Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wat is een blogger? | De betekenis van bloggen helder uitgelegd

Bloggen, vloggen, affiliates, marketeers; Nederlanders houden ervan om Engelse termen te gebruiken. Dit zorgt er vaak voor dat mensen niet meer helemaal op een rijtje hebben wat nou wat betekent. Dat is ook terug te zien in een zoekwoorden onderzoek die ik gedaan heb. Daaruit blijkt dat er maandelijks duizend mensen zijn die de vraag ‘Wat is een Blogger?’ intikken bij Google. Waarschijnlijk ben jij daar een van. Om deze vraag te kunnen beantwoorden, leg ik eerst uit wat een blog überhaupt is.

Wat is een blog?

Een blog (de afkorting van weblog) is een plek op het internet waar geregeld nieuwe artikelen worden geplaatst. Het meest opvallend aan een blog is dat de laatst gepubliceerde berichten altijd bovenaan staan; de berichten van een blog worden in omgekeerde chronologische volgorde weergegeven.

Ook vandaag de dag is dit nog altijd het geval. Dat terwijl er steeds meer nieuwe opmaak vormen komen, waardoor blogs en gewone websites soms lastig te onderscheiden zijn. Ook bloggen veel mensen niet meer met dezelfde reden als vroeger (daarover later in dit artikel meer).

Wat is een blogger?
De homepage van dit blog.

Het verschil tussen een blog en een gewone website

Zoals ik al aangaf: een blog is een deel van een website waarop berichten in omgekeerde chronologische volgorde worden getoond. Een website is vaak een groter geheel; deze omvat meer dan alleen een blogpagina.

Daarnaast wordt een blog up-to-date gehouden. Met regelmaat wordt er nieuwe content geplaatst. Dat terwijl een normale website soms verouderd is.

Ook is een blog in veel gevallen persoonlijker. Vroeger werd een blog dan ook gezien als een persoonlijk dagboek. Doordat mensen konden reageren op een blog was er altijd veel interactie tussen de blogger en de lezer.

Dat is tegenwoordig veel minder het geval. Er wordt namelijk steeds meer geblogd vanuit een commerciële gedachte, en dit kan dan gaan over van alles. Zo zijn er lifestyle blogs, fashion blogs, travel blogs, fitness blogs, noem maar op. Deze commerciële gedachte achter het bloggen zorgt ervoor dat het persoonlijke aspect in sommige gevallen wegvalt; hoog scoren in de zoekmachines en SEO wordt steeds belangrijker.

Dit komt doordat er steeds meer (zakelijke) websites zijn die een aparte blogpagina bijhouden om zo meer bezoekers en klanten te krijgen. Vaak zijn deze blogs niet meer persoonlijk, maar vooral informatief.

Bekijk ook onderstaande video waarin jij op weg wordt geholpen met jouw eigen blog.

Wat is een blogpost?

Het blog is de blogpagina of de website waar alle blogposts op verzameld worden. Een blogpost is eigenlijk een artikel van een blog. Houd er wel rekening mee dat een blogpost niet hetzelfde is als een artikel op een normale website. Bloggers hebben minder ‘regels’ waar zij zich aan moeten houden bij het schrijven van een blogpost. Zo hoeft een blogger niet altijd een inleiding gebruiken en kan hij creatiever zijn met het plaatsen van audiovisueel materiaal. De blogger kan op deze manier zijn een eigen stijl creëren.

Lees ook: Hoe maak je een blogberichten pagina in WordPress?

Wat is een blogger?

Dan is het nu tijd om jouw vraag te beantwoorden. Wellicht dat je het antwoord op de vraag zelf al voor een groot gedeelte hebt kunnen formuleren. Ikzelf definieer een blogger als volgt: een blogger is iemand die regelmatig content maakt en dit publiceert in de vorm van een blogpost.  

Een blog wordt in veel gevallen bijgehouden door één blogger, maar soms zijn er meerdere mensen die een blog bijhouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een reisblog, waarbij ieder zijn of haar eigen reiservaringen deelt in de vorm van een reisverslag. Het voordeel hiervan is dat je makkelijk meer mensen kunt bereiken.

Maar het heeft ook een nadeel: als blogger is het dan lastiger om jezelf op de kaart te zetten; het blog heeft verschillende auteurs met ieder zijn of haar eigen schrijfstijl en ideeën. Jij valt hierdoor minder op dan iemand die in zijn eentje een succesvol blog beheert.

Wat is een blogger? | het verschil tussen vroeger en nu

Eerder in dit artikel (eigenlijk blogpost) had ik het er al even over. Bloggen is niet meer zoals het vroeger was. De mensen die toen blogde deden dit zodat ze hun kijk op het leven konden delen met de wereld. Dit had destijds een veel minder commercieel aspect dan nu. Hoogstens werden er een paar advertenties naast een blog weergegeven. Maar affiliates die reviews plaatsen op een blog, daar was toen nog zeker geen sprake van.

Lees ook: Geld verdienen als affiliate | Hoeveel verdien je per maand?

We hebben het dan wel over meer dan 10 jaar geleden, zeg maar over de tijd van de opkomst van het internet tot 2010. Tot die tijd werden blogs echt gezien als een persoonlijk dagboek. Na 2010 kwamen er steeds minder blogs over het persoonlijke leven van de blogger. Logisch, want de advertentie-inkomsten gingen in die tijd hard achteruit. Er waren überhaupt steeds minder mensen die op de advertenties klikten. Kortom: het was een samenhang van verschillende factoren waardoor bloggers minder gingen verdienen.

Er was een nieuw fenomeen ontstaan: ‘vloggen’

Vergeet daarbij ook niet dat er steeds minder mensen geïnteresseerd waren in geschreven blogs. Met de entree van YouTube in 2005 daalde deze interesse nog harder, vooral onder de jeugd. Er was een nieuw fenomeen ontstaan: ‘vloggen’, in plaats van ‘bloggen’. Vloggen is de afkorting van video bloggen en kun je als volgt definiëren: vloggen is het filmen van jezelf tijdens je dagelijkse activiteiten. Dit bleek een succes. Vloggers als Enzo Knol en Nina Warink behalen tienduizenden, soms wel honderdduizenden, views met hun vlogs. Zie dat met je geschreven blog maar is voor elkaar te krijgen ?.

Zie ook deze zeer bijzondere vlog van Enzo Knol met bijna een miljoen weergaven op het moment van schrijven.

Zakelijk bloggen | Wat is een zakelijke blogger?

Om weer even terug tot de kern te komen: er waren lange tijd weinig verdienmethodes waarmee je geld kon verdienen met jouw persoonlijke blog. Daarom gingen bloggers op zoek naar andere mogelijkheden. Simpelweg niet iedereen kon het zich permitteren om een blog bij te houden, zonder eraan te verdienen. Daarom ontstond ‘zakelijk bloggen’.

Bij zakelijk bloggen gaat het niet meer om de blogger zelf, die komt nauwelijks meer aan bod, zoals ook het geval is bij mijn blog. Het is een nieuwe manier van bloggen waarbij vooral informatieve artikelen gedeeld worden. Dit wordt gedaan om meer bezoekers te krijgen, of om meer sales/leads te genereren.

Organisch hoger scoren in de zoekmachines

Het bloggen wordt dan gebruikt voor het verbeteren van de SEO van het bedrijf (het organisch hoger scoren in de zoekmachines). Vaak zijn deze blogs ondergeschikt aan een dienst of een product dat een bedrijf levert.

Een mooi voorbeeld hiervan is de website van Internet succes gids. Zij hebben op de homepage de diensten staan die zij leveren. In het menu zie je het blog vermeld die daaraan ondergeschikt is (zie onderstaande foto).

Zakelijk bloggen

Tips voor een blog (bericht)/artikel

Lijkt het jou leuk om een eigen blog te starten? Dan heb ik nog vijf tips voor jou!

  • Zorg ervoor dat je duidelijk hebt waarover je wilt gaan schrijven en stel voor jezelf vast wat de reden is dat jij gaat bloggen. Wil jij de maatschappelijke discussie aanwakkeren, of ben jij het ergens mee oneens en wil je dat uiten? Of misschien ga jij wel bloggen om een extra zakcentje te verdienen; er zijn veel verschillende mogelijkheden.
  • Kies een breed thema waar jij graag over schrijft en pas jouw blog daarop aan. Hierbij wil ik de nadruk leggen op breed, want als jij een blog gaat beginnen die zich heel erg toespitst op een bepaald onderwerp, kan het zijn dat je na een tijdje niks meer te vertellen hebt.
  • Zorg dat je helder hebt wat jouw doelgroep is en pas jouw schrijfstijl hierop aan. Als jij een tekst schrijft voor advocaten gebruik je natuurlijk een hele andere stijl dan wanneer je een artikel schrijft voor een middelbare scholier. Vraag je ook af in hoeverre jouw doelgroep bekend is met jargon (vaktaal).
  • Wees jezelf. Er zijn immers al genoeg anderen. Door jezelf te zijn zorg jij ervoor dat je uniek bent. Mensen waarderen dit en zullen vaker terugkeren naar jouw blog.
  • Zorg ervoor dat je regelmatig nieuwe berichten plaatst. Dit is goed voor jouw SEO en op deze manier zul je terugkerende bezoekers niet teleurstellen. Je kunt hiervoor gebruik maken van een content kalender. Dit is een kalender waarop je voor jezelf bijhoudt wanneer en wat je gaat publiceren. 

Wil jij meer tips? Lees dan dit artikel: Blog schrijven? Volg deze 9 stappen voor een groter bereik

Tot slot

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Mochten er nog vragen zijn, dan kun je altijd contact opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen