandacht brengen? Houd hierbij ook rekening met de zoekwoorden die jij gaat gebruiken. 

Nu je de vorige stappen doorlopen hebt, kun je de zoekwoordenthema’s invullen. Hiermee koppel je zoekopdrachten aan jouw advertentie in Google. Bij het kiezen van de zoekwoordenthema’s zie je rechts in beeld de potentiële doelgroepgrootte staan.

Zoekwoordenthema's instellen

Vervolgens hoeven wij alleen nog maar content toe te voegen aan de advertentie en te bepalen voor hoeveel geld wij dagelijks willen adverteren. Zie onderstaande screenshots voor een voorbeeld.

De advertentie opmaken
SEA en het dagelijkse budget

Ik hoop je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Heb je nog vragen? Stel ze dan gerust onder dit artikel. Of neem contact met ons op via de button in het menu. Wij proberen jou dan binnen 24 uur te woord te staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

webhosting
Blog
Jesse Commandeur

Webhosting providers | Top 5

Iedereen wil dat zijn bestanden van zijn website veilig worden opgeslagen en het liefst zo goedkoop mogelijk. Maar bij welk webhosting bedrijf kun je het