Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

SEO verbeteren met social media | Hoe doe je dat?

Eerder hadden gaven we al een uitgebreide uitleg over wat SEO precies is en bespraken we het begrip linkbuilding. In dit artikel leggen we het belang van social media uit. Waarom is het gebruik van social media belangrijk voor het verbeteren van jouw SEO? 

linkbuilding

Wanneer jij artikelen deelt op social media, zorg je ervoor dat jouw artikelen makkelijker gevonden worden. We hebben het hier over het organisch hoger scoren in de zoekmachines (SEO). De artikelen die jij plaatst zijn simpelweg backlinks en zoals we eerder in het artikel over linkbuilding al bespraken: des te meer backlinks, des te beter. Met meer backlinks scoor je in theorie namelijk altijd hoger in Google, mits de backlinks relevant zijn en je relevante content plaatst. Uiteraard zal je ook meer direct verkeer krijgen, daar gaan we in een ander artikel verder op in.

Lees ook: Deze SEO-tools gaan jouw website meer bezoekers opleveren

Kwaliteit van de backlinks

Over het algemeen betekenen meer backlinks dat je sneller gevonden wordt, maar dat is toch een beetje achterhaald. Vroeger was dat inderdaad zo. Tegenwoordig hecht Google ook waarde aan de kwaliteit van de pagina die naar jou linkt. Stel; Er is een Facebook pagina met de naam ‘Tukkers onder elkaar’ en in deze groep wordt een link gedeeld over SEO. Je kunt dan nagaan dat deze backlink niet waardevol is voor je website, omdat deze ‘Tukkers onder elkaar’ groep helemaal niet over SEO gaat en de kans groot is dat het hen helemaal niks interesseert, tenzij de groep Tukkers allemaal website eigenaren zijn, maar daar gaan we in dit geval niet van uit.

Zoals gezegd maakte de kwaliteit van de backlinks eerder niet echt uit. Totdat er mensen waren die de zoekresultaten begonnen te manipuleren, bijvoorbeeld door middel van bots die telkens overal links delen naar hun website. Google vond dat het tijd werd dat er aandacht werd besteed aan de kwaliteit van de links. Aangezien social media een hoge autoriteit hebben, kan een link delen op social media dus erg gunstig zijn voor jouw SEO. (Lees ook het artikel over Domain authority).

Relevante content

Maak jij gebruik van social media en ben je van plan content te delen? Zorg dan dat jouw content aansluit op de interesse van jouw doelgroep, zodat zij ook een kijkje nemen op jouw website. En misschien nog wel belangrijker: zorg ervoor dat de content die je deelt aantrekkelijk is. Je wilt er immers voor zorgen dat mensen jouw content gaan bekijken en het delen met hun eigen volgers/vrienden. Lukt dat? Dan sla je twee vliegen in één klap; Je zorgt voor meer direct verkeer (mensen die op jouw link klikken en jouw website gaan bekijken) en je hebt meer backlinks, doordat mensen de content delen. Weer gunstig voor jouw SEO.

Lees ook: Wat is community building en waarom is het zo waardevol?

Welke sociale media kun je het best gebruiken?

Het is deels afhankelijk van het type website dat je hoger wil laten ranken in Google, maar over het algemeen zijn er 4 kanalen die je eigenlijk niet kunt ontlopen. 

Facebook

Op Facebook is het erg makkelijk om content te delen. Je kan er een kort, klein aantrekkelijk tekstje bij zetten om zo in eerste instantie meer direct verkeer te genereren, maar is de content daadwerkelijk aantrekkelijk en relevant, dan zul je ook merken dat het gedeeld word. En zo heb je al snel meer paginaweergaven en gaat jouw website ook organisch hoger scoren in Google.

Twitter

Op Twitter is het wellicht nog makkelijker om jouw doelgroep te bereiken dan op Facebook. Dit komt doordat bij Twitter alles draait om het gebruik van hashtags en retweets. Door hashtags te gebruiken kun je beter in contact komen met jouw doelgroep. Door relevante hashtags te plaatsen, zal jouw content meer bekeken en geretweet worden. Dit zorgt ervoor dat jij je doelgroep makkelijker zult bereiken. Op die manier is de kans groot dat jouw doelgroep ook links naar jouw website gaat plaatsen. Zo heb jij weer meer relevante backlinks en zal niet alleen je Domain authority stijgen, maar verbeter je ook jouw SEO.

LinkedIn 

LinkedIn is net even anders dan Facebook en Twitter. Op Linkedin zal jouw link namelijk iets minder makkelijk gedeeld worden en zul je minder backlinks genereren, echter is Linkedin een goed medium om jouw SEO te verbeteren. Op Linkedin zul je vooral zakenrelaties tegenkomen die werken in dezelfde branche. Als zij, maar ook Google, ziet dat jij website eigenaar bent van in ons geval www.websitesmaken.com. Zorgt dat voor het stijgen van jouw Domain authority en ook op deze manier kun je hoger ranken in Google. Overigens zal de impact minder groot zijn dan bij Facebook en Twitter.

YouTube

Of je YouTube gebruikt voor het verbeteren van jouw SEO ligt heel erg aan de website die jij beheert. In principe zouden wij het kunnen doen. Wij zouden ervoor kunnen kiezen om uitleg filmpjes te maken over het ontwerpen van websites. Bezoekers van YouTube kunnen wij dan linken naar onze website en op onze website kunnen we de video’s embedden, zodat ons YouTube kanaal groter wordt en wij ons doelgroep beter kunnen bereiken. Mensen die geïnteresseerd zijn in jouw content kunnen immers heel gemakkelijk abonneren op YouTube en blijven op die manier up-to-date. Je bereid niet alleen je community uit, maar je bereikt ook je doelgroep beter.

Het is dat wij hier nog niet genoeg mankracht voor hebben, maar in ons geval is de kans groot dat het positief zal uitpakken. Je hebt meer backlinks, maar ook meer direct verkeer én je zult organisch hoger scoren in Google wanneer jij exclusieve content hebt. Ook vind YouTube het fijn als je foto’s en video’s plaatst en vooral als het context geeft bij een artikel. Het ligt er heel erg aan wat voor website je hebt, maar in sommige gevallen kan YouTube uitermate gunstig zijn voor het verbeteren van jouw SEO.

Lees ook: Wat is YouTube SEO? | 5 Tips voor betere rankings op YouTube!

Mochten er nog vragen zijn kunnen jullie altijd contact opnemen. We staan jullie graag te woord. Veel succes gewenst!

SEO verbeteren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen