Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

SEMrush Review 2021: Wat heeft de SEO-toolkit te bieden?

SEMrush is één van de bekendste SEO-tools op de markt. In totaal heeft de tool meer dan vijf miljoen gebruikers. Dit aantal neemt flink toe, want steeds meer mensen verdiepen zich in SEO; als de concurrentie dit wel doet en jij niet, loop je immers al snel achter de feiten aan. In deze review bespreek ik de mogelijkheden van SEMrush. Ik leg hierbij de nadruk op de SEO-toolkit. 

Wat is SEMrush?

SEMrush is een tool die jou helpt met het verbeteren van jouw online vindbaarheid. Het bedrijf achter SEMrush bestaat sinds 2008. Ze begonnen met enkele SEO en IT-specialisten. Die ontwikkelde twee tools met het idee om de online competitie tussen websites transparant en overzichtelijk te maken. Dat werd een succes. In 2020 heeft SEMrush al 42 tools, verspreid over verschillende toolkits. In onderstaande review wordt er uitgebreid ingegaan op de verschillende tools van SEMrush.

Het bedrijf houdt zich niet alleen meer bezig met SEO. Daarom hebben ze nu naast een SEO-toolkit ook een toolkit voor advertising, social media, content marketing en competitive research. De SEO-toolkit van SEMrush – waar ik mij in deze review dus op focus – kun je in de volgende gevallen goed gebruiken:

 • Je wilt nieuwe content publiceren waarmee je veel bezoekers kunt trekken.
 • Je wilt jouw linkbuilding strategie aanpassen en bent op zoek naar nieuwe mogelijkheden.
 • Je wilt jouw website op technisch vlak aanpassen om meer zoekverkeer te krijgen.

De andere toolkits kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de concurrentieanalyse, of voor het uitvoeren van een SEA-analyse. Daarnaast is het mogelijk om al jouw advertenties op social media te plannen en bij te houden. Dit gaat door middel van de social media toolkit. Je klikt hier op Social media poster, of op Social media tracker.

SEMrush helpt jou dus met het analyseren van jouw resultaten. De database van SEMrush beschikt over veel data en weet precies hoe jouw website presteert in de zoekmachines en hoe jouw bedrijf presteert op social media. Je kunt deze resultaten vergelijken met jouw concurrentie. Zo krijg je meer inzicht in wat zij doen en kun je vervolgens jouw strategie hierop aanpassen.

Wil jij zelf SEMrush eens gratis uitproberen? Dat kan hieronder. Je vult een zoekwoord of website in en vervolgens druk je op het loepje. Je krijgt dan een domain overview of keyword overview te zien. Vervolgens kun je jouw gratis 7-daagse proefversie starten. Je kunt dan aan de slag met de tool en ontdekken wat SEMrush allemaal te bieden heeft.

SEO-toolkit

Van oorsprong richtte SEMrush zich alleen op de SEO-analyse. Later kwamen hier de advertising, content marketing, competitive research en social media toolkit bij. In deze review richt ik mij alleen op de SEO-toolkit, omdat deze toolkit voor website eigenaren het meest waardevol is. Hieronder bespreek ik de onderdelen van de SEO-toolkit. De toolkit is onderverdeeld in de volgende categorieën:  

 • Competitive Research
 • Keyword Research
 • Link Building
 • Rank Tracking
 • On Page & Tech SEO

Competitive research

Wanneer je een domein analyseert in een SEO-tool krijg je vaak vooral standaard informatie. Bij SEMrush is dat gelukkig niet het geval. Ze halen de informatie uit hun eigen database. Deze informatie is accuraat en komt vrij goed overeen met de resultaten van Google Search Console en Google Analytics.

In het competitive research gedeelte vind je een overzicht met alle SEO-informatie van een domein. Je weet hierdoor precies waarom jouw concurrent wel/niet goed scoort in de zoekmachines en op welke zoekwoorden zij ranken. In de Domain overview vind je een compleet overzicht met de volgende informatie:

 • autoriteitswaarde van een domein
 • organisch zoekverkeer
 • betaald zoekverkeer
 • verwijzingen
 • zoekresultaten
 • zoektrends

Domain overview SEMrush

Maar dat is niet het enige. Je kunt ook zien welke domeinen verwijzen naar jouw concurrent en welke anchorteksten hiervoor gebruikt worden. Daarnaast krijg je nog inzicht in de geïndexeerde pagina’s. Tot slot – last but not least – krijg je content te zien die jouw concurrentie wel heeft en jij niet (content gap) en krijg je backlinks van jouw concurrent te zien die mogelijk ook waardevol zijn voor jouw website (backlink gap). Wil je direct inzicht in deze gegevens? Dan kun ook in het menu navigeren naar een onderdeel waar jij geïnteresseerd in bent (traffic analytics, organic research, keyword gap of backlink gap).

Keyword research

Dit is het tweede onderdeel van de SEO-toolkit. In dit gedeelte vindt het zoekwoorden onderzoek plaats. Je kunt bij Keyword Overview tot wel 100 zoekwoorden invoeren. Vervolgens krijg jij informatie over de trefwoorden. Denk hierbij aan de hoeveelheid concurrentie en het zoekvolume. Je kunt hieraan zien of het verstandig is om te gaan concurreren op deze zoektermen. Dit is heel erg te vergelijken met de keyword research van KWFinder.

In onderstaand voorbeeld heb ik drie zoektermen ingevuld. Website maken, hoe maak je een website en affiliate marketing. Alle drie zoektermen die gerelateerd zijn aan mijn niche. Na het invoeren van deze zoektermen geeft SEMrush mij de Keyword Bulk Analysis: wat zijn zoektermen waar ik mogelijk goed op kan ranken en hoe hoog is de competitie?

keyword overview voorbeeld

Ik klik hiervoor op Analyze. Let er hierbij op dat de taal ingesteld staat op Nederlands. Anders krijg je zoektermen te zien die mogelijk niet relevant zijn. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Vervolgens zie je een groot aantal zoektermen die jij kunt verwerken in jouw artikel. Per zoekwoordencombinatie krijg jij onder andere informatie over:

 • Het zoekvolume
 • De zoektrend
 • De keyword difficulty (hoeveel concurrentie is er op een zoekterm in de organische zoekresultaten?)
 • De CPC (interessant wanneer je gaat adverteren)
 • Competive density (hoeveel competitie is er op een zoekterm in de betaalde zoekresultaten?)
 • Het aantal resultaten in de zoekmachine
Bulk keyword anylysis

De resultaten van de Bulk Keyword Analysis kun jij exporteren naar de keyword manager, of naar een CSV-bestand. Zo heb jij ook later nog inzicht in de zoektermen die mogelijk relevant zijn voor jouw content.  

We kunnen ook individuele zoektermen verder onderzoeken. In dit geval klikken we op de zoekterm die jou aanspreekt, of je vult bovenin bij Keyword Overview één zoekterm in. Alle informatie over deze zoekterm heb je nu tot je beschikking . Je ziet naast de eerdergenoemde informatie nu ook:

 • Het globale zoekvolume
 • Variaties van de zoekterm
 • Gerelateerde vragen
 • Gerelateerde zoektermen
 • SERP-analyse. Dit is een analyse van de zoekresultaten, waarbij je informatie krijgt over de autoriteitswaarde van een domein, het aantal verwijzende domeinen, het aantal backlinks, het zoekvolume van het domein en URL-keywords (het aantal zoekwoorden waar de webpagina op rankt).

Keyword Magic Tool

Nog niet genoeg zoektermen gevonden? Dan kun je altijd nog gebruik maken van de keyword magic tool. Dit is ook een onderdeel van de keyword research. Deze tool geeft jou meer mogelijkheden voor het vinden van de juiste zoekwoordencombinatie. De Keyword Magic Tool laat keywords zien die jij kunt toevoegen aan jouw zoekterm en helpt jou met het vinden van long tail keywords.

Daarnaast kun je filters instellen en kun je aangeven of je alle zoektermen wilt zien, of bijvoorbeeld alleen vragen of zoekterm die gerelateerd zijn. Hieronder zie je de mogelijkheden van de Keyword Magic Tool. In de Keyword Manager kun je jouw keywords bewaren.

keyword magic tool SEMrush

Linkbuilding

Linkbuilding blijft een ontzettend belangrijk onderdeel van SEO. Hoewel we weten dat op een verkeerde manier linkbuilden ook tegen ons kan werken. Zo kunnen spammy links, of het in grote getalen verkrijgen van inkomende links, ervoor zorgen dat Google jouw website niet vertrouwt, omdat je de boel dan manipuleert. Dit kan van invloed zijn op jouw resultaten in de zoekmachine.

Lees ook: Hoe krijg je meer links naar jouw website? (7 tips!)

Toch blijft linkbuilding belangrijk. Waardevolle verwijzingen naar jouw domein zorgen ervoor dat jij hoger gaat ranken in de zoekmachines. Jouw website krijgt hierdoor meer autoriteit en gelukkig weten ze dat bij SEMrush maar al te goed. Met de linkbuilding tool van SEMrush kun jij alle backlinks (verwijzingen) naar jouw concurrenten achterhalen. Het linkbuilding gedeelte is onderverdeelt in: Backlink Analytics, Backlink Audit, Linkbuilding Tool en Bulk Analysis. Hieronder bespreek ik deze tools.

Backlink Analytics

Hier kun je een domeinnaam invoeren. Vervolgens krijg je inzicht in alle verwijzingen naar dit domein. Je ziet ook welke anchor tekst er gebruikt wordt. Dit is erg handig, want zo weet je hoe websites naar jouw verwijzen, of naar jouw concurrent. Verder is het nog mogelijk om informatie te krijgen over de IP-adressen van de backlinks. In de schermafbeelding hieronder heb ik een backlink-analyse uitgevoerd bij de website van de Internet Marketing Unie.

backlinks checken in SEMrush

Hierboven zien je het eerste gedeelte van de Backlink-analyse van de IMU. De volgende informatie heb ik nu tot mijn beschikking:

 • Authority score: 58
 • Referring domains: 2,7 K
 • Backlinks: 239 K
 • Monthly visits: 171 K
 • Keywords: 14 K

Vooral de informatie die hieronder staat is opvallend. In maart heeft de IMU in totaal 175.009 backlinks verloren. Daarentegen is het aantal referring domains vanaf die tijd juist toegenomen. Ook als we kijken naar de Top Anchors valt mij het één en ander op.

Veel anchors staan niet juist ingesteld. Dat is erg zonde, want nu kan het zijn dat de IMU rankt op “algemene voorwaarden” of op “edit edit blog”. Voor de IMU valt hier nog ontzettend veel uit te halen. Wanneer een domein verwijst naar een waardevol blog/productpagina van de IMU, met de juiste anchortekst, dan zal dit van invloed zijn op hun bezoekersaantallen. Hieronder zie je de overige screenshots van mijn backlink-analyse van de IMU.

backlink-analyse IMU
analyse IMU deel 2

Backlink Audit

Hiermee kun je onderzoeken of er “spammy websites” zijn die naar jou verwijzen. Dit is van negatieve invloed op jouw rankings en daarom is het goed als je hier inzicht in hebt. Eén van de grote voordelen is dat je SEMrush en Google Search Console aan elkaar kunt koppelen en dat je direct een overzicht krijgt met schadelijke links.

Vervolgens kun jij de eigenaar van een website contacteren en kun je vragen of ze de links willen verwijderen. Wanneer dit niet lukt, kun je een “Disavow” bestand naar Google sturen. Daarin kun je aangeven dat links genegeerd moeten worden. Dit kan erg van invloed zijn op je rankings. Hieronder zie je de backlink audit van websitesmaken.com.

Backlink audit tool SEMrush

Link Building Tool

Deze tool helpt jou met linkbuilding. De Link Building Tool geeft jou inzicht in links die mogelijk relevant zijn voor jouw website. Ze bepalen dit aan de hand van jouw concurrentie: hoe ranken zij en welke links verwijzen er naar hen?

Je geeft in de Link Building Tool zoektermen op waarmee jij hoog wilt scoren in Google. In mijn geval bijvoorbeeld: hoe maak je een website? Vervolgens krijg je een lijst te zien met websites waarvan een link mogelijk waardevol is. Je kunt deze websites direct benaderen door een “outreach campaign” te starten.

Je koppelt hiervoor je mailadres aan je SEMrush-account, vervolgens maak je een template voor een linkbuildingaanvraag en benader je websites waarvan je een link wilt bemachtigen. Persoonlijk vind ik dit een groot voordeel van SEMrush. Het bespaart erg veel tijd wanneer je bezig bent met linkbuilding en je kunt veel websites tegelijkertijd benaderen.

Lees ook: Linkbuilding | Alles wat jij erover moet weten

Bulk Analysis

Heb jij een groot aantal links gevonden? Dan kun je deze met de Bulk Analysis allemaal tegelijkertijd analyseren. Je voert de links in en vervolgens krijg jij inzicht in de autoriteitswaardes van de links. Je krijgt te zien hoeveel backlinks een domein heeft, hoeveel verwijzende domeinen er zijn, of de links do-follow of no-follow zijn, etc.

Alle informatie die jij nodig hebt voor het effectief linkbuilden vind je in de Bulk Analysis. Voor het voorbeeld heb ik 5 verschillende links toegevoegd. In totaal kun je tot wel 200 URL’s toevoegen. Als je op een domein klikt, kom je terecht bij de backlink-analytics en krijg je inzicht in meer gegevens.

Bulk analysis

Rank tracking

Wij willen allemaal hoog scoren in de zoekmachines, maar hoe hoog scoort jouw website en op welke zoekwoorden? Gelukkig heeft SEMrush binnen de SEO-toolkit de Rank Tracking tool. Hiermee kun jij jouw posities in de zoekmachine bijhouden. Ook kun je zien hoe stabiel deze posities zijn.

Voor het analyseren van jouw posities ga je naar het kopje Position Tracking. Je voert daar een domeinnaam en zoekwoord in die je wilt volgen. Vervolgens krijg je een rapport te zien met informatie hoe jouw website nu rankt op het zoekwoord. Na verloop van tijd zie je dat jouw posities veranderen. Je kunt instellen of je wekelijks een mail wilt ontvangen met betrekking tot jouw rankings. Hierdoor kun je zien of jouw SEO-strategie werkt. Je kunt ook de posities van de concurrent analyseren: op welke trefwoorden zijn zij gestegen en waardoor komt dit?

Rank tracking uitleg in SEMrush

On Page & Tech SEO

Dit is het laatste onderdeel van de SEO-toolkit, maar daarom zeker niet minder belangrijk. Een technische fout op jouw website sluipt er al snel in. Veel van die fouten zijn voor het blote oog onzichtbaar. Toch kan het heel erg van invloed zijn op jouw posities in de zoekresultaten. Daarom is het goed om de Site Audit van SEMrush regelmatig te checken. Zorg hiervoor eerst dat de Site Audit settings goed staan (zie onderstaande schermafbeelding).

On Page & Tech SEO

Als de instellingen goed staan, kun je klikken op Start Site Audit. Vervolgens wordt jouw website geanalyseerd. Dit kan even duren. Je krijgt inzicht in de volgende gegevens:

site audit van websitesmaken.com

Door op de errors, warnings en notices te klikken, zie je direct wat er aan de hand is. Bij mij valt het heel erg mee. De error komt namelijk omdat één pagina niet snel laadt. Bij de On Page SEO Checker krijg je meer informatie over bepaalde webpagina’s. Je kunt deze pagina’s vervolgens optimaliseren om hoger te scoren in Google.

Lees ook: On Page SEO | Optimaliseer jouw website tot in de puntjes

Tip: Probeer er altijd voor te zorgen dat jouw site health in de Site Audit van SEMrush boven de 80% ligt. Voor bijna alle niches is dit hoger dan het gemiddelde. Die ligt op ongeveer 75%.

De voordelen van SEMrush

 • SEMrush biedt uitstekende mogelijkheden voor een concurrentieonderzoek. In het Competitive Research gedeelte vind je alle SEO-informatie van een domein. Denk hierbij aan de autoriteitswaarde, verwijzingen en organisch zoekverkeer. Jouw eigen SEO-strategie kun je hierop aanpassen.
 • SEMrush biedt inspiratie voor nieuwe content. Heb jij geen inspiratie en weet je niet waarover je wilt gaan schrijven? Voer dan een keyword research uit met SEMrush. Je krijgt zoektermen te zien die mogelijk relevant zijn voor jouw website. Je krijgt onder andere informatie over het zoekvolume, de zoektrend en de keyword difficulty. Ook kun je zien hoe jouw concurrenten scoren op een zoekwoord en met welke content zij dat doen.
 • SEMrush helpt jou met linkbuilding. In de software van SEMrush kun je makkelijk een linkprofiel analyseren, zowel van jouw eigen domein, als die van een ander. Je kunt deze profielen ook met elkaar vergelijken. Zo kun je zien welke websites naar jouw concurrent verwijzen en wat de linkmetrieken zijn van deze website. Ook is het mogelijk om het aantal schadelijke/toxic links te meten en kun je vanuit SEMrush website eigenaren benaderen voor een linkruil.

De nadelen van SEMrush

 • Het is nogal een complex programma. Er zijn in totaal 5 verschillende toolkits met allemaal losse onderdelen. In totaal zijn er 42 onderdelen met ieder zijn eigen statistieken. Naar mijn mening gaat dit ten koste van de gebruiksvriendelijkheid. Soms weet je niet meer waar je iets kan vinden. Daarom vereist de software wel een enige leercurve. Als je daar eenmaal doorheen bent, wil je niet anders meer. ?
 • SEMrush biedt alleen data van één zoekmachine (Google). Natuurlijk gebruikt veruit de meerderheid in Europa Google als zoekmachine, maar ook de mensen die dat niet doen, wil jij bereiken. Daarom zou het goed zijn als SEMrush ook data levert van andere zoekmachines. Veel concurrerende SEO-tools, zoals Ahrefs, doen dit nu al.
 • Je betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik van alle tools. Voor het bedrag dat jij maandelijks betaalt, krijg jij beschikking over alle tools. Moet je nagaan dat we het in dit artikel alleen nog maar over de SEO-toolkit gehad hebben. Voor mij is een groot gedeelte van de tools overbodig. Dus waarom zou ik hier dan wel voor betalen? Ik zou het een stuk beter vinden om te betalen per toolkit, en niet voor de hele software.

Note: Houd er rekening mee dat ik mij in deze review richt op de SEO-toolkit van SEMrush. Mogelijke voor- en nadelen van de andere toolkits bespreek ik hier dus niet.

SEMrush prijzen

SEMrush biedt verschillende pakketten aan: Pro, Guru en business. De prijzen hiertussen verschillen behoorlijk.

SEMrush Pro ($83.28 per maand). SEMrush Pro richt zich voornamelijk op freelancers en beginnende online marketeers met een beperkt budget. Ben jij nieuw met SEO, of wil je SEMrush eerst uitproberen, voordat je gelijk een duurder abonnement aanschaft? Dan raad ik je dit pakket aan. Je kan altijd nog op een later moment upgraden.

SEMrush Guru ($166.62 per maand). SEMrush Guru richt zich op het MKB en op groeiende marketingbureaus. Je krijgt beschikking over alle Pro-functies, maar nu staan de limieten hoger ingesteld. Daarnaast krijg je toegang tot het content marketing platform.

SEMrush Business ($333.23 per maand). Je beschikt hiermee over alle mogelijkheden die SEMrush te bieden heeft. Dat zijn er nogal een hoop. Dit abonnement richt zich op agencies, grote e-commerce projecten en op bedrijven met veel bezoekers, denk bijvoorbeeld aan Booking.com.

prijs SEMrush

Hieronder zie je nog een aantal verschillen tussen de pakketten van SEMrush. Wil je meer lezen over de verschillen tussen SEMrush Pro, Guru en Business? Check dan ook de website van SEMRush

verschillende abonnomenten SEMrush

SEMrush gratis uitproberen

Wil jij SEMrush gratis uitproberen? Dat kan! Je kunt een gratis account aanmaken met beperkingen. Je kunt dan 10 opdrachten per dag uitvoeren in de software van SEMrush. Dit is erg weinig, maar het geeft je toch een klein beetje een beeld hoe SEMrush werkt.

Je kan ook een 7-daagse gratis trial starten. Je hebt dan geen beperkingen en kunt gebruikmaken van alle tools die SEMrush te bieden heeft. Dit is de snelste manier. Je kunt direct een SEO-analyse uitvoeren in de SEO-toolkit en vervolgens jouw strategie hierop aanpassen. Voor welke van de twee je ook kiest: in beide gevallen klik je op de link hieronder.

SEMrush, Mangools, Ahrefs, MOZ, of Majestic?

Er zijn veel verschillende SEO-tools op de markt en in beginsel helpen ze jou allemaal met hetzelfde: het optimaliseren van jouw content/webpagina’s voor een betere online vindbaarheid.

Als beginner maakt het niet echt uit voor welke tool jij gaat. Voor het gebruikersgemak zou ik voor Mangools gaan, het bedrijf waar KWFinder onder valt. Deze SEO-tool is naar mijn mening het meest overzichtelijk.

Maar ben jij meer gevorderd? Dan raad ik het aan om SEMrush te gebruiken. Het grote voordeel ten opzichte van Mangools, Ahrefs, Moz of Majestic is dat jij een linkbuilding campagne kan starten in SEMrush. Met SEMrush kom je hierdoor veel makkelijker aan nieuwe links. Daarnaast kun je vanuit SEMrush eenvoudig website eigenaren benaderen.

Wil jij echter dat veel gebruikers tegelijkertijd kunnen inloggen op één account? Dan zou ik niet voor SEMrush gaan. Het maximaal aantal ingelogde gebruikers ligt bij SEMrush tussen de 1 en de 9 gebruikers, terwijl dit bij MOZ tussen de 2 en 60 ligt. Daarom kan MOZ relatief gezien veel goedkoper zijn. Grote bedrijven raad ik het daarom aan om voor MOZ te gaan.

SEMrush review 2021 conclusie

Ik ben zelf een groot voorstander van SEMrush. Ik gebruik het momenteel vooral voor de SEO-toolkit, vandaar dat ik deze review het alleen over de SEO-toolkit heb gehad. Alle onderdelen van deze toolkit ben ik uitvoerig langs gegaan.

Ik moet toegeven dat SEMrush een leercurve heeft en dat het even duurt voordat je alles weet te vinden. Dat had ik ook. Als je het eenmaal doorhebt en weet hoe SEMrush werkt, wil je niks anders meer. Het werkt soms zelf een beetje verslavend; je doet er alles aan om jouw concurrentie te verslaan op het gebied van SEO. SEMrush helpt je dus ook nog eens aan een winnaarsmentaliteit ?.

Ik raad het iedereen aan om gebruik te maken van SEMrush. Het maakt hiervoor niet uit hoe groot jouw website/bedrijf is. De tool helpt namelijk met het verbeteren van jouw online vindbaarheid en dat leidt (als het goed is) tot meer bezoekers, leads en conversies.

Ben jij klaar om stappen te ondernemen en wil jij jouw SEO-strategie eens flink onder handen nemen? Klik dan op deze link en ga aan de slag met de gratis trial van SEMrush.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen