Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Voice Search en SEO | Lees wat er verandert in 2020!

Voice search wordt steeds meer gebruikt. Het wordt zelfs gezien als een van de belangrijkste online marketing trends van 2020. Het is daarom belangrijk dat jij weet hoe jij jouw SEO hierop aanpast en dat jij rekening houdt met deze trend. In dit artikel zal ik uitleggen wat voice search precies is. Ook vertel ik hoe voice search werkt en bespreek ik de grootste ontwikkelingen op het gebied van voice search.

Wat is voice search?

Voice search vertalen wij in het Nederlands naar spraakgestuurd zoeken. Het is een ontwikkeling binnen de online marketing wereld waarbij gebruikers steeds meer spraakgestuurde zoekopdrachten doen via de zoekmachines. Virtuele assistenten als Siri, Google Now en Cortana maken dit mogelijk.

Het gemak en de toenemende populariteit van de virtuele assistenten zijn de oorzaak van de stijging in het aantal spraakgestuurde zoekopdrachten. Er wordt zelfs verwacht dat in 2020 50% van alle zoekopdrachten spraakgestuurd zullen zijn, zo blijkt uit dit artikel van Recode.

Veel mensen verwachten dat dit aandeel steeds verder zal toenemen en dat ook het aantal virtuele assistenten blijft toenemen. In 2018 waren er nog maar 2,5 miljard voice assistants. Volgens de verwachting zijn dit er in 2022 al 8 miljard.  

Ook onderstaande statistieken laten zien dat voice search populair is.

Voice search statistieken

Bron: Medium

Kortom: voice search ontwikkelt zich erg snel. Er komen steeds meer virtuele assistenten bij die steeds verder ontwikkeld zijn. De mogelijkheden en het gebruikersgemak nemen hierdoor toe. Ook de komende jaren zullen wij ons hierin moeten blijven verdiepen. Wie weet is tekst search dan wel verleden tijd.  

Hoe werkt het spraakgestuurd zoeken?

Spraakgestuurd zoeken – voice search dus – werkt heel eenvoudig. De gebruiker vertelt aan een virtuele assistent waar hij of zij naar op zoek is. Door middel van kunstmatige intelligentie wordt er context gegeven aan de zoekopdracht en wordt er gekeken of de virtuele assistent een passend zoekresultaat kan bieden.

Doordat er steeds beter context gegeven kan worden aan de spraakgestuurde zoekopdrachten en door de steeds verder toenemende technologie, kloppen de zoekresultaten steeds beter met de intenties van de gebruiker. Dit is een van de redenen waarom er steeds meer mensen voice search gebruiken. 

Voice search en long tail keywords

Doordat veel mensen voice search gebruiken, is het nu nog meer van belang om long tail keywords te gebruiken. Dit zijn zoekwoordencombinaties van vijf of meer zoekwoorden. Voorheen waren dit nog zoekwoordencombinaties van drie of meer zoekwoorden.

Door het toenemende gebruik van voice search worden de zoekopdrachten ook steeds natuurlijker. Voorbeeldje: je bent op zoek naar een schoenenwinkel in Dronten. Als je een tekstuele zoekopdracht uitvoert, tik je bij Google in: “Schoenen kopen Dronten”.

Wanneer je spraakgestuurd zoekt wordt het iets als: “Hé Siri, waar kan ik schoenen kopen in Dronten?”. De zoekopdracht zal dan meer woorden bevatten. Dit komt doordat wij sneller praten dan dat wij typen. Daarnaast houden we bij voice search minder rekening met de algoritmes van Google. De zoekopdrachten zijn hierdoor menselijker.

Leer in deze video van Neil Patel meer over voice search en long tail keywords.

Local search

Tegenwoordig wordt er vaak gebruikgemaakt van local search. Dit is het zoeken naar lokale zoekresultaten. Dit wordt meestal gedaan met voice search. Gebruikers zoeken dus vaak naar een lokaal bedrijf door spraakgestuurd te zoeken.

Zij willen dit bedrijf meestal snel gevonden hebben. In het voorbeeld van de schoenenwinkel wilde ik weten waar ik schoenen kon kopen in Dronten. Ik heb dan geen zin om eerst de zoekresultaten door te spitten om erachter te komen waar dit allemaal kan.

Een virtuele assistent als Siri, Google Now of Cortana kan mij direct de dichtstbijzijnde schoenenwinkels laten zien. Hier wordt naar gezocht aan de hand van mijn locatie (zie onderstaande foto).

Local search voorbeeld

Voice search met Siri

Local search en SEO

Wanneer jij een lokaal bedrijf hebt, is het belangrijk om rekening te houden met de toenemende mate van local search. Het is hiervoor belangrijk dat jij een bedrijfsprofiel hebt bij Google. Anders wordt jouw bedrijf niet getoond in de zoekresulaten. Dat zou natuurlijk zonde zijn. 

De mensen zien bij het uitvoeren van een zoekopdracht direct jouw bedrijfsgegevens, zowel bij een tekstuele zoekopdracht als bij een spraakgestuurde zoekopdracht. De gebruiker kan hierdoor direct contact opnemen met jouw bedrijf.

Ook als je geen lokaal bedrijf hebt, raad ik het aan om een bedrijfsprofiel aan te maken. Door Google informatie te geven over jouw bedrijf, wordt het voor de zoekmachine makkelijker om jouw pagina’s te rangschikken. Dit is bovendien een belangrijk onderdeel van SEO.

voice search bedrijfsinformatie

Bedrijfsinformatie bij voice search (Siri).

tekst search bedrijfsinformatie

Bedrijfsinformatie bij tekst search.

Voice search en SEO

Zoals je merkt zorgt voice search ervoor dat er het een en ander verandert op het gebied van SEO. Het is nu nog belangrijker om rekening te houden met de zoekintentie van jouw bezoeker.

Eerst zag je dat veel SEO-specialisten en webbeheerders artikelen aanpaste aan de algoritmes van Google. Doordat Google artikelen steeds beter begrijpt, en door het persoonlijke aspect van voice search, is dat nu niet meer nodig.

Het is nu echt belangrijk dat jij je verdiept in jouw doelgroep. Wanneer jij jouw content goed aanpast aan de gebruiker, zal Google jouw pagina’s hoger rangschikken. Houd er daarnaast rekening mee dat spraakgestuurde zoekopdrachten meestal een vraag bevatten (zoals in het voorbeeld: “waar kan ik schoenen kopen in Dronten?”).

Lees ook: Deze SEO-tools gaan jouw website meer bezoekers opleveren

Positie 0 wordt nog belangrijker

In veel gevallen geeft een virtuele assistent direct antwoord op de vraag van de gebruiker. Tenminste, als dat mogelijk is. Het is hiervoor belangrijk dat jouw pagina op “positie 0” van de zoekresultaten terecht komt. Dit wordt de featured snippet genoemd. Dat is een stuk tekst uit een artikel van een website die Google het meest relevant acht bij een gestelde vraag.

Virtuele assistenten als Siri, Google Now en Cortana gebruiken de featured snippet voor het beantwoorden van die vraag. Daarom moet jij je altijd verdiepen in de vragen van jouw doelgroep. Probeer daar in je artikelen antwoord op te geven. De kans is dan groter dat een deel van jouw artikel wordt opgenomen in de featured snippet en dat jouw website meer bezoekers krijgt.

Featured snippet voorbeeld

Voorbeeld van een featured snippet ?

Voice search en de toekomst

De komende jaren zal het gebruik van voice search volgens de verwachtingen flink toenemen. Er zijn zelfs mensen die verwachten dat er over een aantal jaar nauwelijks meer tekstuele zoekopdrachten worden gedaan. Of dat ook het geval gaat zijn, valt te betwijfelen.

Het mag wel duidelijk zijn dat voice search heel erg toeneemt. Daarom is het ook van belang dat je hier als webbeheerder/online marketeer op inspeelt. De komende jaren zal deze trend zich verder voortzetten.

Daarnaast zullen de zoekresultaten door de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie nog accurater worden en zullen virtuele assistenten gebruikers nog beter begrijpen. Kortom: een mooie ontwikkeling om in de gaten te houden, waar we nog lang niet over uitgeschreven zijn.

Lees ook: KWFinder review 2020 | De Beste Keyword Tool Op De Markt?

Tot slot

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je een reactie achter laten onder dit bericht. Ook kun je contact opnemen. Ik zal jou dan zo spoedig mogelijk te woord staan. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen