Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wat is een CMS (content management systeem) precies?

Eerder schreven we al meerdere artikelen over WordPress. Het WordPress CMS is namelijk één van de bekendste content management systemen onder webmasters. Maar wat is een CMS (content management systeem) nou precies? En wat kun je er allemaal mee? Dat weet jij na het lezen van dit artikel!

Wat is een CMS?

Een content management systeem is een systeem dat jou helpt met het beheren van jouw website. Alles wat er op jouw website te zien is, kun je aanpassen middels het systeem. Een CMS is en hulpprogramma voor mensen die weinig/niet genoeg kennis hebben van programmeren. Veel webmasters beschouwen een CMS als onmisbaar. Het systeem zorgt ervoor dat jij op een gemakkelijke manier content kan plaatsen en aanpassen. Ook veel grote bedrijven maken gebruik van een CMS. Voorbeelden van content management systemen die zij gebruiken zijn Tridion en GX, maar ook WordPress (voorheen een platform voor blogs) wordt steeds meer gebruikt door bedrijven. Daarnaast zijn er verschillende gratis content management systemen beschikbaar, waaronder WordPress, Drupal en Joomla. De komende tijd gaan wij daar reviews over schrijven in het rubriek CMS-Reviews.

Voor iedereen toegankelijk

Niet iedereen is even technisch en dat betekent dat niet iedereen kan programmeren. Als jij wilt dat andere mensen ook aan jouw site kunnen meewerken, is het dus handig om gebruik te maken van een duidelijk, overzichtelijk systeem. Voordat mensen het programmeren volledig onder de knie hebben ben je soms maanden verder. Soms zelfs jaren. Daarom gebruiken grote bedrijven, waar veel mensen werken aan een website, altijd een CMS. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwsredactie waar soms tientallen of honderden mensen werken aan dezelfde website. Allemaal zonder programmeerkennis. Dan is een CMS wel erg handig. In het systeem kun je zelf bepalen welke rechten de mensen hebben en wat zij kunnen veranderen aan de website.

Tijdbesparing

Werknemers kunnen direct aan de slag met de website. Zonder enige kennis te hebben van HTML en andere programmeertalen. Maar niet alleen daar boek je tijdwinst mee. Ook voor jezelf als webmaster is het erg handig. Bij een statistische website zit je vaak vast aan wat opgeleverd is. Het kan dan veel tijd kosten om bepaalde wijzigingen door te voeren. Dat terwijl bij een CMS veel functionaliteiten al gemaakt zijn door anderen. Vaak kun je tools gratis, of tegen betaling, heel eenvoudig installeren. Denk bijvoorbeeld aan het scala plugins die te downloaden zijn vanuit WordPress. Het content management systeem zorgt ervoor dat jij niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden.

Wat is een CMS?
Sommige WordPress plugins zijn al meer dan 5 miljoen keer geïnstalleerd.

SEO (hogere rankings)

Content management systemen helpen jouw met het optimaliseren van jouw webpagina’s voor de zoekmachines (SEO). Er zijn veel dingen die je moet kunnen aanpassen als je hoger wilt ranken. Denk hierbij aan de URL van een pagina en aan berichten en artikelen. Ook wil je bijvoorbeeld een Sitemap kunnen toevoegen aan jouw website, zodat Google jouw website beter kan crawlen. Daarnaast waardeert Google het steeds meer als een website gebruiksvriendelijk is. Daarom is het belangrijk dat jij vanuit jouw CMS een zoekfunctie kunt toevoegen aan jouw website. De grote CMS’ zoals WordPress, Drupal en Joomla houden hier allemaal rekening mee. Je kunt gemakkelijk SEO plugins installeren. Daarmee kun je jouw webpagina’s optimaliseren zonder dat je daarbij hulp nodig het van een ontwikkelaar.

Met andere woorden: Een Content management systeem zorgt voor een betere website structuur. Dat waardeert Google, maar ook jouw bezoeker waardeert dat. De kans dat je hierdoor beter gaat positioneren in de zoekmachine is groot.

Lees ook: Hoger scoren in Google | Hoe lang duurt het?

Open source CMS versus closed source CMS

Zojuist bespraken wij de voordelen van de meeste CMS’. Echter gelden deze voordelen niet voor alle content management systemen. Er is namelijk een verschil tussen een open source CMS en een closed source CMS.

Open source CMS

Bij dit systeem is de broncode van de website voor iedereen beschikbaar. Vaak is er een grote community die plugins ontwikkelt voor deze systemen. Website eigenaren die gebruikmaken van een open source systeem kunnen op deze manier gemakkelijk plugins toevoegen aan hun website. Er schuilt wel één nadeel achter de open source variant: Iedereen heeft beschikking tot de broncode. Hackers kunnen op deze manier gevoelige plekken opsporen. Bij grote spelers als WordPress, Joomla en Drupal zal dat niet snel het geval zijn. Doordat iedereen bij de broncode kan, wordt een probleem vaak snel opgelost. Je zou het een wedstrijd kunnen noemen tussen hackers en programmeurs. Wie ontdekt als eerst een probleem in de broncode? Bij de grote spelers waar we het over hadden, zijn dat altijd de programmeurs geweest. Doordat zij voortdurend met de broncode bezig zijn, hebben de hackers geen schijn van kans bij de grote CMS’.

Closed source CMS

Dit is een content mangement systeem waarbij alles plaatsvindt achter gesloten deuren. De broncode is niet beschikbaar. Alleen de mensen die de CMS gebouwd hebben en het beheren, hebben toegang tot de broncode. Er is dus niet een community die aan de slag kan met het ontwikkelen van functionaliteiten voor deze systemen. In dit geval ben je erg afhankelijk van de ontwikkelaar.

Voordeel: De kans dat hackers het systeem hacken is behoorlijk klein. Echter betekent dat niet dat het onmogelijk is. Ook zonder broncode kunnen hackers toegang krijgen tot een systeem. Als dat het geval is, hebben programmeurs vaak meer moeite met het dichten van het lek. Bij een closed source CMS hebben namelijk alleen de ontwikkelaars toegang tot de broncode en daardoor kan maar een kleine groep mensen zich bezig houden met het lek.

Lees ook: WordPress webhosting | Stappenplan voor beginners

Onze voorkeur | Open source of closed source?

Onze voorkeur gaat uit naar een grote open source CMS waarbij zwakke punten snel hersteld kunnen worden. Zelf maken wij al jaren gebruik van WordPress. Nooit problemen mee gehad. Zeker een aanrader! Wij hopen jullie hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Bij vragen kun je altijd contact opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen