Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

SSL Certificaat | Waarom is het zo belangrijk voor jouw website?

Een SSL certificaat is erg belangrijk voor jouw website. Maar waarom? In dit artikel lees je er alles over.

Wat is een SSL certificaat?

SSL is de afkorting van Secure Sovjets Layer. Een SSL certificaat is een gecodeerde verbinding tussen de server en de bezoeker. Zonder een SSL certificaat zijn gegevensstromen binnen een netwerk gemakkelijk uit te lezen met zogenaamde sniffers. Wachtwoorden zijn op deze manier erg makkelijk te achterhalen. Om dat te voorkomen is een SSL certificaat – een beveiligde laag tussen de server en een internetbrowser – erg belangrijk.

Waarom is het SSL certificaat zo belangrijk?

Het certificaat zorgt ervoor dat de communicatie tussen de website en de bezoeker privé blijft – het zorgt voor een versleutelde verbinding. Je kan het een beetje vergelijken met chatdienst Whatsapp. Vanaf 2016 worden berichten die verstuurd worden “encrypt”. Dat wil zeggen dat de berichten die jij verstuurt, versleuteld zijn. Alleen de persoon die het bericht ontvangt, kan het “decrypten”. Dat kan je vergelijken met het ontcijferen van een code.

Lees ook: Hoe maak je een website? | Uitleg & Tips

Met een SSL certificaat gebeurt nagenoeg hetzelfde. De communicatie tussen jouw en de website blijft privé. Alleen de eigenaar van de website kan zien welke taken jij uitvoert, mits er gebruik wordt gemaakt van een SSL certificaat. Doe je dat niet, dan heb je kans dat hackers toegang kunnen krijgen tot de gegevens van de bezoekers. Je hebt dan te maken met een datalek.

Lees ook: Webhosting | Waar moet ik op letten?

Tegenwoordig krijg je bij browsers als Chrome en Firefox een melding wanneer een website niet goed beveiligd is. Van alle websites wordt verwacht dat zij gebruikmaken van een SSL certificaat. Als je die hebt, staat er voor jouw website een groen slotje met vervolgens de letters: ‘HTTPS’. Je website is beveiligd en bezoekers weten nu dat ze te maken hebben met een betrouwbare website. Google en andere zoekmachines belonen dit doorgaans met een hogere ranking.

Wat zijn de kosten?

Dit verschilt heel erg per hosting provider. Soms krijg je het SSL certificaat gratis van je host, die hoef je dan alleen nog maar te installeren. Ook zijn er providers waar je extra moet betalen voor een SSL certificaat. En laat er nou ook nog eens onderscheid bestaan tussen de verschillende SSL certificaten, want de één is de ander niet. Een duurdere variant biedt bijvoorbeeld extra controles en is met name aan te raden bij webshops, aangezien er bij webshops op veel grotere schaal gegevens uitgewisseld worden tussen de webmaster en de bezoeker.

Voor een prijsindicatie nemen wij Argeweb. Een provider uit het artikel waarin wij hosting vergelijken – eentje uit onze Webhosting providers | Top 5. Argeweb biedt 3 verschillende SSL Certificaten aan. Deze variëren in de prijscategorie 1,95 tot 13,95 euro per maand. Het grootse verschil zit hem hier in de SSL garantie die je verzekerd tot een bepaald bedrag. Die wordt door Argeweb uitgelegd als volgt:

Het verzekerde bedrag verzekert niet meer dan de uitgifte van het certificaat zelf. De CA (certificaatleverancier) heeft de taak om te verifiëren dat het aangevraagde certificaat wel toebehoort aan het bedrijf waarvoor het wordt aangevraagd. Is de CA check niet goed uitgevoerd of heeft iemand onrechtmatig een certificaat aangevraagd waardoor jij schade lijdt? De verzekerde waarde is dan het bedrag dat moet worden uitgekeerd door de CA.

SSL certificaat
De verschillende mogelijkheden van Argeweb

Contact opnemen

We hopen je voldoende geïnformeerd te hebben ovet het SSL certificaat. Bij vragen kun je altijd contact opnemen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen