Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Waarom ik een ander thema koos voor mijn website

Sommige van jullie is het misschien al opgevallen: ik heb het thema van mijn website veranderd, en daardoor was het voor jou misschien even onduidelijk of je wel op de juiste site zat. Dat is volkomen logisch, maar toch was deze verandering noodzakelijk en komt het ten goede van de bezoeker. In dit artikel leg ik jou uit wat er veranderd is en waarom ik dat heb gedaan.

Het oude thema van mijn website

Voordat ik naar het nieuwe thema ‘Adaptable notes’ overstapte, maakte ik gebruik van het ‘Nisarg’ thema. Dat thema vond ik aan het begin erg prettig werken, maar naarmate ik er langer gebruik van maakte, werd ik steeds kritischer. Mijn website was niet overzichtelijk en ook vond ik de opmaak niet mooi meer. De startpagina zag er ongeveer hetzelfde uit als die van de onderstaande website (een van mijn websites waar ik weinig meer mee doe).

thema website oud

Het was de regelafstand en het lettertype waar ik mij aan stoorde. Ook vond ik de blogs op mijn startpagina geen geordende structuur hebben. Natuurlijk snap ik dat je het lettertype makkelijk kunt veranderen met de ‘Google Fonts Typography plugin’, maar om ook de regelafstand, en de opmaak van mijn feed aan te passen, werd een stuk lastiger. Daarom besloot ik op zoek te gaan naar een ander thema. Dat zorgde ervoor dat ik terecht kwam bij het gratis Adaptable notes thema; alles wat ik zocht, had dit te thema te bieden. Perfect!

Het nieuwe thema van mijn website

Vooral over de stijl en opmaak ben ik erg tevreden. Het is nu veel overzichtelijker; de regelafstand is kleiner, een ander lettertype (Helvetica) en ook de feed vind ik veel mooier opgemaakt (Zie onderstaande foto).

thema website nieuw

Wellicht vraag jij je af: hoezo kies jij er nog steeds voor om jouw blog op jouw homepage te tonen? Dat doe ik omdat ik mijn verdienmodel aan het blog gekoppeld heb. Stel: ik had SEO-diensten aangeboden en deed het blog ernaast om zo meer klanten te krijgen, dan was het verhaal anders geweest. Dan plaats je de diensten op jouw startpagina, want die diensten zijn jouw verdienmodel en de advertenties bij een blog, waar je mogelijk ook geld mee verdient, zijn dan ondergeschikt daaraan.

Waarom toont jouw header geen afbeelding meer?

Ook deze vraag werd door verschillende mensen aan mij gesteld. Er zijn eigenlijk een paar redenen voor. Ten eerste zorgt een foto voor een langere laadtijd van jouw website, soms is het heel weinig, maar toch probeer ik elke verlangzaming van de laadtijd te voorkomen. Ten tweede denk ik dat een foto niet heel erg van toegevoegde waarde is, tenzij die foto jou echt iets vertelt over een website. In mijn geval gebruikte ik een stockfoto en voegde dat niet echt iets toe. Ten derde vond ik bij dit thema een header zonder afbeelding wel kunnen, bij het Nisarg thema kon dat namelijk gewoon echt niet. Dan zag de website er gelijk onbetrouwbaar uit.

Nou valt over smaak natuurlijk te twisten. Daarom ben ik ook benieuwd wat jullie ervan vinden. Is het zo beter? Laat dat even weten in de reacties onder dit artikel.

En ook geen advertenties meer?

Klopt, dit heeft alleen verder niks te maken met het thema. Wel met het feit dat ik gelijk mijn hele website ben gaan optimaliseren. Eerst zag je vaak advertenties op mijn site die jou leidde naar SiteGround, een plek waar je veilig en betrouwbaar jouw website kunt laten hosten. Als iemand via mij hosting aanschafte, ontving ik een vergoeding. Dat wordt ook wel affiliate marketing genoemd.

Maar ik realiseerde mij dat deze advertenties vervelend konden zijn voor de bezoekers en dat het ook de opmaak van mijn pagina’s niet ten goede kwam. Daarom heb ik dat nu anders gedaan; het verdienmodel is nog steeds hetzelfde, alleen zie je nu een button bovenaan elke pagina, in plaats van een advertentie. Het komt betrouwbaarder over, ik vind het mooier en voor mij als affiliate is het effectiever. Dat is dus de reden dat ik dat heb aangepast (het affiliate programma is dus gewoon hetzelfde gebleven). Nu ziet dat eruit als volgt.

advertenties

Nog verder geoptimaliseerd

Het nieuwe thema zorgde ervoor dat ik gelijk mijn hele website ging optimaliseren. Ik downloadde de WP Fastest Cache plugin om zo mijn website nog sneller te maken. Dat is erg belangrijk, want als jouw site snel laadt, dan word je hoger gerankt door Google. Het is een van de SEO ranking factoren. Daarom heb ik ook gelijk besloten om een aantal overbodige plugins te deactiveren en heb ik afbeeldingen kleiner gemaakt, zodat ze sneller geladen worden. Nu heb ik alleen nog maar onderstaande plugins op mijn website.

plugins

En samen met de razendsnelle hostingserver, waar deze website op gehost wordt, zorgt dit ervoor dat de pagina’s supersnel geladen worden. Volgens GTmetrix is mijn ‘full loadtime’ nog maar 1,7 seconden, terwijl het gemiddelde 6,5 seconden is, en dan moet je nagaan dat de ‘test server region’ Canada is.

Als ik inlog bij GTmetrix en ik de ‘test server region’ verander naar Londen, is de volledige laadtijd nog maar 0,6 seconden. Daar ben ik erg blij mee, aangezien het dus steeds belangrijker wordt als SEO ranking factor. Nou snap ik dat mensen mijn startpagina misschien een beetje saai vinden, maar dat zorgt wel voor die snelle laadtijd. Bij artikelen is het natuurlijk een ander verhaal, die laat je minder kaal, want zoals ik al zei: als afbeeldingen van toegevoegde waarde zijn voor jouw website, moet je ze zeker gebruiken.

Hieronder een screenshot van het rapport van GTmetrix.

Tot slot

Bij deze hoop ik jou voldoende geïnformeerd te hebben over de veranderingen die plaats hebben gevonden op mijn website. Wellicht zijn er nog handige dingen waar jij wat mee kan als webmaster. Bij vragen kun je altijd contact opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen