Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wat is e-commerce? Een duidelijke uitleg voor beginners

E-commerce, je hebt die term vast al eens voorbij horen komen. De kans dat je er ook mee te maken hebt gehad, is nog groter. E-commerce is trending. Zo schreven wij eerder al een artikel over Jia Ruan. Hij heeft op 23 jarige leeftijd al een miljoenenbusiness opgebouwd, mede dankzij e-commerce. Maar wat is dat nou precies? In dit artikel leggen wij jou haarfijn uit wat e-commerce is.

Wat is e-commerce?

Bij het begrip e-commerce denk jij ongetwijfeld aan de online verkoop van producten. Voor een deel zit jij goed. Letterlijk vertaald betekent e-commerce: elektronische handel. De betekenis van de ‘e’ is dus hetzelfde als in bijvoorbeeld e-mail (elektronische mail). Natuurlijk klinkt elektronische handel heel breed en oppervlakkig. Om een duidelijker beeld te krijgen van e-commerce definiëren wij het als volgt: E-commerce is het online kopen en verkopen van goederen, diensten en digitale producten.

E-commerce statistieken

Rond de eeuwwisseling waren mensen heel sceptisch over e-commerce. Veel mensen hadden nog maar net een computer en hadden er nog niet zo veel verstand van. Om dan je betaalgegevens in te voeren op een computer om zo een product te bestellen, was een grote stap. Het overgrote deel van de mensen was bang dat hun gegevens zouden lekken. Zij kozen ervoor om hun producten gewoon nog in de fysieke winkel te kopen. De jaren daarna nam e-commerce steeds meer de overhand. Meer dan de helft van de internetgebruikers heeft zich vandaag de dag al wel eens bezig gehouden met e-commerce. Mede door de encryptie van het SSL-certificaat is het vertrouwen in e-commerce in rap tempo gestegen.

Wat is e-commerce?

79% van de Nederlanders winkelde in 2017 online. Zoals je kunt zien in bovenstaande tabel van het CBS, staan wij daarmee in de top 5 van Europa. Opmerkelijk feitje: In 2017 was het aandeel Nederlanders dat online levensmiddelen kocht met 29 procent het hoogste in de Europese Unie (gemiddeld 14 procent). 

De voordelen van e-commerce ten opzichte van een fysieke winkel

Het online handelen van goederen, diensten en digitale producten heeft zo zijn voordelen ten opzichte van een fysieke winkel. 

  • Je kunt verkopen aan een breder publiek
  • Het biedt kansen voor directe online marketing.
  • Je hebt de mogelijkheid om een breder assortiment te voeren.
  • Je bent niet afhankelijk van openingstijden
  • Er kunnen 24/7 per dag goederen, diensten en digitale producten verhandeld worden.

Lees ook: Hoe maak je een webshop met WordPress? (inclusief gratis tutorial!)

Wat is e-commerce? | De verschillende soorten online handel

Zoals gezegd kun je e-commerce onderverdelen in goederen, diensten en digitale producten. Maar er is ook onderscheid tussen de manier waarop handel gedreven wordt. Bijvoorbeeld tussen bedrijven (B2B) of tussen bedrijven en particulieren (B2C).

Handel tussen bedrijven en particulieren (B2C of C2B)

De handel tussen bedrijven en particulieren is voor ons het meest bekend. Jij bestelt online een (digitaal) product of een dienst en vervolgens wordt dit aan jou als particulier geleverd. Voorbeeldje: Jij bent op zoek naar een zwart vest.

Wat is e-commerce?

Zoals je kunt zien zijn er erg veel bedrijven die jou kunnen voorzien van een zwart vest. Wij kiezen er eentje uit. In dit geval degene van de H&M. Als jij op het product klikt, kom jij in de webwinkel van de H&M terecht. Jij kunt hier kleding bestellen en vervolgens krijg jij het product binnen enkele dagen geleverd. Jij koopt hier als particulier een product van een bedrijf. Dit wordt ook wel B2C e-commerce genoemd. Dat staat voor business to consumer. 

Lees ook: Dropshipping onder vuur: is er nog een toekomst voor dropshippers?

C2B

Wanneer jij als consument iets verkoopt aan een bedrijf wordt dat C2B genoemd. Dat is het omgekeerde van B2C. jij koopt dus geen goederen van een bedrijf, maar jij verkoopt ze aan een bedrijf. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jij vogels hebt, die jongen hebben gekregen. Jij besluit de jongen op Marktplaats, of een ander online handelsplatform, te koop te zetten. Het is goed mogelijk dat een dierenwinkel interesse heeft in de vogeltjes. Wanneer zij de vogels kopen, wordt dat C2B genoemd. Jij als consument verkoopt dus iets aan een bedrijf.

Handel tussen particulieren (C2C)

Ook de online handel tussen particulieren is een voorbeeld van e-commerce. Denk hierbij aan online handelsplatformen als Marktplaats. Een particulier biedt een product aan en vervolgens besluit jij het product te kopen. Het kan zijn dat jij het product online krijg toegestuurd, maar het kan ook zijn dat jij het product fysiek komt ophalen. Omdat er door middel van een online platform handel is gedreven, is er sprake van e-commerce. Dit wordt ook wel C2C genoemd. Dat staat voor customer to customer. Een particulier verkoopt online iets aan een consument. De verkoper betaalt in dit geval vaak geen belasting.

Online handel tussen bedrijven onderling (B2B)

Bedrijven die online met elkaar handelen zijn ook bezig met e-commerce. In de meeste gevallen gaat het hier om (online) diensten die verhandeld worden. Denk bijvoorbeeld aan webdesigners die websites ontwerpen voor ondernemers. Of denk aan webhosting provider Siteground waar je goedkoop hosting kunt aanschaffen als ondernemer. Ook als een SEO specialist jouw bedrijf helpt met de SEO van jouw website, is er sprake van e-commerce. Hier gaat het dus om twee of meer bedrijven die online met elkaar handelen. Dit wordt ook wel B2B (business to business) genoemd.

Tot slot 

Wij hopen jou hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Bij vragen kun je altijd contact opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen