Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe maak je jouw website sneller? | 5 waardevolle tips

Op internet lazen wij verschillende artikelen met als tekst: ‘Een snelle website of geen website’. Maar is de snelheid van jouw website nou echt zo belangrijk als de meeste artikelen beweren? Ja! In dit artikel leggen wij uit waarom de laadtijd van jouw website doorslaggevend is voor een goede site.

Waarom is een snelle site zo belangrijk?

Een snelle site zorgt ervoor dat mensen niet afhaken, omdat ze te lang moeten wachten op het laden van een website (de laadtijd). Feitje: Minimaal 74% van de mobiele bezoekers heeft jouw website verlaten bij een laadtijd van 5 seconden of langer.

Bovendien rankt Google snelle websites hoger in de zoekmachine dan websites met een langere laadtijd. Ook hier komt weer een stukje SEO bij kijken. Google waardeert gebruiksvriendelijkheid en daar is een snelle laadtijd onderdeel van.

Lees ook: SEO | Waarom is het zo belangrijk voor jouw website?

Hoe zorg ik ervoor dat mijn website sneller wordt?

Er zijn veel verschillende aspecten die ervoor kunnen zorgen dat jouw website een langere laadtijd heeft. Er is niet één simpele tool waarmee je de snelheid van jouw site kunt optimaliseren. De laadtijd is van veel factoren afhankelijk. Met deze tool van Google kun je de snelheid van jouw website testen. De tool bekijkt de content van een website en koppelt vervolgens een waarde aan de prestaties van de site. Is de laadtijd erg lang? (Langer dan 3 seconden). Dan zijn de onderstaande 5 tips zeker een aanrader.

1. Zorg voor een goed hosting pakket.

We maakte al een webhosting providers top 5, want niet elke hosting provider is hetzelfde. Je kunt van alles doen aan je website om de laadtijd te verbeteren, maar zolang jij je website host op een langzame server, schiet je er weinig mee op. Overstappen naar premium hosting of overstappen naar een dedicated server kan erg belangrijk zijn om de laadtijd te optimaliseren. 

Lees ook: WordPress webhosting | Stappenplan voor beginners

2. Gebruik zo min mogelijk plugins voor een snelle website

Welke plugins heb ik echt nodig? Het is erg belangrijk om je jezelf deze vraag te stellen. Vooral als jij een website hebt gemaakt met WordPress, kom je er vaak achter dat je de neiging hebt om veel plugins te installeren. Maar heb je deze plugins ook echt nodig? De kans is groot dat je veel plugins (tijdelijk) niet gebruikt. Je kunt ze dan beter deactiveren en verwijderen. Plugins zorgen in veel gevallen voor een langere laadtijd van je website. 

Caching plugins voor een snellere laadtijd

Echter heeft WordPress ook plugins die je website sneller maken, de zogenaamde ‘caching plugins’. Deze plugins zorgen ervoor dat de opgeslagen versie van een pagina laten zien wordt en comprimeren HTML en CSS. WP Cache is waarschijnlijk de meest bekende. Wil je meer leren over het gebruik van WP Cache? Dan is onderstaande video (in het Engels) aan te bevelen. 

3. Optimaliseer je afbeeldingen

Afbeeldingen kunnen een grote boosdoener zijn voor de snelheid van jouw website. Voor iedere afbeelding is namelijk een apart HTTP request nodig, en dat kost tijd. Het zorgt er al gauw voor dat de laadtijd van jouw website langer is dan 2 seconden en dat de eerste mensen afhaken. Om dit op te lossen zou je kunnen kiezen voor Sprites. Je plaatst meerdere afbeeldingen in één bestand, waardoor de afbeeldingen niet apart geladen hoeven te worden. Een handige tool daarvoor is CSS Sprites Generator.

Ook is de grootte van je afbeeldingen bepalend voor je laadtijd. Je kunt het best geen gebruik maken van PNG bestanden. Deze worden langzamer geladen dan bijvoorbeeld JPG bestanden. Dit komt doordat PNG bestanden hun ware grootte behouden en niet gecomprimeerd worden. Sommige websites bevatten afbeeldingen van wel 10 MB. Veel website eigenaren vergeten om deze bestanden te comprimeren. Door afbeeldingen op te slaan in Photoshop of Illustrator verklein je de foto’s al snel met 60-80%. Mocht je geen beschikking hebben over de bovengenoemde programma’s van Adobe, dan kun je ook online jouw afbeeldingen laten comprimeren. Bijvoorbeeld bij tinypng.com of bij squoosh.app. Je uploadt jouw bestanden en de website comprimeert ze tot een kleiner bestand. Het kleinere bestand kun je vervolgens downloaden. Als je ze dan op je website plaatst, merk je al gauw dat de laadtijd sneller is geworden. 

Lees ook: Hoe maak je een website? | Uitleg & Tips

4. Ruim je website af en toe op

Stel jezelf eens de vraag: Wat is er overbodig op mijn website? Ook hier gaan we weer de term gebruiken die wel eerder al gebruikten: “less is more”. Want ook hier geldt weer hetzelfde: zorg ervoor dat je concreet bent en de bezoekers alleen laat zien waar ze wat aan hebben. Extreem veel afbeeldingen? Polls? Interactieve widgets? 9 van de 10 keer voegen deze extraatjes weinig toe aan jouw website en nemen ze wel veel ruimte in beslag. Al deze afbeeldingen, widgets en polls moeten apart geladen worden. Eens in de zoveel tijd moet je jouw website een grondige schoonmaakbeurt geven, alsof het je huis is. Poetsen, poetsen, poetsen, tot hij weer blinkt. En laat dat de laadtijd ook ten goede komen. Het is bovendien aan te raden om grote bestanden elders op te slaan bijvoorbeeld bij Amazon S3 of Google Drive. Dat bespaart jouw website weer ruimte.

5. Javascript, CSS en HTML minimaliseren

Het is aan te raden om overbodige codes zoveel mogelijk te minimaliseren. Vooral een CMS als WordPress zorgt al snel voor een grote wirwar aan JavaScript, CSS en HTML codes. Dit komt doordat websites plugins gebruiken die door verschillende ontwikkelaars zijn gemaakt. Zoals aangegeven bij tip 3 zijn er plugins om deze codes te minimaliseren, zoals de WP super Cache plugin. Deze plugin zorgt ervoor dat pagina`s die voorheen werden geschreven in PHP worden weergegeven als statistische HTML pagina’s. De browser is niet meer afhankelijk van PHP en hoeft alleen nog maar naar de opmaak van de pagina te kijken. 

Nu is het tijd om de Google page speed tool te checken. Hebben de tips geholpen? Hoe scoort jouw website nu? De kans is groot dat de laadtijd aanzienlijk verlaagd is. Wij wensen je veel succes en we hopen dat jullie wat aan de tips hebben. Bij vragen kun je altijd contact opnemen.

Snellere website

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen