Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Squarespace review 2021 | Onnodig duur of waar voor je geld?

De laatste tijd hebben wij al meerdere artikelen geschreven over CMS‘. Wij schreven onder andere reviews over WordPress, Joomla en Drupal. In dit artikel schrijven wij een review over Squarespace. Wat vinden wij van het systeem en wat zijn de voor- en nadelen van het platform?

Squarespace review | Hoe is het platform ontstaan?

Squarespace werd in januari 2004 ontwikkeld door de Amerikaanse student Anthony Casalena. Hij maakte een platform waarmee iedereen zijn eigen website kon bouwen en kon laten hosten. Tot 2006 was Casalena de enige werknemer van het bedrijf, dat ondertussen al een omzet behaalde van één miljoen dollar. Ook in 2010 telde het bedrijf, in vergelijking tot andere systemen binnen de branche, nog weinig werknemers. 30 medewerkers maakten toen deel uit van het platform. Ondertussen begon het systeem groter en groter te worden en groeide het uit tot één van de grootste CMS’ ter wereld. Het aantal werknemers werd in de tussentijd flink opgeschroefd. In 2018 telde het bedrijf uit New York al 797 werknemers, met als CEO nog steeds: Anthony Casalena.

Squarespace review | Statistieken

Zoals we al zeiden: Vandaag de dag behoort Squarespace tot één van de grootste CMS’ ter wereld. Het platform staat op nummer 5. Alleen WordPress, Joomla, Shopify en Drupal doen het beter binnen de CMS-branche. Zoals je op onderstaande foto kunt zien, is het marktaandeel van Squarespace 2,6%. 

Squarespace review
Bron: W3techs

Hoeveel Squarespace websites zijn er?

In totaal zijn er op het moment van schrijven 2,128,837 websites live die gemaakt zijn met Squarespace. Builtwith houdt precies bij hoeveel Squarespace websites er live zijn. Ook kun je dit vergelijken met andere platformen, zoals Weebly, waarvan er op het moment van schrijven 946.368 websites live zijn. Houd er rekening mee dat onze statistieken verouderd zijn. Voor de live statistieken kun je het best de website van Builtwith raadplegen. Hieronder zie je een screenshot van de statistieken begin 2020.

Squarespace review
Bron: Builtwith

Voordelen van Squarespace

  • Je kunt gemakkelijk een visueel aantrekkelijke website maken met de website builder van Squarespace. Hierdoor lijkt het net alsof er een dure webdesigner voor jou aan de slag is geweest. Squarespace zorgt voor een professioneel ogende website zonder dat jij een webdesigner hoeft in te huren.
  • Er zijn veel verschillende templates waaruit jij kunt kiezen. Deze templates zijn van hoge kwaliteit. Voor veel mensen is dit een reden om gebruik te maken van Squarespace. Ook biedt Squarespace de mogelijkheid om jouw eigen ontwerp te uploaden. 
  • Squarespace is een alles-in-één platform. Je hoeft je geen zorgen te maken over apps, plugins en extensies. Alles is in het platform ingebouwd. Je kunt zelfs de statistieken van jouw website bijhouden in de backend van Squarespace. Hoewel er geen ondersteuning is van apps, plugins en extensies van derden en dit ook een nadeel is, biedt dit closed-source systeem ook voordelen. Zo zijn er minder problemen met functionaliteiten die niet meer werken na het uitvoeren van updates.
  • De SEO- en marketingfuncties zijn behoorlijk uitgebreid. Zo kun je paginatitels bewerken, metabeschrijvingen maken en aangepaste URL’s toevoegen. Ook heeft Squarespace een volledige sociale integratie. Op de manier kun je contact maken met klanten van bijvoorbeeld Twitter of Facebook. (Bron: ecommerce platforms

Nadelen van Squarespace

  • Het ontwerpen van jouw website in de website builder kost meer tijd dan bij andere platformen, zoals WordPress en Wix. Je zult meer moeite moeten doen om overweg te kunnen met Squarespace. Dat betekent dat er meer tijd in gaan zitten dan bij andere systemen. De vraag is of je dat ervoor over hebt.
  • Squarespace is relatief duur. Wij verbaasden ons voornamelijk over het feit dat je extra geld moet betalen als je meer dan 20 pagina’s wilt publiceren. Het is een verdienmodel die je tegenwoordig niet veel meer ziet en die veel mensen afschrikt. 
  • Er is geen ondersteuning voor apps, plugins en extensies van derden. Dit maakt het voor beginners moeilijk om hun site aan te passen. Je hebt minder controle over de functionaliteiten van jouw website dan bij andere platformen, zoals bijvoorbeeld WordPress, waar er meer dan 50.000 plugins beschikbaar zijn.
  • Squarespace gebruikt Stripe voor het verwerken van betalingen. Pas sinds 2017 is het voor Nederlandse webwinkels mogelijk om Stripe te gebruiken als betaalplatform, dat geen mogelijkheid biedt om te betalen met PayPal. Vooral voor digitale verkopers kan dit van invloed zijn. Maar niet alleen digitale verkopers merken het. Ook als jij fysieke producten verkoopt, is de kans groot dat jij een deel van je omzet mist. PayPal kan je wel toevoegen als betaalmethode, alleen gaat dit dus niet via Stripe, maar moet je apart een Paypal business account “connecten” (bron: Squarespace).

Sam Dey geeft zijn mening over Squarespace

Squarespace review | Onze visie

Wij vinden Squarespace één groot voordeel hebben. Dat zijn de professionele templates die je gratis kunt gebruiken. Vaak kun je deze templates vergelijken met bijvoorbeeld de betaalde WordPress thema’s die al gauw tussen de 60 en 80 euro kosten. Chapeau hiervoor! Echter zijn er wel veel nadelen waarom wij toch niet zo snel een website zouden maken met Squarespace. Het zit hem hier voornamelijk in de prijs. Voor het goedkoopste pakket betaal je al 144$ per jaar, en zelfs dan word je nog beperkt in je doen en laten. Zo kun je bijvoorbeeld maximaal 20 pagina’s publiceren. Als dat te weinig is, ben je verplicht over te gaan naar het “bedrijven-pakket” waar je al 216$ per jaar voor kwijt bent. Bij deze pakketten zit dan wel webhosting en een professioneel thema inbegrepen.

Lees ook: Wat kost een website per jaar? (Mijn uitgaven + tutorials)

Conclusie: Het mag duidelijk zijn dat je voor Squarespace meer betaalt dan voor andere website bouwers. Wel vinden wij dat je waar krijgt voor je geld. Zo krijg je een mooi professioneel thema die je helemaal naar eigen wens kunt inrichten. Het is dus aan jou of je de prijs ervoor over hebt. Als dat het geval is, zou ik zeker voor Squarespace gaan. Als je graag iets minder wilt betalen, zou ik een WordPress website maken en daar WooCommerce hosting aan toevoegen. Voor een relatief lage prijs kun je dan direct aan de slag met jouw WordPress webshop, in combinatie met de WooCommerce plugin. 

Wij hopen jou voldoende geïnformeerd te hebben. Bij vragen kun je altijd contact opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen